czosnek. Cukinie pokrój w kostkę wrzuć do rondelka i chwilę podsmaż. Całość zalej bulionem i gotuj, aż cukinia zmięknie. Zupę dopraw solą, pieprzem i tymiankiem. Całość zmiksuj. Możesz dolać trochę rosołu, jeśli będzie zbyt gęsta. Krem posyp pestkami słonecznika i dyni z kleksem śmietany
KukuleczkiKrem z dyni Na 3-4 porcje: 1 średnia dynia (o średnicy ok 30 cm) 1 marchew 1 pietruszka
peggiwkuchniKolejna surowa i pyszna zupa :) Szybka do zrobienia i nie wystygnie ;) Składniki: - 3 młode marchewki z nacią, - 3 pomidory, - 1 duży pomidor - 1/2 papryki czerwonej, - 1 ząbek czosnku, - kilka liści bazylii, - natka pietruszki, - sól, pieprz, - 1/2 szklanki mleka kokosowego (użyłam zmielonego miąższu z młodego kokosa), - woda. Wykonanie: Umyć warzywa, pokroić na mniejsze części, wrzucić do blendera marchewki z nacią, pomidory(...)kokosowego i ew uzupełnić trochę wodą (nie wlewajcie jej za dużo bo pomidory mają sporo wody). Warzywa zmielić na krem, przelać do innego naczynia, przyprawić solą i pieprzem, dodać pokrojoną natkę i bazylię oraz pokrojonego w kostkę pomidora. Rozlać zupę do miseczek, zjeść ze smakiem :) Smacznego
Co na wege obiad?1 kg dyni pokrojonej w kostkę 2 średnie ziemniaki pokrojone w kostkę 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka masła 1 cebula 4 ząbki czosnku kawałek
kuchcikowniagotuję na małym ogniu 10 minut. Papryczkę chili wypestkowyję, kroję i ubijam w moździerzu, a następnie dodaję do zupy Na koniec dodaje zahartowanã śmietanę. Gotuję jeszcze około 2-3 minut. Dosmaczam solą i pieprzem. Krem podaję z grzankami z masłem czosnkowym
Magiczna kuchnia Dariioregano, bazylia, tymianek, rozmaryn ) PRZYGOTOWANIE: Skrzydełka umyć i odciąć z nich najcieńsze części ( można je zamrozić i wykorzystać do wywaru na zupę ). Osuszyć skrzydełka po umyciu. W miseczce umieścić wszystkie składniki marynaty i dokładnie je utrzeć na krem. Przygotowaną marynatą nasmarować skrzydełka i odstawić zakryte folią spożywczą na kilka godzin. Potem rozpalić grill i jak powstanie żar ułożyć zamarynowane skrzydełka
Ewa w kuchniprzede wszystkim do wzmacniania smaku mięs (wieprzowiny, baraniny, drobiu a także dziczyzny). Jest również składnikiem marynat i kiszonek. Kolendrę dodaje się także do sosów, zup, pasztetów, dań warzywnych,a nawet deserów: lodów, kremów, i ciast. Ponadto jest wykorzystywana do aromatyzowania niektórych alkoholi np: piw, likierów, wódek (w tym ginu). 12. Orzechy włoskie 13. Przyprawa do wołowiny
Słodkości i nie tylkoKrem z kalafiora to jedna z naszych ulubionych zup. Często też robię zagęszczaną kalafiorową z ziemniakami. Przeszkadza mi w nich tylko monotonność kolorystyczna. Ponieważ akurat kupiłam pataty postanowiłam urozmaicić zupę dodając oprócz zwykłego ziemniaka patata. Zupa wyszła super ( doprawiłam ją gałką muszkatołową bo kalafior lubi tą przyprawę ). Czytaj więcej
Buniabaje w kuchnioliwek pół łyżeczki mielonej kozieradki świeżo mielony pieprz sól Wykonanie: Rosół, pietruszki i quinoę blendujemy na krem. Następnie podgrzewami i przyprawiamy solą, pieprzem i kozieradką. Sezam prażymy na suchej patelni, natkę pietruszki siekamy i posypujemy nimi nalaną do miseczek zupę. Na koniec polewamy odrobiną oliwy z oliwek i gotowe
Quinoa Raz!Miodowe mini torciki z pszczółkami wyglądają wesoło i zachwycają smakiem. Delikatne, kremowe nadzienie z kaszy manny, pachnące miodem placki. I jakby jeszcze było mało, z białą
dolcevitainmykitchenOstatni tydzień był dla mnie pełen wyzwań i zleciał tak szybko, że zapomniałem, w trakcie przygotowywania dzisiejszego obiadu, że to przecież czas na kolejny przepis z
BaRepasZupa inspirowane przepisem Anny Starmach. Przepyszne połączenie wyrazistego i ciągnącego sera, słodkawego pora i chrupiących grzanek. Szybka zupa last minute. Składniki 2 duże pory (biała i
Pyry na GazJak to jest.... codziennie w pracy, tak ok. godz. 14 myślę o dzieciach... Skręca mnie z tęsknoty i marzę, żeby już tulić jedno i drugie, wąchać
bistro mamaSmaczny , sycący , kremowy... tak w skrócie , można opisac wrażenia podczas delektowania sie tym przysmakiem :). Przepis przez przypadek zobaczyłam w EG :) Troszeczkę zmodyfikowałam , ale efekt jest jak
Słodkości i nie tylkostole grzybowa – ulubiona zupa moje męża – przepis na jej wykonanie znajdzie oczywiście na blogu. Niestety, moje dzieciaki grzybowej nie mogą, za barszczem szału nie ma, poza tym… dzieci, barszcz, białe koszule i obrus… O NIE! Dlatego już od grudnia zaczęłam eksperymentować, co by to dzieciaki zjadły. Z prób zwycięscą została zupoa krem z białych warzyw. Biała(...)zależności od wielkości kostki w którą pokroiliśmy warzywa. Ściągamy z ognia i blendujemy na gładki krem. Stawiamy z powrotem na malutki ogień, wlewamy kremówkę, mieszamy. Doprawiamy do smaku solą oraz białym pieprzem – najlepiej biały, bo nie będzie się odznaczał w zupie, jak czarny. Ściągamy z ognia. Robimy grzanki – za pomocą foremki do ciastek, z chleba tostowego
Smaczna Strona