Zupa tajska kokosowo-ananasowa jest bardzo aromatyczna, lekko ostra, pyszna i nietypowa w smaku. Dzisiaj przygotowałam ją z kurczakiem i warzywami przez co jest lekko strawna i pożywna(...)PRZYGOTOWANIE : Do garnka wlewamy olej, podpiekamy cebulę i pokrojonego kurczaka. Ananasa wycinamy, kroimy w kostkę i dodajemy do zupy, wlewamy bulion, dodajemy sól, papryczkę chilli, kmin, tarty imbir, paprykę w proszku, mleko kokosowe oraz warzywa chińskie. Mieszamy i zagotowujemy. Na koniec wsypujemy pokrojoną kolendrę i doprawiamy zupę do smaku cukrem, imbirem i wlewamy sok z cytryny
Kulinarne Fantazje Mariolizupa powstała z tego, co udało mi się znaleźć w lodówce :) Bardzo przyjemny "proces twórczy" z równie przyjemnym efektem końcowym. Czyli pikantna zupa warzywna z odrobinę orientu w tle. Składniki: Wywar: korpus z kurczaka na wywar świeży korzeń imbiru, ok 3 cm 2 ząbki czosnku cebula 4 liście laurowe 4 ziela angielskie łodyga trawy cytrynowej łodyżki świeżej kolendry Zupa(...)jaglana pasta miso Wykonanie: W pierwszej kolejności przygotowujemy wywar. Ja wykorzystałam duży garnek (ok 8 l), ale oczywiście możecie użyć mniejszego naczynia. Do garnka wkładamy mięso, np. korpus z kurczaka, liście laurowe i ziele angielskie, zalewamy wodą i gotujemy. Gdy zacznie bulgotać zdejmujemy z powierzchni białą pianę (szumowiny), zmniejszamy ogień, dodajemy łodygi kolendry (opcjonalnie) oraz trawę cytrynową i dalej
Taste Of My DayWczoraj mieliśmy okazję brać udział w V Festiwalu Rosołu. Nasz rosół z gęsi zajął III miejsce z czego jesteśmy bardzo zadowoleni dlatego też chcielibyśmy się z
Kuchenne Wariacjewinnego (są to opcjonalne składniki BARSZCZU, nie BOTWINKI!). To samo tyczy się wyboru mięsa na bulion - musi to być mięso delikatne w smaku (najlepiej kurczak) oraz włoszczyzny - ta "stara" również popsuje smak Waszej zupy. Uszanujcie proszę i doceńcie smak młodego buraka - aby najlepiej zrozumieć produkt, posmakujcie go, surowego - ten smak właśnie musi zawierać Wasza zupa! Dodatki, o których
Garniec Magaliemarchew, pietruszkę i passatę pomidorową - zasmażamy około 10 minut - wlewamy całość do fasolki. Gotujemy, aż wszystkie składniki będą miękkie. Krok 4. Na koniec, wyjmujemy kurczaka, oddzielamy mięso od kości i skóry. Mięso wrzucamy do zupy, doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem i podajemy. Smacznego
Moja Książka Kucharskalubczyku kiełbasy. Jest aromatycznie, pachnie lubczykiem i świeżym koprem. Do tego spora ilość włoszczyzny. Wspaniały obiad, po którym nie jesteśmy głodni dłuugo! Mój wywar na zupę koperkową z kiełbasą: 2 ćwiartki z kurczaka, można dodać dla wzbogacenia smaku skrzydełka, pałki włoszczyzna: 2 marchewki, 2 pietruszki, kawałek kapusty, cebula z łupinką, kawałek pora oraz selera 4 ziela angielskie, 2 liście laurowe
Zasmakuj KuchniWielkimi krokami zbliżamy się do sobotniego obiadu, na który proponuję treściwą zupkę jarzynową z niespodzianką dla mięsożernych;) Zupa jarzynowa pod chmurką Składniki: 1 szt filet z kurczaka 1 szt jajka 1 szt porcja rosołowa(...)gotujemy tworząc bazę do zupy. Miękka marchewka oznacza gotowy wywar, który przecedzamy, odkładając marchewkę do dalszego wykorzystania. Przygotowujemy warzywa: brukselkę, fasolę szparagową (np.żółtą)bez końcówek, podzielony na różyczki brokuł i pokrojoną w kostkę czerwoną cebulę. Kroimy w kostkę paprykę (np. dwie połówki w różnych kolorach) i przygotowujemy filet z kurczaka. Mięso
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaDlaczego zupa nazwana została "rosołem angielskim" choć z takim prawdziwym nie ma nic wspólnego? Będę musiała to krótko wyjaśnić :). W czerwcu zeszłego roku przyjechała
Przepisy Aleksandryzupa powstała w ramach projektu "Gotuj tylko z tego, co masz w kuchni" . Zużyłam otwarte puszki fasoli i kukurydzy oraz usmażonego do sałatki kurczaka, niezużyte(...)całości do innego dania pieczarki i paprykę, otworzone przez dzieci moje opakowanie kabanosów oraz resztkę kaszy. Nie spodziewałam się, że zupa upa z przypadkowych składników będzie taka pyszna! Dlatego wrzucam przepis na blog... Składniki: 1 duży filet z kurczaka 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka z papryką (może być gyros) 100-150 g kabanosów drobiowych (byle nie cienkich
Czerwień i błękitZwłaszcza takie świeże, prosto z piekarnika, jeszcze ciepłe. Dziś mam dla Was przepis na pyszne, drożdżowe pierożki, z pikantego ciasta, wypełnione po brzegi pysznym farszem z kurczaka. Idealne solo albo jako dodatek do zup i kremów. Świetnie sprawdzą się na obiad, drugie śniadanie albo imprezową przekąskę! Koniecznie spróbujcie! SKŁADNIKI: * mąka pszenna – 325 g * letnia woda – 100 ml * mleko
Ostra na SłodkoZwłaszcza takie świeże, prosto z piekarnika, jeszcze ciepłe. Dziś mam dla Was przepis na pyszne, drożdżowe pierożki, z pikantego ciasta, wypełnione po brzegi pysznym farszem z kurczaka. Idealne solo albo jako dodatek do zup i kremów. Świetnie sprawdzą się na obiad, drugie śniadanie albo imprezową przekąskę! Koniecznie spróbujcie! SKŁADNIKI: * mąka pszenna – 3250 g * letnia woda – 100 ml * mleko
Ostra na Słodkorozpoczęty, także będą królować na blogu bardzo często w każdej postaci 👌 dziś lekko podgotowane i smażone z czosnkiem na maśle i oleju kokosowym. Do tego kurczak duszony w wywarze z warzyw ( wcześniej robiony do zupy). A co Wy macie dziś na obiad? Składniki na 2 porcje: 500 g (opakowanie) zielonych szparagów 2 piersi z kurczaka 3 ząbki czosnku łyżka
Bike By Lifeprzepis na glazurowane filety. Od razu chciałam go wykorzystać i nadarzyła się okazja, koleżanki wpadły do mnie z wizytą. Przygotowałam więc dla nas obiad: zupę szpinakową z mleczkiem kokosowym, sałatkę z kurczakiem i szarlotkę sypaną ( z tego przepisu ) z lodami. Sałatka z kurczakiem w śliwkowo - miodowej glazurze. Kurczak (na 4 porcje): 1/2 kg filetu z kurczaka 3 łyżki
MiksturownikNiniejszym sezon na szparagi uważam za otwarty! Polecam zupę, którą sama wymyśliłam, a jest odżywcza i naprawdę syta. W sam raz na obecną porę roku. Przepis
Przepisy AleksandryZapraszamy na fotorelację z Maroka pt. " Jest zima to musi być zimno " (link) Składniki 6 pojedyńczych piersi z kurczaka 2 łyżki stołowe drobno posiekanych migdałów
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataFascynacja parowarem jeszcze mi nie przeszła a i trochę " tłuszczyku " dobrze byłoby zrzucić, więc dziś będzie kolejny przepis na uparowane potrawy. Jako, że jestem zdecydowanym mięsożercą
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata