podane w atrakcyjny sposób. Dania proste, ale nie nudne i bogate smakowo. Każde danie zawiera dużo zielonych warzyw. My jedliśmy tam tylko dyniowe risotto ze śliwkami i lekką zupę z kalafiorem, jarmużem i cieciorką. Zaletą jest niewątpliwie to, że lokal otwarty jest od 7.30 w dni powszednie i od 9 w weekendy. Ahimsa ul. św. Antoniego 23 Ciekawe orientalne(...)przystępne ceny - no i jedzenie zadowalające kubki smakowe i wypełniające żołądek :) Do Ahimsy trafiliśmy przez przypadek wracając w Urban Vegan i postanowiliśmy wejść na małe co nieco - dwie zupy - dyniową oraz miso z boczniakami. Porcje zamówiliśmy małe, ale i tak były duże i najedliśmy się do syta. Więcej opcji z menu Ahimsy zdecydowanie jeszcze przed nami :) Baszta ul. Kraińskiego
Bananowe PolePyszna, lekka i rozgrzewająca zupa z kalafiorem, soczewicą i filetem białej ryby. Z pomidorami, marchewką oraz dużą ilością natki pietruszki i koperku. Pikantna i aromatyczna. Warto ją ugotować np. wtedy, gdy mamy do zagospodarowania resztki filetów z ryb. Wszystkie warzywa gotujemy jednocześnie, co zajmuje tylko 10 minut, następnie do gorącego bulionu dodajemy passatę pomidorową, a po jej zagotowaniu wkładamy(...)plasterki. Soczewicę płuczemy na sicie. W średnim garnku, na małym ogniu rozgrzewamy masło i oliwę. Dodajemy pokrojoną cebulę i czosnek. Smażymy 2 minuty, nie rumienimy. Dodajemy soczewicę, różyczki kalafiora i marchewkę. Doprawiamy solą, świeżo zmielonym pieprzem i szczyptą chili. Opcjonalnie także nasionami kopru włoskiego. Smażymy 2 minuty. Stopniowo dolewamy bulion lub wodę i zagotowujemy. Przykrywamy pokrywką, redukujemy płomień do minimalnego
cool and mintyAromatyczna i rozgrzewająca zupa z dużą ilością warzyw - kalafiora, ziemniaków, marchewki - oraz aromatycznych przypraw i drobniutko posiekaną piersią kurczaka. Podawana z płatkami parmezanu i świeżą natką pietruszki. Gęsta i pożywna, do częstego powtarzania nie tylko zimową porą. SKŁADNIKI/ 4 porcje 350 g ziemniaków pokrojonych w drobną kostkę 450 g kalafiora podzielonego na różyczki 1- 1i1/4 l gorącego bulionu warzywnego, drobiowego(...)marchewkę. Chwilę smażymy i dodajemy różyczki kalafiora oraz pokrojone w kosteczkę ziemniaki. Wlewamy gorący bulion lub wodę. Zagotowujemy, zmniejszamy ogień do małego i gotujemy pod przykryciem przez około 20 minut - do miękkości warzyw. Dodajemy pomidory z puszki wraz z zalewą i gotujemy przez kolejne 10 minut. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku. Gęstość zupy regulujemy bulionem lub wodą. Przed podaniem
cool and mintyPyszna zupa krem o bardzo ciekawym smaku...czuć kalafior, kokos, ale też nutę czosnku, a dodatek czarnuszki idealnie tu pasuje, gdyż dodaje aromatu i podkręca smak zupy 😉 Pomysł na zupę zaczerpnięty z pewnej książki (w sumie już nie pamiętam jakiej - gdzie tylko mogę przeglądam książki kucharskie i zapisuję inspiracje 😁), a wykonanie to już moja inwencja twórcza. Nie byłabym też sobą(...)następnie zalewamy wodą, w ilości takiej, by cały kalafior znalazł się pod wodą. Gotujemy do momentu aż kalafior będzie miękki. Następnie całość blendujemy na gładki krem. Dodajemy mleko kokosowe oraz przyprawy curry, gałkę muszkatołową, sos sojowy oraz sól i pieprz. Zagotowujemy zupę i trzymamy jeszcze na ogniu przez 2 min. Wlewamy na talerz, posypujemy czarnuszką i podajemy z grzankami
Kuchnia MagdaLenydwóch lanczy, a smażony indyk stał się podstawą jednego obiadu i dodatkiem do zupy instant. Całe menu na ten tydzień wygląda tak: Poniedziałek: Sushi bowl Wtorek: Pieczony kalafior z sosem romesco Środa: Zupa instant Czwartek: Indyk piccata Piątek: Makaron z kalafiorem al forno Pobierz menu na tydzień Codziennie będziemy wrzucać przepisy na dania z tego menu A tu obiecana wcześniej(...)wersji najprostszej, ze spaghetti, może konkurować z najbardziej wyszukanymi pastami. Cóż dopiero mówić o makaronie zapiekanym z kalafiorem i mozarellą, którą proponujemy w jadłospisie na ten tydzień. W menu jest jeszcze jeden makaron: ryżowy, cienki, w bardzo niewielkiej ilości jako dodatek do zupy instant. To rzecz zupełnie nowa w naszym jadłospisie, z której jesteśmy specjalnie dumni – zupa z bulionem
Niedzielny kucharzAksamitna zupa krem z kalafiora z ziemniakami i cebulą ... to pyszna, gęsta i sycąca zupka na mój dzisiejszy obiad. Do przygotowania nie potrzeba długiej listy składników tylko kilka warzyw i podstawowe przyprawy, więc jest bardzo prosta i szybka do zrobienia :-) Składniki na 4-5 porcji : 1 kostka bulionu warzywnego 1 duży kalafior 4 ziemniaki 1 duża cebula 4 szklanki wody(...)Kostkę bulionową rozpuść w szklance gorącej wody i wlej do garnka, dodaj kolejne 3 szklanki wody. Teraz wrzuć kalafiora - gotuj na małym ogniu do momentu, aż kalafior i ziemniaki będą miękkie. Zblenduj zupę na gładką, kremową konsystencję - dodaj łyżkę masła, dopraw solą, pieprzem i gałką i ponownie blenduj. Gotową zupę przelej do miseczek - udekoruj wybranymi ziołami, świeżo mielonym kolorowym pieprzem
Alutka-GotujeCategory: Product #: Regular price:$ (Sale ends ! ) Available from: Condition: Good ! Order now!
Eksplozja smakuPora na kalafiora. Warzywo, które najprawdopodobniej zawdzięczamy królowej Bonie. Jest bogate w witaminy i sole mineralne. Kalafiora można jeść zarówno poddanego obróbce cieplnej, jak i surowego
PichceniomaniaUwielbiam kalafiora - w zupach, w surówkach, w owocowych koktajlach czy jako składnik spodu do pizzy :) Ostatnio rozsmakowałam się w poniższym przepisie. W sumie sama nie wiem jak to danie nazwać - jest to po prostu rozdrobnione i podsmażone warzywo. Czytaj więcej
Kasia Sarnalepszego u progu zimy, jak rozgrzewająca gęsta zupa i to najlepiej z orientalną nutą, która przywodzi na myśl cieplejsze zakątki naszego globu ;) Mam dziś dla Was zatem gęstą zupę z kalafiora z quinoą, kuminem i curry. W dodatku jest ona mało pracochłonna i szybka w przygotowaniu. Składniki: 1 szklanka ugotowanej białej quinoy 1 mały kalafior 1 litr bulionu warzywnego
Quinoa Raz!przykrycia! Gotową zupę blendujemy, ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem, przekładamy na talerze i dekorujemy cebulką. Gotowe!!! W ten sam sposób można przygotować również zupę z kalafiora, jest równie pyszna. Polecam
Rozpustne gotowanieDietetyczna, zdrowa i pożywna zupa kalafiorowa z otrębami. Składniki: 1 kalafior, 8 dag otrąb pszennych, 2 łyżki masła, 1 jajko, sól do smaku, cukier(...)smaku, gałka muszkatołowa do smaku. Wykonanie: Kalafior oczyścić, podzielić na różyczki, włożyć do lekko osolonej wrzącej wody i ugotować. Z masła i otrąb przygotować zasmażkę, rozprowadzić wodą z kalafiora, dodać do zupy i gotować powoli około 10 minut. Doprawić przyprawami (można dodać kostkę rosołową lub warzywną dla podkreślenia smaku) i zaciągnąć rozmąconym jajkiem
Tradycyjna KuchniaNajprostsza zupa na świecie. 15 (no góra 20) minut i gotowa. Smaczna i nieskomplikowana. Z nutą maślaną i świeżo mielonym pieprzem. Zaraz po pomidorowej i rosole
Pyry na Gaz