zupa z młodej kapusty - 582 przepisów (strona:5/39)

Kapuśniak z młodej kapusty z pomidorami. 153

świeże i młode warzywa. Sprzedawane na straganach, warzywniakach czy supermarketach przyciągają wzrok i podsycają nasz apetyt. Te pierwsze młode warzywa staram się omijać z daleka, niejednokrotnie bardzo zawiodłam się na ich smaku. Młodą kapustę widziałam już nieraz, ale dopiero teraz zdecydowałam się ją kupić. Ugotowałam z niej przepyszny i lekki kapuśniak. Do zupy dodałam wędzoną(...)kurczaka, ziemniaki, marchewkę i pomidory oraz przyprawy. Kapuśniak posypałam posiekanym koperkiem i natką pietruszki. Polecam serdecznie tę zupę!   KAPUŚNIAK Z MŁODEJ KAPUSTY Z POMIDORAMI.           Składniki: główka młodej kapusty marchewka mała cebula kilka ziemniaków 1 łyżka masła 2 liście laurowe kilka sztuk ziela angielskiego 1/2 łyżeczki kminku około 250 g wędzonej

Zakątek rozkoszy kulinarnych
Wegetariański kapuśniak 147

bulionu warzywnego- średnia główka młodej kapusty- 2 marchewki- 2 cebule- mała główka czosnku- ziemniaki (młode)- por- 1 pomidor- słodka papryka w proszku- majeranek otarty- sól- pieprz- olej z pestek winogron- 2 łyżki mąki pszennej  Cebulę szatkujemy. Na dużej patelni rozgrzewamy olej z pestek winogron, wrzucamy cebulę do zeszklenia. Szatkujemy cienko kapustę, dodajemy do cebuli razem ze startą(...)pokrojony w talarki por. Całość smażymy nie dłużej, jak 10 minut. W międzyczasie w bulionie warzywnym gotujemy pokrojone w  kostkę ziemniaki. Gdy ziemniaki będą prawie miękkie dokładamy do garnka  kapustę. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju z pestek winogron, dodajemy drobno pokrojony czosnek, lekko podsmażamy, posypujemy 2 łyżkami mąki pszennej. Robimy zasmażkę II stopnia (kolor jasnobrązowy). Gorącą zasmażkę rozprowadzamy zimną

mojewypiekiinietylko
Zupa z młodej kapusty 126

Jedna z pierwszych wiosennych zup to z młodej kapusty z koperkiem. Polecam  Składniki: 1/2 główki młodej kapusty 2 marchewki 1 cebula 4-5 ziemniaków około 1,5 litra bulionu lub woda np. ćwiartka z kurczaka 3 łyżki masła pęczek koperku sól, pieprz ewentualnie łyżeczka kminku mielonego Na rozgrzanym maśle zeszklić drobno posiekaną cebulę. Jeśli

talerz przyjemności
Przepisy z nowalijkami 146

nowalijkami! Są koktajle, sałatki i przepyszne zupy! Kanapka z ciabatty z ricotta i rzodkiewką Ricotta z dymką i rzodkiewką Serek wiejski z rzodkiewką i szczypiorkiem Koktajl marchwiowo - bananowy z zieloną sałatą Sałatka z kaszy bulgur z groszkiem i ciecierzycą Zupa z botwinki Zupa z botwinki z ziemniakami Jarzynowa zupa z młodą kapustą Młoda kapusta na gęsto z koperkiem

Moja smaczna kuchnia
Menu na tydzień: W kolorze groszku 139

Słodko ostry kurczak po żydowsku, pożywna sałatka nicejska z pieczonymi ziemniakami, spaghetti primavera, risotto, zupa calo verde z młodą kapustą i misa obfitości z pęczakiem i krewetkami. W każdym daniu mnóstwo zielonych warzyw, zwłaszcza groszku, fasolki i szparagów – tak wygląda menu na ten tydzień. Warzywo dla kobiet w ciąży i niemowlaków Młoda fasolka i groszek! Co prawda(...)sezonu szparagowego i szczytem wszystkiego byłoby tego nie wykorzystać! Po raz pierwszy w tym roku w naszym jadłospisie pojawiła się młoda kapusta – w ciekawej, eksperymentalnej formule, jako zamiennik jarmużu (sezon na niego dopiero się zacznie) w portugalskiej zupie calo verde (taka nasza polska wersja, do której zainspirowała nas Czytelniczka bloga – Marta). Całe menu na tydzień kosztowało

Niedzielny kucharz
Kapuśniak z młodej kapusty 49

Bardzo lubię czas, kiedy w naszym kraju pojawia się młoda kapusta, gdyż z jej dodatkiem można przygotować wiele smacznych dań, surówek i innych pyszności. (adsbygoogle

Przepiski.pl
Kapuśniak z pomidorami 121

kapusty z dodatkiem pomidorów. Zupa wyszła naprawdę smaczna, zupełnie inna niż tradycyjny kapuśniak. W poniższej recepturze (zaczerpniętej z prasy kobiecej) pominęłam jednak paprykę (nie wszyscy u mnie ją lubią) i oliwę (zupę gotowałam na żeberkach wieprzowych, więc oliwa nie była już potrzebna). Kapuśniak z pomidorami / Zupa z młodej kapusty Przygotuj nóż i deskę do krojenia, duży(...)miski, łyżkę, miarkę kuchenną, durszlak, chochlę. Przygotuj składniki (4 porcje): pół główki kapusty, 2 cebule ze szczypiorem, 4 młode ziemniaki, 2 duże pomidory, paprykę w dowolnym kolorze, 3 łyżki oliwy, 3 łyżki koperku, sól, pieprz, kminek, paprykę w proszku, 1,2 l wody. Z kapusty zdejmij zewnętrzne liście, następnie przekrój na pół a każdą z tak powstałych ćwiartek

blog.moje-pasje.info
Kapuśniak na żeberkach z młodej kapusty 156

sezon na młodą kapustę. Na blogu znajdziecie kilka przepisów z wykorzystaniem młodej kapusty, np. gołąbki , parzybrodę , na słodko-kwaśno czy też w formie zapiekanki . Dzisiaj zachęcam do przygotowania lekkiej, warzywnej i niesamowicie aromatycznej zupy - kapuśniaka na żeberkach.  Składniki na porcję dla 6 osób: 3/4 główki młodej kapusty (0,75 kg) 0,5 kg surowych(...)marchewkę. Gotować kilka minut. W międzyczasie kapustę umyć, usunąć głąba i pokroić ją na mniejsze kawałki. Następnie do zupy dodać pokrojoną młodą kapustę. Garnek przykryć pokrywką i gotować, aż do miękkości kapusty. Ewentualnie, na sam koniec do zupy dodać koncentrat pomidorowy oraz posiekany koperek.  Poszczególne etapy gotowania kapuśniaka Po prawej stronie: ostateczny wygląd zupy Pomysł na przepis STĄD

Ugotować
Pikantny kapuśniak z młodej kapusty. Konkretna zupa z dużą ilością warzyw. PRZEPIS 82

młodej kapusty Składniki: średniej wielkości główka młodej kapusty (może być też zwykła, wówczas użyj jednak małej główki), 2 cebule, 2 marchewki, 3-4 ziemniaki, 400 gramów surowej wędzonej kiełbasy (tym razem użyliśmy frankfurterek), 1 papryka, puszka pomidorów w zalewie, kopiasta łyżka papryki słodkiej w proszku, sól, pieprz, olej. Jak zrobić pikantny kapuśniak z młodej(...)warzywa zmiękną. Rada: zamiast papryki słodkiej w proszku możesz użyć odmiany wędzonej. Niekiedy zupę doprawiamy też papryką ostrą lub węgierską pastą paprykową. Artykuł Pikantny kapuśniak z młodej kapusty. Konkretna zupa z dużą ilością warzyw. PRZEPIS pochodzi z serwisu Kulinarna Polska | Gotowanie i jedzenie

Kulinarna Polska
Młoda kapusta z kiełbasą i koperkiem 64

Wciąż trwa sezon na młodą kapustę. Przygotowuję ją na wiele sposobów, na ciepło, na zimno, z dodatkiem mięsa bądź bezmięsną. Często na moim stole pojawia się surówka z młodej kapusty z koperkiem czy bigos z młodej kapusty, ostatnio nawet przygotowałam zupę warzywną na bazie młodej kapusty. Młoda kapusta z kiełbasą i koperkiem

To Musisz Wiedzieć
zupa z młodej kapusty 164

składniki: 1/2 główki młodej, białej kapusty 1 mały kawałek selera 1 mała marchewka 1 mała pietruszka 3 ziemniaki 2 pomodory 1 cebula ok. 1/2

Domowy Smak Jedzenia
Jarzynowa z młodą kapustą i kalarepą 53

lodówce i tak powstała naprawdę pyszna zupa. Na początku chciałam zrobić z niej minestrone, ale jakoś skończyłam na klasyce. I dobrze. Dodatkowo kalarepa dodaje zupie charakteru. Zresztą sami wiecie jak smakuje gotowana kalarepa – nadaje się wprost idealnie do tego typu zup. Składniki: 2 l wody pół główki młodej kapusty 1 kalarepa z liśćmi 2 średnie marchewki(...)wymieszać z niewielką ilością gorącej zupy), sól, pieprz i poszatkowany koperek, mieszamy. Jeżeli zupa wyszła za gęsta, można dolać trochę więcej wody. Makaron gotujemy al dente i wrzucamy dopiero do misek z zupą. Chyba, że zjecie całą zupę od razu, wtedy makaron można wrzucić do garnka z zupą. Artykuł Jarzynowa z młodą kapustą i kalarepą pochodzi z serwisu Kardamonowy

Kardamonovy
KAPUŚNIAK Z MŁODEJ KAPUSTY Z JAJKIEM 138

Młoda kapusta stwarza sporo kulinarnych możliwości. Jedną z nich jest... Artykuł KAPUŚNIAK Z MŁODEJ KAPUSTY Z JAJKIEM pochodzi z serwisu CookMagazine .

COOKMAGAZINE
Kapuśniak z młodej kapusty 125

Taką zupę często przyrządzam wiosenną porą kiedy pojawia się młoda kapusta i warzywa. Kapuśniak jest smaczny i delikatny, moja rodzina go uwielbia. Składniki: 0,5 kilogram wędzonych żeberek 1 małą główka młodej kapusty 3 młode marchewki 1 pietruszka 5 młodych ziemniaków pęczek kopru 3 listki laurowe 5 ziaren pieprzu 3 ziela angielskie 1 łyżka(...)małym ogniu do miękkości mięsa. Umytą kapustę drobno kroimy, ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, pietruszkę i marchewkę kroimy w drobną kostkę. wywaru wyjmujemy żeberka i cebulę, dodajemy pokrojone warzywa i gotujemy do miękkości warzyw, musimy uważać żeby się nie rozgotowały. Na patelni roztapiamy smalec wsypujemy mąkę i lekko przesmażamy, dodajemy do zupy. Umyty koperek drobno siekamy,dodajemy do zupy

Bajeczna Kuchnia