Niedawno zrobiłam zupę jarzynową, która podałam z chrupiącymi dodatkami: rzodkiewką i dymką, bardzo mi smakowała. Zachęcam i Was do przygotowania zup z chrupiącymi nowalijkami, zwłaszcza teraz kiedy na straganach pełno pięknych, kolorowych i zdrowych warzyw. Zobaczcie także 40 pomysłów na letnie obiady Jarzynowa zupa z kalafiorem, brokułami i młodą kapustą posypana rzodkiewką i dymką Składniki: 2 duże marchewki(...)dużej, młodej kapusty białej 1 pęczek rzodkiewki 1 pęczek dymki sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Umyte udka wrzucamy do 2 litrowego garnka z wrzącą wodą, dodajemy obrane i pokrojone w kostkę marchew i pietruszkę. Gdy powstanie wywar, dodajemy poszatkowaną kapustę, różyczki kalafiora oraz brokuły. Gotujemy do miękkości, doprawiamy do smaku. Zupę podajemy z kawałkami rzodkiewki
Moja smaczna kuchniaZupa warzywna z mnóstwem świeżych sezonowych warzyw. Moja zupa ma w swoim skladzie żółtą i zieloną fasolkę szparagową, jest też kalafior, młoda marchewka, pietruszka oraz młode buraczki. Do zupy możecie dodać również brokuły, kalarepę, młodą kapustę. Tak naprawdę możecie ją modyfikować dowolnie w zależności od tego, które warzywa lubicie najbardziej. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Zupa warzywna
To co lubię - gotuję i polecamPampuchy z sosem borówkowym – lato na talerzu Zobacz inne przepisy na obiady na lato: Klopsy w młodej kapuście – jednogarnkowe danie na obiad Młoda kapusta z boczkiem i kiełbasą – szybki przepis na obiad Botwinka z młodą kapustą – przepis na pyszną zupę z botwiny Chłodnik z ogórków i rzodkiewek Najprostsze placki z cukinii Artykuł Pampuchy z sosem borówkowym
e-PrzepisyKulinarneSałatka z brokułem jest bardzo prosta w przygotowaniu i wymaga dosłownie kilku składników. Wszystkie składniki się idealnie ze sobą komponują tworząc niepowtarzalny smak. Sałatka ta to
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!retinol, prowitaminę A i niacynę. Rzodkiewka ma także właściwości wzmacniające włosy i paznokcie. Ponadto poprawia pracę wątroby, pomaga oczyszczać organizm z toksyn, ma działanie antyzapalne i chroni przed niedokrwistością. młode ziemniaki To bogactwo witamin i składników mineralnych niesie za sobą wiele właściwości prozdrowotnych. Zawierają znaczące ilości witaminy C, witaminy z grupy B oraz magnez, potas, fosfor i inne(...)przepisy ze szpinakiem Zobaczcie jakie pyszności możecie wyczarować z wiosennymi warzywami. 5 majowych przepisów, które musisz wypróbować Szparagi zapiekane pod wegańskim beszamelem Miód z mniszka lekarskiego Kapusta młoda z marchewką i szczypiorkiem Zupa z botwinki Tarta cieciorkowa z botwinką Artykuł 5 majowych przepisów, które musisz wypróbować pochodzi z serwisu 365 dni dookoła kuchni
365 dni dookoła kuchniwpisami. Zapraszamy :) Kotlety jajeczne Odwrócone ciasto z jabłkami Bagietki z rwaną łopatką Chłodnik szparagowy Kuskus z warzywami Pomysł na okrycie nieciekawej doniczki Lemoniada pomarańczowa Zupa gulaszowa ze śmietanką Surówka z młodej kapusty
Codzienna kuchnia niecodziennaCzas młodych warzywek w pełni, więc warto korzystać z nich jak najwięcej. Kapuśniak robię zazwyczaj z kiszonej kapusty, zresztą bardzo go lubimy, ale została mi główka młodej i chęć na zupę, więc kapuśniaczek. SKŁADNIKI: 1 mała główka kapusty 1 dojrzały pomidor 2-3 kawałki grzybka suszonego 3 średnie marchewki kawałek pora pokrojony w półkrążki kawałek selera
Kuchnia Beatydiety warzywno-owocowej , w którym podaję Ci gotowy tygodniowy jadłospis. Na blogu znajdziecsz też inne przepisy diety dr Dąbrowskiej: pieczoną brukselkę z cebulą zupa-krem z białych warzyw sos czosnkowy z kalafiora młoda kapusta z koperkiem chłodnik z buraków wegański wywar warzywny zupę z kiszonych ogórków sałatkę z kapusty pekińskiej z kiszonym ogórkiem sałatkę z cykorii z kiszonym burakiem
Kulinarne przygody Gatityszybką wiosenną wersję tej zupy pełną zielonych warzyw - fasolki, szparagów, groszku i cukinii, z dodatkiem ziołowego pesto. Jeżeli macie gotowy bulion warzywny (lub użyjecie ekologicznej kostki), zrobienie tego dania zajmie Wam naprawdę tylko kilka chwil. Do przygotowania zupy możecie wykorzystać Wasze ulubione zielone warzywa . W czerwcu wybór jest przeogromny - szparagi, botwinka, młoda kapusta czy szczaw powoli się(...)akcji Błyskawiczne piątki . Zielona zupa minestrone Składniki / na 4-5 porcji: 1 litr bulionu warzywnego 200 g makaronu nitki (lub innego makaronu do zupy, drobnego makaronu czy połamanego spaghetti) 10-12 małych młodych ziemniaków ok. 500 g ulubionych zielonych warzyw, np. szparagów, zielonej fasolki, groszku, bobu, cukinii, kalarepki, młodej kapusty, szpinaku, szczawiu, rukoli, cebulki dymki ( u mnie
Chilli Czosnek i OliwaMłoda kapusta zasmażana to mój sposób na ciepłą sałatkę do obiadu albo szybki pomysł na kolację. Jest bardzo łatwa do przygotowania, nie wymaga wcześniejszego gotowania a więc to szybkie danie. Jest też tania i z łatwo dostępnych składników. Wiosna i lato to dla mnie czas młodej kapusty, którą zresztą bardzo lubię – zawsze mam w swojej lodówce główkę(...)wrzucam luźno do zamykanego pojemnika szklanego lub plastikowego, zamykam przykrywką. Przechowuję w lodówce do kilku dni. Taka kapusta jest gotowa i czeka aż po nią sięgniemy robiąc surówkę , kapustę smażoną, omlet , warzywa z patelni, zupę , parzybrodę czy inne danie. Polecam! PRZEPIS NA MŁODA KAPUSTA ZASMAŻANA Składniki: 1 główka młodej kapusty 1 cebula 2 łyżki masła 3 łyżki
Dorota Smakujeblogu, zauważyłam że obok zupy szczawiowej szukany jest najczęściej przepis na młodą kapustę z kurkami. Młoda kapusta jest już bardzo tania. A wiosna bez dań z młodą kapustą nie może się obejść. jednak przepisów na młodą kapustę jest tyle ilu kucharzy;) A na blogu znajduje się już przepis na młodą kapustę zasmażaną z boczkiem. Jednak(...)dzisiejszy przepis postanowiłam zmodyfikować, tak aby zaspokoić oczekiwania poszukujących. Polecam więc do młodej kapusty dodać mrożone lub świeże kurki. A następnym razem przygotuję kolejny nowy przepis: gołąbki z młodej kapusty, jeszcze nie wiem czy będą z ryżem, czy też z kaszą. Przepis na młodą kapustę z kurkami jest wg mnie doskonały. 1 główki młodej
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięDziś kolejna odsłona warzywnych inspiracji na dania przygotowane zgodnie z dietą warzywno-owocową dr Dąbrowskiej. Surówka z czerwonej kapusty z marchewką i chrzanem, to wspaniała i charakterna odmiana dla klasycznej surówki. Pamiętajcie, aby użyć sprawdzonego chrzanu, który nie zawiera cukru. najlepiej oczywiście jest go zetrzeć samemu. Zapraszam po przepis, a tutaj znajdziecie podstawowe zasady diety warzywno-owocowej . Tutaj natomiast(...)którym podaję Wam gotowy tygodniowy jadłospis. Na blogu znajdziecie też inne przepisy diety dr Dąbrowskiej: pieczoną brukselkę z cebulą i czosnkiem zupę krem z białych warzyw sos czosnkowy z kalafiora młoda kapusta z koperkiem chłodnik z buraków leczo wegańskie wegański wywar warzywny zupę z kiszonych ogórków sałatkę z kapusty pekińskiej z kiszonym ogórkiem sałatkę z cykorii z kiszonym
Kulinarne przygody GatityRobiąc gołąbki zostało nam trochę młodej kapusty ,do tego zamrożone żeberka. Musimy przyznać ,że wyszło bardzo pysznie. Składniki 500 g żeberek wieprzowych 600 g młodej kapusty 2 duże marchewki 3 łyżki ryżu pęczek natki pietruszki sól ,pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Żeberka zalewamy zimną wodą (1 l) ,solimy i gotujemy(...)marchewki wyjmujemy. Marchew kroimy w kostkę ,mięso na kawałki ,zawijamy w folię aluminiową ,żeby nie wystygło). Poszatkowaną kapustę dodajemy do wywaru mięsnego ,gotujemy do miękkości ,zdejmujemy z ognia i miksujemy. Dodajemy marchew ,do smaku doprawiamy solą oraz pieprzem. Do zupy wrzucamy ryż i gotujemy do jego miękkości. Zupę rozlewamy do talerzy ,dodajemy mięso i posypujemy posiekaną natką pietruszki. /* Style Definitions
R'n'G Kitcheninnego wyjścia, ale żadna zupa z mrożonki nie dorówna takiej ze świeżych warzyw. Nie dość, że są smaczne, to młode warzywa, zbierane z pola teraz, gotują się szybciej niż mrożone. Do przygotowania i podania dobrej zupy naprawdę wystarczy 30 minut. Tym razem do zupy dodałem bób, żółtą fasolkę szparagową, młodą kapustę i kalafior. Bób trzeba ugotować osobno
W SMAKkiszonej, młodej kapusty ( taka pięciodniowa ) -30 dag kiełbasy wiejskiej -30 dag boczku -jedna cebula Kapustę zalać wodą tak 2 cm powyżej kapusty. Gotować krótko, ponieważ taka kapusta jest mięciutka. Na patelni wysmażyć boczek na chrupko, dodać pokrojoną w kostkę cebule i podsmażyć do zrumienienia. Dodać do gotującej się kapusty wraz z pokrojoną w plasterki kiełbasą(...)wiejską. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Zupa wszystko do gara lub wietrzenie lodówki :) Składniki: -dwie garście żółtej fasolki -dwie małe, młode marchewki -jeden korzeń pietruszki -plaster korzenia selera -jedna duża cebula -cztery młode ziemniaczki -dwie papryczki chili -jedna mała cukinia -pół papryki żółtej -dwa liście laurowe -cztery ziela
Kulinarne przemyslenia