jednocześnie sycący obiad. Można dodać do niego mięso mielone, dzięki czemu stanie się praktycznie samodzielnym, jednogarnkowym daniem. Inną opcją jest dodanie większej ilości pomidorów, co da nam pyszną zupę meksykańską. Opcji jest naprawdę dużo, a danie możemy doprawić pod nasz tolerowany stopień ostrości dodając odpowiednią ilość marynowanych lub świeżych papryczek chilli. Składniki: 500g pomidorów / 1 puszka pomidorów 1 puszka kukurydzy
Taste and Cooksłonecznikiem/płatkami migdałów z kleksem śmietany. Jeśli chcecie zrobić wersję zimową kremu z pieczonej marchewki – należy dodać więcej imbiru, trochę cynamonu i odrobinę gałki muszkatołowej. Podobne przepisy Meksykańska zupa z tortillą i papryczką Krem z kabaczka z chrzanową nutą i karmelizowanym ... Zupa ogórkowa nie tylko na zimę Krem szparagowy biały .yuzo_related_post img{width:180px !important; height
Pociąg Do Kuchniprzepisów zajrzyjcie do : Karoliny - Sto kolorów kuchni Marty - Niebieska Pistacja Ani - Przypraw mnie Gosi - Modern taste Edyty - Pasja smaku Gosi - Jedz i smakuj Agnieszki - Eksplozja smaku Agnieszki - Studnia Miodu Meksykańska zupa z dyni Składniki 2 duże cebule 20 dag bekonu 2 łyżki oleju 1 kg dyni pół szklanki soku pomarańczowego 3 szklanki buliony drobiowego łyżeczka kurkumy sól, pieprz, chili śmietana
sierotka maRysia w kuchniżurek może stać się gorzki) i koniecznie kilka gałązek świeżego majeranku. Dodać pokrojone ogórki. Dodać zakwas (uwaga: niektórzy wolą go przecedzić, ja dodaję w całości, bo dodatkowo zagęszcza zupę). Doprawić solą i pieprzem. Zabielić śmietaną (pamiętajcie, żeby zahartować – do miseczki ze śmietaną dodać kilka łyżek gorącego żurku, wymieszać i porcjami dodawać do garnka). W razie potrzeby można zagęścić mąką(...)mnie nie było potrzeby. Podawać najlepiej w chlebku (ściąć czubek i wydrążyć), żurek udekorować jajkiem na twardo i gałązką świeżego majeranku. Podobne przepisy Krem szparagowy biały Meksykańska zupa z tortillą i papryczką Klasyczny pasztet mięsny z pistacjami i żurawiną... Zupa wiśniowa z jagodami .yuzo_related_post img{width:180px !important; height:170px !important;} .yuzo_related_post .relatedthumb{line-height
Pociąg Do KuchniMoja wersja zupy meksykańskiej na kiełbasie z dwoma rodzajami fasoli. Szybka i smaczna, a do tego gęsta i sycąca. Składniki: puszka fasoli czerwonej puszka fasoli białej puszka pomidorów szklanka bulionu 2 pętka kiełbasy cebula papryka czerwona papryka wędzona, czosnek niedźwiedzi, chili w proszku, pieprz ziołowy, pieprz czary, sól Przygotowanie Cebulę i kiełbasę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Podsmażone(...)składniki przekładamy do garnka, dodajemy pokrojoną w paseczki paprykę i zalewamy bulionem. Dusimy około 20 minut. Następnie dodajemy fasole (odsączone z zalewy) i zmiksowane pomidory. Zupę przyprawiamy i dusimy jeszcze około 10 minut
e-PrzepisyKulinarnemoja wersja sławnej już zupy meksykańskiej. Zapraszam! Składniki na 4 porcje. Składniki: 500 g mięsa mielonego wołowego 1 cebula 1 puszka czerwonej fasoli 1 puszka kukurydzy 1 puszka pomidorów krojonych 1 mała papryczka chili 1 łyżeczka soku z limonki 1 ząbek czosnku 1 l wody Oliwa z oliwek do smażenia Ulubione przyprawy: kminek, czerwona słodka papryka, oregano, bazylia(...)zalewamy mięso wodą, dodajemy fasolę (razem z płynem), odsączoną kukurydzę oraz zmiksowane pomidory. Wszystko dokładnie mieszamy i doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze ok. 15 minut. Do zupy dodajemy ulubione przyprawy - słodką paprykę, oregano, bazylię, kminek oraz sól i pieprz. Na koniec dodajemy łyżeczkę soku z limonki. Zupę podajemy w towarzystwie Tacos
Emcia PichciZupa meksykańska ma zazwyczaj czerwony od pomidorów kolor a w składzie paprykę i fasolę. Ja proponuję ją w innym wydaniu:). 2 filety z kurczaka 1 puszka kukurydzy 2 marchewki 1 średniej wielkości batat 1/2 selera 1 por 2 cebule sól, pieprz 1 łyżeczka kurkumy po szczypcie: oregano, bazylii, tymianku, słodkiej papryki, ostrej papryki(...)Wrzucamy ponownie do garnka, dodajemy przyprawy do smaku. Gotujemy przez około 10 minut, do miękkości batatów. 3. W niewielkiej ilości zimnej wody dokładnie rozprowadzamy mąkę i śmietanę. Wlewamy do zupy. Gotujemy jeszcze chwilę. Przed podaniem dekorujemy posiekaną natką pietruszki
Szefowa kuchnikoktajl czy też owsiankę, są pyszne śniadaniowe szklaneczki wypełnione owocami, orzechowym mlekiem i nasionkami chia, znajdziemy też przepis na proteinową owsiankę z nasionami, orzechami i komosą ryżową! Są pyszne zupy owocowe, niesamowite gofry z harissą, jajkiem sadzonym, z sezamem i surówką z marchewki czy owsiane batoniki z nasionami, owocami i przyprawami! Są i pyszne wrapy, jogurty, placuszki, kilka propozycji(...)owymi propozycjami! Oj, aż ślinka leci! Chrupiąca wołowina po azjatycku z brązowym makaronem ryżowym i sałatką, sałatka cesarska z grzankami, sałatka z kiełkami z wędzonym boczkiem i dressingiem balsamicznym, meksykańska zupa pomidorowa z frytkami z batatów z fetą i tortillą czy marynowane śledzie z warzywami i pieczywem chrupkim! Są pomysły na super sałatki do słoika - z pęczakiem, z makaronem
Plate of JoySycąca i treściwa zupa meksykańska to idealna propozycja dla osób lubiących dobrze zjeść :). Świetnie smakuje w wersji pikantnej jak i łagodnej. Mojej rodzinie najlepiej smakuje podawana z grzankami czosnkowymi. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1,5 litra rosołu lub bulionu 1 puszka kukurydzy 1 puszka czerwonej fasoli 500 gram mięsa mielonego, ja użyłam wieprzowo-wołowego 1 duża cebula 2-3 ząbki(...)przeciśniętym przez praskę czosnkiem, gdy cebula ładnie się zeszkli dodajemy mięso mielone, doprawiamy solą pieprzem, słodką papryką, usmażone mięso wraz z cebulką przekładamy z patelni do gotującej się zupy, gotujemy na mniejszym ogniu ok 8-10 min co jakiś czas mieszając, po tym czasie dodajemy koncentrat pomidorowy, dokładnie mieszamy, gotujemy jeszcze ok 5 min, zdejmujemy z gazu doprawiamy do smaku
Blog kulinarny S9.PLUwielbiam kotlety mielone , ale nie zawsze chce mi się je smażyć i wyszukałam szybsze i zdrowsze rozwiązanie: klops gotowany. Gdy pierwszy raz przygotowywałam to danie miałam przygotowane składniki na zupę meksykańską w razie gdy podczas gotowania mięso miałoby się rozpaść na kawałki :) Ale jak widać jest całe. Można podać klopsa na obiad (zob. ostatnie zdjęcie) lub na kolację jako wędlinę(...)Wkładamy delikatnie mięso i gotujemy na małym ogniu około 30 minut. 3. Po tym czasie wyciągamy klopsa i odstawiamy do wystygnięcia. Wywaru nie wylewam idealnie nadaję się na zupy np. z soczewicy, grochówkę czy kapuśniak. Mmm Pycha
Na moim talerzuUwielbiam kotlety mielone , ale nie zawsze chce mi się je smażyć i wyszukałam szybsze i zdrowsze rozwiązanie: klops gotowany. Gdy pierwszy raz przygotowywałam to danie miałam przygotowane składniki na zupę meksykańską w razie gdy podczas gotowania mięso miałoby się rozpaść na kawałki :) Ale jak widać jest całe. Można podać klopsa na obiad (zob. ostatnie zdjęcie) lub na kolację jako wędlinę(...)Wkładamy delikatnie mięso i gotujemy na małym ogniu około 30 minut. 3. Po tym czasie wyciągamy klopsa i odstawiamy do wystygnięcia. Wywaru nie wylewam idealnie nadaję się na zupy np. z soczewicy, grochówkę czy kapuśniak. Mmm Pycha
NA MOIM TALERZUprzyprawić je troszkę ostrzej. Z własnego doświadczenia wiem, że pikantniejsza zupa rozgrzewa na dłużej :) Inspiracją do dzisiejszej zupy była gotowana kiedyś przez mojego szwagra zupa meksykańska, w której obok wołowiny króluje kolorowa papryka. Ja zastąpiłam paprykę ciecierzycą. Wyszło bardzo smacznie :) Składniki: około 60-70 dkg wołowiny , 1 puszka ciecierzycy , 4 średnie marchewki(...)ogniu do miękkości. Do pozostałej zmielonej wołowiny dodać 3-4 łyżki zimnej wody i pieprz. Wymieszać. Formować malutkie kuleczki i wrzucać na wrzącą zupę. (Kulek nie obtaczamy w mące.) Gotować przez kilka minut. Dodać odsączoną z zalewy ciecierzycę. Całość przyprawić słodką i ostrą papryką. Zagotować. Zupa najsmaczniejsza jest na drugi
Codzienna kuchnia niecodziennaIdealny obiad na mroźne dni? Mocno rozgrzewająca, pikantna i gęsta zupa meksykańska. Po takim posiłku zimowe szaleństwo na śniegu nie będzie nikomu straszne, pobudzi krążenie i doda energii nawet największym zmarzluchom, co przetestowałam na sobie ;) Składniki na ok. 5-6 porcji: (Inspiracja: Zanimzjesz,pl ) 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 3 średnie cebule 2 marchewki 2 czerwone papryki puszka kukurydzy(...)ciepło z pieczywem. Uwaga: u nas ten obiad był przez dwa dni, pierwszego dnia jedliśmy go z razowym chlebkiem, a drugiego dnia dogotowałam woreczek kaszy gryczanej, wmieszałam do zupy, zrobił się taki a'la gulasz i tak podałam już wtedy bez pieczywa
Simply FoodGęste i sycące zupy to jest to, czego potrzebuję głównie jesienią i zimą. Szczególnie mocno cenię je też sobie za możliwość przygotowania ich na dwa dni. Po ostatnim razie, kiedy zrobiłam zupę z szarpanym kurczakiem i chrupiącą tortillą , wiedziałam, że będę robić ją częściej. Polubiłam ją z miejsca, podobnie jak lubię zupę meksykańską . Zależało mi jednak na znacznie szybszej wersji(...)tortilli kroimy na paseczki, wrzucamy partiami na większą ilość rozgrzanego oleju, smażymy krótko, do zarumienienia. W trakcie smażenia obracamy na druga stronę. Wyławiamy łyżką cedzakową, odsączamy na ręczniku papierowym. Zupę rozlewamy na talerze, podajemy z pokrojonym na plasterki awokado oraz „chipsami” z tortilli. UWAGI: Zupę proponuję przygotować w dość wysokim naczyniu, tak by z łatwością można było zmieścić
Smaki Na TalerzuKanapki z awokado i jajkami to dietetyczna propozycja na szybką, smaczną i zdrową kolację. Awokado znajduje się praktycznie w każdej diecie, ze względu na swoje właściwości
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!