wody ze szparagami dodać pora pokrojonego w grube talarki. W czasie gotowania warzyw usmażyć główki szparagów z chorizo (lub boczkiem) pokrojoną na talarki. Tuż przed wyłączeniem palnika pod zupą dodać do niej kminek, lubczyk i trochę soli. Zupę z miękkimi warzywami zmiksować ręcznym blenderem. Doprawić do smaku solą i ewentualnie pieprzem. Do gorącego kremu dodać posiekaną natkę pietruszki. Podawać
Weekendy w domu i ogrodzieposiekany czosnek i drobno pokrojony por (białą i zieloną część). Warzywa smażymy przez chwilę, często mieszając, po czym dodajemy mięso mielone i dalej smażymy mieszając. Po około 10 minutach dodajemy pozostałe składniki: pokrojony w małe kawałki brokuł i cukinię oraz liście szpinaku. Zalewamy gorącym bulionem i gotujemy około 10 minut. Zupę miksujemy na krem i przyprawiamy solą i pieprzem
Smakowity Blog Kulinarnymyjemy i kroimy w kostkę. Pora kroimy w półplasterki W garnku, w którym będzie się gotowała zupa, rozgrzewamy łyżkę masła i wrzucamy pokrojone warzywa. Dusimy ok. 4-5 minut często mieszając. Następnie zalewamy bulionem, solimy i dodajemy pieprz - gotujemy na małym ogniu pod przykryciem aż warzywa będą miękkie Następnie całość blendujemy na jednolity krem i posypujemy z wierzchu posiekaną natką
Szczęśliwa kuchniamomentu , aż cebula i por zmiękną . Następnie dodajemy obraną , pokrojoną marchew, pietruszkę i umyte oraz podzielone skrzydła indycze , solimy , zalewamy wodą ( około 3 L ) . Dusimy – gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem , do momentu aż mięso będzie miękkie , a cebula zacznie się rozgotowywać . Odławiamy skrzydła , odstawiamy , a zupę delikatnie rozdrabniamy blenderem , nie na krem – tylko trochę , do momentu uzyskania
Ogrodnik w podróżymyjemy i kroimy w kostkę. Pora kroimy w półplasterki W garnku, w którym będzie się gotowała zupa, rozgrzewamy łyżkę masła i wrzucamy pokrojone warzywa. Dusimy ok. 4-5 minut często mieszając. Następnie zalewamy bulionem, solimy i dodajemy pieprz - gotujemy na małym ogniu pod przykryciem aż warzywa będą miękkie Następnie całość blendujemy na jednolity krem i posypujemy z wierzchu posiekaną natką
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comNa wielu blogach zaobserwowałam sporo wpisów z zupą z zielonego groszku w roli głównej. Przyznaję, że nigdy dotąd nie robiłam jej, więc pora najwyższa nadrobić to
Codzienna kuchnia niecodziennajesiennej lub zimowej porze, ponieważ miseczka tego dania, doskonale rozgrzeje nas od środka. Oprócz tego z soczewicy polecam zupy, pasztety, kotlety, pierogi oraz różnego rodzaju pasty kanapkowe. Zapraszam na kilka moich przepisów: Spaghetti z pulpetami z soczewicy (wegańskie) Dahl z soczewicy z brokułem i pomidorami Mini kotleciki z soczewicy i kaszy jaglanej Zupa krem z czerwonej soczewicy i pieczonej
kulinarne odsłony patiręcznym blenderem. Do warzywnego kremu dodać zawartość garnka z soczewicą. Całość wymieszać. Zupę doprawić do smaku mielonym kminkiem, mieloną kolendrą, startym świeżym imbirem, kolorowym pieprzem i solą. Jeśli zupa jest zbyt gęsta, dolać wodę. Całość powtórnie zagotować. Podawać zupę ze świeżym szczypiorkiem. Pisząc o swoich wrażeniach po przeczytaniu "Księgarenki przy Wiśniowej", wspomniałam, że do tej pory nie przeczytałam tylko jedną
Weekendy w domu i ogrodzieZapraszamy na kolejną wariację z cukinią w roli głównej – pyszna zupka krem z cukini z grzankami Składniki: - 1 cebula - 1 ząbek czosnku - 1 łyżka masła
Kuchenne Wariacjepulpecikami , ogórkowy krem a także zupę z ogórków małosolnych . Tym razem do zupy ogórkowej wykorzystałam wywar z wędzonki. Trochę się obawiałam takiego połączenia ale niepotrzebnie bo ogórkowa na wędzonce wyszła bardzo smaczna i nabrała ciekawego posmaku. składniki: 700 g wędzonych żeberek lub kości 1 marchewka 1 cebula 3 listki laurowe pęczek włoszczyzny (liść pora i selera, natka pietruszki
Monia miesza i gotujezupę kalafiorową, zupę krem, która bardzo posmakowała naszej rodzinie. Złociste grzanki i przyprawy nadają jej charakteru, bo kalafior sam w sobie jest raczej mdły. Warto zrobić tę zupę zwłaszcza teraz, gdy sezon na kalafiory trwa w najlepsze. 2 skrzydełka z kurczaka 2 litry wody 2 ziemniaki 1 pietruszka 1 cebula 1/2 selera kawałek pora 1/2 dużego kalafiora 3 liście laurowe
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieNa zimowe mroźne dni, najlepszą potrawą jest ciepła pożywna zupa. Kremowa porowo-ziemniaczana nie dość, że jest pyszna to jeszcze sycąca. A na większy głód można
Mienta blogtaką, której nie lubię najbardziej. Kiedy przez pewien czas pracował jak normalny człowiek, czyli między siódmą a szesnastą, byłam w siódmym niebie. Razem z domu wychodziliśmy, wracaliśmy o podobnych porach. Jadaliśmy razem obiady, wieczorami oglądaliśmy filmy, chodziliśmy spać niezbyt późno, żeby następnego dnia wstawać bez ociągania.Gdy pracowaliśmy oboje, ja rano, on popołudniami, niemal się nie widywaliśmy (na co narzekałam(...)szczególnie po męczącym dniu. I w takich przypadkach z pomocą przychodzą mi zupy - proste, szybkie, niewiarygodnie pyszne. Często tanie, z niewielu składników. Minimum wysiłku, maksimum smaku - to właśnie lubię przy gotowaniu.Tym razem postawiłam na cukinię, która zaskakująco rzadko pojawia się w mojej kuchni. Ugotowałam z niej krem, bo właśnie takie gęste, kremowe zupy lubię najbardziej. Szukałam przepisu w internecie, trochę
Pożeraczka, czyli raz adobrzedyniowej. Przygotowanie. 1. Bulion: Mięso z indyka wypłukać pod bieżącą wodą i zalać 1,5 litra wody w dużym garnku. Seler, pietruszkę, marchew obrać i pokroić na mniejsze części. Por wypłukać i pokroić na 10 cm kawałki. Dodać łyżeczkę soli, 10 kulek pieprzu, 5 kulek ziela angielskiego oraz 2 liście laurowe. Gotować bez przykrycia 1,5 h. Na wstępie(...)oleju. Dołożyć wyciśnięty miąższ i smażyć przez ok. 5 minut. 3. Zupa z dyni i batata. Do garnka z bulionem i wyciśniętym sokiem dodać podsmażone warzywa i zagotować przez 10 minut z przykryciem. Po tym czasie zupę należy rozdrobnić blenderem na najmniejszych obrotach do momentu otrzymania aksamitnego kremu. Pestki dyni i płatki migdałów uprażyć na patelni bez tłuszczu przez
Pij soki wyciskaneAksamitny, delikatny o kremowej konsystencji krem z kalafiora. Mleczko kokosowe, świeży imbir i ostra pasta curry dodają mu charakteru i pysznego smaku. Idealnie rozgrzewający w jesienne dni. Ze zwykłego kalafiora powstała naprawdę wykwintna i pełna smaku zupka. Składniki: 1 średniej wielkości kalafior 1 marchewka 1 mały seler kawałek pora 1 duża lub dwie małe cebule(...)czarny pieprz Dodatki: grzanki z kawałków bułki podsmażone na oliwie z ziołami suszone plasterki szynki parmeńskiej zarumienione na oliwie W głębszym garnku podsmażyłam na oliwie pokrojoną cebulę i pora. Dodałam pokrojonego w kostkę selera i marchewkę. Do warzyw powędrowały na koniec różyczki kalafiora. Warzywa smażyłam przez około 15 minut. Dodałam masło i co jakiś czas
potrawyregionalne