Uwielbiam lato za wszystkie warzywa z którymi można przygotować niezwykle aromatyczne i pachnące zupy.My bardzo lubimy kremy, do których fajnym dodatkiem będą grzanki, czy tez chipsy np z boczku Składniki: 70 dag cukinii 2 marchewki 3 ziemniaki 1 cebulka łyżka masła kilka plastrów boczku wywar drobiowy- ok 2-3 szklanek sól, pieprz 2 ziela ang listek laurowy Wykonanie: Na masełku(...)oraz cukinię. Kiedy się przyrumienią przekładamy do garnka, zalewamy rosołem- tyle aby zakryło warzywa. Dodajemy ziele ang, listek laurowy, gotujemy do miękkości warzyw. Na patelni szklimy czosnek, wrzucamy do zupy, doprawiamy solą, pieprzem, podgotowujemy jeszcze ok 5 minut. Plastry boczku zrumieniamy na chrupko na patelni. Możemy tez obsmażyć kilka zostawionych wcześniej plastrów cukinii- do dekoracji. Zupę blendujemy. podajemy
Z Majeczką w kuchnijest Zupa jest gęsta, aksamitna a do tego chrupiące grzanki czosnkowe dopełniają ideału całości. Jest bardzo sycąca i idealna na ponure jesienno zimowe dni - poprawia humor nawet swoim kolorem ZUPA DYNIOWA Z GRZANKAMI CZOSNKOWYMI Składniki 2 kg dyni 1 kostka rosołowa 2 serki topione naturalne łyżka parmezanu kilka łyżek śmietany 3 ząbki czosnku + 1 spora ilość curry - u mnie(...)ilości wody do miękkości. Odcedzamy i przecieramy przez sito lub miksujemy na gładki krem. Podgrzewamy z kostką rosołową i pokrojonym drobniutko czosnkiem. Dodajemy curry. Przed podaniem dodajemy śmietanę i parmezan. Chleb nacieramy czosnkiem i smażymy delikatnie - do zarumienienia na oliwie. Podajemy do gorącej zupy. Smacznego
sierotka maRysia w kuchninadaje się do mrożenia. A w szczególności serniki,ciasta drożdżowe, babki, torty, ciasta z kremami. Nie polecam mrozić bezy i ciast z galaretką. W Święta zawsze mamy nadmiar ciast, więc zamiast zmarnować i wyrzucić najlepiej zamrozić (w odpowiednim momencie, gdy są jeszcze świeże). 12. Zamrażamy zupy i sosy Zostało zbyt dużo zupy grzybowej, grochówki czy sosów? Śmiało możemy je zamrozić
Tradycyjna Kuchnialitra wody i gotujemy około 20 minut . Po tym czasie miksujemy blenderem na krem , jeśli wolicie rzadszą , można dolać odrobinę wody i ponownie zagotować . Cebulkę kroimy w cieniutkie paseczki i prażymy na patelni , na niewielkiej ilości tłuszczu , aż będzie chrupiąca ( można kupić gotową już uprażoną ) . Zupę nalewamy do talerzy , posypujemy prażoną cebulką i odrobiną ostrej papryki , serwujemy na gorąco . Cebulka
Ogrodnik w podróżysposobów na wykorzystanie wszechobecnych tam pomidorów - znakomity sos do pizzy, spaghetti, kremy pomidorowe - wszystkie te przepisy powstały z powodu nadmiaru pomidorów w tym regionie. Pappa al pomidoro pochodzi z biednej kuchni, gdyż to właśnie tam dbano, aby żywność się nie marnowała. Powstał więc przepis na gęstą, pożywną zupę z chleba i pomidorów. Czego potrzebujemy? - 750 ml przetartych pomidorów
two broke sistersśmietankowy Trufle kokosowe (keto) Chałwa domowa bez cukru Keto tarta z kremem śmietankowym i jagodami Keto brownie Gofry orzechowe, bez mąki Ciasteczka orzechowe Keto batony snikers Pudding chia orzechowy Keto bounty (wegańskie) Bomby tłuszczowe czekoladowo-orzechowe Zobacz więcej przepisów na keto słodycze Przepisy sezonowe Kotlety z buraka (wegańskie) Zupa dyniowa (wegańska) Burgery z buraka Puree z dyni Sałatka z buraków
WegePrzepisśmietankowy Trufle kokosowe (keto) Chałwa domowa bez cukru Keto tarta z kremem śmietankowym i jagodami Keto brownie Gofry orzechowe, bez mąki Ciasteczka orzechowe Keto batony snikers Pudding chia orzechowy Keto bounty (wegańskie) Bomby tłuszczowe czekoladowo-orzechowe Zobacz więcej przepisów na keto słodycze Przepisy sezonowe Kotlety z buraka (wegańskie) Zupa dyniowa (wegańska) Burgery z buraka Puree z dyni Sałatka z buraków
WegePrzepisdzisiejszej zupy. Przepis na przygotowanie bulionu znajdziesz na blogu . Zupę przygotowałam z kawałkami łososia. Polecam! Składniki: 1 l bulionu rybnego kawałek selera kawałek pora 2 marchewki 1 pietruszka lub pasternak 2 ziemniaki 1 cebula 2 kawałki łososia a`200 g sól, pieprz 1 łyżka koncentratu pomidorowego suszone grzyby - opcjonalnie krem fraiche sok z cytryny natka pietruszki Wykonanie: cebulę obrać, pokroić
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!ciągle pod wiatr... Jednak przejdźmy do zasadniczej kwestii mojego wywodu, czyli przepisu. Jeśli w mojej kuchni pojawia się już dynia to na pewno nie może się obejść bez zupy dyniowej. Tym razem wybrałam jej pikantniejszą i bardziej aromatyczną wersję. Przepis znalazłam kiedyś w jakieś gazecie, po której został mi tylko skrawek ze wspomnianą recepturą. Porcja na 4 osoby Składniki(...)gotować na średnim ogniu. Gdy warzywa będą miękkie zmiksować całość za pomocą blendera na gładki krem. Doprawić solą, pieprzem i pozostałymi przyprawami. Przed podaniem udekorować kleksem śmietany lub jogurtu i posypać pestkami dyni. Jeśli ktoś gustuje w bardziej gęstych lub rzadszych zupach preferuję dostosować ilość bulionu według własnych upodobań. W kwestii przypraw także proszę się śmiało kierować własnymi kubkami smakowymi
My simple kitchenponaglane do wzrostu w środku zimy. Wiosną je się sałatki warzywne, samosy (nadziewane bułeczki) z zieleniną, zupy warzywne i manty, czyli lokalne duże pierogi. Najdziwniejszą potrawą jaką zjadłam w czasie mojej podróży był sumalak. To tradycyjny płynny deser przypominający krem karmelowy – robi się go z cukru i zielonej kiełkującej trawy (takiej jak dla kota). To tradycyjne danie przygotowywane(...)anyż, czarnuszkę, berberys i szafran. Jest też mnóstwo świeżych ziół i natek, które zwłaszcza na wiosnę stanowią dodatek do prawie każdego dania. Jakie są typowe dania kuchni uzbeckiej? Zupy. W uzbeckiej kuchni jest tyle zup, co w kuchni polskiej. Od bulionu na baraninie, przez rosyjską soljankę, czuczwarę, czyli zupę z małymi pierożkami, zupę z makaronem lagman. Nie zdziwcie się
Ugotowane pozamiataneskładniki na zupę: 1000 dyni, obranej 500 ml mleka 500 ml wody sól wykonanie: Dynię kroimy w kostkę, zalewamy wodą i gotujemy, aż będzie miękka. Miksujemy blenderem na krem i odstawiamy do lekkiego przestudzenia. Następnie wlewamy mleko, doprawiamy solą i mieszamy do połączenia się z dynią. Podajemy z kluskami. składniki na kluski: 250 g ziemniaków ugotowanych 250 g ziemniaków surowych(...)jajko i wyrabiały gładkie ciasto. Formujemy małe kuleczki i gotujemy w solonej wodzie przez ok. 2-3 min. od wypłynięcia w wierzch. Ugotowane odcedzamy i podajemy z wcześniej przygotowaną zupą
Domowy Smak Jedzeniazacznie się zbierać więcej płynu, zdjąć przykrywkę i odparować), a następnie zmiksować. Puree można wykorzystać, jako zagęstnik zupy ( z ciecierzycą ), dodać do ciasta ( babeczki, sernik ), dania wytrawnego ( kurczak curry ), albo… wymieszać z kakao i daktylami (uprzednio namoczonymi), co da pyszny krem czekoladowy lub, jak w tytule – wykonać pyszną pastę kanapkową, dodając do puree przyprawy korzenne: kardamon, cynamon, imbir
KucharzycaKrem w porów Składniki: 5 porów (biała, długa część) 5 ziemniaków 1 cebula 3 ząbki czosnku 2 marchewki seler (niewielki kawałek) pęczek natki pietruszki oliwa z
nietadietaUwielbiam torty, w szczególności te, które przełożone są kremem na bazie bitej śmietany , a jeszcze jak taki tort jest bezglutenowy, to po prostu cud-miód.
Kawa z mlekiemSzybkie ciasto z porzeczką. Edyta Guhl. Najprostsze ciasto na świecie, bez wydziwiania, sztucznych dodatków, ciężkich kremów, czy lukru. Takie ciasto smakuje zarówno do popołudniowej kawy, jak
dolcevitainmykitchen