jednak ma swoje plusy, a jednym z nich są grzyby, których jestem fanem. Dzisiaj prosta i smaczna zupa krem z kurek.Do przygotowania zupy użyłem: 400 gram kurek, 50 gram masła, 3 suszonych borowików, 1 litr bulionu drobiowego, 1 dużej cebuli, 250 ml kwaśnej śmietany 18%, 2 żółtek, świeżego tymianku (można zastąpić suszonym), gałki muszkatołowej, soli, czarnego świeżo mielonego
Wyprawy kulinarnegrzyby to też się je zjada. Przynajmniej część. Trąbki to jedne z moich ulubionych grzybków, po które musiałam sobie pojechać aż na Orawę. Kiedy masowo się pojawiają można szybko nazbierać ich dużą ilość - po prostu kosi się ich całe łany. U Dorotki część trafiła do słoików z marynatą a część na suszarkę. Trochę trąbek wykorzystałam od razu, na świeżo(...)pysznej kartoflanki bo uwielbiam takie szybkie zupy. Zobacz przepis na inną kartoflankę - z gąsówkami. A może wolisz Zupę grzybową z makaronem ? ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna PyzaNazbierałam borowików i musiałam zrobić tą pyszną zupkę kremową. Zupę podałam na przepięknym zestawie Miranda od Porcelana Bogucice Zupa krem borowikowa Składniki: marchewka - 1 szt pietruszka - 1 szt śmietana - 100 ml sól i pieprz borowiki świeże - 500 g 1 l bulionu drobiowego cebula - 1 szt masło - 2 łyżki liść laurowy - 2 szt dodatkowo grzanki natka pietruszki - 2 łyżki posiekanej(...)bulion, sól i pieprz, oraz obrane, opłukane i pokrojone w kostkę warzywa i listki laurowe, gotować kilka minut. Zestawić garnek z ognia, wyjąć listki laurowe zmiksować, blenderem. Zabielić zupę śmietaną, doprawić solą i pieprzem, posypać natką pietruszki. Podawać z grzankami. Smacznego ! (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement
Kuchnia Danusimała pietruszka (można pominąć) - 2 plastry wędzonego boczku (można pominąć) - 1 większa cebula - 1 duży ząbek czosnku - 1/2 szklanki kwaśnej śmietany, u mnie 18% - sól, świeżo mielony pieprz - natka pietruszki i/lub koperek *grzyby gdy są bardzo zapiaszczone zalewam wodą z dodatkiem soli Na dwóch łyżkach masła klarowanego zeszkliłam drobno pokrojoną cebulę, dodałam do niej obrany, przeciśnięty przez praskę czosnek, zamieszałam(...)selera, nać pietruszki, sól himalajska i źródlana woda). Można dodać dowolny inny bulion, rosół, itp. Doprawiłam całość solą oraz świeżo mielonym pieprzem. Gotowałam ok.15 minut (do miękkości ziemniaków). Na samym końcu dodałam śmietanę. Do śmietany wlałam kilka łyżek gorącej zupy, dokładnie wymieszałam i dopiero wówczas wlałam ją do zupy. Całość zamieszałam. Przed podaniem posypałam świeżym koperkiem i/lub natką pietruszki, każdemu
Smaczne Zdrowemała marchewka średnia kalarepka 2,5 litra wody 2 plasterki świeżego korzenia imbiru lub 3/4 łyżeczki imbiru w proszku 1 łyżeczka przyprawy typu jarzynka Proponowane przez nas dodatki do zupy bogów chiński makaron ryżowy, sojowy lub jajeczny mięso z rosołu lub gotowana wołowina pokrojona w cienkie paski marchewka, grzyby mun. Uwaga - zarówno dobrej jakości olej sezamowy jak i całkiem
Kulinaria - potrawy z różnych stron światasporą gromadkę grzybów. Wspaniałe wspominania. 4-5 kapeluszy świeżych białych kapeluszy pół selera marchewka cebula biała ziele angielskie liść laurowy 10 cm gałązka rozmarynu 1,5 litra bulionu olej grzanki śmietanka kremówka Umyj delikatnie kapelusze wilgotnym ręcznikiem papierowym. Pokrój w plastry. Cebulę pokrój w kostkę, zeszklij na łyżce oleju rzepakowego. Dodaj pokrojone w plastry grzyby. Duś kilka minut(...)Dodaj pokrojonego w spore kawałki selera i marchew. Całość zalej bulionem. Dodaj przyprawy. Gotuj 20-25 minut. Przed miksowaniem wyjmij rozmaryn i liść laurowy. Zmiksuj zupę na krem. Podawał z grzankami
AZgotuj!ziemniaków garść suszonych grzybów (u mnie było ich tylko kilka, niestety) sól, majeranek, 2-3 listki laurowe 5-7 ziaren ziela angielskiego Grzyby namoczyć przynajmniej kilka godzin wcześniej. Z porcji rosołowej, pokrojonych w kawałki warzyw, ziela angielskiego i liści laurowych, ugotować wywar. Przecedzić. Dodać ziemniaki pokrojone w średnia kostkę i namoczone grzyby. Pod koniec dodać pokrojoną w kostkę(...)szynkę. Kapusta: około 60 dkg dobrej kiszonej kapusty liść laurowy kilka ziaren ziela angielskiego świeżo mielony pieprz spora szczypta kminku 1 łyżka smalcu sól Kapustę ugotować z dodatkiem liścia laurowego, ziela angielskiego i kminku. Odcedzić. Dodać smalec, doprawić solą i pieprzem, dobrze wymieszać. Zupę podawać w głębokim talerzu, dodając kapustę. Ta zupa jest idealna na nadchodzące chłodne
Codzienna kuchnia niecodziennagodzinie wsypać sól. Gotowy wywar odcedzić, odpowiednią ilość użyć do przygotowania zupy, podobnie jak mięso kurczaka, a resztę przechowywać w lodówce lub chłodzić i zamrozić. 2. BAZA ZUPY (można użyć gotowej pasty do miso ramen, ale zobaczcie, jakie to proste) 2 łyżki oleju sezamowego, 2 posiekane ząbki czosnku, 2 łyżki startego imbiru, 2 łyżki jasnej pasty(...)centymetrowe paski pokrojone w plastry grzyby shiitake lub ciemne pieczarki, połówki jajek, ugotowanych na półtwardo, spora ilość kolendry (koniecznie!) U mnie obsmażana kapusta pak choi, świeża ciemna pieczarka, blanszowane słupki marchewki i selera, obsmażany filet z kurczaka, marynowany bambus, kiełki, kolendra. SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA MISO RAMEN : 1. Mocno podgrzać wywar. 2. Bazę zupy przelać do dwóch ogrzanych miseczek, powinno jej być
Kuchnia Prezydentowejduża marchew 3 ząbki czosnku mała cebula kilka suszonych grzybów 3 średnie kremowe ziemniaki 1 listek laurowy kilka ziaren ziela angielskiego łyżeczka kminku sól i pieprz (najlepiej świeżo mielony) 4 łyżki posiekanej natki Kapustę lekko przepłukać, jeśli jest za kwaśna, włożyć do garnka wraz z kminkiem i grzybami, zalać 1,5-2 szklankami wody i gotować(...)Gotować aż wszystkie warzywa będą miękkie. Wówczas dodać posiekaną natkę i ugotowaną kapustę wraz z pozostałym wywarem. Gotować chwilę, by smaki połączyły się, dodać sól i pieprz do smaku. Zupę podawać gorącą
Czerwień i błękitupiekłam małe zawijasy z mozarella. Zupa pizza podana ze świeżo upieczonym pieczywem to prawdziwy rarytas. Bardzo nam smakowała. Przypomina pizza . Jest smaczna i pożywna. Zupa pizza Składniki: na 4 porcje 1 cebula 300 g surowej salsiccia 1 zielona papryka 1 czosnek solo 200 g wędzonej szynki 500 g grzybów 2 łyżki masła 200 g mozzarella 1 l mięsnego bulionu
codojedzeniafenkuł, pora, grzyby, z owoców jabłka i gruszki. Nie zapominajmy o warzywach strączkowych, które dostarczą nam także wartościowego białka. Owoce jedzmy po posiłku jako deser. Możemy również sięgać po owoce suszone. Dietę możemy uzupełnić warzywami mrożonymi, które były zbierane w pełni sezonu i dzięki temu mają więcej wartości odżywczych niż ich świeże odpowiedniki. Zamiast jeść zimą świeże pomidory, przygotujcie(...)sycące świetnie sprawdzą się zupy-kremy, warzywa pieczone, gulasze warzywne w sosie pomidorowym, pilawy, risotto, warzywa faszerowane nie zapomnijcie dodać do potraw rozgrzewających przypraw, np. chilli, czosnku, imbiru, pieprzu, kolendry, kminu rzymskiego, kurkumy Przepisy śródziemnomorskie dobre na zimę: Zupy Zupa z pieczonej dyni i czosnku Egipska zupa z czerwonej soczewicy Ekspresowa z kapustą i fasolą Zupa z fasolą borlotti Drugie
Chilli Czosnek i Oliwaprzygotowaniu. Składniki na 4 porcje: co najmniej 500 g świeżych czarnych łebków 1 średniej wielkości cebula 1 marchewka 1 pietruszka kawałek pora i selera zielona pietruszka do posypania 3 łyżki śmietany 18% 2 łyżki mąki sól, pieprz przyprawa do grzybów 2 łyżki masła Grzyby oczyścić i podciąć końcówki. Umyć, osuszyć i pokroić w dosyć grube plasterki(...)będzie szklista to dodać pokrojone grzyby i smażyć przez kilka minut na średnim ogniu. Podczas smażenia - grzyby przyprawić solą, pieprzem i przyprawą do dań z grzybów. Gdy włoszczyzna będzie miękka to wyjąć ją z garnka, a do niego dodać przesmażone grzyby z cebulą. Gotować na małym ogniu. Po około 20-30 minutach zupę posmakować (ewentualnie doprawić
Ugotowaćchodziliśmy wtedy na jagody...a to było najbezpieczniejsze jedzenie w letnie upały. Do tego pomidor, pajda chleba ze świeżym masłem <3 to były czasy. Rodzice uczyli nas samodzielności, odpowiedzialności i pracy. Sezony w wakacje były bardzo popularne...truskawki, jagody, porzeczki, grzyby...jeśli chciało się mieć parę groszy dla siebie, to właśnie tak się pracowało. Składniki Wywar(...)natki pietruszki 1 część zielonego pora 4 ziarna ziela angielskiego 2 liście laurowe 1 korzeń selera 1 korzeń pietruszki 1 kapelusz suszonego grzyba 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu ziarnistego 1 łyżeczka soli 1 listek lubczyku Zupa: 2 marchewki 1 korzeń pietruszki 2 średniej wielkości ziemniaki 50 g masła 500 g ogórków małosolnych 100 ml śmietany 30 % koperek sok z cytryny
R'n'G Kitchenduża marchew 3 ząbki czosnku mała cebula kilka suszonych grzybów 3 średnie kremowe ziemniaki 1 listek laurowy kilka ziaren ziela angielskiego łyżeczka kminku sól i pieprz (najlepiej świeżo mielony) 4 łyżki posiekanej natki Kapustę lekko przepłukać, jeśli jest za kwaśna, włożyć do garnka wraz z kminkiem i grzybami, zalać 1,5-2 szklankami wody i gotować(...)kapustę wraz z pozostałym wywarem. Mięso można obrać ze skóry i kości i dodać do kapuśniaku. Gotować jeszcze chwilę, by smaki połączyły się, dodać sól i pieprz do smaku. Zupę podawać gorącą
Czerwień i błękitzachodu. Inną zupą którą uwielbiam jestrównie zdrowa zupa z miso z płynnym jajkiem i indonezyjska zupa soto (drobiowa) SKŁADNIKI na 4 porcje: 1 litr wody paczka grubych nudli udon 12 grzybków shitake 1 namoczony arkusz skórki sojowej pęczek grzybków enokitake 2-3 duże namoczone grzyby mun duża marchewka pokrojona w cienkie szerokie wstążki garść kiełków fasoli mung (tauge) 4 łodygi(...)pasty miso Przygotować wszystkie składniki: Namoczone w gorącej odzie grzyby mun pokroić w szerokie paski. Namoczoną w gorącej wodzie skórkę sojową pokroić w kawałki (najwygodniej mi to robić nożyczkami) Świeże grzyby shitake oczyścić jak pieczarki nie namaczając i mniejsze pozostawić w całości a większe pokroić na połówki lub ćwiartki. Odciąć spodnią część grzybni grzybków enokitake. Szpinak wodny pokroić w kawałki
Sztuka gotowania w/g Samiry