powrotem do bulionu. Dodajemy ugotowane grzyby, całość blendujemy i doprowadzamy do wrzenia. Śmietanę mieszamy z odrobiną wody, mąką pszenną i zaklepujemy zupę. Ponownie doprowadzamy na chwilkę do wrzenia. Doprawiamy do smaku. Makaron gotujemy al dente i podajemy z kremem
Gotowanie moimi oczamiWydaje mi się, że już wielokrotnie o tym wspominałam, w każdym bądź razie mam uraz z dzieciństwa do wielu potraw, a zwłaszcza do niektórych zup. Nie wiem z czego to wynika, pewnie z tego, że moja mama niestety ale nie lubi gotować, i nie żeby to co gotowała było jakieś ohydne, ale jak ktoś tego nie lubi, to się(...)polegał na rozpakowaniu gotowego biszkoptu (wiecie, te niemieckie, okrągłe, w takim złotawym opakowaniu, po którym język szczypał tydzień), zrobieniu kremu z paczki, na to jakiś owoc i galaretka z paczki. To tak w kwestii dziecięcych wspominek. Co do dzisiejszej zupy, to ja chyba raz w życiu jadłam krupnik i na samą myśl o nim robiło mi się słabo, a zupełnie
greenscarfelektrycznej tarce, bardzo przydatne urządzenie, szczególnie podczas postu dr E. Dąbrowskiej). Cebulę obieramy i szatkujemy. Patelnię grillową dobrze rozgrzewamy i partiami smażymy potarte warzywa. Chodzi o to, aby zupa nabrała niepowtarzalnego smaku pieczonych warzyw i była bardzo esencjonalna. Bez tego smak gotowanych warzyw będzie mdły. Do dużego rozgrzanego garnka wrzucamy przyprawy i chwilę je prażymy, aż do uzyskania pięknego zapachu(...)wodą i gotujemy ok. 40 min na małym ogniu. Kiedy warzywa zmiękną całość miksujemy na gęsty i gładki krem. Starannie doprawimy do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem. Zajadamy ze smakiem z różnymi ulubionymi dodatkami. Poniżej przedstawiam kilka moich zestawów. Zupa - baza ze świeżym ogórkiem i czerwoną papryką obficie posypana szczypiorkiem. Zupa - baza ze świeżym pomidorem, kiełkami lucerny
Naturalna Kuchniałosoś bardziej norweski ;) muszę tylko pomyśleć nad zastąpieniem pora. placki z kaszy gryczanej z fetą i wędzonym łososiem I znów Pan łosoś. A co?! krem z pieczonych buraków Buraczanej diety ciąg dalszy. Tym razem w zupie. Ciąg Dalszy Nastąpi
bastalenadodaj sos pomidorowy z 3 steps Tikka Masala Patak’s. Duś na mniejszym ogniu około 15 minut. Podawaj z ryżem, kolendrą i w razie potrzeby z dodatkiem jogurtu greckiego. ZUPA Z MARCHEWKI I BATATÓW Ilość porcji: 6 SKŁADNIKI: – 1 kg marchewek – 1 batat ok. 400 – 500g – Słoik 350g Patak’s Korma Sos – ew 1 mała papryczka(...)będą jeszcze lekko jędrne. 3. Za pomocą chochli odłóż do osobnego naczynia ¼ ugotowanych warzyw. Większą część zblenduj na jednolity krem a pod koniec blendowania dodaj słoik sosu Korma Patak’s. Dopraw pieprzem cayenne. 4. Odłożone warzywa przełóż z powrotem do zupy, wszystko wymieszaj i gotowe. 5. Zupę podawaj z jogurtem greckim, kolendrą, możesz podać także placki papadams. SZASZŁYKI Z KURCZAKA
nietylkopasta.plpokrojoną w plastry cukinią. Warzywa dodajemy do gorącego bulionu i gotujemy przez 10 minut. Całość miksujemy na gładki krem i mieszamy ze śmietaną (która musi być w temperaturze pokojowej. Mieszamy ją w kubku pół na pół z gorącą zupą i wlewamy do garnka). Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy z pokruszoną Gorgonzolą i chrupiącymi grzankami. Ps. grzanki
Wielki apetytPowyższa mąka ryżowa powstała poprzez zmielenie ziaren ryżu brązowego, dzięki czemu charakteryzuje się większą zawartością składników odżywczych niż ta z ryżu białego. Idealna do sporządzania zawiesiny do zagęszczania sosów, zup, mieszanek warzywnych. Można ją wykorzystać do pieczenia słodkich wypieków, naleśników, ciast, ciasteczek, a także chlebów, pizzy. MĄKA OWSIANA PŁATKI OWSIANE MUSLI ORZECHOWE Musli orzechowe to mieszanina czterech rodzajów płatków zbożowych(...)domieszką mleka kokosowego. Naturalnie bezglutenowy, bezlaktozowy. Skład: woda, ryż włoski, mleko kokosowe (4%), naturalny aromat kokosowy, sól morska. KREM/ŚMIETANKA RYŻOWA Bezmleczna, wegańska śmietanka ryżowa do pieczenia i gotowania. Świetny substytut powszechnej śmietany. Sprawdzi się jako zagęstnik zup i sosów. do warzyw, makaronu. Bez dodatku tłuszczów zwierzęcych, cukrów i konserwantów. Skład prezentuje się idealnie: woda, pełnoziarnisty ryż włoski, olej
Zdrowie na języku :PPomysł na szybki, zdrowy obiad - zupa pieczarkowa z sezamem i groszkiem ptysiowym :) Składniki: 250g pieczarek 1 l bulionu warzywnego 100g serka śmietankowego 4 łyżki oleju sezamowego 4 łyżki sezamu Sól himalajska Pieprz czarny Czosnek granulowany Papryka chilli Groszek ptysiowy/grzanki Przygotowanie: Gotujemy bulion na małym ogniu(...)patelni smażymy pokrojone w plastry pieczarki z solą himalajską i olejem sezamowym. Podsmażone pieczarki miksujemy na gładki krem razem z sezamem, pieprzem, chilli i odrobiną czosnku granulowanego. Przekładamy do bulionu i gotujemy. W miseczce mieszamy serek śmietankowy z gorącym bulionem. Przelewamy do zupy. Jeżeli serek nam się zważy - zupę przelewamy przez sito. Podajemy z groszkiem ptysiowym lub grzankami
CzarnawisienkaRolada biszkoptowa z kremem i dżemem brzoskwiniowym smakuje naprawdę rewelacyjnie. Dodatkowo udekorowana kokosem, migdałami oraz odrobiną zieleni wygląda naprawdę rewelacyjnie. Pięknie prezentuje się na stole i
Przepiski.plDziś zapraszam na bardzo klasyczne ciasto, przepis z gatunku tych, gdzie każdy w domu ma swoją wersję czyli biszkopt z galaretką i owocami . To jest przepis
Kawa z mlekiem(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Pyszne ciasto śmietankowe z musem porzeczkowym. Jest bardzo szybkie i łatwe w przygotowaniu. Ciasto nie jest mdłe i słodkie, ponieważ słodycz kremu przełamana
Przepiski.plKolejny przepis z Waszej ulubionej rubryki: najbardziej znane ciasta niemieckie. Znane i lubiane oczywiście. Zapraszam na pyszne ciasto Użądlenie Pszczoły. Ten drożdżowy placek przełożony kremem już
dolcevitainmykitchenWczoraj naszedł mnie smak na zupę kalafiorową, chodzi tak do teraz za mną ten kalafior, więc zabieram się za niego. Najpierw bulion: -wędzone kości -4 marchewki
BaRepasPomidorowa tradycyjna u mnie w domu zawsze była z ryżem i zawsze robiona na przecierze pomidorowym i na bulionie drobiowym. Może dwa razy w życiu zrobiłem
BaRepasprzepis znalazł się w książce o pudełkach to faktycznie jest to dobra zupa do podgrzania w pracy. Szybka zupa soczewicowa z dynia, mleczkiem kokosowym i curry 1 szkl. czerwonej soczewicy 750 ml wody 400 ml mleczka kokosowego (ja użyłam 65 ml kremu z kokosa zawierającego 99% ekstraktu kokosa) 1 łyżka czerwonej pasty curry (może być też inny kolor) 1 czubata(...)łyżka koncentratu pomidorowego (u mnie 300 ml przecieru pomidorowego z racji tego, że mleczko zastąpiłam kremem o mniejszej objętości) 500 g warzyw (i tu jest dowolność, u mnie jest to dynia pokrojona w kostkę, marchewka starta na tarce i seler naciowy pokrojona w plasterki) drobno posiekane zioła do posypania, u mnie szczypior i natka pietruszki Soczewicę zalewamy wodą, mleczkiem kokosowym, dodajemy
Dzieje kuchennej Wiewióry