Lekka, wiosenna zupa Składniki 1/2 główki młodej, włoskiej kapusty kości schabowe włoszczyzna 3/4 szklanki ryżu sól, pieprz Sposób przygotowania Kości zagotować, zebrać szumowiny i dodać włoszczyznę. Gotować około pól … Czytaj dalej Ryżanka z kapustą
czarrna od kuchniKremowe zupy to zdecydowanie smak jesieni. Dyniowa, porowa, buraczana czy kalafiorowa pojawiają się na naszym stole dość często, a od niedawna do ich grona dołączył krem z brokułów. Podobnie jak zupę z młodej kapusty, podałam go z chrupiącymi pestkami słonecznika i chipsami boczku oraz kleksem śmietany. Zupa na medal:) Zupa krem z brokułów Składniki: 1 główka brokułów
Obiad gotowyKorzystając z pierwszych sezonowych warzyw, nie sposób pominąć młodą kapustę. Doskonała w postaci zasmażanej, jako dodatek do obiadu, wyśmienita do zup oraz na bigos. Bigos z młodej kapusty przygotowuje się niezwykle szybko. Nie wymaga on długiego pieczenia czy gotowania, jak to mam miejsce przy klasycznym bigosie z kapusty kiszonej. Bigos taki jest obowiązkowych "gościem" na moim wiosenno
kolorowotorcikowołoda, masło 2 łyżki, natka pietruszki 1 pęczek włoszczyznę mrożoną, ziele angielskie, liście laurowe, ziemniaki pokrojone w kostkę, kostki rosołowe, gotować z 20 minut do zupy wsypać pokrojoną drobno młodą kapustę, gotować z 15 minut dodać masło i gotować z 3 minuty dodać kucharka, paprykę ostrą i gotować z 2 minuty, na koniec dać posiekaną natkę pietruszki zupa jest
W Mojej Kuchni Lubięminut (do miękkości warzyw). W międzyczasie gotujemy ryż al dente. Zupę zabielamy śmietaną, dodajemy ryż i natkę, doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem. Podobne przepisy: Jarzynowa z młodą kapustą i kalarepą Zupa jarzynowa z kładzionymi kluskami Artykuł Zupa jarzynowa z ryżem pochodzi z serwisu Kardamonowy
KardamonovyZupa z botwinką. Barszcz czerwony z botwiną . Botwina to liście, buraki i łodygi buraka ćwikłowego, a botwinką to zupa, rodzaj barszczu. Uwielbiam jeść botwinkę w maju i czerwcu, gdyż to królowa wiosennych zup, obok zupy szczawiowej i kapuśniaku z młodej kapusty . Łapcie mój dzisiejszy przepis na barszcz czerwony z botwiną, czysty niezabielany śmietaną ani jogurtem jak w chłodnikach(...)skwarkami z boczku uwielbia Piotrek, ja zaś lubię chłodniki lub czysty barszcz z dodatkiem botwiny. Ta wiosenna zupa, przygotowywana jest na domowym bulionie, soku z kiszonych buraków i z młodymi liści buraczków, łodyg i małych korzeni buraka. Barszcz jest bez śmietany, można go przecedzić przez sito, będzie wtedy klarowny i idealnie czysty, ja podałam z botiną i zrobiłam kleks
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięMłoda kapusta smakuje pysznie w każdej postaci - czy to zasmażana z koperkiem, czy zapiekana, w surówce czy w bigosie, w zupach. Postanowiłam przełamać nieco tradycyjny przepis i przygotować zupę krem z kapusty. Podana z chipsami z boczku i chrupiącym słonecznikiem smakowała wyśmienicie, więc nic dziwnego, że w tym tygodniu gotowałam ją już dwa razy:) Składniki (na 4 porcje(...)plasterki. Kapustę poszatkować dość grubo. W głębokim rondlu rozgrzać oliwę i masło, zeszklić por, dodać kapustę i podsmażyć chwilę. Zalać gorącym bulionem, żeby kapusta była prawie cała przykryta (w razie potrzeby dolać odrobinę wody), zagotować, zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem ok 10-15 minut, aż kapusta będzie miękka. Doprawić do smaku. Kapustę zmiksować blenderem na kremową zupę, dodać posiekany
Obiad gotowyZupa z dyni. Zupa z dyni: rozgrzewająca delikatność na jesienne dni Zupa z dyni to aromatyczne i rozgrzewające danie, które jest szczególnie popularne podczas chłodniejszych miesięcy, zwłaszcza jesienią i zimą. Jest to danie przygotowywane na bazie dyni, która nadaje zupie charakterystyczny kolor i słodkawy smak. Dlaczego zupa z dyni? Bogactwo smaku. Zupa z dyni zachwyca nie tylko wizualnie(...)niezwykle smakowite. Dodaj zupę z dyni do swojego jesiennego menu i ciesz się jej wyjątkowym smakiem i korzyściami zdrowotnymi. Oto kilka innych przepisów na zupy, które mogą Ci się spodobać: Zupa koperkowa Zupa grzybowa ze świeżych grzybów Zupa krem z dyni Zupa z kurczakiem i makaronem Rosół KAPUŚNIAK Kapuśniak z młodej kapusty z kiełbasą Domowa zupa tajska
Moja Książka KucharskaProsta, sycąca i rozgrzewająca zupa z kapustą, kiełbasą i boczkiem z warzywami korzeniowymi (marchewka, pietruszka i seler). Zupa nie wymaga bulionu, choć można go użyć. Zupa idealna na zimowe wieczory, choć wiosną będzie równie pyszna z młodą kapustą. Do przygotowania tej zupy zachęcił mnie sam Michel Moran, który w jednym ze swoich programów pokazywał jak ją ugotować (nazywał
Moja DelicjaBotwinka z ziemniakami okraszonymi boczkiem . Botwinka to królowa wiosennych zup, obok zupy szczawiowej i kapuśniaku z młodej kapusty . Łapcie ten przepis już teraz bo tylko o tej porze roku botwinka jest do kupienia. Tylko teraz mamy okazję zajadać się tą pyszną, szybką do zrobienia, sezonową zupą nowalijkową. Tradycyjnie przygotowałam typową o tej porze roku zupę – botwinkę z dukanymi(...)ziemniakami (tak mówiono u Piotra w domu), tłuczonymi, czyli z puree z ziemniaków ze skwarkami z boczku. Ta wiosenna zupa, przygotowywana jest z młodych liści buraczków, łodyg i małych korzeni buraka. Ponieważ Piotrek zwykle jada ją z duszonymi ziemniakami okraszonymi skwarkami, to tak tę zupę przygotowałam. Botwinkę przygotowałam na bazie domowej bulionetki i soku z kiszonych buraków. Zabieliłam zupę
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięZapiekanka z kurczakiem i kapustą Pyszna kilku warstwowa zapiekanka przekładana mięsem mielonym, filetami z kurczaka, grzybami oraz młodą kapustą, polana sosem z zupy cebulowej. Idealna propozycja na sobotni obiad. 8 porcji 60 minut czas przygotowania Składniki: · 1 podwójny filet z kurczaka · 30 dag mięsa mielonego wieprzowego(...)cebula · 1 główka kapusty młodej · 20 dag sera żółtego · 1 szklanka śmietany 30 % · 1 jajko · 1 opakowanie zupy cebulowej · Sól
Kulinarna ChwilaRzadko jadam zupy, ale jak to robię, to lubię, żeby były gęste i pełne warzyw. Lubię wykorzystywać te sezonowe – wtedy taka zupa idealna jest na każdą porę dnia. Super rozgrzewa rano, zamiast śniadania albo przed snem w chłodniejsze wieczory. Tym razem wykorzystałam beżowe warzywa Read More Artykuł Zupa jarzynowa z fasolką szparagową i młodą kapustą pochodzi z serwisu
Flymetothespoonkostkę – ale nie są konieczne. Danie swojskie, domowe i do tego bardzo tanie. Gości u mnie w każdy sezon. Bardzo często także bez zasmażki, w formie zupy z młodej kapusty . Duszona kapusta z zasmażką: 1 główka młodej kapusty 1 duża cebula 2 młode marchewki 1 duży pęczek koperku 1 duży liść laurowy
Poezja smakupyszna, letnia zupa jest jedną z moich ulubionych 😍 W sezonie letnim kapuśniak z młodej kapusty i własnie taką zupę jarzynową z dodatkiem żółtej fasolki mogłabym jeść na przemian 😋 Tym razem do zupy wykorzystałam pyszną, szeroką fasolkę szparagową, a zupy nie zabielałam śmietaną. Ale to tylko jedna z wersji jakie gotuję 😉 Czasem do zupy dodaję śmietanę, albo dorzucam kalafiora
Walijskie Pichcenie