Zupa serowa z klopsikami to kolejny hit wśród moich zup typu krem. Bardzo ciekawy smak, danie bardzo syte i treściwe. Doskonale smakuje z klopsikami mięsnymi i grzankami z chleba. Dość szybko można przygotować, co jest dużym plusem kiedy mamy ograniczoną ilość czasu a rodzina głodna:) Szczerze polecam. Składniki 500 g mięsa mielonego z szynki 1 jajko 2 łyżeczki bułki tartej(...)jeżeli wolimy rzadszą zupę, dolać więcej bulionu.Włożyć pulpeciki, podgrzewać na wolnym ogniu, cały czas mieszając aby się nie przypaliła. Doprawić solą i pieprzem. 2-3 kromki chleba pokroić w kostkę. Rozgrzać patelnię, wrzucić kostki chleba i cały czas mieszać aż się zrumienią. Zupę wlać do małych miseczek, posypać grzankami i zieleniną. Smacznego:) Artykuł Zupa serowa z klopsikami pochodzi
gotuj ze mnąZapraszam na pyszną, sycącą i prostą w przygotowaniu szwajcarską zupę serową podaną z czosnkowymi grzankami. Przygotowanie zupy zajęło mi godzinę, stanowi ona smaczny i pełnowartościowy posiłek, gdyż z uwagi na dużą zawartość żółtego sera. Danie jest doskonałe na chłodniejsze dni, gdyż doskonale rozgrzewa. Do przygotowania zupy użyłem: 1 litra bulionu wołowego, 1 bagietki, 100 gram sera gruyere, 100 gram sera
Wyprawy kulinarnemiewacie czasem takie dni, że nie chce się wam stać długo przy garach i spieszycie się ze zrobieniem obiadu? Szybka, prosta i smaczna zupa serowa (z serków topionych) to i dealna zupa rozgrzewająca na te przejściowe dni (między zimą, a wiosną). Czytaj więcej
Ana Mari's worldmiewacie czasem takie dni, że nie chce się wam stać długo przy garach i spieszycie się ze zrobieniem obiadu? Szybka, prosta i smaczna zupa serowa (z serków topionych) to i dealna zupa rozgrzewająca na te przejściowe dni (między zimą, a wiosną). Czytaj więcej
Ana Mari's worldRozgrzewająca i sycąca zupa serowa. Z mieszanki sera cheddar, łagodnego sera żółtego oraz serków topionych. Zupa jest dość delikatna w smaku. Najlepiej smakuje z chrupiącymi grzankami czosnkowymi. 2 litry bulionu warzywnego 1 duży por (tylko biała część) 2 duże marchewki (z bulionu) 2 topione serki śmietankowe (200 g) 200 g sera cheddar 200 g łagodnego żółtego sera (np. gouda(...)śmietany 36% pieprz do smaku szczypta startej gałki muszkatołowej łyżka masła Wcześniej należy przygotować bulion warzywny (z dodatkiem marchewek, które wykorzystamy do zupy serowej). Pora pokroić w plastry i zeszklić na maśle w dużym garnku. Dodać pokrojoną w grubsze plastry marchewkę (miękką, z bulionu) i chwilę smażyć. Dolać bulion i całość gotować kilka minut na małym ogniu. Sery (łagodny żółty
BullioDzisiaj chciałam zaprosić Was na błyskawiczną zupę serową. Jest ona prosta i smaczna, w sam raz na piątkowy obiadek. Zupa serowa z zieleniną i groszkiem ptysiowym SKŁADNIKI: 750 ml bulionu warzywnego 2 duże serki topione - śmietankowe 2 ząbki czosnku natka pietruszki szczypiorek groszek ptysiowy PRZYGOTOWANIE: Bulion warzywny zagotowujemy. Do malaksera przekładamy serki topione
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiPolecam zupę serową z porem i pulpetami, jest bardzo smaczna i pożywna. Na blogu jest już jeden przepis na zupę serową z serkami topionymi , ta jest bez serków topionych za to z wyrazistym w smaku cheddarem. Oczywiście zupkę serową podałam tradycyjnie z grzankami. składniki: 1,5 l bulionu 1 duża cebula 400 g pora (biała i jasnozielona część(...)zagotować i gotować ok 10 minut. W międzyczasie przygotować pulpety. Mięso mielone doprawić solą i pieprzem i dokładnie wyrobić. Uformować małe kulki wielkości orzecha włoskiego i wrzucać do gorącej zupy. Chwile gotować aż mięso zmieni kolor. Następnie dodać starty ser. Wymieszać i dalej gotować aż składniki będą miękkie a ser się rozpuści, od czasu do czasu przemieszać. Gdy zupa będzie
Monia miesza i gotujeNowe odkrycie! Niemiecka zupa serowa z mięsem mielonym. Ma wyrazisty smak, i jest bardzo sycąca. Polecam! :) Käse-suppe mit Hackfleisch - zupa serowa z mięsem mielonym Składniki: 30 dag mięsa mielonego 3 pory 1 cebula oliwa z oliwek 1,5 l bulionu 2 serki topione po 200 g (śmietankowy i ziołowy) Sposób wykonania: Pora kroimy w plasterki i wrzucamy
Smaki NataliiKażdy z nas z pewnością spotkał się już z taką zupą serową. Moja tym razem została podania z chipsami z bekonu i grzankami. Przygotowanie całości to kilkanaście minut, a efekt zawsze smaczny. Do przygotowania można wykorzystać pozostały z obiadu rosół, który idealnie się nadaje i dzięki temu nie zmarnuje. Czasami z zamiarem gotowania tej pysznej zupki przygotowuję większą ilość(...)bulionu i serwuję zupę najbliższym na kolację, gdyż to nie tylko propozycja obiadowa. Zupa serowa z chipsami bekonowymi i grzankami SKŁADNIKI: 600 ml bulionu warzywnego 200 g serka śmietankowego topionego 2 ząbki czosnku 1 mała cebula biała 1 łyżka masła sól i pieprz biały do smaku 100 g bekonu grzanki do podania natka pietruszki do dekoracji PRZYGOTOWANIE: Cebulę obieramy
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkimnie (czyli codziennie lub prawie codziennie) to taki nóż zdecydowanie ułatwia życie – nóż z odpowiednimi ząbkami jest super do krojenia chleba, bułek i wszelakich ciast. Zamiast grzanek serowych do zupy możesz wrzucić groszek ptysiowy. Świetnie sprawdzą się też mini grzanki z razowego chleba podsmażone na oliwie z odrobiną bazylii. Jeżeli chcesz, aby zupa była jeszcze bardziej rozgrzewająca dodaj do niej(...)przez 15 min. 4. Do garnka wsypujemy cukier. Całość zalewamy bulionem, wodą i winem. Gotujemy przez 10 min. 5. Doprawiamy solą i pieprzem. Gotową zupę podajemy z grzankami serowymi. Zupa najlepsza jest na drugi dzień. Wpis powstał we współpracy z Victorinox
Czarnawisienkawykorzystać do przygotowania takiej pysznej zupy krem zgodniej z zasadą zero waste. Przepis na zupę krem z całego brokułu Składniki: Około 1,5 litra bulionu mięsno-warzywnego lub warzywnego, 1 duży brokuł, 1 duża cebula lub dwie mniejsze, 2 ząbki czosnku, 100 ml śmietanki kremówki 30 proc., sól, pieprz. Do podania grzanki. Jak zrobić zupę krem z całego brokułu(...)Brokuł umyj, podziel na różyczki, łodygę pokrój w plasterki, dodaj do zupy, gotuj przez kolejne 10 minut. Zupę zmiksuj na gładki krem przy pomocy blendera. Dopraw solą i pieprzem, wlej śmietankę, zagotuj i wyłącz ogień. Podawaj z grzankami. Wypróbuj też nasz przepis na pyszną zupę krem kalafiorowo-serową: Zupa krem kalafiorowo-serowa z grzankami. PRZEPIS Więcej przepisów na zupy Artykuł
Kulinarna PolskaDzisiaj zapraszam na zupę serową. 1 litr bulionu drobiowego 25 dag śmietankowego serka topionego 2 cebule 2 ząbki czosnku pęczek pietruszki sól biały pieprz olej Na rozgrzaną patelnię z olejem wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę, jak i wyciśnięty przez praskę czosnek. Zeszklić. W rondelku podgrzać bulion, dodać serek topiony i wymieszać. Gotować do rozpuszczenia się serków, dodać cebulę
Humanistka w kuchniBardzo fajny smak, wszystko ze sobą fajnie się zgrało. Polecam Masło rozpuścić i obsmażyć cebulkę na złoty kolor. Dodać pokrojony seler naciowy razem z marchewką pokrojoną
Kuchnia PokoleńWygląd dania bardzo wiele znaczy, a jak wiele - niech przykładem będzie zupa cebulowo serowa, zapiekana w chlebkach. Z poniższych proporcji wyjdą 2 chlebki do zupy i dodatkowo 1 prostokątny bochenek. Składniki na chlebki: - 600g mąki tortowej - 350g mąki żytniej (chlebowa typ 720) - 21g drożdży suchych (+ 1 łyżeczka cukru, 50ml wrzątku, 100ml zimnej wody – na rozczyn) - 400ml ciepłej wody(...)chlebków. Wierzch posypałam startym żółtym serem i oregano i wstawiłam do zapieczenia na 10 minut do piekarnika nagrzanego do 200°C. Po wyjęciu, każdy chlebek przykryłam odciętą „czapeczką”. Zupa cebulowo serowa zapiekana w chlebkach wyszła prze – pysz – na. Są takie potrawy, których smaku właściwie nie potrzeba zachwalać. Już sam wygląd zaprasza do ich spróbowania. Mogę tylko życzyć smacznego
mojewypiekiinietylkobardzo pożywną. Oczywiście składniki są zupełnie inne, ale to nieuchwytne coś pokierowało moje myśli ku wizji militarnego pikniku ;) Może to jednak po prostu aromat wędzonki, a nie żadne coś? Zupa serowa, jeśli użyjecie do niej wbrew moim radom w przepisie piwa z większą ilością chmielowej goryczki (jak typowe środkowoeuropejskie pilsy i lagery), także może okazać się świetna. To zależy(...)rozprowadzić w nim mąkę. Cały czas mieszając wlewać śmietankę. Po uzyskaniu zagęszczonej gładkiej masy zdjąć z ognia. Dodać starty ser i dobrze wymieszać. Do garnka z masą serową wlać zupę piwną i wymieszać. Postawić na ogniu i dodać musztardę i sos Worcestershire. Gotować na małym ogniu jeszcze około 10 minut. Przed podaniem posypać dużą ilością posiekanej natki
zadanie-gotowanie