Witam serdecznie Propozycja na prostą w przygotowaniu i smaczną zupę pomidorową z koncentratem pomidorowym . Będziemy potrzebować : na wywar : około 2,5 l wody 1 ćwiartka kurczaka (lub innego mięsa ) 1 cebula (70 g) kawałek pora (40 g) kawałek korzenia selera (50 g) 1 marchew (120 g) 1 korzeń pietruszki (70 g) do zupy : 2 litry czystego wywaru 100 g koncentratu(...)mąki pszennej ( 30 g) do smaku : sól , pieprz , pieprz cayenne (papryka ostra ) Link do filmu z przygotowania : Zupa pomidorowa https://www.youtube.com/watch?v=2LaBAJiqnsY Przygotowanie : Najpierw przygotuję wywar : Do garnka daję umyte i oczyszczone warzywa , pokrojone na mniejsze kawałki . Dodaję umytą i osuszoną ćwiartkę kurczaka i wlewam 2,5 litra wody . Garnek stawiam na gazie i gotuję od momentu zagotowania przez około
Uwaga Babcia GotujeZupa z białych warzyw na niedzielny obiad. Krem z białych warzyw przygotowałam dlatego, że kupiłam warzywa na rosół, ale zapomniałam kupić kurczaka więc odstawiwszy na bok marchewkę wykorzystałam do zupy całe opakowanie włoszczyzny plus ziemniaki, oraz cebulę i czosnek. Ta kremowa zupa jest nie tylko pyszna i delikatna w smaku, ale prosta i szybka do przygotowania. Wygląd też ma restauracyjny
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięgodziny! Oczywiście musiałam spróbować zupy, która tak długo się gotowała! Nie wiedziałam jeszcze wtedy, że w Wietnamie Pho Bo (z wołowiny) i Pho Ga (z kurczaka) je się najczęściej... na śniadanie! Wyobrażacie sobie? :) Zupę dostaje się w dużej misce z szerokim makaronem ryżowym, tajską bazylią, cząstkami chili, zielonej cebulki, posypaną kolendrą. Kto jeszcze nie miał okazji, koniecznie musi spróbować! Możecie
Kuchnia PrezydentowejWami opinią na temat Zupy Babci Zosi firmy SyS tj. barszczu ukraińskiego. Zupkę przygotowałam zgodnie z opisem na opakowaniu, ale dodatkowo dorzuciłam dwa skrzydełka z kurczaka i puszkę fasoli czerwonej razem z zalewą. Zupę (pomimo przypraw w pudełku) musiałam porządnie doprawić. W sumie trochę mało wyszło barszczu jak na 3 osoby i pomimo tego, że dałam
Emcia Pichcijakiś czas nachodzi mnie ochota na sycące, treściwe zupy. Tą funkcję dobrze spełniają zupy-kremy ale nie lubię być monotonna ;) Bazą tej zupy jest wywar gotowany na warzywach i kurczaku (można go przygotować dzień wcześniej). Aby podkręcić jego smak (tym bardziej, że nie przepadam za klasycznym polskim rosołem) dodałam trochę orientalnych składników, jak kapusta pak choi, imbir, sos sojowy
Milion SmakówUwaga! to nie jest zupa! ;) Przedstawiam leczo, mocno warzywne, ale nie tylko, ponieważ znalazł się tam również kurczak. Jeżeli ktoś potrzebuje dużo jedzenia w szybkim tempie, to jest to najlepszy wybór. Danie jest proste i według mnie smakuje wspaniale. Można je podać z kaszą, makaronem, ryżem... jednym słowem, co kto lubi ;) A oto moja propozycja podania. Składniki
Czerwona Porzeczkakurczakiem Emilka dość przychylnie patrzy na brokuły. Ten makaron bardzo lubi i często o niego prosi (robię więc na zapas i mrożę porcje sosu z kurczakiem i brokułami), tez zjada chętnie klasyczną, zabielaną, warzywną zupę z dodatkiem brokułów. Postanowiłam rozszerzyć nasz brokułowy asortyment i powstała prosta zupa brokułowa z serem cheddar, inspirowana właśnie powyższym przepisem. Zupa jest dość wyrazista
Cooking for EmilyPomysł na nietypową przekąskę, dodatek do zupy, bądź innego dania. Składniki: 400g filetów z piersi kurczaka 500g ciasta francuskiego (można spokojnie używać kupnego, gotowego) 200ml jogurtu greckiego bazylia, oregano, tymianek, pieprz ziołowy 4 ząbki czosnku sól 1 jajko odrobina wody Przygotowanie: Z jogurtu, obranego i przeciśniętego przez praskę czosnku, odrobiny soli i pieprzu przygotowujemy sos (tradycyjnie, polecam odstawić
Gotuj z Rumcajsemmasę do placków odstawiamy. Cebule i ziemniaki obieramy ze skórki. Cebule siekamy drobno i delikatnie solimy. Wrzucamy do miski. Kurczaka obieramy ze skórki (kurczak powinien być zimny, także należy go wcześniej wyjąć z zupy) i oddzielamy mięso od kości. Tym samym nożem, którym kroiliśmy cebulkę siekamy drobno kurczaka i łączymy go z cebulką. Ziemniaki myjemy i ścieramy
ChilliJemyrosołek wyłącznie na kurczaku. Aromatyczny i rozgrzewający. Przepis z gatunku Łatwy, choć czasochłonny. Ten rosołek często służy u mnie jako baza do wielu, wielu innych zup (tej poniedziałkowej pomidorowej również). Składniki: 1 nieduży kurczak kukurydziany (maks. 1,5 kg) 4-5 marchewek 2-3 nieduże korzenie pietruszki ¼ średniego lub ½ małego selera 10 – 15 cm pora Ok. 15-20 dag włoskiej
Kate's Kitchensztuki, przyprawa do kurczaka 2 łyżki, papryka ostra mielona 1 łyżeczka, majeranek 1 łyżeczka, smalec 1 łyżka, cebula 10 sztuk, woda 2 szklanki, przyprawa do zup i potraw w płynie - do smaku uda kurczak umyć, każde przeciąć na 2 części: udko i pałkę, natrzeć przyprawą do kurczaka, papryką, majerankiem w rondlu na gorącym smalcu zrumienić porcje, wyjąć na talerz
W Mojej Kuchni Lubięmąki pszennej lub kukurydzianej 4 łyżki śmietany 12% lub 18% na wywar : około 2,5 l wody 1 ćwiartka kurczaka (lub innego mięsa ) 1 cebula kawałek pora kawałek korzenia selera 1 marchew 1 korzeń pietruszki Link do filmu z przygotowania: Zupa z pokrzywy https://www.youtube.com/watch?v=M6U4GuHooS0 Przygotowanie: Najpierw przygotuję wywar – zupę ugotowałam na wywarze mięsno-warzywnym: Do garnka daję umyte(...)oczyszczone warzywa , pokrojone na mniejsze kawałki . Dodaję umytą i osuszoną ćwiartkę kurczaka i wlewam 2,5 litra wody . Garnek stawiam na gazie i gotuję od momentu zagotowania przez około 40 minut . Następnie przecedzam wywar , 2 litry czystego wywaru użyję do przygotowania zupy pokrzywowej . Ćwiartkę można usmażyć na patelni i podać z ziemniaczkami . Przygotowanie zupy z pokrzywy : Listki pokrzywy przelewam wrzątkiem
Uwaga Babcia Gotujebardzo nie kojarzy się z jesienią, jak słonecznie pomarańczowa, słodko- wytrawna zupa dyniowa. Składniki: - 2 pojedyncze piersi z kurczaka - 2 litry wody - 3 marchewki - 1 pietruszka - 1 cebula - 4 ząbki czosnku - pół selera - 300 g obranej dyni - pół pora - 4 pomidory suszone - 2 łyżki oliwy z oliwek - 2 łyżki koncentratu pomidorowego - 1 papryczka chili ( bez pestek) - 100 ml mleka - sól(...)pieprz Przygotowanie: W garnku gotujemy bulion na filetach z kurczaka. Dodajemy marchewki, pietruszkę, selera oraz pora. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i podsmażamy chwilkę z pokrojoną dynią oraz czosnkiem. Całość patelni przekładamy do bulionu, dodajemy pomidory suszone, pokrojoną w kostkę papryczkę oraz koncentrat pomidorowy, chwilkę gotujemy. Zupę zaprawiamy mlekiem a następnie blendujemy i podajemy polane oliwą z oliwek
Zainspirowana w kuchniGarnek do tajinu, służy nam nie tylko do tajinu. :) Ola wykorzystuje go praktycznie do wszystkich duszonych mięs na przemian z wolnowarem. Pod moją nieobecność wypróbowała
Kulinaria - potrawy z różnych stron światabardzo prosta do przygotowania, syta i bardzo smaczna. Będziemy potrzebować : na przykładowy wywar : około 2,5 l wody 1 ćwiartka kurczaka (lub innego mięsa ) 1 cebula kawałek pora kawałek korzenia selera 1 marchew 1 większy korzeń pietruszki na zupę: 2 litry czystego wywaru 500 g przecieru pomidorowego 5 łyżeczek koncentratu pomidorowego 400 g czerwonej soczewicy pieprz, sól , pieprz cayenne szczypta(...)pszennej 4 łyżki śmietany 12% lub 18% około 50 ml zimnej wody Link do filmu z przygotowania: Zupa pomidorowa z soczewicą https://www.youtube.com/watch?v=au6rwphMVhc Przygotowanie: Do garnka daję umyte i oczyszczone warzywa , pokrojone na mniejsze kawałki . Dodaję umytą i osuszoną ćwiartkę kurczaka i wlewam około 2,5 litra wody . Garnek stawiam na gazie i gotuję od momentu zagotowania przez około
Uwaga Babcia Gotuje