cebulą zmierzyć... Masakra po prostu. Macie jakieś sposoby? Będę zobowiązana za podzielenie się tymi cennymi informacjami, bo takie płakanie nad każdą cebulą do najprzyjemniejszych jednak nie należy... Zupa pieczarkowa z brukselką Składniki: (na 4 porcje) 1,5 l bulionu 1 cebula 1 por (tylko biała i jasnozielona część) 3 ząbki czosnku 2 łyżki masła 400 g pieczarek 2 spore(...)przesmażyć. Ziemniaki i marchewki pokroić w drobną kostkę, dodać do garnka razem z przyprawami. Chwilę smażyć, zalać bulionem. Od brukselki odciąć twarde końcówki, przekroić na pół, dodać do zupy. Gotować, aż brukselka będzie miękka, ale wciąż jędrna. Śmietanę zahartować (wymieszać z kilkoma łyżkami gorącej zupy), następnie wlać do garnka, dokładnie wymieszać. Podawać gorącą. Smacznego! A jutro, moi drodzy
Pożeraczka, czyli raz adobrzemiędzy nami na swoich pulchniutkich nóżkach. Święta zapowiadają się uroczo. Ale do tego cudownego czasu zostało jeszcze kilka tygodni. W oczekiwaniu na ten wyjątkowy czas dziś zrobiłam pyszną zupę pieczarkową. Gotuje się ją błyskawicznie, a smakuje naprawdę wyjątkowo. Polecam. Składniki: • ½ kg pieczarek • 1 duża cebula • 2 średnie marchewki • 1 pietruszka • 4-5 ziemniaków • 2 łyżki śmietany 18% • sól, pieprz(...)pieczarkami I cebulą. Krótko podsmażyć. 5. Warzywa I grzyby zalać bulionem. Gotować do miękkości warzyw. 6. Do miseczki włożyć śmietanę. Posolić. 7. Wymieszać z łyżką gorącego bulionu. Wlać do zupy. Zagotować. 8. Zupę rozlać do talerzy. Posypać natką pietruszki. Smacznego
W mojej kuchnisprawia,ze latwiej nam przyswajac skladniki odzywcze.Wprawdzie gotowanie podnosi indeks glikemiczny niektorych produktow,ale to nie oznacza zaraz problemow.Uwolniona szybko glukoza jest dla zdrowego czlowieka cennym paliwem . Zupa pieczarkowa jest nie tylko wyjatkowo pyszna ale tez niezwykle zdrowa. Nieprawda jest ,ze wartosc grzybow ogranicza sie do smaku i aromatu.Grzyby sa wyjatkowo bogate w zwiazki fitochemiczne zwalczajace wiele chorob. Ponadto(...)zupe pieczarkowa.Zupa jest niezwykle aromatyczna ,bo delikatny smak pieczarek podkreca dodatek suszonych podgrzybkow.Wlasnie podgrzybkow,a nie borowikow.Podgrzybki maja o wiele glebszy,lesny grzybowy smak.Oczywiscie przygotowana jak wiekszosc moich zup na warzywnym bulionie.Tajemnica smaku tej zupy jest nie tylko dodatek suszonych grzybow,ale przysmazenie pieczarek z cebulka na masle.Niezwykle smakowita ,ktora znika natychmiast.Jedna z naszych ulubionych.Bardzo polecam. Skladniki : garstka suszonych
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Zupa pieczarkowa zdecydowanie jest z kategorii tych jesienno-zimowych. Raczej ciężka niż lekka. Treściwa, sycąca, z dużą ilością warzyw. Ma wyraźny, pieczarkowy posmak a najlepiej smakuje posypana ostrym w smaku serem. 300g żeberek wieprzowych 1 kg pieczarek 3 cebule 2 marchewki 2 łodygi selera naciowego 1 pietruszka 1 pęczek natki pietruszki 1 pęczek koperku 3 ziemniaki 3 łyżki(...)kroimy w kostkę. 3. Wszystkie warzywa i pieczarki, oprócz ziemniaków wrzucamy do garnka (ziemniaki wkładamy dopiero na 15 minut przed końcem gotowania), gotujemy kolejne 40 minut. Kilka łyżek zupy przelewamy do kubka, łączymy z 3 łyżkami śmietany, mieszamy, bardzo powoli, cały czas mieszając wlewamy do zupy. 4. Przed podaniem posypujemy serem i dekorujemy kleksem śmietany
Szefowa kuchniTaka zupa pieczarkowa jest bardzo smaczna ,dodatek serka topionego sprawia że jest kremowa i delikatna w smaku. Składniki: 2 udka z kurczaka 0,5 kilograma pieczarek 2 marchewki 1 pietruszka 5 ziemniaków 1 cebula 200 gram serka topionego kremowego 2-3 łyżki mąki pszennej 2 listki laurowe 3 ziarna ziela angielskiego 5 ziaren pieprzu sól,pieprz(...)pieczarkami na maśle. Z wywaru wyjmujemy mięso, dodajemy przesmażone pieczarki z cebulą i dodajemy warzywa pokrojone w kostkę, gotujemy do miękkości warzyw. Zagęszczamy mąką rozrobiona z wodą, odlewamy trochę zupy do miski i dodajemy serki, mieszamy do rozpuszczenia się serków, wlewamy do zupy.Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, vegetą i przyprawą maggi. Dodajemy posiekaną natką pietruszki
Bajeczna KuchniaPieczarki zyskują na smaku jeżeli są podsmażone. Zawsze dodaje do nich cebulkę, czosnek oraz rozmaryn. Takie połącznie może być składnikiem wielu dań np. sosów, risotta, makaronów. Ja zrobiłam zupę pieczarkową z wołowymi klopsikami i użyłam do tego tylko jednego garnka by oszczędzić sobie zmywania. Składniki: 600g pieczarek 3 małe cebulki 4 ząbki czosnku 3 ziemniaki marchewka łyżka oliwy(...)pieprz i gotuj około 15 minut. Bułkę namocz w mleku, zmiksuj i wymieszaj z wołowym mięsem mielonym. Dopraw do smaku. Uformuj małe pulpeciki i wrzucaj je do gotującej się zupy. Gotuj jeszcze kolejne 15 minut. Na koniec dodaj śmietankę i dopraw do smaku, soląpieprzem i gałką muszkatołową
wysmienityDomowy rosół to danie często kojarzone z rodzinnym domem. Podawany jest z kluskami ziemniaczanymi, makaronem wstążki lub nitki zależnie od regionu. Rosół każdy potrafi zrobić, główna
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Zupa pieczarkowa na domowym rosole. Szybko i smacznie. Składniki: około 2,5 litra wody porcja rosołowa + 2 skrzydełka + udko 2 płaskie łyżeczki domowej Vegety (suszone warzywa) liść laurowy 5 ziaren ziela angielskiego 20 ziaren pieprzu czarnego (polecam przyprawy Skworcu ) sól do smaku mały seler por 2 marchewki 1 korzeń pietruszki ------------------------------------------ 500 g pieczarek olej około 100 ml śmietany(...)Całość nadal gotujemy na bardzo małym ogniu (około godziny). Dodajemy warzywa (seler, por, marchewkę, pietruszkę) i sól. Gotujemy do miękkości warzyw (około 40 minut) Po tym czasie wyciągamy z zupy mięso i warzywa. Mięso oddzielamy od kości i ponownie dodajemy do zupy. Marchewkę kroimy na małe kawałki i również ponownie dodajemy do zupy. Pieczarki myjemy, kroimy na małe kawałki
Smak mojego domuZUPA PIECZARKOWA , to dobry pomysł na obiad. Istnieje wiele przepisów, ja mam własny, ale pyszny. SKŁADNIKI: 1/2 kg żeberek wieprzowych, 0,80 dag. pieczarek 2 marchewki 1/4 selera 1 mały por 1 pietruszka nać pietruszki 3 litry wody 6 dużych ziemniaków 4-5 łyżek makaronu "muszelki" malmy 200 gram śmietany słodkiej 18% sól ,pieprz 1 czubata łyżka(...)ziemniaki w kostkę, Gotować do miękkości ziemniaków, pod koniec gotowania dodać drobny makaron, Gotować jeszcze 10 min. Wrzucić mięsko i posiekaną pietruszkę. Śmietanę wyłożyć do miseczki, wlać gorącej zupy i dobrze wymieszać. Wlać do zupy i wymieszać(nie gotować) Doprawić do smaku solą i pieprzem
Kuchnia BeatyAromatyczna zupa pieczarkowa to jedno z moich popisowych dań. Moja rodzinka bardzo ją lubi. Robi się ją szybko,smakuje rewelacyjnie. Duszone pieczarki ,świeże zioła i warzywa dają taką kropkę nad i ;) 🥣🥣🥣🥣🥣🥣🥣🥣🥣🥣🥣🥣🥣🥣🥣🥣🥣🥣🥣🥣🥣🥣 Jeśli spodobał Ci się przepis zapraszam do polubienia mojej strony, będzie mi bardzo miło 🤗🤗 Składniki dla 4 osób: 2 litry wody 20 dag pieczarek(...)kroję w kostkę, przekładam do garnka. Seler myję i wkładam do garnka Dodaję wszystkie przyprawy. Gotuję aż pieczarki będą miękkie. Międzyczasie gotuję makaron tak jak w instrukcji na opakowaniu. Zupę doprawiam jogurtem. Podaję z makaronem
Gotowanie Patkitaka zupe serwowalam z torebki, az pewnego dnia powiedzialam "nie torebkom". Od tamtej pory torebkowe dania u mnie nie goszcza, za to okazalo sie ze zrobienie np takiej zupy pieczarkowej to zadna filozofia. Do tego mam pewnosc, ze na talerzu nie ma zadnych konserwantow, ulepszaczy smaku itp. skladniki: 500g pieczarek 600ml bulionu 1 cebula 1 szalotka 1 ziemniak(...)Dokladamy tez zimniak pokrojony w kostke i wino. Gotujemy okolo 25 minut. Po tym czasie zupe miksujemy blenderem. Dolewamy smietane i doprawiamy sola i pieprzem do smaku. Do gotowej zupy dokladamy odlozone wczesnie pieczarki. Na talerzu zupe przybieramy natka pietruszki i ewentualnie smietanka. Smacznego
Przysmaki KarolkiBędąc na zakupach usłyszałam jak pewna pani pytała męża czy ugotują dzisiaj zupę pieczarkową. Nigdy jej nie gotowałam ale rozmarzyłam się na myśl o jej smaku więc postanowiłam zrobić. Nie byłabym sobą gdybym nie dodała do niej czegoś od siebie. Składniki 500g pieczarek 2 białe cebule ząbek czosnku łyżka masła łyżka oliwy sól, biały pieprz 1,5 l bulionu(...)plasterki i dokładamy do cebulki. Przesmażamy aż będą miękkie. doprawiamy do smaku sola i białym pieprzem. Pieczarki z cebulka dokładamy do bulionu z warzywami, pozostawiaj kilka pieczarek do dekoracji. Zupę miksujemy blenderem na gładki krem. Dodajemy masło orzechowe i dokładnie mieszamy lub blendujemy. Doprawiamy do smaku sola i białym pieprzem. Serwujemy udekorowane łyżką gęstej kwaśnej śmietany, plasterkami pieczarek oraz posiekanymi
Pyry na GazZupę pieczarkową wyobrażam sobie zdecydowanie inaczej. Nadeszły chłodne dni, więc naszemu organizmowi przyda się coś rozgrzewającego, sycącego, po prostu pożywnego. Soczewica to przede wszystkim nośnik dużej ilości białka, potasu i kwasu foliowego, tak istotnego we wszystkich fazach ciąży. Jedzmy ja zatem, ponieważ jest zdrowa, smaczna i można ja podać na wiele sposobów :) Składniki: 25dag pieczarek 25dag soczewicy czerwonej(...)kroimy w plastry. Cebulę i paprykę kroimy w piórka i dzielimy na pół. Delikatnie solimy warzywa. Cebulkę delikatnie podsmażamy. Wszystkie składniki wrzucamy do soczewicy. Kukurydzę odcedzamy i dodajemy do zupy razem z pomidorami. Doprawiamy koncentratem i przyprawami. Gotujemy na niedużym ogniu pod przykryciem ok 30 minut (do miękkości papryki). Najlepsza na gorąco. Smacznego
ChilliJemykolejna propozycja na zupę to zupa pieczarkowa, jest pyszna i prosta w wykonaniu. Jeśli lubicie pieczarki, to spróbujcie koniecznie ! Składniki: 500 g pieczarek 70 ml śmietany 18% 1,2 l buliony warzywnego (przepis TUTAJ ) 1//4 selera korzeniowego 4 ziemniaki 1 cebula 1 marchewka 1 korzeń pietruszki 2 liście laurowe 2 ziela angielskie 2 łyżki posiekanej natki(...)chwili dodajemy pokrojone warzywa. Całość zalewamy bulionem i gotujemy około 20 minut. Po tym czasie wrzucamy usmażone pieczarki i gotujemy przez 15 minut. Po tym czasie wlewamy zahartowaną śmietanę. Zupę podajemy posypaną natką pietruszki
Gotuj z MąkąPyszna zupa pieczarkowa z makaronem idealna na Wigilię. Polecam :) SKŁADNIKI DLA 4 OSÓB: 500 g pieczarek lub innych grzybów 3 ząbki czosnku 4 łyżki natki pietruszki 2 łyżki selera naciowego Sól i pieprz do smaku 1 kostka rosołowa 2 łyżki wegety 2 łyżki czosnku granulowanego 150 g makaronu nitki 1 cebula Masło do smażenia PRZYGOTOWANIE: Pieczarki drobno kroję(...)następnie dodaję makaron cienki nitki, gotuję jeszcze ok 4 minuty aż makaron będzie ugotowany tak jak lubimy. Podaję od razu można również dodać do porcji zupy łyżkę jogurtu naturalnego
Gotowanie Patki