zupa rosołowa - 814 przepisów (strona:4/55)

Zupa krem z marchewki z pesto i łososiem 185

dużych marchewek Przygotowanie wywaru: Wywar do zupy przygotowujemy tak jak robimy tradycyjny rosół. Na ogół powinien to być wywar tylko warzywny ja natomiast zrobiłam z wywaru rosołowego, bo po prostu wolę zupy na wywarze mięsnym. Są one dla mnie zdecydowanie bardziej smaczne i treściwe. Także każdy chyba  z nas wie jak ugotować rosół :) wywar może być gorący. Najważniejsze

ClauditteMissCooking
Zupa ogórkowa z soczewicą 196

bardzo chętnie też moja Córeczka :) z tym, że dla Córci była delikatniejsza w smaku, niemal bez przypraw i bez śmietany. Zagęszczona natomiast jeszcze bardziej kaszą manną. Martyna proponuje zupę na bulionie rosołowym. Ja gotowałam w piątek, więc u mnie była na warzywnym :) dodałam też trochę koperku - stąd też w przepisie podam swoją wersję, a po oryginalny przepis zapraszam do autorki(...)warzywa i gotujemy na pół-miękko. Dodajemy mrożone mini marchewki, a po chwili soczewicę. Czerwona soczewica potrzebuje około 15 minut gotowania, potem zacznie się rozpadać, dlatego w międzyczasie naszą zupę doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Zaprawiamy zupę mąką wymieszaną z odrobiną zimnej wody i ze śmietaną (można dodać odrobinę gorącej zupy, ale przy śmietanie 30% nie jest to konieczne

Kolorowy Przepisownik
Zupa krem z buraczków 183

duże buraki Przygotowanie wywaru: Wywar do zupy przygotowujemy tak jak robimy tradycyjny rosół. Na ogół powinien to być wywar tylko warzywny ja natomiast zrobiłam z wywaru rosołowego, bo po prostu wolę zupy na wywarze mięsnym. Są one dla mnie zdecydowanie bardziej smaczne i treściwe. Także każdy chyba  z nas wie jak ugotować rosół :) wywar może być gorący. Najważniejsze

ClauditteMissCooking
Zupa krem ze szpinaku 186

świeżego;/) Przygotowanie wywaru: Wywar do zupy przygotowujemy tak jak robimy tradycyjny rosół. Na ogół powinien to być wywar tylko warzywny ja natomiast zrobiłam z wywaru rosołowego, bo po prostu wolę zupy na wywarze mięsnym. Są one dla mnie zdecydowanie bardziej smaczne i treściwe. Także każdy chyba  z nas wie jak ugotować rosół :) wywar może być gorący. Najważniejsze by warzywa

ClauditteMissCooking
Zdrowy rosół bez kostki rosołowej 209

rzecz o „zwykłej” a jednocześnie „niezwykłej” zupie, tradycji i sposobie na zdrowe gotowanie bez zbędnych polepszaczy – w roli głównej: ROSÓŁ bez kostek rosołowych!!! Rosół jest najpopularniejszą zupą gotowaną w prawie każdym polskim domu od pokoleń. I mimo tradycji sięgającej czasów szlacheckich nie ma na niego jednej receptury. Ale może właśnie w tym tkwi jego siła(...)serca… Ja rosół robię zawsze w dużym 6 l garnku. Jakoś w mniejszym nie umiem i nie widzę sensu. Część rosołu zawsze zamrażam żeby mieć na jakąś „szybką” zupę w tygodniu, a mieso albo konsumuję albo też mrożę i za jakiś czas mam pyszne pierogi z mięsem, albo krokiety…. Po wielu próbach znalazłam swoje proporcje składników rosołu: Składniki

Kulinarna Patilogia
Ciorba de perisoare - rumuńska zupa z pupletami 236

pory właściwie nie miałam styczności. By przyzwyczaić żołądek po chorobie do normalnego jedzenia, zaczęłam od dość lekkostrawnej zupy z pulpecikami. :) 0,5kg wołowego mięsa rosołowego 2 nieduże kości wieprzowe na zupę 400g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej 1 czerwona papryka 2 duże pomidory 1 spory ziemniak 1 opakowanie (400g) mrożonej mieszanki z zielonych warzyw (u mnie frosta) 1/4 średniego korzenia

Kuchenna Kontrrewolucya
Ogórkowa 200

Pyszna prosta zupa którą każdy lubi Składniki - 3 l rosołu - 1 marchewka - 1 pietruszka mała - plasterek selera - 4 -5 ziemniaków - 6 -7 ogórki kiszone - 2 łyżki masła - 1 szklanka śmietany - kostka rosołowa - sól pieprz do smaku - natka pietruszki Sposób przygotowania 1. - Zagotować rosół Pietruszkę i seler zetrzeć na grubej  tarce ziemniaki pokroić w kostkę,marchew w plastry  Dodać(...)masła  Dodać starte ogórki chwile podsmażyć aż odparuje woda 3. - Gdy warzywa w zupie są miękkie. Dodać podsmażone ogórki chwilę  gotować doprawić kostką rosołową  ( lub solą i pieprzem) Dodać do zupy dać śmietanę. Wszystko razem zagotować.Na koniec dodać  natkę pietruszki

W królestwie smaków Beaty
Zupa tajska z klopsikami 256

Niedawno postanowiliśmy odwiedzić jedna z chińskich restauracji w naszym regionie, która podobno uchodzi za bardzo dobra. Zamówiliśmy po zupie tajskiej, ale cóż jeśli ktoś lubi jeść zupę w postaci kostki rosołowej rozpuszczonej w wodzie to może uważa ja za dobra. Ja do tych osób nie nalezę, dlatego następnego dnia postanowiłam zrobić swoja wersje zupy tajskiej z klopsikami, ostra, pachnącą olejem

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Zupa krem z pomidorów 210

zmiksowaniu zupa i tak zostanie przecedzona przez sito. Gdy już składniki będą odpowiednio podsmażone to do misy multicookera/patelni dodajemy 1.5 l wody (jeżeli patelnia nie pomieści takiej ilości przelej to do garnka). Wyłączamy opcję smażenia. Dodajemy umytą, obraną i pokrojoną na kawałki włoszczyznę (w mniejszych kawałkach szybciej się ugotują i zmiękną- łatwiej zmiksować). Dodajemy także porcję rosołową i przyprawy. Przemieszać(...)zawartość puszki. Zamknąć misę i ustawić program SOUP i czas 60 minut. W garnku ustaw średni ogień i zakryj garnek pokrywką. Po tym czasie zupa jest gotowa. Możesz odłowić liście, ziarenka , por i porcję rosołową. Pozostałe warzywa zostawiłam. Całość zmiksowałam blenderem. Na sam koniec zupę przepuściłam przez sito aby pozbyć się np. kawałków niezmiksowanego pieprzy i nasion (pestek, skórek

ClauditteMissCooking
zupa ogórkowa 232

które wcześniej umyliśmy. Gotujemy na małym ogniu ok godziny, zbierając szumowiny.  W moim wypadku zupa jest gotowana na kawałku organicznej kury rosołowej.    2. Po tym czasie dodajemy, do zupy, nasze warzywa oraz listek laurowy i gotujemy kolejne 5-10 minut.  Ja na zimę robię  starte na tarce, solone warzywa

Kulinarnie z Polką na Kresach
Zupa krem z selera korzeniowego 300

kostkę.Por umyć, osuszyć i pokroić w plastry.Cebule obrać, pokroić w kostkę.Natkę pietruszki drobno posiekać.Przygotować bulion - zagotować litr wody, dodać łyżkę ulubionej przyprawy do zup np. vegety czy 2 kostki rosołowe i wymieszać.W garnku, w którym będzie gotowana zupa, rozgrzać olej. Na rozgrzany olej wrzucić pokrojony seler i ziemniaki i podsmażać na dużym ogniu przez około

Gospodyni Miejska
Delikatna pomidorowa 142

SKŁADNIKI porcja rosołowa włoszczyzna ziele angielskie liście laurowe lubczyk natka pietruszki pasta pomidorowa w tubce makaron razowy rurki Lubella Przygotowanie: Wywar do zupy przygotowujemy tak jak robimy tradycyjny rosół. Także każdy chyba  z nas wie jak ugotować rosół (gotujemy powoli, zupa ma pyrkolić) :) wywar może być gorący. Najważniejsze by warzywa były pokrojone w kostkę. I po ugotowaniu pozostawić

ClauditteMissCooking
Zupa ogórkowa 214

zupa ogórkowa :) Potrzebujemy: 3-4 skrzydełka drobiowe (można oczywiście na jakiekolwiek bazie mięsnej zrobić zupę) 5-6 ogórków kiszonych 4 średnie ziemniaki 2 marchewki 1 pietruszka - korzeń natka pietruszki 1/4 selera troszkę koperku 3 łyżki śmietany przyprawy (sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, vegeta, kostka rosołowa) Do dzieła! Wstawiamy w garnku nasza bazę mięsną, kilka ziaren ziela angielskiego(...)natkę pietruszki. Jeżeli zbierają się "fusy" na zupie to zbieramy je i wyrzucamy. Kiedy ziemniaki będą miękkie to dodajemy starte na tarce ogórki, koperek i kostkę rosołową. Chwilkę gotujemy. Odlewamy kilka łyżek zupy do kubka i mieszamy ze śmietaną i wlewamy z powrotem do zupy.  Na koniec doprawiamy sola, pieprzem i vegeta.  Jeżeli podobał Ci się post zapraszam

Kolejny blog o gotowaniu
Zupa pieczarkowa z makaronem 249

Zupa pieczarkowa z makaronem...Pieczarkowa, mocno pieczarkowa.Zabielona kwaśną śmietaną.Podana z makaronem.Pychota! Składniki:800 g pieczarek;1 duża cebula;1 łyżka ulubionej przyprawy do zup lub 1 kostka rosołowa;200 g kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;2 łyżki oleju;1 litr przegotowanej, ciepłej wody;150 g makaronu;Sól;Pieprz. Sposób przygotowania:Makaron ugotować zgodnie z przepisem

Gospodyni Miejska
Zupa niebecz - regionalne danie z ziemi lubuskiej 269

jest ciekawy, niech zagląda. Miałam też przyjemność rozmawiać na ten temat podczas wywiadu dla portalu Gorzów Wielkopolski Nasze Miasto . Zerknijcie w wolnej chwili :)  Składniki zupy: średnia drobiowa porcja rosołowa lub około 1/2 kg wołowiny rosołowej 1/2 kg dobrej kiełbasy (np. śląskiej) - ja użyłam ok. 30 dkg parzonej szynki 3 średnie marchewki 3-4 średnie pietruszki kawałek selera(...)suszonych grzybów (u mnie było ich tylko kilka, niestety) sól, majeranek,  2-3 listki laurowe 5-7 ziaren ziela angielskiego Grzyby namoczyć przynajmniej kilka godzin wcześniej. Z porcji rosołowej, pokrojonych w kawałki warzyw, ziela angielskiego i liści laurowych, ugotować wywar. Przecedzić. Dodać ziemniaki pokrojone w średnia kostkę i namoczone grzyby. Pod koniec dodać pokrojoną w kostkę kiełbasę - ja dodałam

Codzienna kuchnia niecodzienna