piekarniku posypujemy ziemniaczki startym serem żółtym. MIESZANKA /POMIDOR+CZARNUSZKA+CZOSNEK NIEDŹWIEDZI/ OD SKWORCU:/pomidory suszone, czosnek niedźwiedzi, papryka czerwona, chilli grys, czarnuszka./"Pomidory suszone sprowadzone ze słonecznej Italii z dodatkiem aromatycznej czarnuszki oraz czosnku niedźwiedziego to mieszanka przyprawowa o niezwykłym aromacie i doskonałym smaku. Mocno pomidorowym, słodkim, przełamanym nutą czarnuszki i czosnku niedźwiedziego(...)kiszonej, sięgnęłam po produkt marki "Orzech". Obawiałam się, nie byłam przekonana do takich rozwiązań, ale "Kapusta kwaszona z grzybami leśnymi" miło mnie zaskoczyła. Smak troszkę inny niż tradycyjnie kiszonej kapusty, ale to nie znaczy, że gorszy! Kapusta kwaszona z grzybami "orzech" jest pasteryzowana, co tłumaczy jej miękkość i smak. Proces obróbki termicznej trwa więc znacznie krócej, po ugotowaniu danie
Wypisz Wymalujbrązowy; woreczek ugotowany -kasza perłowa woreczek ugotowana -cebula biała -cebula -por część biała -ocet z wina musującego -bulion wołowy -sól, pieprz -gałązka rozmarynu -świeży tymianek -kilka kurek; mam mrożone -suszone borowiki; namoczone przez noc, zalane odstawionym na kilka minut wrzątkiem Kapustę obieramy z największych liści, które zostawiamy na później. Oddzielamy głąb. Wkładamy do dużego garnka, tak by zalać(...)patelni po boczku szklimy białą i zwykłą, posiekaną cebulę i por. Solimy i pieprzymy, wrzucamy posiekane grzyby i podlewamy winem. Gdy odparuje odstawiamy. Na innej patelni bez tłuszczu podsmażamy wołowinę, po chwili pieprzymy i solimy i łączymy z boczkiem, cebulami, porem i grzybami. Wszystko podsmażamy jeszcze przez kilka minut. Tak przygotowane mięso łączymy z kaszami i ryżem, dorzucamy posiekany tymianek
BaRepaswywarze rybnym) jesienna wersja – dynia, papryka, grzyby, brokuły, kalafior zimowa wersja – jarmuż, pasternak, rzepa, kapusta Warzywa można pokroić robotem kuchennym:) *Może dziwić obecność w ziemniaków w zupie z makaronem, ale należy pamiętać, że Włosi traktują ziemniaki jak każde inne warzywo i do zupy dodajemy je w małej ilości. 3. Zimą możemy zrobić zupę z mięsem (dodając pokrojony w kostkę(...)zupa na wywarze wołowym, z wołowiną, warzywami i czerwoną fasolą. 4. Zupa będzie miała bogatszy smak, jeżeli wcześniej warzywa upieczemy (np. dynię) lub poddusimy na oliwie. 5. Zamiast fasoli możemy użyć ciecierzycy lub soczewicy. 6. Na koniec do zupy dodajemy drobny makaron (dowolny kształt) i posypujemy parmezanem. Możemy też podać ryż lub grzanki z chleba. Ciekawym dodatkiem zwieńczającym zupę jest
Chilli Czosnek i Oliwapoczątek kilka zasad, o którym mówili wszyscy, od porno z anime po kucharzy. Ramen to makaron, więc zastąpienie makaronu ramen, makaronem typu „rosołowy czanecki” robi z niego jakąś zupę, która nie jest ramenem. Więc nie kombinujemy. Ja kupuje makaron do ramenu świeży – w Krakowie dostaniecie go w Delikatesach Azjatyckich Asia Deli na Węgłowej. Lub w sklepie internetowym delikatesyazjatyckie.pl . Można zrobić(...)wami efektami. Makaronu nie gotujemy w bulionie, bo się zrobi guma. Wody do gotowania makaronu nie solimy, a makaron gotujemy bezpośrednio przed podaniem. Określenie dashi dotyczy kombu i grzybów shitake. Tare to mieszanka sosu sojowego i mirinu. Bulion gotujemy od zimnej wody. Tare możemy dodać do całego bulionu lub do pojedynczych porcji. Mięso do bulionu – z przerostem tłuszczu, ścięgnami
ladykitchenFantastyczne, wykwintne danie!. Do tego kieliszek czerwonego wina i domowy chleb, uczta smaków dla podniebienia. Składniki na naszą wołowinę; 1 kg wołowiny, (może być
Apetyczna babeczkajeszcze Do czego: mocno schłodzone jako aperitiff, do delikatnych muli czy krewetek na maśle. Będzie pasowało do potraw słonych/wędzonych (np. wędzonych białych ryb, wędzonych owoców morza, suszonych / dojrzewających delikatnych wędlin), ponieważ sól będzie miała okazję wydobyć z tego wina jego owocowość. Nagrody: Wine Expo Poland – nagroda TROPHY, co oznacza, że opinie Konsumentów pokryły się z ocenami Jury(...)czego: aby złagodzić i „uprzyjemnić” kwasowość będzie zupełnie dobrze grało makaronami w śmietanowych sosach, tłustymi rybami, daniach w tłustych, maślanych sosach. Zaryzykowałabym podanie go do ciężkich, kremowych zup (np. kremie z grzybów leśnych na bazie masła i śmietanki). Nagrody: Wine Expo Poland: brązowy medal Casa Ermelinda Freitas Vinha do Torrao Branco 2016, White 13,5%, Portugal Kolejny „Portugalczyk” będący
Kate's Kitchenjeszcze Do czego: mocno schłodzone jako aperitiff, do delikatnych muli czy krewetek na maśle. Będzie pasowało do potraw słonych/wędzonych (np. wędzonych białych ryb, wędzonych owoców morza, suszonych / dojrzewających delikatnych wędlin), ponieważ sól będzie miała okazję wydobyć z tego wina jego owocowość. Nagrody: Wine Expo Poland – nagroda TROPHY, co oznacza, że opinie Konsumentów pokryły się z ocenami Jury(...)czego: aby złagodzić i „uprzyjemnić” kwasowość będzie zupełnie dobrze grało makaronami w śmietanowych sosach, tłustymi rybami, daniach w tłustych, maślanych sosach. Zaryzykowałabym podanie go do ciężkich, kremowych zup (np. kremie z grzybów leśnych na bazie masła i śmietanki). Nagrody: Wine Expo Poland: brązowy medal Casa Ermelinda Freitas Vinha do Torrao Branco 2016, White 13,5%, Portugal Kolejny „Portugalczyk” będący
Kate's KitchenJakie pierogi kojarzą Wam się z Wigilią? Mi z kapustą i grzybami, koniecznie odsmażane Ale mojemu mężowi już niekoniecznie. U niego na północy, często jadało się pierogi z makiem, polane śmietaną. W naszym domu, mak na wigilijnym stole występował raczej w postaci makowców. Ponieważ jednak mak symbolizuje obfitość, przemilczę to jak jest smaczny ;), musiał zostać wprowadzony do naszego wigilijnego menu(...)pojawiły się również u nas pierogi z makiem ale i z nadzieniem z suszonej śliwki z orzechami. O pierogach ze śliwką będzie przy innej okazji, ale my wróćmy do pierogów z makiem. Można je zrobić dużo wcześniej i zamrozić, a w Wigilię jedynie wrzucić na wrzątek. Jeśli jesteś nie z makowego domu, to takie pierogi mile Cię i innych
Mieszam w Garnkukuchni niepotrzebnego gadżetu. Skończyłoby się na oglądaniu przepisów, gdybym nie przechodził ul. Targową, koło placu Różyckiego (wbrew pozorom wciąż sporo się tu dzieje – m.in. można kupić dobre, świeże grzyby od niezawodnej pani Kazi), gdzie natknąłem się na panią sprzedającą właśnie obieraczki do warzywnego spaghetti . Już zacząłem szukać w kieszeni 15 zł, bo tyle sprzęt kosztował, kiedy zorientowałem się(...)Punktem wyjścia był dla nas przepis Marthy Stewart, która proponuje podać bób z płatkami parmezanu i suszonymi pomidorami . Rozbudowaliśmy ten przepis dodając pesto z migdałów , które znakomicie komponuje się również z zielonym groszkiem i fasolką oraz może stanowić ciekawy dodatek do zup. Przepis na bób z migdałowym pesto i suszonymi pomidorami. Środa – Sałatka ze smażonym kozim serem, morelami
Niedzielny kucharzJarmuż w mojej kuchni zadomowił się zaledwie parę lat temu, na fali jego ówczesnej popularności. Niedawno, w moje progi wstąpiła jego południowa odmiana, zwana jarmużem toskańskim
Even Better Foodkoniec do warzywnego (ale bywa i mięsnego!) bulionu. Istnieje też wiele opcji jeśli chodzi o przyprawy i dodatki. W praktyce skutkuje to dość mocno zróżnicowanymi wersjami smakowymi tej zupy. Z drugiej strony jest to trochę jak z rosołem – każdy ma „swój” przepis, nieraz przekazywany jako rodzinna tradycja. Różne są też stopnie skomplikowania receptur z ich technicznego punktu widzenia. Przepis poniżej(...)litra barszczu) 2,5 kg średniej wielkości buraków 2 średnie cebule (po 150g) 2 małe lub 1 średni por (200g) kawałek selera (100g) garść suszonych grzybów 2 ząbki czosnku 3 liście laurowe kilka ziaren ziela angielskiego ok. 10 ziaren czarnego pieprzu 2-3 goździki ocet z czerwonego wina sól cukier Instrukcje Buraki dokładnie płuczemy w zimnej wodzie, wycieramy
Kulinarna PokusaBędąc w Tatrach nie sposób przejść obojętnie obok tradycyjnych potraw regionalnych. Jednym z dań, obok oscypków, czy placków zbójnickich, bez którego nie wyobrażam sobie wakacji w górach jest kwaśnica- zupa z pozoru i z nazwy nie zachęcająca do spróbowania, w rzeczywistości smakuje o wiele lepiej niż się nazywa. Serwowana praktycznie w każdej karczmie Zakopanego - o ile oczywiście wybieramy(...)podwędzanych i 30 dag wędzonego boczku) 1 duża cebula 2 - 3 ząbki czosnku ziele angielskie liść laurowy sól, pieprz 1-2 łyżki tłuszczu 5- 10 dag suszonych grzybów (moja tym razem była bez grzybów) Sposób Żeberka porcjujemy, boczek kroimy w kostkę. Grzyby moczymy 2- 3 godziny w zimnej wodzie, potem obgotowujemy. Z mięsa z dodatkiem ziela
Kuchenne aromatySą takie dni, kiedy wraca się do domu i dopiero po zamknięciu za sobą drzwi czuć, jak w czasie drogi chłód rozgościł się na naszych policzkach
Kuchnia w Słońcu SkąpanaJ ak co roku, na kilka dni przed Wigilią babcia wyjmuje skrzętnie schowany słoik z grzybami, zebranymi podczas jesiennych zbiorów. Gotuje je, sieka drobno i łączy
Food Squarejego wierzchniej warstwie. Pieprz jest przyprawą powszechnie używaną w naszej kuchni. Dodajemy go do bardzo wielu potraw (prawie do wszystkiego). Świetnie sprawdzi się do różnego rodzaju mięs, sałatek, zup, ryb czy sosów. Dodaje naszym przyprawom ostrzejszego i wyrazistego smaku. Ponadto dodatek pieprzu sprzyja lepszemu trawieniu (jednak należy pamiętaj o jego rozsądnych ilościach gdyż nadmiar może podrażniać żołądek, dlatego zaleca się(...)używamy go do dań mięsnych jak i warzywnych. Dobrze sprawdza się do marynat czy sosów (na przykład sos czosnkowy na bazie jogurtu). Można go spotkać w świeżej postaci lub suszony. Cynamon uważa się, że jest to jedna z najstarszych przypraw świata. Pochodzi z Chin, gdzie jest opisywana w księgach z przed naszej ery. Cynamon na bardzo intensywny, lekko
Health-Fit-Life