moje dzieci są chory. Wierze w moc działania tej zupy. Jest on lubiany w mojej rodzinie i chętnie zjadany bez narzekania, że znowu ugotowałam zupę. Składniki: 1 kg kury rosołowej 2-3 marchewki pietruszka seler(...)dopiero taką wrzucałam do rosołu, ale niestety mam teraz kuchenkę na prąd i nie mam gdzie opalić cebuli i wrzucam ją surową do rosołu. Również nada rosołowi złoty kolorek. Gdy zupa jest gotowa wsypujemy 2 łyżki jarzynki i jeszcze przez chwilę gotujemy
Amatorka kuchennaniego bardzo podobna. Bardzo aromatyczna i bardzo syta. 1 porcja rosołowa np. skrzydełka drobiowe 2,5 litra wody Kilka ziaren ziela angielskiego 1 kostka rosołowa 1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej do zup 2 marchewki 200 g wędzonego boczku 3 cebule 300 g kiełbaski wędzonej 2 łyżki śmietany 18% 2 łyżeczki chrzanu ze słoiczka 5 jajek Sól, Pieprz Natka pietruszki(...)przekładamy do zupy. Śmietanę mieszamy z chrzanem, dokładamy do garnka. Przyprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy i gotujemy na wolnym ogniu przez około 15 minut. Porcje rosołowe możemy obrać z mięsa i dołożyć do zupy. Jajka gotujemy na twardo, obieramy i kroimy na ćwiartki. Podajemy z zupą. Dekorujemy natką pietruszki
VioletoweKucharzenieumyć, osuszyć. Marchewkę, pietruszkę i seler obrać. Marchewkę pokroić w kostkę. Warzywa wrzucić do garnka, w którym będzie się gotowała zupa. Zalać 2 litrami zimnej wody. Doprowadzić do wrzenia, dodać ziarenka smaku/vegetę/kostki rosołowe i gotować na małym ogniu przez około 10 - 15 minut.Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę.Po upływie powyższego czasu dodać ziemniaki i gotować(...)soku z cytryny, bo on zapewnia zupie kolor.Najlepszą śmietaną jest śmietana do zup z Piątnicy o zawartości tłuszczu 18%. Opakowania o pojemności 330 g dostępne są w sieci sklepów Biedronka. Śmietana ta nie waży się w zupach.Z kostek rosołowych, ziarenek smaku, czy vegety można całkowicie zrezygnować
Gospodyni Miejskamomentu, kiedy ujrzałam zdjęcie na tę potrawę, zakochałam się :D Przyznam trafiłam w dziesiątkę, nie w setkę :) Pyszna, sycąca zupa, z prażonymi migdałami to uczta dla wzroku i podniebienia. Od dawna wiadomo, że jemy najpierw oczyma. Składniki: 1/2 porcji rosołowej 1 kg ziemniaków 4 ząbki czosnku kawałek selera naciowego marchew pietruszka zielona część pora 2 kostki grzybowe 50 gram płatków(...)porem. Potem dodaję kostki grzybowe i dotuję, aż warzywa zmiękną. Dodaję pokrojone w kostkę ziemniaki i czosnek przeciśnięty przez praskę. Doprawiam solą i gotuję do miękkości. Z zupy wyjmuję porcję rosołową, dodaję śmietanę i wszystko miksuję na gładki krem. W razie konieczności dolewam ciepłej, przegotowanej wody. Na suchej patelni prażę migdały. Nakładam porcję zupy na talerz, posypuję migdałami i siekaną
Bea(u)ty kitchendrobiowejWodę zagotować. Ziemniaki pokroić w drobną kostkę - wrzucić do wody. Dodać cebulkę przekrojoną na pół. Gotować aż ziemniaki zmiękną.Koperek posiekać, nie musi być bardzo drobno - wrzucić do zupy. Dodać kostkę rosołową.Gotować 5-7 minut.Obie śmietany połączyć, dodać pieprz. Do śmietany wlać trochę gorącej zupy - całość dodać do garnka. Podgrzać, ale nie doprowadzić do wrzenia. Wyłączyć zupę, zmiksować
kolorowotorcikowoTaka typowa domowa zupa Składniki kości rosołowe drobiowe lub wieprzowe marchewka, 2 sztuki pietruszka, 1 sztuka kalafior, 1 średnia sztuka ziemniaki, 3 średnie sztuki ziele angielskie liść laurowy kostka rosołowa, 2 sztuki śmietana, 100ml 12% mąka pszenna, 2 łyżki natka pietruszki lub koperek sól, pieprz, vegeta Przygotowanie Kości rosołowe wrzucamy do dużego garnka, dodajemy obraną marchewkę i pietruszkę(...)zostawiamy na gazie jeszcze przez około 15-20 minut, aż wszystkie warzywa będą miękkie. Śmietankę mieszamy z mąką, w razie potrzeby dodajemy odrobinę mąki. Kości rosołowe, ziele i liści laurowe wyciągamy z wywaru. Zalewamy zupę śmietanką i krótko zagotowujemy . Doprawiamy do smaku vegetą, solą i pieprzem. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki lub koperek
Gotowanie moimi oczamimnie drobiowe, z indyka);1 duża cebula;1 średnia, czerwona papryka;250 g pieczarek;5 suszonych grzybów;100 ml gorącej wody;1 łyżeczka ulubionej przyprawy do zup np. vegety/ lub 1/2 kostki rosołowej;3 ząbki czosnku;2 łyżki oleju(...)łyżeczka oregano;1 łyżeczka bazylii;3 łyżki startego parmezanu;Sól;Pieprz.Sposób przygotowania:Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu.W 100 ml gorącej wody rozpuścić przyprawę do zup lub 1/2 kostki rosołowej i wymieszać. Tak przygotowanym bulionem zalać suszone grzyby i odstawić na 30 minut.Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę.Pieczarki umyć, osuszyć, pokroić w plasterki.Paprykę umyć
Gospodyni Miejskapieczarek, łyżka masła, 4 większe marchwie, 1 pietruszka, 8 ziemniaków - 760g już obranych, kawałek pora - 80g, 3 ziarenka ziela angielskiego, 2 listki laurowe, sól, pieprz, kostka rosołowa (niekoniecznie), magii (niekoniecznie), śmietana do zup i sosów, garść posiekanej natki pietruszki. Przygotowanie: Pieczarki umyć i pokroić. Gotować je w małym garnku z łyżką masła, odrobiną soli i 250ml wody (szklanka). Porcje rosołowe(...)której gotuje się drób. Gdy pieczarki już trochę zmiękną wrzucić z resztą warzyw do garnka z mięsem. Dodać przyprawy - ja jedynie magii daję po 2-3 krople jak zupa jest już na talerzu. Gdy warzywa zmiękną rozrobić mąkę ze śmietaną i wodą: 200ml wody, 4 czubate widelce mąki i 280ml śmietany (śmietany można dać mniej, w zależności ile jest
W kuchni u Monikisera żółtego kilka kromek pieczywa (najlepiej bagietki) opcjonalnie - 100 ml brandy // białego wina sól, pieprz Podstawą tej zupy jest bulion warzywny najlepiej naturalny gotowany z warzywami i porcją rosołową. Do tej zupy dodaje się również alkohol z którego ja zrezygnowałem z powodu mojego 3 letniego syna dla którego również nieco zmodyfikowałem tę zupę na "Krem-zupa cebulowa z grzankami" Przygotowanie
Mechanik w kuchniwarzywa będą miękkie wlać szczaw, zamieszać i ponownie zagotować - około 15 min. W tym czasie ugotować 2 jajka Doprawić zupę do smaku maggi, "zatrzepką" z mąki, kostką rosołową oraz cukrem, jeśli zupa będzie za kwaśna Już na talerzu można dodać łyżkę śmietany Jeśli ugotujemy sobie do zupy makaron lub ziemniaki, będziemy mieć pełne danie :) A skwareczki z kiełbasy też
Proste Potrawydużym garnku zagotować 3 - 3,5 litra wody. Wrzucić do niej brukselkę. Następnie obrać marchewkę, pietruszkę i seler. Dodać do brukselki. Umyć mięso z drobiu. Dodać do zupy. Całość doprawić kostkami rosołowymi wg uznania. Gotować wszystko na małym ogniu około 1 godziny.Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Dodać do zupy. Ponownie zagotować całość przez około 20 minut.W międzyczasie przygotować
Świat Domowej Kuchnitracić czasu na zakupy. Dość często przyrządzam tę zupę, ale muszę przyznać, że tym razem wyszła IDEALNA! Aż się sama zdziwiłam, bo zrobiłam "oszukany bulion" na kostce rosołowej. Poniżej podaję przepis. ZUPA KREM Z POMIDORÓW (składniki na 3 duże porcje) - 1 duża marchew - 2 listki laurowe - 4 ziarna ziela angielskiego - 1 kostka rosołowa (drobiowo-warzywna) - 1 duża cebula - 2 ząbki(...)pamiętać, żeby nie smażyć czosnku zbyt długo bo zrobi się gorzki). Gdy woda w garnku zacznie się gotować dodać kostkę rosołową. Gotować aż marchewka zrobi się miękka, następnie dodać do garnka przesmażoną cebulę z czosnkiem oraz pomidory. Gdy zupa będzie gorąca, zdjąć garnek z ognia i zmiksować wszystko blenderem na gładką masę. Doprawić zupę solą, pieprzem oraz cukrem, na koniec
Zgrabne GotowanieSkładniki: -porcja rosołowa -6 ziemniaków -8 ogórków kiszonych (jeśli chcemy uzyskać bardziej kwaśną zupę dodajemy więcej ogórków) -2 średnie marchewki -śmietanka "do zup i sosów" 18% -przyprawy (ziele angielskie, liść laurowy, sól, kucharek) Sposób przygotowania: Porcje rosołową myjemy, wkładamy do garnka, zalewamy wodą i stawiamy na średni ogień. Podczas gotowania zbieramy "szumowinę" a następnie dodajemy przyprawy. Gotujemy
Magia jedzenia.Smaczna i sycąca zupa, która rozgrzeje i nasyci w chłodne dni. Jest na tyle treściwa, że może stanowić samodzielne danie. Polecam szczególnie dla tych, co kochają jarmuż i cieciorkę. SKŁADNIKI: 1 porcja rosołowa lub udko z kurczaka 100g cieciorki 150g jarmużu 1 cebula 3 pomidory sól pieprz czarny pieprz ziołowy papryka słodka mielona 2-3 łyżki śmietanki 30% Cieciorkę namoczyć(...)drobno pokroić. Pomidory sparzyć, obrać ze skórek i pokroić. Jarmuż i pomidory dodać do zupy. Gotować, wszystko do miękkości. Pomidory powinny się rozpaść. Pod koniec gotowania przyprawić zupę do smaku. Wyjąć porcję rosołową, oskubać z mięsa i wrzucić do zupy. Smacznego :) Kategoria: A-Z WYTRAWNIE , Dania jednogarnkowe , Obiad , Zupy Tagged: cieciorka , jarmuż , kurczak , pomidory
https:KKuchniaMniamnowych smaków, doświadczam nowych doznań kulinarnych. Jednak w kwestii gotowania dla rodziny, muszę spełnić oczekiwania wszystkich domowników, co nie należy do rzeczy prostych. Jestem miłośniczką zup. Ogromną! Ale tylko tych domowych. Najlepiej jeszcze w oparciu o babcine receptury. Wertuję z uwielbieniem stare, grube notesy z pożółkniętymi kartkami, które ledwo trzymają się całości przez upływ czasu(...)grubych oczkach, a kabanosy pokroiłam w cienkie plasterki. Warzywa dodałam do kapusty. Na odrobinie masła podsmażyłam obraną i posiekaną cebulę wraz z kabanoskami. Wrzuciłam do gotującej się zupy. Dodałam kostki rosołowe. Dolałam wody i gotowałam na wolnym ogniu, do zmięknięcia warzyw i połączenia się smaków. Jeżeli warzywa się zbytnio rozmiękną, nie szkodzi - zupa stanie się gęstsza. Najlepiej smakuje
W kuchni Karmel-itki