Któż z nas nie lubi zapiekanek.. dlatego dzisiaj ziemniaczana:) Mój mąż uwielbia takie wynalazki, a do tego zainspirowała mnie też podróż do Gdańska gdzie jedliśmy
Kuchnia Pełna Pasjiklasyków polskiej kuchni. To aromatyczny bulion otrzymywany z gotowania mięsa, kości, warzyw i przypraw. Jego bogaty smak i wyjątkowy aromat sprawiają, że stanowi on doskonałą bazę dla wielu pysznych zup i dań. Ale rosoł to nie tylko wyśmienite danie, to także wywar pełen zdrowych właściwości. Rosół jest niezwykle pożywny i lekkostrawny, co czyni go idealnym wyborem dla osób o różnych(...)wzmacniające i wspomagające odporność. Wybór odpowiednich składników do rosołu by przyrządzić wyjątkowy rosoł, niezbędne jest odpowiednie dobranie składników. Kluczowe są tu mięso i kości. Najpopularniejsze wybory to mięso drobiowe (kurczak, indyk), mięso wołowe lub wieprzowe. Wybierając mięso, warto zwrócić uwagę na jego jakość. Najlepiej jest wybrać miękkie kawałki z niewielką ilością tłuszczu, co pozwoli na uzyskanie klarownego i delikatnego bulionu
Podstawy Gotowaniagotować rosół? Czas gotowania i wskazówki. Osiągnij pełnię smaku rosołu. CZYTAJ WIĘCEJ Jak długo gotować rosół - Wprowadzenie do przygotowania tradycyjnej potrawy Rosół to jedna z najbardziej klasycznych i smacznych zup, znana na całym świecie. W tym rozdziale dowiesz się, jak długo gotować rosół, aby uzyskać idealny smak i aromat, który rozgrzeje każde podniebienie. Rosół to aromatyczny wywar mięsny, który zawiera(...)podkreślić, że odpowiedni czas gotowania jest kluczowy dla uzyskania pełni smaku i wartości odżywczych. Wybór składników do rosół Mięso: Wybierz odpowiednie mięso do przygotowania rosół – może to być kurczak, wołowina, wieprzowina lub mieszanina różnych rodzajów mięsa. Warzywa: Warto dodać do rosół marchew, pietruszkę, seler, cebulę, pora i liść laurowy dla lepszego smaku. Przyprawy: Dodaj do wywaru ziele angielskie, pieprz
Podstawy Gotowaniafasolką szparagową czekam z wielkim utęsknieniem. W moim rodzinnym domu zawsze podawało się ją jako dodatek do dań mięsnych- polaną masłem i tartą bułką. Czasami mama robiła też przepyszną zupę fasolową - doprawioną na słodko-kwaśno. Szukając dalszych pomysłów na wykorzystanie kulinarne tego wspaniałego warzywa trafiłam na przepis od koleżanki mamy, który zalegał w notatkach ładnych kilka lat. Potrawka z fasolki(...)smak. Można podawać ją jako samodzielne danie, z ryżem bądź z makaronem. Mam nadzieję, że zakochacie się w tym smaku tak jak ja. Sprawdźcie... Składniki: 3 pojedyncze piersi z kurczaka (u mnie ok. 60 dag) 0,5 kg pieczarek kwaśna śmietana (u mnie 18 %) szklanka bulionu (np. rosół, można użyć też wody) 30 dag fasolki szparagowej 5-6 łyżeczek musztardy
Pobite gary Barbaryparę krzeseł. W środku meksykańskie czaszki w bandanach - w końcu o kuchnię tex-mex chodzi! Menu raczej niewielkie, a obsługa chętnie wytłumaczy co i jak i co warto. Ceny? Zupa - 15 zł, burrito i quesadilla - 20 zł (mała), 25 zł (duża), tacos - 25 zł za 3 sztuki. Drogo czy niedrogo - trudno dyskutować, zwłaszcza, że właściciel i obsługa podkreślają(...)wysokiej jakości! My oboje zdecydowaliśmy się na duże burrito i to nim będzie teraz mowa. Ja zdecydowałam się na burrito z chilli con carne, PanMąż z gringo chicken (kurczak z kukurydzą, fasolą i groszkiem). Ja z sosem łagodnym, PanMąż ze średnim. Warto wiedzieć, że sos ostry jest ponoć naprawdę ostry - aż boję się pomyśleć jak bardzo, biorąc
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!Danie z kolendrą to jedno z tych fajnych dań, które doskonale nadają się na wszelakie imprezy, jako danie na ciepło. Można je przyrządzić wcześniej i tylko
Smakowy Rajpodsmaż mięso, a dopiero później dodaj czosnek i cebulkę. Niektórzy zamiast kiełbasy dodają pokrojone w plastry parówki. Taka wersja często smakuje dzieciom. W wersji FIT możesz użyć kawałków piersi kurczaka lub zrezygnować z mięsa. Wegetariańskie leczo jest również smaczne i można je bez problemu wekować do słoików na zimę. W kolejnym kroku wrzucam do garnka pokrojoną w kostkę paprykę . Całość(...)czasie wrzucam do garnka bohaterkę naszego lecza, czyli pokrojoną w kostkę cukinię . Wlewam wodę i oprószam przyprawami. Pamiętaj, że leczo to warzywa duszone w sosie, a nie zupa. Na początku część warzyw nie będzie przykryta sosem. Dopiero na koniec warzywa zmiękną i puszczą sok. Wszystko mieszam ze sobą, przykrywam i duszę na niedużym ogniu przez około 20 – 25 minut
Ania gotujedzień, może stanowić samodzielne danie obiadowe. Bardzo prosty w przygotowaniu a przede wszystkim pyszny i zdrowy. składniki na 5-6 porcji 2 udka lub 1/2 kg skrzydełek z kurczaka włoszczyzna ( 2 marchewki , pietruszka, mały seler ) 100 g kaszy jęczmiennej 2 ząbki czosnku 1 cebula natka pietruszki 4 duże ziemniaki kilka ziaren ziela angielskiego 2 listki laurowe sól i pieprz(...)doprawiamy solą i pieprzem, gotujemy ok 20 minut. Następnie dodajemy opłukaną kaszę i poszatkowaną na grubej tarce włoszczyznę, czosnek, cebulę, pokrojone w kostkę ziemniaki i gotujemy do miękkości. Gotową zupę posypujemy zieleniną
Smakowite Daniajeden kraj. Jednak to 54 kraje z różnymi tradycjami, oryginalną, aromatyczną i zdrową kuchnią. Królują głównie potrawy mięsne z wykluczeniem wieprzowiny poza tym ryby, świeże owoce, ryż, plantany, cassava, zupy z orzeszkami ziemnymi, soki ze świeżych owoców. Nigdy nie byłam w Afryce, ale jest ona bliska mojemu sercu. Dlatego na pewno od czasu do czasu dam się ponieść wyobraźni(...)potrawy kuchni nigeryjskiej. Po powrocie do domu nie mogłam się doczekać, żeby ugotować coś podobnego. afrykańskie smaki składniki na 4 porcje: 2 duże filety z kurczaka 2 papryki (żółta i czerwona) mleczko kokosowe 200 ml puszka czerwonej fasolki 1 łyżeczka chili sok z połowy cytryny sól, pieprz 2 łyżki startego imbiru 3 ząbki czosnku 3 woreczki
noteskulinarnyfigaDania z makronem od zawsze na blogu cieszą się dużą popularnością. Dlatego postanowiłam ułatwić Wam szukanie i zebrałam 20 najlepszych przepisów na dania makaronowe. Do wyboru
Kuchnia MagdaLenyktóra wydawała nam jedzenie. Te kotlety na szczęście nie były „ze selera” – ale były świetnym wyborem jeśli nie miało się ochoty na tłuste mięso, nie zawsze świeże naleśniki czy kurczaka po raz kolejny. Są banalnie proste i zaskakująco sycące. Nawet kotu smakowały! Warunek jest jeden – trzeba naprawdę lubić seler – bo te kotlety to jego kwintesencja. Seler jest zapakowany(...)trudu, ale seler nie może się rozpadać. Odcedzamy z bulionu – znowu parami – seler. Bulion czy rosół po takim gotowaniu dalej jest smaczny, nie trzeba go wylewać – zróbcie na nim zupę. Ser żółty kroimy na tyle plastrów, ile mamy par kotletów. Wkładamy po pojedynczym plasterku między dwa kawałki selera, zostawiamy do całkowitego wystudzenia. Ser się trochę od ciepła kotletów rozpuści
Karo in the KitchenTo curry królowało w naszym compoundzie. Nigdy nie zapytałam skąd pochodzi przepis. Po prostu ktoś kiedyś je zrobił na wieczorne spotkanie przy basenie, zasmakowało nam, więc
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataTo nasz drugi przepis na samosa (inaczej zwane sambousa). Tym razem do farszu wykorzystaliśmy drób i bataty. Inny jest też skład ciasta, ale właśnie takie
Kulinaria - potrawy z różnych stron światasię z podjętego zadania. Nie ukrywam jednak, że będąc w tym czasie w pracy, odebrałam z pięć telefonów w sprawie: Kochanie a gdzie mamy..... :) SKŁADNIKI: 2 piersi z kurczaka 2 duże pęczki buraczków z liśćmi (botwiny) 5-6 ziemniaków 1 liść laurowy 4 kuleczki ziela angielskiego 2 duże marchewki 1 pietruszka 2 plastry selera kawałek(...)wywar, z dodatkiem ziela angielskiego i liścia laurowego. Wywar przecedzić i dodać z powrotem tylko pokrojoną w plastry marchewkę. Botwinę umyć dokładnie pod bieżącą wodą, pokroić i dodać do zupy. Ziemniaki pokroić w duże kawałki i dorzucić do garnka. Całość doprawić solą i pieprzem, opcjonalnie kilkoma kroplami cytryny. Gotować, aż ziemniaki będą miękkie. Na koniec botwinkę zaprawić śmietaną, pamiętając
Kuchnia w opałachSkładniki: 1/4 wiejskiej kury, 1/2 opakowanie włoszczyzny, 1 cebula, 3 litrów zimnej wody, 3 ziarenka ziela angielskiego, 2 liście laurowe, 3 ziarenek pieprzu , 1/2 łyżeczki soli
Aga w kuchni