się takie obróbki cieplne, jak: gotowanie w wodzie, gotowanie na parze, duszenie bez tłuszczu, pieczenie w pergaminie lub w folii, nie zaleca się smażenia i pieczenia z dodatkiem tłuszczu, zupy i sosy należy przygotowywać na wywarach warzywnych, całkowicie rezygnujemy z żywności wysoko przetworzonej, czyli z tzw. „gotowców” i fastfoodów, zaleca się spożywanie częściej, mniejszych objętościowo posiłków, z powodu(...)możliwości pacjenta. Przykładowe posiłki z mojego bloga dla diety wątrobowej Wszystkie propozycje są podane z makro i ładunkiem glikemicznym. zupa z kurczakiem i batatami , koktajl ze śliwką , bezmięsny gulasz z bakłażana , owsianko-siemianka z owocami leśnymi na gorąco, krem cukiniowy z serem cheddar , krem z kalafiora z mlekiem kokosowym , gotowana kasza jaglana z jabłkiem, pasta jajeczna z awokado , koktajl
Natka PietruszkiZapraszam dziś na ciasto dla entuzjastów chałwy - kwintesencja słodkości w doskonałym kontraście do kwaśnego dżemu i niezbyt słodkiego kremu . Podstawę ciasta stanowi kruche ciasto , które po
Kawa z mlekiemMożna z niego w ogóle zrezygnować. W taki upał, jak teraz, ostatnie na co mamy ochotę to mięso. Co jest w zestawie? Dwie sałatki, w tym jedna na ciepło, zupa chłodnik i dwa pieczone dania. Jeśli uważasz, że włączanie piekarnika w taką pogodę to morderstwom to trochę masz rację, choć nie do końca. Lubimy pieczone potrawy, bo są zdrowsze niż(...)zdrowy. I do tego do zrobienia w ekspresowym tempie. Oto zupa szczawiowa na zimno. Właściwie to chłodnik ze szczawiu, bo z klasyczną zupą nie ma nic wspólnego, Nam zupa szczawiowa niespecjalnie leży, ale chłodnik – chłodnik leży jak ulał. To delikatne, kwaśne warzywo, po zmiksowaniu zmienia się w pyszny krem. Dodaj do niego ziemniaki i jajko, a uzyskasz pełnoprawny, letni
Niedzielny kucharzSezon dyniowy w pełni! Nie dość, że dynia jest pyszna to na dodatek ma wiele cudownych właściwości. Przeczytacie o nich w TYM ARTYKULE
Moje Kuchenne RewelacjeProponuję dziś klasyczny przepis w zupełnie nowej odsłonie - murzynek , ale inaczej , który w mojej wersji stał się niebanalnym ciastkiem z kremem , z nutką egzotyczną, ponieważ
Kawa z mlekiemmasę pozytywnej energii. Zaraz, zaraz, ale o czym ja chciałam napisać??? Od wtorku próbuję sklecić posta o pysznej zupie sprzed tygodnia. Może teraz się uda? Inspiracją była książka "Kuchnia dla biegaczy. Siła z roślin". Tam znalazłam przepis na krem z buraków. Zrobiłam go jak zwykle po swojemu :) Krem buraczany 400 g buraków 200 g ziemniaków 200 g marchewki
Dzieje kuchennej Wiewióryuczynić z zup prawdziwy rarytas i podstawę każdego obiadu. A i Madzia ma w miarę nieograniczoną wyobraźnię i jej zupy za każdym razem potrafią mnie zaskoczyć. Dzisiaj więc niby taka tam zwykła kartoflanka. Ale to tylko pozory. To genialny krem z pieczonych ziemniaków. Z dodatkiem grzanek z suchego chleba smakuje rewelacyjnie. Potrzebujemy: 1 kg ziemniaków przyprawa czubryca
Marder&Marder Manufacturedodajemy do pomidorów. Całość mieszamy, dodajemy koncentrat pomidorowy, sól, pieprz oraz papryki do smaku oraz odrobinę cukry, gdyby zupa była zbyt kwaśna. Odstawiamy z kuchenki, wyławiamy ziele angielskie oraz liść laurowy i blendujemy. Na talerz wykładamy makaron, zalewamy kremem z pomidorów, wlewamy łyżeczkę jogurtu naturalnego i posypujemy kiełkami lub pietruszką. Smacznego
ChilliJemyI rada: mroźmy kurki! W środku zimy jajecznica z kurkami albo kartoflanka z nimi smakuje najlepiej! I proszę pamiętać: kurki przed zamrożeniem należy podgotować - inaczej po
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!Jarmuż to do tej pory przy zakupach omijałam szerokim łukiem. Dlaczego? Sama nie wiem, nigdy go nie jadłam i chyba jak ze szpinakiem ciężko mi było
Bernika - moj kulinarny pamietnikżeby tylko przykryła warzywa). W czasie gotowania doprawić czosnkiem, mieszanką warzywną, pieprzem, gałką muszkatołową i ewentualnie solą. Gotową zupę zmiksować. Kromki chleba pokroić w kostkę i smażyć na oleju do chrupkości, posypując czosnkiem granulowanym. W jakiej wersji robicie krem z brokułów
ZofianaNie uwierzycie. Ja jeszcze nie mogę uwierzyć...Mieszkam w województwie, któremu grozi depopulacja.Młodzi ludzie, dzięki podwójnemu obywatelstwu, zaczęli stąd wyjeżdżać jeszcze przed magicznym majem 2004
bistro mamaJak ja uwielbiam niemowlęce jedzonko :-P dla mnie zupka musi być zmiksowana :) Intensywny zielony kolor wprowadzi każdego w dobry nastrój i doda energii na resztę dnia
Bon Appetit Małgorzatyzdjęć, z 12 miesięcy blogowania. Zdjęcia z których jestem najbardziej dumna, które uważam za wyróżniające się, dodatkowo wiążą się z nimi pewne wspomnienia. Styczeń Krem groszkowo-serowy Dlaczego na początku pokazuję Wam zdjęcie zupy? Nie raz pisałam na blogu, że zup nie lubię, nie lubiłam ich już od dzieciństwa. W kończącym się już roku postanowiłam je wprowadzić ponownie do jadłospisu
Pora coś zjeśćChmury nie pozwalają słońcu wyjrzeć. Ogarnia mnie znużenie. Jesień. Dodatkowo chłód, kostniejące dłonie i zmarznięty nos. Ciepły szalik zgłasza swą gotowość do ochrony... ********** KREM CURRY Z KALAFIORA /autorski;/ na ok. 1,5 litra zupy 1 średni kalafior 3/4 litra bulionu warzywnego (użyłam domowego bulionu) ugotowana marchew, seler i cebula z bulionu* szklanka śmietanki 12% do zup szklanka mleka pieprz, sól
W kuchni Karmel-itki