polpa, czyli miazga) Pulpety, czyli mięsne kulki. Mogą występować także w wersji rybnej lub z podrobów. Można je podawać al sugo w sosach grzybowych, śmietanowych z koperkiem, serowych lub do zup, makaronów, ryżu. Kombinacji jest wiele, ale smak zawsze pyszny. Wyczuwalne delikatne puszyste mięso, dzięki dodaniu wody gazowanej, miękkie w środku i kształtne z zewnątrz. Składniki: ½ kg mięsa
Zasmakuj KuchniDziś wspólne gotowanie po skandynawsku z Anią i Mirabelką . Tematem jest skandynawska zupa. Ja wybrałam porową z serową nutką. Już dawno nie jadłam tak pysznej zupy. Mąż również podziela mój optymizm :) Przepis znalazłam tutaj . Składniki: 1,5 l bulionu warzywnego 4 białe części pora 2 małe cebule gęsta śmietana (użyłam słodkiej 18%) masło (ok. 2 łyżki) 1 "baton" serka topionego
Czerwień i błękitJesień najbardziej kojarzy mi się z dyniowymi przysmakami. Dynia jest znakomita zarówno do słodkich deserów jak i wytrawnych pyszności. Dziś w menu boska zupa dyniowa z dodatkiem sera. Składniki: 1l bulionu warzywnego 500g musu z dyni (żółtej, na zdjęciach stoi mała hokkaido do ozdoby) 2 duże ziemniaki 100g sera mascarpone od Mlekoma 100g sera cheddar od Mlekoma 1 łyżeczka startego(...)mascarpone i blendujemy na gładki krem. Zupę podgrzewamy, do gorącej dodajemy kostki sera, wyłączamy ogień i tylko mieszamy, by równomiernie rozprowadzić ser. Doprawiamy do smaku gałką muszkatołową. Zupę podajemy z chipsami serowymi. Na zdjęciach: talerz głęboki Onse Colle - Villa d'Este
Gotowanie i blogowanieRozgrzewająca i niewymagająca kulinarnych umiejętności czy dostępności składników zupa cebulowa. Składniki: 6 cebul 2 marchewki 2 ząbki czosnku 100 g serka topionego 1
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaprzeźroczysty, wygotowany kalafior nie jest ani smaczny, ani elegancki. To kolejna moja zupa z kalafiora w której kalafior jest, a jakby go nie było Zagęszcza zupę, oddaje swój pieczony, orzechowy smak i dostaje serowego kopa od pikantnego cheddara. Kalafiora myjemy, osuszamy, oczyszczamy z głąba i liści. Główkę dzielimy na różyczki. Różyczki przekładamy do dużej miski, wlewamy do nich(...)wysmażonego bekonu, posypujemy świeżym tymiankiem, drobno skrojoną natką i szczypiorem, skrapiamy delikatnie oliwą truflową. Jako ostrzejszy i chrupiący dodatek przydadzą się pikantne grzanki czosnkowe, ostre serowe lub paprykowe mini krakersy, prażona cebulka – ta zupa wręcz wymaga dodatków, sama może wydać się za słodka i bezbarwna. Jeśli chcecie jeszcze bardziej podbić smak pieczonego kalafiora, po usmażeniu cebulki warto dodać do rondla
Karo in the Kitchenwszystko. Ale najważniejsze to nie przekombinować. Dlatego zainspirowana wpisami o "jesiennej królowej" postawiłam wszystko na dyniową kartę ;) Moim asem w rękawie będzie kokosowy krem z dyni z serowymi chipsami. Postanowiłam przygotować zupę, którą Margarytka zajadała się w Restauracji "Syrenka" w Ustce. Jednak by nie był to kolejny z wielu krem z dyni ja swój przyrządziłam na indyjską nutę. Niebanalne mają
bastalenaKontynuując cykl: Przepisy Mistrzów, postanowiłam przetestować przepis Karola Okrasy na zupę krem z pora z dodatkiem wędzonego twarogu. Przyznam, że to najlepszy (no, może poza gruszkami
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałasemoliny oraz ze świeżych jaj. Makaron nawet po bardzo długim czasie gotowania zachowuje swój kształt, jednocześnie przyrasta prawie 400%. Nie zawiera konserwantów i barwników. Polecany do: - zup - sosów - zapiekanek warzywnych, mięsnych, serowych - potraw mięsnych. Opakowanie: 250 g Makaron bardzo smaczny, idealnie pasuje do zupy pomidorowej, Nie klei się, nie zniekształca, nie rozgotowuje. Smaczny i zdrowy makaron, bez konserwantów i sztucznych
kolorowotorcikowoDostaliśmy przepis na genialną zupę będącą połączeniem dyniowej z cebulową. Z dodatkiem grzanki serowej to prawdziwa petarda. Przepis na zupę serowo-cebulową z grzanką Składniki: około 300-400 gramów miąższu z dyni (na przykład 1 średnia dynia hokaido), 4 duże cebule, 2 średnie ziemniaki, 1 marchewka, 2 ząbki czosnku, wywar mięsny, sól, pieprz, olej. Dodatkowo bagietka, ser żółty na grzanki
Kulinarna PolskaWstyd się przyznać, ale w tym roku botwinkę podałam tylko 3 razy- w niezawodnych, aromatycznych placuszkach serowych oraz standardowo była też zupa z botwinką i chrupiącą cebulką, no i wersja dzisiejsza- z makaronem w serowym sosie. Może za rok będę miała większą wenę na botwinę ? ;) A wracając do dania, a bardziej do serów, można użyć ich mieszanki
Kraina Miodem Płynącaopakowaniu ile gotuje się Twój makaron. Kiedy makaron zrobi się miękki, dodaj białą fasolę, z której uprzednio wylej płyn. Dopraw zupę solą i pieprzem i wyłącz gaz. Zupa jest już gotowa. Przygotuj serowy top. W miseczce zmieszaj ser ricotta, parmezan drobno starty, posiekaną bazylię i pietruszkę. Zupę wlej do miseczek i dodaj ricottę z dodatkami. Podawaj. Smacznego! Artykuł Zupa
nietylkopasta.plwiem dlaczego, ale w poniedziałki bardzo często robię zupy. Moja córka ma dwie ulubione zupy i jest to właśnie kartoflanka lub serowa. I właśnie zrobiłam taką kartoflankę. Jest to zupa gęsta i bardzo sycąca. Dodaję do niej dużą ilość ziemniaków w końcu sama nazwa mówi, że jest to zupa składająca się z ziemniaków :) Składniki: około 300g
Amatorka kuchennamilion różnych sposób, mniej i bardziej sycące, z najróżniejszymi dodatkami. Aktualnie planuję jakąś z klopsikami, żeby nie było, że chcę go zmienić w wegetarianina... Dzisiaj jednak zupa bez mięsa, za to z serowymi chipsami. Taaaaka dobra! Wyszła po prostu genialna, i nawet jeśli nie macie problemów z gotowaniem, to ją Wam polecam. Kiedy tylko zobaczyłam przepis na blogu Green cookies(...)trochę słonawe, wyraziste i mocno chrupiące. Rewelacyjne. Spróbujcie koniecznie - taka zupa to idealne, rozgrzewające, jesienne danie. Razem ze mną rozgrzewające zupy ugotowali Mirabelka , Zuzia Pierwsza oraz Druga , Martynosia , Mops i Bartek . Krem z kalafiora z chipsami serowymi Składniki: (na 4 porcje) 1 kalafior 1 pietruszka 3 ziemniaki 1 cebula 2 ząbki czosnku 1,5 l bulionu 1,5 łyżki
Pożeraczka, czyli raz adobrze