łyżeczka bazylii suszonej Kuraka zalej wodą. W sumie niech tego wszystkiego wyjdą 3 litry. Wstaw na ogień. Jak kurczak zacznie się gotować, weź płaską dużą łychę lub łyżkę cedzakową i zdejmij delikatnie szumy (tą brudną pianę) z powierzchni zupy. Jak już wywar będzie czysty, wrzuć do niego liście laurowe, ziele angielskie i pieprz. Zmniejsz gaz i przykryj pokrywką. Niech gotuje(...)budzik na kolejne 30 minut. P zakończeniu tego czasu marchewka powinna dać się przekroić grubą drewnianą łopatką. Możesz skręcić ogień do minimum. Najpierw wyjmij kurczaka – nie będzie Ci potrzebny. Potem dodaj koncentrat pomidorowy. Uwaga: zupa ma być zajebiście pomidorowa . Aż gęsta. Znam osoby, które dodają mało koncentratu i robią delikatną pomidorówkę. Tu nie o to chodzi. Mi po wyjęciu
manslogblogPomyślałam, że przygotuję wersję idealną dla Nich, bo czemuż nie zmiksować grochówki?! A ponieważ to wersja dla Nich, w zupie musi się pojawić mięso. Składniki (na 4-5 porcji): szklanka żółtego grochu (mogą być połówki) 0,75 l wrzątku podudzie kurczaka (tzw. pałka) marchew pietruszka kawałek selera 3 ząbki czosnku dużo suszonego majeranku sól pieprz Pałkę kurczaka moczyć w zimnej(...)czasie obrać warzywa i pokroić je na małe kawałki (żeby się szybciej ugotowały). Do garnka dodać pokrojone warzywa. Gdy warzywa zmiękną, dodać ugotowany groch wraz z resztą wody. Zupę doprawić do smaku solą i pieprzem. Posypać dużą ilością suszonego majeranku. Po wyłączeniu palnika pod zupą dodać do niej czosnek przeciśnięty przez praskę. Całość zmiksować. Podawać z natką pietruszki i kawałkami
Weekendy w domu i ogrodziesamo mango czy pomelo. Można też zjeść sałatkę warzywną, która nie wiadomo kiedy została na świecie nazwana "ruską". Tu zjesz smaczne zupy, świetnie doprawione na bazie pomidorów z wołowiną, wieprzowiną czy kurczakiem. Z warzywami, chilli, kukurydzą i wreszcie z kukurydzy. Gdy już trafisz do Meksyku, nigdy nie unikaj zup!!! Nachos podają do wszystkiego, podobnie tortille, z dodatkami ...fasola, guacamole(...)wołową gumę do żucia to polecam, koniecznie spróbuj. Wspomnieć należy o sosie mole na bazie gorzkiej czekolady z chilli, mniej lub bardziej czekoladowy lub migdałowy(SMACZNY) do piersi z kurczaka. Warte grzechu. A co do picia? Oczywiście tequila !! Im starsza tym lepsza !!! Mezcal i Reposado. Są i smakowe. Migdałowe... eh jedź i spróbuj. Rano, w południe i wieczorem. Jak Meksyk
Pasje Jolkizupełnie inna. Im częściej odgrzewana tym lepsza. Najlepiej smakuje z kromką świeżego, posmarowanego masełkiem chleba. Moi drodzy, poznajcie zalewajkę! :) Składniki na wielki garnek zupy: 1,5-2 litry zimnej wody wędzona ćwiartka z kurczaka 600 g ziemniaków duża cebula 300 g dobrej, podwędzanej kiełbasy 250-500 ml żurku* 4-5 ząbków czosnku 8 ziarenek ziela angielskiego 4 liście laurowe(...)różnym stopniu kwaśności oraz gestości, stąd brak konkretnej ilości w przepisie. Polecam dodawać go po trochu i próbować. Zupa ma być tylko lekko kwaskowa i lekko zabielona. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Wkładamy do garnka razem z ćwiartką kurczaka i zalewamy zimną wodą. Dodajemy obrany czosnek, ziele angielskie, listki laurowe, suszone grzybki, pół łyżki soli i stawiamy na gazie
Zawsze głodna!Pierś z kurczaka jest jedną z najpopularniejszych części drobiu. Można z niej przygotować cały wachlarz różnorodnych potraw. Faszerowana pierś kurczaka Sprawdzi się w sałatce, panierowana, nadziewana, grilowana, pieczona, z makaronem, w zupie…i tak dalej i tak dalej. Ja najczęściej przygotowuję pierś kurczaka panierowaną. Nacieram ją ziołami, panieruję w jajku i bułce tartej. Zajmuje mi to dosłownie kilka minut
mecooksmorza z wybranymi warzywami i przyprawami, w bulionie zagęszczonym specjalną, bardzo ciemną i długo gotowaną zasmażką. W konsystencji można je uplasować gdzieś między gulaszem a gęstą zupą. Mięsem w gumbo są np. kurczak, kaczka, wiewiórka, królik czy aligator. Głównym składnikiem gumbo bazujących na samych owocach morza są krewetki, raki lub kraby, czasami też ostrygi. Z wyjątkiem gumbo nowoorleańskiego
Karo in the KitchenSkładniki: 1 podwójna pierś z kurczaka 2 marchewki 2 pietruszki 1/2 selera 1 cebula 500 g pieczarek duża gałązka świeżego lubczyku około 2,5 l wody 6 ziaren ziela angielskiego 10 ziaren pieprzu czarnego 2 listki laurowe 1 łyżka oleju roślinnego 1 łyżka masła 200 g śmietany 18% sól makaron Sposób wykonania: Mięso wkładamy do garnka zalewamy wodą i gotujemy(...)smażenia oprószamy je solą. Gdy warzywa są już miękkie, odławiamy je z wywaru razem z mięsem. Marchew kroimy np. w półkrążki a mięso w plastry. Wrzucamy z powrotem do zupy. W osobnej miseczce łączymy śmietanę z niewielką ilością gorącej zupy i wlewamy do całości. Podajemy z ulubionym makaronem
Qchnia po prostuRano królowa śniegu zostawiła swój oddech na trawie i choć słońce wygoniło ją na biegun północny, dla zmarzniętych polecam zupę... Składniki: 2-3 skrzydełka z kurczaka 2 marchewki szklanka ugotowanej ciecierzycy ok. 150 g dyni, np. Hokaido 3 łodygi selera naciowego selera 1 mała papryczka chili 2-3 ząbki czosnku 1/2 pora posiekana natka pietruszki 2/3 szklanki komosy ryżowej (quinoa(...)wcześniej ciecierzycę, posiekaną natkę pietruszki , tymianek, mielony kminek, słodką paprykę , sól i świeżo mielony pieprz do smaku. Skrzydełka wyjąć, obrać z kości i skóry, a mięso dodać do zupy. Zabielić mlekiem kokosowym. Zupę podawać gorącą
Czerwień i błękitpietruszka 2 nóżki z kurczaka 2 litry zimnej wody 300 g kapusty pekińskiej 1/2 kg ziemniaków (lub mniej, jeżeli lubicie mniej gęste zupy) makaron orkiszowy krajanka Makarony Babuni sól, pieprz Do garnka wkładamy nóżki z kurczaka, obrane marchewki pokrojone w talarki oraz cebulę pokrojoną na 4 części. Zalewamy zimną wodą. Całość gotujemy do momentu, aż mięso się ugotuje
MamaOskarkaziela angielskiego, cukier, 2 ząbki czosnku, 400 g włoszczyzny: kawałek selera, kawałek pora, 3 marchewki, 1-2 pietruszki, cebula, 2-3 grzyby suszone, sól, Mięso umyć, osuszyć. Z kurczaka odciąć kuper. Z korpusu kaczek również odciąć kuper i wyciąć tłuszcz. Tłuszcz można stopić i używać jako smalcu do smażenia. Włoszczyznę obrać, umyć. Cebulę przekroić na pół i opalić(...)kluskami z kaszy manny Z mięsa można zrobić pierogi, cannelloni z pora, pasztet. Można również podać jako samodzielne danie. Pozostały wywar można użyć jako bazę do innych zup lub zamknąć w słoiczkach jako bulion do różnych potraw. W tym celu należy odparować 3/4 lub więcej objętości, przez gotowanie. Gorący nalewać do wyparzonych słoiczków i wekować około 10 minut
królestwo garówrozgrzewająca i pełna smaku zupa z orientalnym akcentem, o lekko pikantnym smaku chili przełamanym słodyczą mleka kokosowego, z delikatnym mięsem z piersi z kurczaka, ryżem i kukurydzą. Obowiązkowym dodatkiem jest również kurkuma, która nie tylko barwi zupę na piękny złoty kolor, ale w połączeniu z papryczką chili tworzy zdrowotną bombę: przeciwzapalną, przeciwwirusową, przeciwbakteryjną i antynowotworową- zatem warto wprowadzić(...)puszce- około 200 g * ryż- 100 g * marchewka- 1 mała * cebula- 1 mała * papryczka chili- 1 posiekana łyżeczka * kurkuma- 1 łyżeczka * olej- 1 łyżka * świeża kolendra- do posypania Kurczaka pokroić w kostkę, doprawić solą, pieprzem, drobno posiekaną papryczką chili i kurkumą, a następnie wymieszać z cebulą pokrojoną w drobną kostkę. Na rozgrzanym oleju podsmażyć mięso, aż się lekko zarumieni
Kraina Miodem PłynącaSzybkowar to garnek idealny do ugotowania rosołu. Zupę wraz z obraniem warzyw przygotujecie w niecałą godzinę! Pomimo tego, że rosół gotuje się pod wysokim ciśnieniem – wyjdzie klarowny, intensywny i niesamowicie smaczny. Rosół z poniższego przepisu świetnie pasuje jako baza do przygotowania kremu kukurydzianego . Składniki: 1 kg mięsa z indyka lub kurczaka (np. skrzydełka + szyjka) włoszczyzna
UgotowaćPonieważ kuchnia marokańska bardzo nam przypadła do gustu i zebrało się nam na wspomnienia, więć na naszym blogu o Arabii Saudyjskiej , możecie też obejrzeć fotorelację z
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataorzeźwiająca dzięki dodatkowi soku z cytryny i odrobiny imbiru. Jeśli nie macie zbyt wiele czasu, a akurat pod ręką będą poniższe składniki, to ugotujcie tę pyszną zupę. Składniki: 1 większa pierś z kurczaka 2 kapusty pak choi 2 średnie marchewki około 10 cm białej części pora 3 ząbki czosnku około 5-7 cm świeżego imbiru 2 łyżki soku z cytryny(...)sojowy do smaku 2 łyżki oleju mały pęczek szczypiorku opcjonalnie mała papryczka chilli Pierś z kurczaka opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić na średniej wielkości kawałki. Marchewkę obrać i pokroić w "zapałki". Czosnek obrać, imbir oskrobać - jedno i drugie zetrzeć na średniej jarzynowej tarce lub bardzo drobno posiekać. Por dokładnie wypłukać i osuszyć, pokroić w średniej grubości plasterki
Codzienna kuchnia niecodzienna