Bigos "chodził" za mną już od dawna. A ponieważ w Al - Khobar zaczęła się prawdziwa jesień, temperatura spadła do marnych + 30 stopni, pojawiły się silne wiatry
Kulinaria - potrawy z różnych stron światausłyszałam, że wprowadzenie tylu nowości technologicznych w kuchni może zabrać całą radość, które daje gotowanie, bo ręcznie nie wyrobimy ciasta drożdżowego, nie pokroimy cebuli nożem w piórka, nie pomieszamy zupy, bo zrobi to za nas robot. I wiecie co??? Ja się z tym wszystkim zgadzam! Byle nie w tygodniu, kiedy czasu na wszystko brakuje, kiedy nie wiemy w co ręce(...)trzy ekipy gotujące: Grupa I – pod wodzą Grzegorza, przygotowywała dania główne: risotto z pęczakiem i młodymi warzywami chicken lemon curry wołowinę z grzybami, parowanym pak choi i szparagami Grupa II – przygotowała przystawki pod dowództwem Jurka: świeże liście z winegretem malinowym i grillowanym serem kozim shot z ekologicznego jogurtu i nowalijek z kawiorem z łososia i świeżymi kiełkami pierś z kaczki
bistro mamaBARSZCZ CZERWONY Jeden z bohaterów wigilijnej kolacji. Jest pyszny i aromatyczny. Wygląda bajecznie. Trudno wyobrazić sobie Wigilię bez barszczu czerwonego. Tradycyjn y czerwony barszcz ma
Moja Książka Kucharskawielki, że nawet nie podchodzicie to tego zajęcia to podaję przepis na farsz. Farsz do pasztecików: 1 kg kapusty kiszonej 1 szklanka grzybów suszonych 1 szklanka grzybów świeżych (u mnie mrożone borowiki, ale można pominąć) około 0,4 kg pieczarek 1 cebula 1 żabek czosnku sól, pieprz, kminek, cząber Kapustę płuczemy i drobno siekamy. Do garnka wkładamy posiekaną(...)wodą. Gotujemy do miękkości. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła i wrzucamy drobno posiekaną cebulę i czosnek. Jak cebula się zeszkli, to wrzucamy drobno posiekane grzyby. Ogień musi być duży, grzyby mają się szybko podsmażyć. Grzyby dodajemy do ugotowanej i odcedzonej kapusty. Mieszamy i doprawiamy solą, pieprze, kminkiem i cząbrem. Kminek dobrze jest podprażyć wcześniej na suchej patelni. Jak mamy już
ladykitchenwykopanych przed zimą małe jadalne korzenie wykorzystuję do typowego polskiego dania, jakim jest ryba po grecku. Małe okazy za chwilę zwiędną i trzeba je będzie wyrzucić, a póki są świeże, można je do czegoś wykorzystać. Nie miałam ostatnio dostaw ryb z zaufanego źródła, więc postanowiłam zamienić rybę boczniakami. Wyszło zdrowo, aromatycznie i pysznie :) Składniki : ok. 10 dużych boczniaków (starajcie się(...)stron. Ułożyć grzyby w salaterce lub na głębokim półmisku. Posypać solą i pieprzem. Na boczniaki przełożyć ugotowane warzywa z liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Rozłożyć je równomiernie i docisnąć lekko do dna, by grzyby przeszły smakiem warzyw. Danie można podawać na gorąco jako danie główne lub na przystawkę. Na zimno może być przekąską. ----- Podobne: Zupa kalafiorowa Polędwiczki z warzywami
Weekendy w domu i ogrodzieMożesz też pójść o krok dalej i przygotować zupę krem zamiast "czystego" barszczu, Ty wybierasz :) Porcje: 4 Czas przygotowania: 1 godz. 40 minut Składniki: 7 buraków odmiany Chioggia, 600-800 ml kwasu buraczanego z buraków Chioggia lub ocet jabłkowy do smaku, 1 pęczek włoszczyzny, garść suszonych grzybów shitake, 1 ząbek czosnku, 1/2 papryczki chili bez pestek(...)być razem ze skórą), duś 1-2 minuty. Do buraków dodaj wywar z grzybów, dopraw kwasem z buraków i solą, zmiksuj na gładką masę, ewentualnie dolej przegotowanej wody dla uzyskania pożądanej konsystencji. Przed podaniem podgrzej (nie gotuj), posyp prażonymi orzeszkami pini, płatkami chili i świeżym tymiankiem
SzczyptaSmaQopisem struktury ich mięsa. -porady po czym poznać, że ryba jest świeża -jak zabrać się za rybę -sposoby przyrządzania ryb W kolejnej części znajdziemy przepisy na ryby i owoce morza, które zostały podzielone na rozdziały tj.: -przystawki -zupy -dania główne -święta -grill -owoce morza Znajdziemy w niej m.in przepis na pyszną(...)herbaty bądź czekolady , a nuż może zamiast tradycyjnego karpia, na wigilijny stół przyrządzicie np: Lina w migdałach z sosem rodzynkowym bądź sandacza w suszonych grzybach Już w najbliższym czasie zabieram się za testowanie przepisów, które pojawią się również na blogu. Post „Ryby są super” przepisy Karola Okrasy i Doroty Wellman
Marta GotujeTradycyjne uszka do barszczu, nadziewane farszem z borowików, kozaków i pogrzybków. Smakują wybornie, a w Wigilię w czerwonym barszczu przeważnie podawane są jako pierwsze danie w
Apetyczna babeczkam.in. potraw z grzybów, mięa wieprzowego, drobiu, baraniny, dziczyzny, czy marynowanych śledzi. Doprawia się nimi pasztety. Pasuje do deserów, kompotów, ciast, sosów owocowych, likierów, ponczu, grzanego wina i piwa. Razem z cebulą i liściem kalarepy poprawiają smak kapusty kiszonej. Źródło: internet Imbir - pochodzi z Indii i Chin. Dostępny jest w postaci proszku lub w postaci świeżych kawałków kłącza(...)świecie. Ma ostry korzenny, słodki i piekący smak. Kardamon dodajemy do piernika, marcepanu, deserów i sałatek owocowych oraz do słodkich sosów i likierów. Dodaje się go również do zup. pasztetów, mięs oraz ryb. Nadaje świeży smak dyni, marchwi i szarlotce. Kardamon możemy znaleźć w holenderskich ciasteczkach oraz w tradycyjnym norweskim napoju alkoholowym akvavit. Jest częstym dodatkiem do dań curry
Ciastka - domowe słodkościTradycyjny, najlepszy barszcz na zakwasie z uszkami. Esencjonalny, słodko-kwaśny z głębokim grzybowym aromatem. Barszcz jest chyba najbardziej (obok grzybowej) tradycyjną wigilijną zupą. Doskonale smakuje także podany w kubku prosto do picia – dla rozgrzania. Ja sobie na pewno wypiję filiżankę po pasterce. Pamiętajmy, że wymaga on wcześniejszego nastawienia zakwasu. Jeśli tego nie zrobiliście polecam równie dobry i esencjonalny barszcz(...)dwie szklanki wody po gotowaniu grzybów (po kapuście lub uszkach) oraz tyle samo zakwasu (jeśli barszcz ma być wyraźniejszy to więcej). Dodajemy zgniecione ząbki czosnku, majeranek oraz ćwiartkę jabłka – gotujemy barszcz bardzo powoli przez ok. 15 minut nie dopuszczając do jego wrzenia (inaczej straci kolor). Barszcz przyprawiamy solidnie cukrem, solą i świeżo mielonym pieprzem. Wyciskamy sok z cytryny
Poezja smakuavocado), sałatek, kanapek. Jest przy nich trochę pracy-ale warto! Najlepiej suszyć je na słońcu... ale z nim w naszym klimacie różnie bywa. Można w suszarce do grzybów i ziół. Czas suszenia 5-6 godzin.Trzeba kontrolować i sprawdzać. Pomidory równomiernie się ususzą i nie przypalą. Ja wysuszyłam je w piekarniku. Temperatura 60-70 stopni przy uchylonych drzwiczkach. Jeśli macie(...)kapary. Można użyć też świeżych ziół dla wzmocnienia smaku. W garnku zagrzałam oliwę. Nie powinna się zagotować! Nie może być za gorąca bo pomidory się usmażą. Powinny być całe zalane oliwą. Zakręcałam i odstawiałam do góry dnem.Same się wekują. Ja przerobiłam ponad 50 kg. pomidorów. Zrobiłam z nich przecier pomidorowy . Idealny do zup, sosów, gulaszy i poprostu do picia
potrawyregionalnePrzepis autorski (mój). Ja i dania azjatyckie? Przyznam, że baaardzo lubię, ale nie wszystkie składniki mi w nich odpowiadają, bo np. uwielbiam imbirowe słodkości, ale już zupa z dodatkiem imbiru, czy imbir marynowany - nie przedzie. W szafce posiadam mały zapas produktów House of Asia , więc chciałam stworzyć taką potrawę, która posiadałaby azjatycką nutkę i smakowała mi i mojej, wybrednej rodzinie(...)wrzątkiem i odstawić do momentu, aż zmiękną. Makaron po odcedzeniu, przelać zimną wodą i z grzybami oraz posiekaną natką pietruszki przełożyć do zawartości patelni. Wszystko razem delikatnie wymieszać, doprawić sosem z czarnym pieprzem lub pastą Tom Yum, sosem sojowym i opcjonalnie solą ze świeżo zmielonym pieprzem. (Należy uważać, aby nie przesadzić z ostrością potrawy.) Danie odrobinę poddusić
Di gotujenieco bardziej intensywniejsze w smaku i zapachu, a nawet delikatnie pachną leśnymi grzybami. Najwięcej tego aromatu mają w swojej skórce, więc w miarę możliwości staram się jej nie obierać. Taka zupa pysznie smakuje i pięknie pachnie. Można do niej ugotować makaron lub kluseczki, co poniesie kaloryczność zupy. Składniki na 3-4 porcje: 300 g brązowych pieczarek 1 średnia marchewka(...)się gotowała zupa) podsmażyć krótko por i czosnek, dodać marchew, a następnie seler i pietruszkę. Wszystko razem poddusić razem z liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Na patelni, na średnim ogniu, rozgrzać masło i dodać pieczarki. Podsmażyć je na lekko złoty kolor. Dodać do garnka z warzywami, dolać wody, przyprawić solą i ugotować do miękkości. Na końcu doprawić świeżo mielonym pieprzem
Codzienna kuchnia niecodziennamnie bezzapachowy) - 1/2 łyżki masła klarowanego (można zastąpić olejem) Dodatkowo: - szczypior do posypania grzybów - i/lub koperek do ziemniaków - ziemniaki lub makaron Kurki dokładnie myję (do wody dodaję łyżkę soli, brud sam odpada...). Grzyby przekładam do garnka, zalewam wodą i doprowadzam do wrzenia (uwaga- grzyby lubią kipieć... trzeba pilnować), gotuję na średnim palniku ok.15 minut, w lekko osolonej wodzie(...)dodaję pokrojoną w wiórki lub w większą kostkę cebulę. Całość smażę do miękkości cebuli. Do wysmażonych skwarek z cebulą przekładam odsączone, obgotowane grzyby, podsmażam kilka minut, mieszając. Do grzybów dodaję śmietanę, dokładnie mieszam, doprawiam solą oraz świeżo mielonym pieprzem (pieprzu daję dość sporo, grzyby lubią bowiem pieprz...). Ja dodaję jeszcze trochę gorącej wody, do uzyskania pożądanej konsystencji. Smacznego
Smaczne Zdrowegołąbki z ryżem i grzybami z sosem grzybowym, nie mówiąc o kotletach ziemniaczanych. Kto pamięta ręka do góry :) Istnieje nadal, jednak teraz prywatna lecz wciąż wegetariańska. Tak więc postaramy się przypomnieć Wam kilka takich fajnych dań na zimę, o których niektórzy z Was na pewno zapomnieli lub nie jedli od lat. No to gotujmy ogórkową :) Zupa ogórkowa (4 osoby) Składniki(...)czas na ogórki kiszone, które ścieramy na grubych oczkach tarki i dolewamy 1/4 szklanki soku z ogórków. Gotujemy jeszcze chwilę i zaprawiamy zupę jogurtem rozmieszanym z odrobiną mąki. Zagotowujemy i doprawiamy, jeśli jest potrzeba. Podajemy ze świeżym wiejskim chlebem :) Pychotka ! jedzcie ogórkową bo jest zdrowa, ma dużo witamin i na zimowe obiady idealnie się nadaje. Mamy nadzieję, że tym przepisem
vegetanie