zupa krem z porów - 910 przepisów (strona:31/61)

DaTerra w Porto i quiche ze szpinakiem 144

świeże sałatki, ryż lub kasza, gulasz z tofu i fasoli, zupa krem (akurat trafiliśmy na dyniową) i wiele więcej. Jeżeli nie zmieścisz wszystkiego na talerzu, możesz wziąć dokładkę. Do tego kawa lub świeże soki. Szkoda, że nie można przy stole posiedzieć cały dzień. Niestety restauracja działa w porze lunchu do 15, a później otwiera się na kolację od 19.30. Quiche

Pink Envelope
ZUPA POROWO-ZIEMNIACZANA 110

łyżeczki majeranku, sól, pieprz, ząbek czosnku, bułka tarta  WYKONANIE Zupa: Pory kroimy w plastry, podsmażamy na rozgrzanym maśle, gdy por zmięknie, dodajemy ziemniaki pokrojone w kostkę, podlewamy bulionem, gotujemy do miękkości, doprawiamy czosnkiem, solą i pieprzem, następnie dodajemy serek, mieszamy aż się rozpuści. Wszystko razem miksujemy na krem. Podajemy z pulpecikami. Pulpeciki: Mięso mieszamy z odciśniętą z wody bułką

słodki bratek
Zupa z pieczonej dyni na mleku kokosowym z cynamonem i chilli 162

Pyszna, rozgrzewająca, jesienna zupa-krem. Bardzo gęsta i oryginalna w smaku, wykonana na mleczku kokosowym i bulionie warzywnym. Całość przenika smak pieczonego czosnku, cynamonu i chilli

Pora na pora i pomidora
Zupa krem z selera korzeniowego 267

Zupa krem z selera korzeniowego...Delikatna i kremowa zupa z selera o pięknym, żółtym kolorze.Z dodatkiem cebuli, ziemniaków i pora.Mocno warzywna. Zabielona śmietaną.Oprószona natką pietruszki.Pyszna! Składniki:500 g selera korzeniowego;500 g ziemniaków;2 cebule;Biała część pora;3 łyżki oleju;1 liść laurowy;1 litr bulionu - u mnie litr gorącej wody + 1 łyżka vegety;200 g kwaśnej

Gospodyni Miejska
PIKANTNY KAPUŚNIAK Z CHORIZO. 215

mięsiwa, ciężkie sosy, majonezowe i syte sałatki czy ciasta na bazie kremów.Upał nie sprzyja takim pozycjom w karcie dań, poza tym korzystamy z tego, co znajdujemy w ogrodach,na straganach, a więc z sezonowych produktów.Czasami jednak nachodzi ochota na jakąś zupę treściwą, rozgrzewającą, sycącą, przypominającą chłodniejsze pory roku...Czasami też zdarzają się chłodne, ponure i pochmurne dni, taki

W kuchni Karmel-itki
Zupa krem z pieczonej papryki 262

małego nożyka, po czym kroimy ją na mniejsze kawałki.4.   W czasie, gdy papryka się piecze przygotowujemy wywar warzywny: do garnka wkładamy umytą i obraną marchewkę pietruszkę, kawałek selera, pora, opieczoną na palniku cebulę, czosnek, papryczki chili, ziarenka ziela angielskiego, pieprzu oraz listki laurowe. Zalewamy warzywa około 2 litrami wody, lekko solimy.5.   Pomidory pozbawiamy ogonków, nacinamy, parzymy we wrzątku, hartujemy(...)warzywa z wywaru będą już miękkie wyławiamy je (ja zostawiam czosnek i chili), dodajemy do wywaru pokrojoną upieczoną paprykę i pomidory. Gotujemy do miękkości warzyw.7.   Miksujemy zupę na gładki krem za pomocą blendera, dodajemy jeszcze odrobinę soli i pieprzu, doprawiamy słodką papryką.Zupę podajemy z łyżką jogurtu naturalnego oraz pokruszonym serem feta.Smacznego

W kuchni Katie
Gotowanie z Maggie: pyszny krem z buraczków 164

planie krem z buraczków od razu wiedziałam, że coś jest na rzeczy. Dwa lata temu, jako szczęśliwa posiadaczka ogródka, miałam w ogrodzie buraczki i nawet ugotowałam botwinkę, ale było ich malutko i nie wrosły jakoś specjalnie, więc długo się nimi nie cieszyliśmy. Zawsze chciałam sama ugotować buraczaną zupę - bo do tej pory jadałam tylko Babciowy barszczyk w Święta. Maggie pokazała(...)udać się do tego położonego dalej, z bogatszym asortymentem. Jednak nawet tam nie mieli świeżego imbiru... Niezrażona, kupiłam chrzan, bo mi się z buraczkami kojarzy. Nie mam pojęcia, jak zupa smakowałaby z imbirem i dodatkiem owoców jałowca (które byłam przekonana, że mam, ale jednak nie znalazłam, a drugi raz do sklepu to już mi się iść nie chciało

Pożeraczka, czyli raz adobrze
ZUPA KREM Z POMIDORÓW, POMIDOROWY 170

odmawia. Tak więc dla niejadków, ale nie tylko - zupa krem z pomidorów i dużej ilości warzyw (zblendowanych, by nie widziały oczęta co zajadają...) Zupa bez laktozy, bez mąki, zagęszczona naturalnie warzywami, z pyszną domową passatą (smak lata zamknięty w słoikach). Składniki: - 900g warzyw (u mnie marchew, pietruszka, por, seler) - 1 duża cebula - 2-3 ząbki czosnku - 2 łodygi selera naciowego

Smaczne Zdrowe
MAKARON ZE SZPARAGAMI PARMEZANEM I ZIOŁAMI 145

Wreszcie nadeszła pora na pyszne, młode i jędrne szparagi. Szybkie w przygotowaniu a jakże pięknie prezentujące się na talerzu. Można je piec, grillować, gotować. Pysznie smakują z makaronem, z sosami, jajkami, sałatkami, zapiekankami. Wspaniały jest ich smak w postaci zup kremów. Idealnie pasuję do tart, pizz lub risotta. Możliwości i pomysłów na ich wykorzystanie jest bardzo wiele. Uwielbiam zielone szparagi

potrawyregionalne
Porowo - pietruszkowa zupa-krem 191

Przyjemna, delikatna w smaku. Świetnie nadaje się na lekką, ciepłą kolację lub przystawkę obiadową, podaną z domowymi grzankami czosnkowymi. Składniki: 2 duże pory (biała i jasnozielona

Kulinarny Pamiętnik
Pikantny krem kukurydziany 139

stół wjechała zupa krem z kukurydzy z dodatkiem rozgrzewającego chilli. Krem okazał się strzałem w dziesiątkę w taki mróz. Dlatego postanowiliśmy się nim z Wami podzielić. Wykonanie tego dania zajmuje niewiele czasu, a sam przepis jest naprawdę prosty. Zapraszamy! SKŁADNIKI: 1 litr bulionu, może być rosół wraz z włoszczyzną 1 puszka kukurydzy  1 niewielki por 1-2 ostre(...)czasie blendujemy całość na gładką masę. Papryczkę kroimy w krążki, jeśli zależy nam na podbiciu ostrości nie wyrzucamy pestek, tylko dodajemy je wraz z pokrojoną papryczką do zupy. Ponownie przykrywamy i gotujemy na wolnym ogniu. Pora kroimy w krążki i smażymy na maśle. Kiedy się zeszkli dosypujemy mąkę i energicznie mieszamy. Powstałą zasmażkę wraz z porem przekładamy do zupy. Dodajemy

Kuchnia od dwojga
Zupa z czosnku niedźwiedziego 176

mięsny na skrzydełkach drobiowych z dodatkiem warzyw (marchew, pietruszka, seler, por, cebula). Liście czosnku niedźwiedziego dokładnie myjemy i osuszamy. Kroimy razem z łodyżkami. W garnku rozgrzewamy 2 – 3 łyżki oleju kokosowego, wrzucamy pokrojony czosnek, oprószamy solą himalajską i podsmażamy (właściwie dusimy) chwilę, aż zmięknie. Połowę przekładamy (jeżeli lubicie zupy krem – dodajcie całość) do garnka z wrzącym bulionem (czystym, bez warzyw

mojewypiekiinietylko
Krem z pora z chlebową grzanką 157

Wspaniały aksamitny krem o porowym smaku podany z grzanką czosnkową z chleba, to pożywny i smaczny obiad. Dzięki czosnkowi nie jest mdła w smaku-jest pyszna! Idealna zupa na wykorzystanie niedzielnego rosołu. Z serii nie marnujemy jedzenia. Składniki 45 dag pora 1 litr rosołu 2 łyżki masła 2 łyżki oleju pęczek natki pietruszki 3 ząbki czosnku 100 g serka śmietankowego

Wanilia i Kardamon
Zupa krem marchewkowy z pomarańczą 191

Zupa krem marchewkowy z pomarańczą...Kremowa, gęsta zupa o intensywnie pomrańczowym kolorze.Z dużą ilością marchewki i soku z pomarańczy.Zabielona słodką śmietanką, doprawiona chili.Oprószona koperkiem i startą skórką pomarańczową.Pycha! Składniki:1 kg marchwi;2 średnie pietruszki;Biała część pora;Sok wyciśnięty z 3 średnich pomarańczy;Skórka starta z 1 pomarańczy;Płaska łyżeczka chili;1 łyżka ulubionej przyprawy

Gospodyni Miejska
Zupa krem ze szpinaku i orzechami włoskimi 146

Składniki i przepis na wywar (bulion): Składniki: 1 bulionetka Knorr do dań duszonych z kurczaka 1 cebula por 3 marchewki 2 pietruszki 1/4 selera natka pietruszki

ClauditteMissCooking