Dziś tak buro i ponuro .... Tęskno mi za słoneczkiem !Wiosna wszak już czai się gdzieś za rogiem... Lada moment nastaną ciepłe, słoneczne dni
kolorowotorcikowoCześć!Od dzieciństwa nigdy nie przepadałam za zupami... jadałam rosół, czasem pomidorową, ale tylko gdy była z cienkim makaronem, zalewajkę, ale tylko z parówką i barszcz
Pora coś zjeśćsycącą zupę, to można ją wykonać właściwie od ręki. Niestety pozostałe strączkowe, trzeba namaczać minimum na noc, co już wyklucza je z grona produktów: „dzisiaj mam ochotę...Pikantna, kremowa zupa z czerwonej soczewicy, pomidorów, czosnku cebuli z aromatycznymi przyprawami, oraz odrobiną śmietany is a post from: NIE BO PIEKŁO
Nie Bo Piekłotrzeba bo rosół był już doprawiony/ - wlać mleko, wsypać mąkę, dodać marchewki z rosołu i wszystko blenderem pałką zmiksować następnie cały czas mieszając zagotować i zdjąć z ognia zupa jest kremowa, smakuje ciepła i letnia, można podać z grzankami, kluskami i na talerzu posypaną zmielonym pieprzem............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięMarchew obieram, kroję w plastry, wrzucam do garnka i zalewam wodą. Ważne żeby wody nie było za dużo, ponieważ zupa zrobi się wodnista, a ma być kremowa. Gotuję wszystko na małym ogniu. W tym czasie robię kotleciki. Gotuję kaszę, a do miski dodaję ser, jajko, miód, cynamon i rozgniatam widelcem. Na koniec dodaję(...)czekam aż się rozgrzeje, formuję kotleciki i smażę. Przy przekręcaniu na drugą stronę należy uważać, ponieważ kotleciki lubią się rozpadać. Wracam do zupy ! Ugotowaną marchew blenduję, a pod koniec dodaję mleka (temp. pokojowa) i mieszam. Na koniec doprawiam cynamonem i świeżo startą gałką. Przelewam zupę, posypuję odrobinę wiórkami kokosowymi i dodaje
Życie na widelcuDrugi przepis na danie z wykorzystaniem szparagów. Zupa jest niezwykle kremowa i delikatna w smaku. Bardzo ciekawy efekt daje połączenie szparagów z zielonym groszkiem, które jest wykorzystane w tym przepisie. Na pewno wrócę do niego jeszcze nie raz :) [źródło przepisu]Składniki:- 600 ml wywary z warzyw- 1 duża cebula- 450 g mrożonego zielonego groszku- 150 g małych szparagów- 3 łyżki(...)solą i pieprzem do smaku, przykryć i gotować na małym ogniu 10-15 minut do miękkości.4. Gdy wywar z groszkiem i szparagami zagotuje się, należy go zmiksować.5. Zupę podawać z groszkiem ptysiowym lub grzankami i kleksem śmietany
Pasja SmakuNormal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0
Qlinarnie i QlinarnieNormal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband
Qlinarnie i QlinarnieNiedawno przedstawiałam zupkę z dyni z mleczkiem kokosowym a dzisiaj wersja z gorgonzolą. Zupka powstała specjalnie dla mężusia, który nie za bardzo przepada za
Monia miesza i gotujeSpędziliśmy naprawdę fajny weekend w Wiśle, ale żeby w żadnej knajpie nie było jednej miski cebulowej zupy?Ani racuchów? takich prawdziwych drożdżowych z jabłkiem?O ile
bistro mamaSkładniki:5 średnich cebul2 ziemniaki1 l bulionu wołowego100 ml białego wina wytrawnego70 g masła2 łyżki tartego sera chedar sólgałka muszkatołowakminek mielonyWykonanie:Cebulę pokroić w pół plastry.Na
kolorowotorcikowoOd lat w sezonie przytrafia mi się posiadanie nadmiaru sałaty. Jak jeszcze Rodzina mała działkę było to notoryczne . Nigdy mi się ilość wysianej ( cyklicznie) z tym
Buniabaje w kuchnipyszna kremową zupkęSkładniki:2 l bulionu warzywnego3 cukinie młode1 cebula2 marchewki1 ząbek czosnku1 serek topiony kremowysólpieprzświeża bazyliaWykonanie:Cebulę drobno siekamy, cukinię kroimy w kosteczkę. Na rozgrzana patelnię wrzucamy cukinię, po chwili ( 2 minuty ) dodajemy cebulę, mieszając szklimy.Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, mieszamy. Całośc przekładamy do gorącego bulionu. Gotujemy ok. 15 minut. Doprawiamy solą , pieprzem, świeżymi listkami bazylii. Do zupy dodajemy
Z Majeczką w kuchniNastał czas dyni, symbolu jesieni, więc nie dziwcie się że będą pojawiać się z nią dania. Na pierwszy rzut zrobiłam wczoraj zupę dyniową na mleczku kokosowym, która ma piękny kolor, jest kremowa i świetnie smakuje. Idealna na jesienny dzień. A dodatek pomidorków koktajlowych nie tylko dodaje kontrastu zupie, ale także ożywia jej smak. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikPrzepyszna, szybka zupa, która jest idealna na chłodniejsze dni. Zupa jest przepyszna, gęsta i mocno rozgrzewa. Posiada też fantastyczny, żółty kolor. Do przygotowania zupy potrzebujemy
Szybko Tanio Smacznie