najbardziej popularnym przepisem z dyni jest zupa krem. Nic dziwnego, bo robi się ją szybko i prosto, a efekt jest przepyszny. Jako, że na taką zupę przepis ( tutaj) już jest u mnie na blogu, postanowiłam trochę poeksperymentować. Poniżej możecie zobaczyć rezultat :). Orientalna zupa dyniowa z pomidorami i czerwoną soczewicą Składniki: 1/2 dyni hakkido
wegujemyZupa dyniowo-pomidorowa jest idealna na jesienną, trochę ponurą pogodę, bo przyjemnie rozgrzewa i ma piękny kolor. Warto podać ją z pikantną oliwą i serem feta. Przepisy na inne zupy krem znajdziecie TUTAJ , a przepisy z dynią w roli głównej TU . Składniki: 1 dynia hokkaido 1 puszka pomidorów krojonych 1 litr bulionu 1 cebula sól, pieprz 1/4 łyżeczki chili(...)pokroić w kostkę. W garnku rozgrzać odrobinę oleju, podsmażyć cebulę, dodać dynię, smażyć razem przez kilka minut. Następnie wsypać przyprawy, wymieszać z warzywami i zalać bulionem. Dodać do niego pomidory z puszki i gotować aż dynia będzie miękka. Doprawić do smaku w razie potrzeby. Zmiksować na gładki krem. Zupa dyniowo-pomidorowa podawać z pokruszonym serem feta i oliwą z chili
Pasja Smakuzrobić z dyni? Obowiązkowo zupę krem! Najlepiej jednak skomponować ją z wyrazistym smakiem innych warzyw np. papryki czy pomidorów. Ostatnio u mnie zagościła własnie ta druga wersja, w końcu trzeba jakoś zakończyć sezon pomidorowy. Lista składników jest krótka, a zupa obłędnie dobra! Składniki : (4 porcje) -ok.2 kg obranej dyni -1,5 kg pomidorów -2 ząbki czosnku -duża cebula lub dwie
Nie do chrzanu!krem z ziemniakami z dodatkiem aromatycznych, indyjskich przypraw. To one nadają jej wspaniałego smaku, sprawiają, że jest rozgrzewająca i naprawdę pyszna. Tak naprawdę do kremu dyniowego możecie dorzucić ulubione pomarańczowe warzywa - dobrze sprawdzi się marchewka lub upieczona papryka. Dzięki dodatkowi ziemniaków, nie musimy do zupy dolewać śmietanki. Jeśli lubicie, możecie jednak dodać odrobinę mleka kokosowego, wtedy krem z dyni nabierze(...)jeszcze ciekawszego, egzotycznego smaku. Kremowa zupa dyniowa z ziemniakami świetnie smakuje z dodatkiem grzanek i pestek. Smacznego:) Polecam też: krem z dyni i papryki, krem z dyni i soczewicy, krem z dyni piżmowej, krem z dyni i marchewki Przepis na zupę dyniową z ziemniakami: ok. 2 l domowego bulionu drobiowego lub jarzynowego (ilość zależy od tego, jak gęstą lubimy zupę
Lekcje w kuchnirozgrzewające jesienne obiadki. Zapraszam! Rozgrzewające zupy: *** Zupa bolońska . Bardzo sycąca i rozgrzewająca zupa. Jest szybka w przygotowaniu i przepyszna w smaku – Przepis tutaj (KLIK) *** *** Węgierski kociołek . Gęsta i pożywna zupa, idealna na chłodne dni. Im częściej odgrzewana tym lepiej smakuje Przepis tutaj (KLIK) *** *** Zupa dyniowa . Przepyszna zupa-krem z dyni z dodatkiem cebulki i wędzonego boczku. Smakuje
Blog z ApetytemPowiem szczerze, że zupa krem na bazie dyni i soczewicy jest syta..bardzo syta. Jeżeli chcemy, żeby rozgrzała zmarzluchów dodajmy do niej odrobinę chilli. Będzie sycie i pikantnie. Soczewica jest bogata w białko, więc dodatek mięsa jest zbędny. No i ten kolor! - od razu się poprawia humor - nawet w najbardziej pochmurny, jesienny dzień.. Porcja na 3 głodne osoby
kawawszklancericotta cały czas mieszając. Przekładamy na przygotowane spody (mniej więcej 1 czubata łyżka na tartę), polewamy odrobiną soku z pomarańczy i wkładamy do piekarnika na 20 minut. Gotowe! :) ~~~~~~~~~~~~~~ ZUPA KREM Z DYNI Z LIŚĆMI SZPINAKU I KREWETKAMI GULASZ WOŁOWY Z DYNIĄ I PAPRYKĄ PONCZ Z POMARAŃCZĄ I GREJPFRUTEM
My Culinary Artwytrawne. :) Moje kulinarne (i nie tylko) plany na wrzesień to: Bułgarskie przysmaki - mam nadzieję wypróbować klasyków tj. szopska sałatka, banica, tarator czy pysznych bułgarskich win Dynia - marynowana, krem na ostro, krem na słodko, ciasto, placki - będzie pysznie! Jabłka - jesień to czas na pyszne polskie jabłka - szarlotka, mus, naleśniki Gruszki - w sałatce, jako deser, w ciastach Domowe przetwory - jeszcze(...)wiem co, ale coś muszę zapuszkować w słoikach :P Nie jestem fanką grzybów, ale kocham kurki, rydze i pieczarki - mam nadzieję trochę z nimi poszaleć w kuchn Rozgrzewające zupy krem - pieczarki, dynia, soczewica, groszek etc. Festiwal kuchni amerykańskiej Festiwal kuchni włoskiej A jakie Wy macie plany, nie tylko kulinarne, na wrzesień? Czym pachnie u Was jesień w kuchni? Czekam
Cooking MonsterTo była próba i wyszło super. Bardzo fajny smak. Nawet mój mąż który za dynią nie przepada był bardzo zadowolony. Dynię pokroić na kawałki mogą być
Kuchnia Pokoleńdworze zimno, pada, a dni są coraz krótsze na ratunek przychodzi ... rozgrzewająca i sycąca zupa !! Jedną z moich ulubionych jest krem dyniowo - marchewkowy. Jesienią, gdy dyni jest pod dostatkiem - staram się zrobić jej zapasy na zimę mrożąc ją pokrojoną w kostkę w zamrażalniku lub przygotowując mus z pieczonej dyni. W ten sposób nawet zimą można się rozkoszować smakami
Taste TherapyHokkaido ze skórą) i suszone papryczki. Gotować do miękkości dyni. Kasztany obrać z łupin i dodać je do zupy. Wyjąć papryczki, a resztę zupy zmiksować na gładko ręcznym blenderem. Do zupy dodać z powrotem papryczki. Doprawić zupę do smaku solą i pieprzem. Ewentualnie podgrzać lub rozcieńczyć warzywnym bulionem albo wrzątkiem. Zupę podawać z natką pietruszki. Prawie rok temu pisałam tutaj(...)swoich wrażeniach z lektury "Ostatni dzień roku" Katarzyny Misiołek . Wtedy też podawałam przepis na zupę-krem z dyni. Dziś kolej na drugą część tamtej historii w książce pt. "Dziewczyna, która przepadła" . W pierwszej części ("Ostatni dzień roku") można było przeczytać o emocjach Magdy po zaginięciu jej siostry Moniki. W drugiej części swoje odczucia przekazuje czytelnikowi Monika. Dowiadujemy się w niej
Weekendy w domu i ogrodziesię deser. Jestem zbyt dużym smakoszem, żeby odmawiać sobie małych słodkich przyjemności;) Ale... wraz ze świadomością tego, co jemy, wzrasta świadomość tego, kim jesteśmy i kim się stajemy:) Zupa - krem z dyni fot. Izabela Magdalena Składniki: (porcja duża) 1/2 dyni (może być mała cała np. Hokkaido) 5-6 marchewek 7-8 ziemniaków pietruszka seler cebula czosnek (niekoniecznie) podroby drobiowe pomidor(...)roboty") pieprz, sól, gałka muszkatołowa, vegeta - własnej produkcji. trochę masła fot. Izabela Magdalena W garnek wlewamy trochę wody, tak aby warzywa i podroby były zanurzone. Nie za dużo, wówczas zupa będzie zbyt rzadka. Dynię obieramy, miąższ kroimy w kostkę. Podsmażamy na maśle na patelni. Obraną marchew, ziemniaki, pietruszkę, seler, kroimy w kostkę. Wrzucamy do garnka. Cebulę obieramy. Podobnie czosnek. Kroimy
Kuchnia smakówkolejna propozycja wykorzystania dyni podczas przyrządzania codziennych posiłków. Jest to ciekawa alternatywa dla tradycyjnych zup i kremów. Krem jest nasycony aromatem i smakiem imbiru i chili, ale nie jest ostra, może być, ale to od Was zależy jak dużo chili użyjecie. Składniki: Aromatyczny krem z dyni mała dynia (moja w... Więcej The post Aromatyczny krem z dyni appeared first
Magiczny GarnekSezon na dynię w pełni, zatem warto skorzystać z tego natura nam daje. Stuprocentowo jestem zwolenniczką korzystania z produktów sezonowo, w moim odczuciu przyroda sama nam podpowiada na co aktualnie jest czas. Dynia to jesienne warzywo, sycące, o ciekawej konsystencji, niskokaloryczne a jednocześnie nie tak lekkie, jak na przykład ogórek. O delikatnie słodkim smaku i zdecydowanie jesiennym kolorze. Ze względu(...)słodkich. Możesz z niej przygotować słodkie gofry, ale i wytrawny gulasz. Świetnie sprawdzi się starta do ciasta dyniowego, jak i w połączeniu z mleczkiem kokosowym do wytrawnej zupy krem. Z dynią możesz kombinować, ale kto z Was wpadł na pomysł zrobienia z niej pesto? To niezwykle prosta i smaczna sprawa! Wystarczy parmezan, puree z dyni, sól, orzeszki pinii albo pistacje
Mango Papajaskórę i zwarty miąższ. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia skórą do dołu i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy około 45-50 minut, aż dynia będzie miękka. Gdy trochę przestygnie wybieramy łyżką miąższ, zawijamy w ściereczkę i odciskamy nadmiar wody. Miksujemy za pomocą blendera. Możemy też nie odciskać wody, tylko po zmiksowaniu przełożyć puree(...)zamknąć w słoikach i zapasteryzować.Ja zwykle jednak mrożę - 1 szklanka puree na woreczek strunowy. Puree możemy wykorzystać zimą (i nie tylko) np. w takich przepisach :- zupa krem z dyni z curry i imbirem - dyniowe ciasto z orzechami - gnocchi dyniowe z masłem szałwiowym, rukolą i parmezanem- placuszki dyniowe z brzoskwinią i karmelemSMACZNEGO
Moje Kuchenne Rewelacje