Składniki: 100 g świeżego szpinaku 1 zielona papryka 1 mały seler 1 pietruszka 1 bakłażan 1 cebula lub kawałek pora 3 ząbki czosnku 2 litry bulionu warzywnego 1 łyżka masła ½ szklanki słodkiej śmietanki 1 łyżka mieszanki suszonych włoskich ziół (do pizzy) po 1/2 pęczka natki pietruszki i koperku 1 gałązka lubczyku sól i pieprz olej oraz kawałek sera(...)papryką, zalać bulionem i gotować do miękkości. Następnie dodać umyty szpinak, natkę pietruszki, lubczyk ( z łodyżkami) oraz koperek i gotować jeszcze kilka minut. Następnie zmiksować zupę na gładki krem. Dodać suszone zioła, masło i śmietankę. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Zupę podawać z podzielonym na kawałki serem z niebieską pleśnią
Czerwień i błękitząbków czosnku, 2 duże łyżki śmietany, sól, pieprz, ostra papryka, zioła prowansalskie, bazylia, oregano, oliwa. 1. Gotujemy wywar. Na ok. 2l wody wrzucamy obraną pietruszkę, kawałek selera oraz pora. Marchewkę obieramy, kroimy w kostkę i dodajemy do reszty warzyw. 2. Pierś z kurczaka projmy w paseczki lub kostkę. Dodajemy do garnka z wywarem. 3. Obieramy dynię ze skóry, wybieramy miąższ(...)oraz paprykę pokrojoną drobno. Podsmażamy je ok. 10-15 min, po czym dodajemy do zupy. 6. Obieramy ziemniaki, kroimy w kostkę. Dodajemy do naczynia z zupą. 7. Dodajemy 2 duże łyżki śmietany, aby zupa była delikatniejsza. Doprawiamy do smaku. Oczywiście może to być także zupa krem
Kuchnia Pełna Pasjizdjęcia zup bywają nieciekawe i bez charakteru i zupełnie nie oddają smaku, który kryje się w talerzu. Mam nadzieję, że podczas tej spontanicznej weekendowej sesji udało mi się wyciągnąć z tej niepozornej modelki (zupy z jarmużu) to, co w niej najlepsze. ➤ Zobacz także: Jak zrobiłam zdjęcie zupy zielone minestrone? KONCEPCJA ZDJĘCIA oraz WYBÓR DODATKÓW Zupa ma piękną, zieloną barwę(...)pozoru zwyczajne ujęcia. STYLIZACJA DANIA Tak, jak wspomniałam we wstępie, zupa to płyn bez konkretnego charakteru. Trzeba nadać mu nieco struktury i formy. W zasadzie można utopić w nim wszystkie dodatki, warzywa, ryż itp., ale jeśli nakładać to wszystko warstwami, efekty mogą być zaskakujące (zapewniam, że zupa podana w ten sposób także lepiej smakuje). Pierwsza sprawa – talerz – nie powinien być
Chilli Czosnek i OliwaSchab ze słoika Schab karkowy z pończochy Schab pieczony w przyprawach Domowa podsuszana kiełbasa żywiecka Domowa polędwica wędzona Domowa wędzona kiełbasa chłopska Polędwica wileńska Schab karkowy z pończochy Zupy Aksamitny krem z selera Żurek na domowym zakwasie Zakwas na żur na mące razowej pszennej Ekspresowy czerwony barszcz na zakwasie Rosół z kaczki Zakwas na żurek Zakwas na czerwony barszcz Zakwas(...)oregano Maślane rogaliki z makiem Drożdżowy chleb na polish z czekoladą i rodzynkami Chleb pszenny na zakwasie z Vermont Chleb francuski pieczony w garnku Chleb na zakwasie z karmelizowanym porem i pestkami Chleb młynarza Chleb oliwkowy Na słodko Pascha wielkanocna Ciasto rafaello dla leniwych Cytrynowe mini babeczki wielkanocne Prosta pomarańczowa babka Mazurek kajmakowy Babka cytrynowa z polewą czekoladową Babka majonezowa
Kulinarne przygody GatityTa zupa groszkowa to aktualnie ulubiona zupa Emilki, zdetronizowała chwilowo pomidorówkę i krupnik (zwany zupą surówkową). Jedwabiście gładka, lekko słodkawa, prosta i szybka w przygotowaniu. Z
Cooking for Emilypapryką. Smak zupy jest bardzo delikatny i kremowy. Poniżej przepis. Skłaniki: trzy kubki rosołu [tu bedzie link do rosołu ;p] malutka cebula pól pora pól pietruszki korzeniowej startej na tarce. cukinia. topinambur w ilości tak żeby było trochę więcej od cukini. ja wziełam 9 średnich sztuk. 2 ząbki czosnku pieprz sól Wykonanie: Cebulkę i pora kroimy na drobno i zeszklamy(...)jeszcze przez chwilę. Dodajemy czosnek 2 łyżki rosołu i chwilę dusimy. Ja odkładam na bok troszkę cukini i pora do dekoracji. Zawartośc patelni zalewamy resztą rosołu (można przelać do garnka) i gotujemy koło 15/20 minut aż warzywa będą miękkie. Blendujemy na krem. Dekorujemy pietruszką cukinią i porem
Lubczyk i WaniliaKupiłam piękne szparagi w dobrej cenie więc zrobiłam swoją pierwszą zupkę szparagową. Do tej pory jeszcze takiej nie robiłam. Zupę wzbogaciłam niewielkim dodatkiem młodej pokrzywy. składniki: 1 pęczek zielonych szparagów (500 g) 1 łyżka masła 100 g listków lub czubków z młodej pokrzywy ok 750 ml bulionu drobiowego sól do smaku Szparagi dokładnie umyć, odkroić zdrewniałe końcówki i pokroić(...)Następnie całość zalać bulionem i gotować aż szparagi całkowicie zmiękną. Do smaku jeśli potrzeba doprawić odrobina soli. Gdy szparagi się już ugotują garnek zestawić z ognia. Całość zmiksować na krem, jeśli jest za gęsty dolać jeszcze bulionu. Gotową zupkę nałożyć na talerze. Podawać z kleksem jogurtu lub śmietany oraz posiekanymi orzechami nerkowca
Monia miesza i gotujeZupa krem z białych warzyw. Polecana szczególnie w okresie jesienno-zimowym (duża ilość warzyw korzeniowych), ale nie tylko. Jak dla mnie trochę zbyt gęsta, ale po dolaniu wody, idealna. Z dodatkiem chrupkich kawałków szynki- wręcz bajeczna. Polecam bardzo gorąco. Choć co niektórzy, mogą kręcić nosem na warzywa, za którymi nie przepadają lub mleko (mnie również nie podobał się(...)pomysł), to od razu uspakajam, w zupie są one niewyczuwalne. Przeraziła mnie m.in.ilość selera, którego nie lubię jak i wspomniane wyżej mleko. Wszystko razem stworzyło idealną całość. Zupa bardzo zaskakująca swym smakiem, oczywiście w sensie pozytywnym. Przepis znaleziony tutaj . Porcja dla 4-6 osób. Składniki: - 1 cebula - 1 ząbek czosnku - 1 por (biała część) - 1/2 korzenia selera - 2 pietruszki
Smaczne Zdrowezrumienienia, dodajemy pokrojony w krążki por i na koniec drobno pokrojony czosnek. Całość lekko rumienimy i przekładamy do gotujących się ziemniaków. Na patelnię wlewamy 2 łyżki oleju arachidowego i sypiemy 2 łyżki mąki, robimy zasmażkę (wzbogaci smak zupy). Smażymy na średnim ogniu na jasnozłoty kolor. Rozprowadzamy zimną wodą i dodajemy do zupy. Doprawiamy solą, pieprzem syczuańskim, papryką słodką oraz wędzoną(...)wrzątku i miksujemy przy użyciu blendera. Masę przekładamy do zupy, mieszamy. Dodajemy pokrojoną marchewkę z bulionu, świeżo startą gałkę muszkatołową, majeranek, posiekany koperek oraz zrumieniony boczek. Całość zagotowujemy. Taka zupa improwizowana, mimo swojej prostoty, należy do najlepszych. Jej smak jest zawsze niespodzianką, za każdym razem inny. Nie przepadam za zupami krem, dlatego ta wersja kartoflanki, jedynie wzbogacona zmiksowanymi ziemniakami bardzo
mojewypiekiinietylkoGotowane jajka są doskonałe o każdej porze roku i przyznam, że najchętniej spożywam je w zupie szczawiowej lub w sałatkach. Te z majonezem do mnie nie przemawiają... Za to faszerowane... lubię! Tu przedstawiam Wam prostą i szybką propozycję, która jest naprawdę zaskakująco smaczna. I moja rada: użyjcie musztardy o wyrazistym smaku. 4 jajka 2 łyżki majonezu 1 łyżka(...)następnie delikatnie wyjąć żółtka. Żółtka utrzeć z majonezem oraz musztardą i wymieszać ze szczypiorkiem. Masę doprawić do smaku i wypełnić nią puste białka. (Można użyć łyżeczki lub dekoratora do kremu.) Całość ozdobić według uznania
Di gotujekiełbasie. Por, kiełbasę, wędzonkę i boczek wrzucić z powrotem do żurku. Marchewkę i seler pokroić i dodać z powrotem. Dodać suszony majeranek (ile lubicie, ale nie za dużo bo żurek może stać się gorzki) i koniecznie kilka gałązek świeżego majeranku. Dodać pokrojone ogórki. Dodać zakwas (uwaga: niektórzy wolą go przecedzić, ja dodaję w całości, bo dodatkowo zagęszcza zupę). Doprawić solą(...)zagęścić mąką ziemniaczaną – u mnie nie było potrzeby. Podawać najlepiej w chlebku (ściąć czubek i wydrążyć), żurek udekorować jajkiem na twardo i gałązką świeżego majeranku. Podobne przepisy Krem szparagowy biały Meksykańska zupa z tortillą i papryczką Klasyczny pasztet mięsny z pistacjami i żurawiną... Zupa wiśniowa z jagodami .yuzo_related_post img{width:180px !important; height:170px !important;} .yuzo
Pociąg Do KuchniMoja ulubiona zupka z ogórków kiszonych mojej mamy :) SKŁADNIKI: kiszone górki mojej mamy włoszczyzna kilka ziemniaków żeberka wieprzowe koperek sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy śmietana
MarciochaKucharzyCzas przygotowania: 45 min.Porcja dla 2 osóbKoszt przygotowania: 8,00 złSKŁADNIKI:1 cukinia2 pory2 marchewki1 seler1 pietruszka1 ząbek czosnkuŚwieże liście bazyliiWywar drobiowy lub 2 kostki rosołoweŚmietana
kulinarnyJaLubicie dynię? U mnie jak było jej pod dostatkiem, to nawet się nie korzystało... No jakoś tak :) Teraz z ciekawości jak smakuje musiałam kupić :D Na
Kuchnia w czekoladzieKapryśna ta wiosna... zimno, pada... no, przynajmniej tutaj, bo pewnie są miejsca gdzie jest cieplej... ale było nie było ostrowiecka aura skłoniła mnie do ugotowania zupy
Czary - gary w kuchninią mojego lubego. Owszem pomidorówka zawsze będzie ulubioną, jednak nie jest już jedyną. Szukacie inspiracji na więcej takich zup krem? Musicie w takim razie odwiedzić blog Ani – nietylkopasta . Spora kolekcja przepisów, która w kilka sekund zainspiruje Was do działania. Zupę rybną znam od dziecka. Na święta Bożego Narodzenia Dziadek wkładał całe serce, kiedy przyrządzał swoją wersję. Mama zaś umie(...)ludzie pierwotni nad ogniem. Kiedy przychodziło do degustacji ja zawsze pytałam się czy jest dużo makaronu i pilnowałam mojej Mamy by dała mi tylko pół chochelki rosołu. Do tej pory tak mam. Makaron jest najważniejszy. Dlatego kiedy zobaczyłam zupę prosto z tajwańskiej kuchni Niu rou mian z blogu Na pałeczkach (autorki samymi zdjęciami mnie oczarowały) od razu zdecydowałam się przetestować
Pink Envelopemielonym pieprzem. Zupa ta zrobiła na nas ogromne wrażenie - jej smak i aromat podbił nasze serca. Połączenie grzybów z kasztanami w zupie - jak dla Nas coś wspaniałego. Polecamy tę zupę każdemu smakoszowi bo jest wyśmienita. Następnie wybrałyśmy danie główne. U Konczi padło na długo marynowaną pieczeń z karkówki z kluskami śląskimi i modrą kapustą . Całość doprawiono szczyptą świeżo zmielonego pieprzu(...)kapustą. Kluseczki były przeciętne, kapusta lekko przesolona, mięsko bardzo smaczne, delikatne w smaku i kruche. Po sytym obiedzie przyszła pora na deser. A co na deser? Do wyboru miałyśmy: szarlotkę na ciepło z kremem waniliowym za 16 zł, czekoladowo-pralinkowy krem z malinowym granita w cenie 22 zł, paschę z lodami czekoladowymi
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki