przepis na glazurowane filety. Od razu chciałam go wykorzystać i nadarzyła się okazja, koleżanki wpadły do mnie z wizytą. Przygotowałam więc dla nas obiad: zupę szpinakową z mleczkiem kokosowym, sałatkę z kurczakiem i szarlotkę sypaną ( z tego przepisu ) z lodami. Sałatka z kurczakiem w śliwkowo - miodowej glazurze. Kurczak (na 4 porcje): 1/2 kg filetu z kurczaka 3 łyżki
MiksturownikNiniejszym sezon na szparagi uważam za otwarty! Polecam zupę, którą sama wymyśliłam, a jest odżywcza i naprawdę syta. W sam raz na obecną porę roku. Przepis
Przepisy AleksandryZapraszamy na fotorelację z Maroka pt. " Jest zima to musi być zimno " (link) Składniki 6 pojedyńczych piersi z kurczaka 2 łyżki stołowe drobno posiekanych migdałów
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataFascynacja parowarem jeszcze mi nie przeszła a i trochę " tłuszczyku " dobrze byłoby zrzucić, więc dziś będzie kolejny przepis na uparowane potrawy. Jako, że jestem zdecydowanym mięsożercą
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataryżem – zupa kurkowa – kalafiorowa – przepis na kwaśnicę – zupa pieczarkowa – zupa jarzynowa – najlepsza ogórkowa PRZEPIS NA ROSÓŁ PRZYGOTOWANIE: 2 h SKŁADNIKI: – 600-800 g wołowiny (antrykotu lub szpondra wołowego, najlepiej odrobinę jednego i drugiego, szponder ma bowiem mniej mięsa i więcej kości) – ok 1 kg mięsa drobiowego: korpus z kurczaka, podudzie kurczaka lub podudzie indyka, może być mieszane – 3 marchewki(...)zimną wodą i postaw na kuchence. Dodaj liście laurowe, pęczek natki pietruszki (opcjonalnie) i ziele angielskie. Gotuj na średnim ogniu. Po zagotowaniu rosołu odszumuj go zdejmując szumowiny w góry zupy. Najlepsza jest do tego specjalna cedzakowa łyżka. Dodaj wtedy płaską łyżkę soli (jeśli gotujesz rosół w mniejszym garnku to odrobinę mniej, zawsze możesz doprawić na koniec) i gotuj dalej
nietylkopasta.plzupy za „wyższą szkołę jazdy”. W rzeczywistości wcale nie jest skomplikowana? Dla nas rosół to środek wzmacniający w czasie choroby. Gdy dopada nas przeziębienie lub grypa, zjadamy miseczkę gorącego rosołu obficie przyprawionego pieprzem. Błyskawicznie rozgrzewa i działa napotnie, dlatego po zjedzeniu takiej porcji koniecznie trzeba położyć się do łóżka i wygrzewać. Składniki: 4 duże udka z kurczaka(...)bardziej esencjonalny. 2. Do przygotowania rosołu drobiowego możesz wykorzystać dowolną część kurczaka (skrzydełka, nogi, szyjki, grzbiet, korpus). Niektórzy, prócz drobiu, dodają także mięso wołowe, np. goleń, mostek, szponder, pręgę wołową. 3. Szumowiny (szumy, burzyny) to ścięte drobiny białka z gotowanych składników gromadzące się na powierzchni zupy. Nie szkodzą na zdrowie, ale wyławia się je, by zupa nie była
Kulinarne S.O.S.zupy za „wyższą szkołę jazdy”. W rzeczywistości wcale nie jest skomplikowana Dla nas rosół to środek wzmacniający w czasie choroby. Gdy dopada nas przeziębienie lub grypa, zjadamy miseczkę gorącego rosołu obficie przyprawionego pieprzem. Błyskawicznie rozgrzewa i działa napotnie, dlatego po zjedzeniu takiej porcji koniecznie trzeba położyć się do łóżka i wygrzewać. Składniki: 4 duże udka z kurczaka(...)bardziej esencjonalny. 2. Do przygotowania rosołu drobiowego możesz wykorzystać dowolną część kurczaka (skrzydełka, nogi, szyjki, grzbiet, korpus). Niektórzy, prócz drobiu, dodają także mięso wołowe, np. goleń, mostek, szponder, pręgę wołową. 3. Szumowiny (szumy, burzyny) to ścięte drobiny białka z gotowanych składników gromadzące się na powierzchni zupy. Nie szkodzą na zdrowie, ale wyławia się je, by zupa nie była
Kulinarne S.O.S.zupa jest lekka, pachnie wiosną, latem:). Chyba nawet mogę określić ją mianem mojej ulubionej spośród zup, które dotychczas gotowałam. Polecam! 1 udko z kurczaka 1/2 kalafiora 300g fasolki szparagowej 2 młode marchewki 1 pietruszka 3 młode ziemniaki 1 młody por 1 pęczek koperku sól, pieprz, vegeta 1. Kalafior dzielimy na różyczki. Fasolkę kroimy na mniejsze kawałki. Marchew(...)skrobiemy i kroimy w kostkę, koperek siekamy. 2. W dużym garnku gotujemy udo z kurczaka. Zbieramy szumowiny. Dodajemy por, fasolkę, marchew, pietruszkę i koperek. Gotujemy przez godzinę. Po tym czasie dodajemy ziemniaki i kalafior. Gotujemy jeszcze 15-20 minut do miękkości warzyw. 3. Zupę doprawiamy do smaku solą, pieprzem i vegetą
Szefowa kuchniprzygotowania poduszeczek nadzianych farszem, którego główny składnik stanowiło mięso z kurczaka z rosołu. Zwykle do gotowania rosołu używamy (oprócz indyka lub wołowiny) podudzi z kurczaka. Dzięki temu unikamy nadmiaru tłuszczu w zupie, a jednocześnie otrzymujemy zbalansowany smak. Filety z podudzi wrzucamy do zamrażalnika i kiedy jest ich już wystarczająca ilość przygotowujemy paszteciki. Idealne jako przekąska do filmu, meczu czy piwa(...)wielokrotnie i tym razem wyszedł nam na tyle smaczny, że postanowiliśmy się podzielić przepisem. SKŁADNIKI (16 poduszeczek) : 2 opakowania ciasta francuskiego mięso z 2-3 filetów z podudzi z kurczaka pół papryki pół ostrej świeżej papryczki 6 pieczarek 15 dag goudy lub edamskiego 2 ząbki czosnku pół cebuli curry papryka słodka wędzona sól pieprz olej do smażenia jajko sezam
Kuchnia od dwojgaSkładniki: kura lub kurczak 1,5 kg, włoszczyzna 1 pęczek/młoda, ziele angielskie 5 sztuk, liście laurowe 3 sztuki, ząbki czosnku 4 sztuki, kostka rosołowa 1 sztuka, kucharek 1,5 łyżki, kurkuma mielona 1 łyżeczka, woda 3,5 litra, przyprawa do zup i potraw w płynie - ile potrzeba, makaron - ile potrzeba, natka pietruszki 1 pęczek, pieprz czarny mielony
W Mojej Kuchni LubięSkładniki i przepis na wywar (bulion): Składniki: 1 bulionetka Knorr do dań duszonych z kurczaka 1 cebula por 3 marchewki 2 pietruszki 1/4 selera natka pietruszki ziele angielskie liście laurowe kawałek białej kapusty 1 główka kalafiora Przygotowanie wywaru: Wywar do zupy przygotowujemy tak jak robimy tradycyjny rosół. Z tym, że ja wykorzystałam zamiast porcji rosołowej nową bulionetkę Knorr(...)podzielony na różyczki. Gotuje jeszcze 15 minut pod przykryciem i doprawiam do smaku. Całość zmiksowałam blenderem. Dodatki: Zupę dodatkowo przyprawą chilli i świeżym koperkiem. *** 2. Składniki i przepis na wywar (bulion): Składniki: 1 bulionetka Knorr do dań duszonych z kurczaka 1 cebula por 3 marchewki 2 pietruszki 1/4 selera natka pietruszki ziele angielskie liście laurowe kawałek białej kapusty
ClauditteMissCookingpyszne ;) Składniki: pierś z kurczaka pół opakowania mrożonego szpinaku 2 ząbki czosnku cebula gałka muszkatołowa bazylia rozmaryn oregano pieprz ziołowy sól 150g śmietany 18% do zup i sosów odrobina masła do smażenia Pierś z kurczaka nacieramy przyprawami: rozmarynem, oregano, bazylią, solą i pieprzem. Zostawiamy na 30 minut. Cebulkę siekamy drobno, smażymy na maśle. Czosnek obieramy, przecikamy przez praskę
Czerwona Porzeczkabyła zajadana z pasją przez moich domowników, a dziś doczeka się blogowej publikacji. Bardzo dziękuję Aneczko i będę wdzięczna za dalsze inspiracje... Składniki na słuszny gar zupy: - 70 dag mięsa drobiowego, indyk lub kurczak - 60 dag pieczarek - 5 cebul - 3 papryki: zielona, czerwona i żółta - 2 puszki pomidorów w kawałkach bez skórki lub w sezonie letnim świeże pomidory(...)też dodać ajwaru, ilość dawkujemy wg. upodobań - 1 puszka kukurydzy - 2 puszki czerwonej fasoli - sól, pieprz, zioła jakie lubicie - olej 1. W dużym rondlu w którym będzie gotowała się zupa rozgrzewamy olej i przesmażamy drobno pokrojoną cebulę, następnie przekładamy ją do miski, a w rondlu przesmażamy mięso pokrojone w kostkę aby się przyrumieniło, a następnie również przekładamy je do miski
Apetyczna babeczkaporą. To najlepszy czas na zupy - gorące, aromatyczne i pełne ważnych składników odżywczych. A jak zupy - to szczawiowa. Dzięki żelazie zapobiega anemii, wzmacnia odporność i poprawia humor. Dziś wersja niskokaloryczna, a więc bez śmietany i na chudym mięsie.Potrzebne nam:- pojedyncza pierś z kurczaka- słoik siekanego szczawiu (280g)- spora marchewka- włoszczyzna (250g)- 2 kostki rosołowe- 2-3 średnie ziemniaki(...)muszą być miękkie). Ugotowaną pierś kroimy w drobną kostkę, wrzucamy z powrotem do garnka. Dodajemy szczaw i trzymamy na ogniu jeszcze kilka minut po zagotowaniu. Na koniec doprawiamy pieprzem. Zupę podajemy z jajkiem pokrojonym na ćwiartki. Smacznego
W poszukiwaniu inspiracjiopakowanie, włoszczyzna 1/2 pęczka, masło 1 łyżka, wywar 4 szklanki, mąka pszenna 3-4 łyżki, masło 2 łyżki, pieprz kolorowy - do smaku, papryka chilli - do smaku Żołądki z kurczaka dobrze oczyścić z błonek,skórek, zagotować i gotować z 2 minuty, wylać na durszlak i opłukać, teraz można w szybkowarze gotować żołądki z zielem angielskim, liściem laurowym, kostką rosołową(...)ogniu z 10 minut. Masło stopić na patelni, wsypać mąkę i mieszać do złotego koloru zasmażki, od razu dodać do zupy mieszając, gotować z 3 minuty, do smaku dodać paprykę chilli, pieprz kolorowy, podawać z pieczywem - z żołądków z kurczaka są bardzo smaczne flaczki, z przyprawą do flaków smakują wyśmienicie i mogą śmiało konkurować z flaczkami tradycyjnymi..........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubię