zupa z kurczakiem - 3392 przepisów (strona:164/227)

Pierogi z mięsem i pietruszką czyli pomysł na mięso z rosołu. 190

Wczoraj mieliśmy gości, w pewnym momencie rozmowa zeszła na mojego bloga, publikacje i ogólnie na temat jedzenia. Usłyszałam od moich Gości przemiłe słowa,  słowa które

Dieta moja pasja
Biała zupa z zielonej soczewicy 128

Składniki: 100 g zielonej soczewicy pół piersi kueczaka 1 marchewka szczypior 2 - 3 łyżki śmietany sól, pieprz 1 l bulionu warzywnego łyżka masła Przygotowanie: W rondelku

Gaździnka warzy
Jak zrobić dobry rosół? Zasady! 790

mięsem i warzywami, działa rozgrzewająco i dla wielu z Nas jest typowym daniem na niedzielny obiad. Czy wiesz jak prawidłowo przygotować rosół? Dzisiaj zdradzę Wam wszystkie triki na tą zupę! Zrobienie rosołu wcale nie wydaje się trudne, ale w praktyce to już bywa różnie. W gruncie rzeczy jeśli nie zna się kilku podstawowych zasad przy przygotowaniu rosołu, to ciężko też(...)własne kury, kaczki, ba czasami nawet indyki- jak poszaleje, to rosół z wiejskiej kury wymiata!  Zatem zasada nr 1 Kup dobre mięso, tzn. ze sprawdzonego źródła. Wybierz kurczaka zagrodowego lub ekologicznego. Sprawdź czy ktoś z Twoich znajomych nie ma dostępu do wiejskiego drobiu. W gruncie rzeczy nie znam nikogo, kto by nie miał jakieś rodziny

SMYKWKUCHNI
Rosół 204

Rosół. Wydawać by się mogło, że nie ma nic prostszego. Każdy ma własny przepis na tę zupę. Sztuką jest jednak ugotowanie rosołu idealnego. Wraz z przepisem chciałabym wam przekazać kilka wskazówek, które być może większość z was już zna, a jeśli nie to zapraszam do lektury. Możecie też podzielić się swoimi doświadczeniami lub sposobami swoich babć w komentarzach:) Ważnym etapem(...)mętny. Lekko przerośnięty tłuszczem szponder wołowy, mostek, łata, przednia goleń lub drób to najlepsza podstawa dla rosołu. Mięsa musi być dużo, aby wywar miał intensywny smak. Rosół przygotowany na kurczaku będzie delikatniejszy i mniej wyrazisty niż rosół wołowy. Warzywa do rosołu to przede wszystkim: marchewka, por, seler, pietruszka, cebula i lubczyk. Warzywa kroimy w dość duże kawałki, tak aby łatwo

CoolinarniePL
Rosół z mulicookera 135

Rosołek..robiony jakiś czas temu...niby mówi się, że rosół powinien gotować się długo i powoli, ale ja już kiedyś robiłam w szybkowarze i w wolnowarze

Moje domowe kucharzenie
Domowa Quesadilla z serem i kurczakiem 286

Przygotuj farsz: Farsz: 1. Kurcza ka podsmażyć na patelni grillowej na odrobinie oliwy z oliwek, dodać pieprz i sól do smaku  2. Na patelni położyć placek, kurczaka i  posypać całość serem, przykryć drugim plackiem. 4.  Podpiec by placek był bardziej chrupki. Po czym przełożyć na drugą stronę i zrobić to samo do momentu aż roztopi się(...)Quesadilla na ostro                       Zupa Chicken Soba

KreatywnePiny
Zapiekanka ziemniaczana 321

Któż z nas nie lubi zapiekanek.. dlatego dzisiaj ziemniaczana:) Mój mąż uwielbia takie wynalazki, a do tego zainspirowała mnie też podróż do Gdańska gdzie jedliśmy

Kuchnia Pełna Pasji
Rosół jak gotować? 53

klasyków polskiej kuchni. To aromatyczny bulion otrzymywany z gotowania mięsa, kości, warzyw i przypraw. Jego bogaty smak i wyjątkowy aromat sprawiają, że stanowi on doskonałą bazę dla wielu pysznych zup i dań. Ale rosoł to nie tylko wyśmienite danie, to także wywar pełen zdrowych właściwości. Rosół jest niezwykle pożywny i lekkostrawny, co czyni go idealnym wyborem dla osób o różnych(...)wzmacniające i wspomagające odporność. Wybór odpowiednich składników do rosołu by przyrządzić wyjątkowy rosoł, niezbędne jest odpowiednie dobranie składników. Kluczowe są tu mięso i kości. Najpopularniejsze wybory to mięso drobiowe (kurczak, indyk), mięso wołowe lub wieprzowe. Wybierając mięso, warto zwrócić uwagę na jego jakość. Najlepiej jest wybrać miękkie kawałki z niewielką ilością tłuszczu, co pozwoli na uzyskanie klarownego i delikatnego bulionu

Podstawy Gotowania
Jak długo gotować rosół? 44

gotować rosół? Czas gotowania i wskazówki. Osiągnij pełnię smaku rosołu. CZYTAJ WIĘCEJ Jak długo gotować rosół - Wprowadzenie do przygotowania tradycyjnej potrawy Rosół to jedna z najbardziej klasycznych i smacznych zup, znana na całym świecie. W tym rozdziale dowiesz się, jak długo gotować rosół, aby uzyskać idealny smak i aromat, który rozgrzeje każde podniebienie. Rosół to aromatyczny wywar mięsny, który zawiera(...)podkreślić, że odpowiedni czas gotowania jest kluczowy dla uzyskania pełni smaku i wartości odżywczych. Wybór składników do rosół Mięso: Wybierz odpowiednie mięso do przygotowania rosół – może to być kurczak, wołowina, wieprzowina lub mieszanina różnych rodzajów mięsa. Warzywa: Warto dodać do rosół marchew, pietruszkę, seler, cebulę, pora i liść laurowy dla lepszego smaku. Przyprawy: Dodaj do wywaru ziele angielskie, pieprz

Podstawy Gotowania
Potrawka z fasolki szparagowej 146

fasolką szparagową czekam z wielkim utęsknieniem. W moim rodzinnym domu zawsze podawało się ją jako dodatek do dań mięsnych- polaną masłem i tartą bułką. Czasami mama robiła też przepyszną zupę fasolową - doprawioną na słodko-kwaśno. Szukając dalszych pomysłów na wykorzystanie kulinarne tego wspaniałego warzywa trafiłam na przepis od koleżanki mamy, który zalegał w notatkach ładnych kilka lat. Potrawka z fasolki(...)smak. Można podawać ją jako samodzielne danie, z ryżem bądź z makaronem. Mam nadzieję, że zakochacie się w tym smaku tak jak ja. Sprawdźcie... Składniki: 3 pojedyncze piersi z kurczaka (u mnie ok. 60 dag) 0,5 kg pieczarek kwaśna śmietana (u mnie 18 %) szklanka bulionu (np. rosół, można użyć też wody) 30 dag fasolki szparagowej 5-6 łyżeczek musztardy

Pobite gary Barbary
Palcem po mapie:Warszawa, Gringo Bar 156

parę krzeseł. W środku meksykańskie czaszki w bandanach - w końcu o kuchnię tex-mex chodzi! Menu raczej niewielkie, a obsługa chętnie wytłumaczy co i jak i co warto. Ceny? Zupa - 15 zł, burrito i quesadilla - 20 zł (mała), 25 zł (duża), tacos - 25 zł za 3 sztuki. Drogo czy niedrogo - trudno dyskutować, zwłaszcza, że właściciel i obsługa podkreślają(...)wysokiej jakości! My oboje zdecydowaliśmy się na duże burrito i to  nim będzie teraz mowa. Ja zdecydowałam się na burrito z chilli con carne, PanMąż z gringo chicken (kurczak z kukurydzą, fasolą i groszkiem). Ja z sosem łagodnym,  PanMąż ze średnim. Warto wiedzieć, że sos ostry jest ponoć naprawdę ostry - aż boję się pomyśleć jak bardzo, biorąc

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Danie z kurczaka z kolendrą, oregano i kolorowymi dodatkami 168

Danie z kolendrą to jedno z tych fajnych dań, które doskonale nadają się na wszelakie imprezy, jako danie na ciepło. Można je przyrządzić wcześniej i tylko

Smakowy Raj
Leczo z cukinią kiełbasą i papryką 53

podsmaż mięso, a dopiero później dodaj czosnek i cebulkę. Niektórzy zamiast kiełbasy dodają pokrojone w plastry parówki. Taka wersja często smakuje dzieciom. W wersji FIT możesz użyć kawałków piersi kurczaka lub zrezygnować z mięsa. Wegetariańskie leczo jest również smaczne i można je bez problemu wekować do słoików na zimę. W kolejnym kroku wrzucam do garnka pokrojoną w kostkę paprykę . Całość(...)czasie wrzucam do garnka bohaterkę naszego lecza, czyli pokrojoną w kostkę cukinię . Wlewam wodę i oprószam przyprawami. Pamiętaj, że leczo to warzywa duszone w sosie, a nie zupa. Na początku część warzyw nie będzie przykryta sosem. Dopiero na koniec warzywa zmiękną i puszczą sok. Wszystko mieszam ze sobą, przykrywam i duszę na niedużym ogniu przez około 20 – 25 minut

Ania gotuje
Krupnik 143

dzień, może stanowić samodzielne danie obiadowe. Bardzo prosty w przygotowaniu a przede wszystkim  pyszny i zdrowy. składniki na 5-6 porcji 2 udka lub 1/2 kg skrzydełek z kurczaka włoszczyzna ( 2 marchewki , pietruszka, mały seler ) 100 g kaszy jęczmiennej 2 ząbki czosnku 1 cebula natka pietruszki 4 duże ziemniaki kilka ziaren ziela angielskiego 2 listki laurowe sól i pieprz(...)doprawiamy solą i pieprzem, gotujemy ok 20 minut. Następnie dodajemy opłukaną kaszę i poszatkowaną na grubej tarce włoszczyznę, czosnek, cebulę, pokrojone w kostkę ziemniaki i gotujemy do miękkości. Gotową zupę posypujemy zieleniną

Smakowite Dania
Afrykańskie smaki 130

jeden kraj. Jednak to 54 kraje z różnymi tradycjami, oryginalną, aromatyczną i zdrową kuchnią. Królują głównie potrawy mięsne z wykluczeniem wieprzowiny poza tym ryby, świeże owoce, ryż, plantany, cassava, zupy z orzeszkami ziemnymi, soki ze świeżych owoców. Nigdy nie byłam w Afryce, ale jest ona bliska mojemu sercu. Dlatego na pewno od czasu do czasu dam się ponieść wyobraźni(...)potrawy kuchni nigeryjskiej. Po powrocie do domu nie mogłam się doczekać, żeby ugotować coś podobnego.         afrykańskie smaki składniki na 4 porcje: 2 duże filety z kurczaka 2 papryki (żółta i czerwona) mleczko kokosowe 200 ml puszka czerwonej fasolki 1 łyżeczka chili sok z połowy cytryny sól, pieprz 2 łyżki startego imbiru 3 ząbki czosnku 3 woreczki

noteskulinarnyfiga
Dania z makaronem - 20 najlepszych przepisów 116

Dania z makronem od zawsze na blogu cieszą się dużą popularnością. Dlatego postanowiłam ułatwić Wam szukanie i zebrałam 20 najlepszych przepisów na dania makaronowe. Do wyboru

Kuchnia MagdaLeny

Proponowane wyszukiwania