Najlepsze pomysły na posiłek przychodzą mi do głowy kiedy robię go z tego co mam „pod ręką”. Intuicja to podstawa przy gotowaniu. Pewnym popołudniem
Jem więc Jestemzabicie smaku tych delikatnych grzybów, o tyle omlet zrobię i zjem zawsze z przyjemnością. Jajka rozbijamy, wbijamy je do miski, ubijamy ze śmietaną. Lekko je solimy, pieprzymy, dodajemy do smaku startej gałki muszkatołowej. Kurki oczyszczamy z piasku albo pędzlem jeśli nie są bardzo brudne, albo na sitku, pod strumieniem bieżącej wody – grzyby nie lubią długiego moczenia, starajcie się myć(...)suszonym tymiankiem. Kilka minut później, gdy cebula się delikatnie zeszkli, wrzucamy kurki. Smażymy grzyby na małym ogniu, mieszając, tak by ich nie przypalić bo staną się gorzkie. Kurki mogą ale nie muszą puścić wodę – smażymy je tak długo, aż ponad połowa wody odparuje a grzyby widocznie zmiękną, doprawiamy mocno solą i pieprzem. Do uduszonych kurek wrzucamy naszykowane wcześniej ziemniaki , mieszamy
Karo in the Kitchenmąkę i wszystko bardzo dokładnie razem mieszamy – warzywa muszą się tą mąką oblepić. Stale warzywa mieszając, do garnka wlewamy wrzątek. Zupa zrobi się jasna i rzadka, ale za kilka chwil zacznie gęstnieć. Dodajemy kostki bulionowe, mieszamy do rozpuszczenia. Zupa będzie pyszna również na domowym rosole – pamiętajcie tylko, że do warzyw przesmażonych z mąką należy wlać płyn na granicy wrzenia(...)minut. Po tym czasie do zupy dodajemy ugotowany i odsączony z wody ryż dziki i brązowy, wsypujemy posiekaną zieleninę. Śmietanę hartujemy łyżką gorącej zupy w kubeczku. Mieszając zupę w garnku jednocześnie wlewamy do niej zagrzaną w ten sposób śmietanę. Próbujemy, dosalamy i dopieprzamy do smaku, gotujemy razem jeszcze 5 minut i podajemy. Zupa jest bardzo gęsta i bardzo kremowa
Karo in the Kitchendrobno kroimy lub siekamy w malakserze. Dodajemy do posiekanej kapusty. Wywar po gotowaniu grzybów możecie przelać do butelki lub słoika i wstawić do lodówki, albo wlać do worka na mrożonki i zamrozić. Później wykorzystać ten grzybowy wywar do przygotowania wigilijnego czerwonego barszczu lub do zupy grzybowej. Pieczarki i cebule oczyszczamy i bardzo drobno siekamy, można też potraktować(...)nagrzanego piekarnika i pieczemy około 35-40 minut, do zezłocenia. Pyszne są i na ciepło, i na zimno. I same, i podane do czerwonego barszczu czy czystej zupy grzybowej. Te paszteciki idealnie się mrożą – potem wystarczy tylko odmrozić je w lodówce i odgrzać w piekarniku. Możecie też od razu zrobić je z kilograma mąki i zamrozić sobie na później
Karo in the KitchenSmaczne-zdrowe.blogspot.com JESIENNA ZUPA GRZYBOWA autorka: smaczne-zdrowe.blogspot.com z bloga Smaczne-zdrowe.blogspot.com Zupa pieczarkowa autorka: Ugotujiprzetestuj z bloga Testowanie przez gotowanie! Pyszny kapuśniak z dodatkiem pieczarek autorka: mojamamagotuje z bloga Moa Mama Gotuje Francuska zupa cebulowa autorka: Badylarka z bloga Weekendy w domu i ogrodzie Zupa ze słodkiej kapusty autorka: Badylarka z bloga Weekendy w domu i ogrodzie Zupa z pecłonek z zacierkami(...)autorka: Badylarka z bloga Weekendy w domu i ogrodzie Zupa buraczkowa z tortellini autorka: Beata12 z bloga W królestwie smaków Beaty Zupa jarzynowa z fasolą autorka: Beata12 z bloga W królestwie smaków Beaty JESIENNA ZUPA Z CIECIORKĄ I JARMUŻEM autor: kar_nowak z bloga Mam to na widelcu Zupa Barszcz Czerwony w Kremie
Weekendy w domu i ogrodziepożywnego jedzenia. To stanowi podstawę zdrowego odżywiania się, a co za tym idzie - zdrowia. Przechowywanie produktów żywnościowych ma ogromne znaczenie. Aby nie dopuścić do psucia się żywności, rozmnażania się grzybów i drobnoustrojów ważny jest sposób jej przechowywania. Zbyt długie "wietrzenie", czyli otwieranie lodówki, przyczynia się do wzrostu temperatury i wzrostu wilgoci w jej wnętrzu. Tak zaczyna się psucie. Dlatego(...)znaczenie. Odpowiednie przechowywanie żywności, zagwarantują nam lodówki z innowacyjnymi funkcjami, które służą przedłużeniu świeżości produktów. Aby zapobiec zjawisku marnowania żywności pomocny będzie odpowiedni sprzęt AGD. Żywność dłużej będzie świeża. Jest to jeden ze sposobów rozwiązywania problemu marnowania jedzenia. Wiele produktów trafia na śmietnik. Niepotrzebnie. W ofercie MediaMarkt znajdziemy duży wybór odpowiedniego sprzętu. Chcąc zakupić nową lodówkę warto się rozeznać
AZgotuj!To zdecydowanie najlepszy barszcz jaki dotychczas przygotowałam i jaki jadłam. Cudownie słodki (to za sprawą dużej ilości warzyw i słodkich buraków) o bardzo intensywnym
Smaczne Zdrowetrudniejsza, że w poszczególnych regionach Grecji znane są pod różnymi nazwami. Niektóre osoby rozpoznają właściwe rośliny po wyglądzie, choć mogą nie znać ich nazwy. Jak w Polsce ze zbieraniem grzybów - lepiej nie zbierać horty nie mając odpowiedniej wiedzy, lub nie będąc w towarzystwie kogoś doświadczonego – niektóre jadalne rośliny mogą być bardzo podobne do gatunków trujących. Inne można spożywać(...)połączeniu z ugotowanymi ziemniakami, gotowanymi jajkami lub serem feta, i oczywiście kromkami wiejskiego chleba, którymi Grecy wycierają sos wydobywający się z zieleniny. Hortę dodaję się ponadto do gulaszy, zup, dań z fasoli, duszone liście podaje się z jagnięciną lub gęsią. Bardzo popularne w Grecji są pites (ang. green pies) – tarty bądź paszteciki z ciasta filo nadziewanego ugotowaną zieleniną, ziołami
Chilli Czosnek i Oliwaczterech znanych wcześniej: słodkiego, słonego, kwaśnego, gorzkiego. Niektórzy nazywają umami "piątym zmysłem". Pokarmami wywołującymi reakcje umami są rośliny strączkowe, czerwone mięso, drób, owoce morza (szczególnie kraby), fasola, pomidory, grzyby i ser (zwłaszcza parmezan). Pizza z serem, pieczarkami i sosem pomidorowym to potrójna rozkosz dla podniebienia :) Rośliny strączkowe to nie tylko smakowa uczta. Jest też ciemna strona. Otóż(...)cebule 4 ząbki czosnku 2 świeże papryczki chilli (lub 1 łyżeczka suszonej papryczki chilli lub pieprzu kajeńskiego - można dać mniej) 5 cm świeżego imbiru 1 łyżka świeżo zmielonego kuminu 1 łyżka kurkumy 2 liście laurowe 1,5 l bulionu warzywnego (z mojego przepisu na domową kostkę bulionową ) pęczek świeżej kolendry sól morska świeżo mielony czarny pieprz łyżka masła klarowanego
Naturalna KuchniaSzpinak jest to roślina jednoroczna z rodziny szarłatowatych. Uznawany jest za roślinę antynowotworową i chroniąca przed miażdżycą. Badania potwierdziły, że właściwości te zawdzięcza dużej zawartości witaminy
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!dobra propozycja na spotkanie z przyjaciółmi czy wieczór z rodziną. Dzień 23. " TAM, GDZIE ROSNĄ GRZYBY " (2012) Dramat. Film rozpoczyna się od sceny, gdzie małżeństwo, nim zaczęło jeszcze świtać, wybrało się na grzyby do pobliskiego lasu. Z tego właśnie żyją - zbierają grzyby, które następnie sprzedają restauracjom. Niestety, ich główny klient zamyka knajpę, a drugi bierze tylko niewielką część(...)Dziewczyna musi wrócić. W tym samym czasie jej mąż żyje jak pustelnik. Ich małżeństwo się rozpada. Któregoś dnia spotykają się. Niesamowity przegląd przez grzyby - oglądają tenże film można się wiele nauczyć o grzybach, a przede wszystkim o tych jadalnych, które można jeść i na które warto w jakiś sposób zwrócić szczególną uwagę. Piękny film. Poważny, spokojny, stonowany, ukazujący
W kuchni Karmel-itki