Uwielbiam zupy! Mogę je jeść codziennie na śniadanie, obiad i kolację Dokładnie tak w dniu wczorajszym raczyłam się przepyszną zupą z czerwoną pastą curry, imbirem, chili i warzywami takimi jak kalafior fasolka szparagowa i kapusta. Wbrew pozorom nie jest zbyt pikantna, z wciąż jędrnymi warzywami, a wykończona jest śmietanką wymieszaną z jogurtem. Zupa ta jest gęsta, bezmięsna i przepyszna, polecam(...)pastę curry, bulion i marchewkę, i gotuj przez 10 minut. Następnie dodaj kalafior, chilli, fasolkę szparagową, cukinię i gotuj kolejne 8-10 minut. Po tym czasie dodaj kapustę i podgrzewaj kolejne kolka minut, aż zmięknie. W międzyczasie, wymieszaj śmietankę z jogurtem i wlej pod koniec gotowania do zupy. Zdejmij z ognia, dopraw jeżeli to konieczne i podawaj zupę posypaną świeżą
karmelowydopiero cudowna i super aksamitna zupa! Zupa krem z kalafiora , którą musisz ugotować. Przepis jest super prosty a sama zupa warta grzechu. Gotowana tylko z kilku najważniejszych składników. Gorąco zachęcam! - niesamowicie kremowa i gęsta zupa - najlepsze dodatki smakowe i idealny dobór ziół - 10 minut szykowania i 20 minut gotowania
AniaGotuje.plzupę, jest naprawdę sycąca, ze względu na dodatek sera, pestek słonecznika i orzechów włoskich. W połączeniu z grzankami, może stanowić nawet główne danie. Koniecznie posypcie ją świeżymi ziołami. Tymianek albo koperek będą pasować idealnie! Poziom zaawansowania: Średni Składniki na ok. 6 porcji: 900 g kalafiora 900 ml mleka ok. 300 g włoszczyzny ok. 100 g sera żółtego 100 ml śmietanki(...)Przekładamy zawartość patelni do garnka z mlekiem. Następnie dodajemy różyczki kalafiora. Kiedy będzie on już miękki, dolewamy do garnka bulionu. Gotujemy całość przez chwilę na małym ogniu. Dorzucamy starty ser. (My użyłyśmy goudy, ale może być też cheddar albo edamski.) Kiedy ser się rozpuści, dolewamy śmietanki i doprawiamy zupę solą, pieprzem, wedle uznania. Zupę serwujemy z grzankami, przyprażonymi pestkami słonecznika
Pyszny DuetWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Ostatnio zrobiłam pyszną zupę z dużą ilością warzyw. Wykorzystałam do niej mrożoną mieszankę warzyw w której znajdowały się: kalafior, brokuł oraz mała marchewka (można użyć również świeżych warzyw). Dodatkowo dodałam do niej zieloną fasolkę szparagową i ziemniaki. Wyszła bardzo smaczna. Nadaje się zarówno na obiad jak i kolację
Marta GotujeDelikatna, kremowa zupa krem z kalafiora z dodatkiem chipsów z wędzonego boczku. Doprawiona białym pieprzem Kamis i solą morską prowansalską firmy Kamis. Jest pyszna i sycąca bardzo polecam. Składniki: 0,5 kalafiora 1 mniejsza pietruszka kawałek selera 10 cm pora 3 średnie ziemniaki 3 ząbki czosnku 1 płaska łyżka masła 2 litry bulionu warzywnego ( u mnie z kostki) sól
Ala piecze i gotujesmażeniaCebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na niewielkiej ilości oliwy i zalewamy wodą (około 1,5 litra).Dodajemy różyczki kalafiora i marchew (wcześniej obraną i pokrojoną w plastry). Gotujemy aż do miękkości. Następnie zupę miksujemy w blenderze i dodajemy mleczko kokosowe i nadal podgrzewamy na ogniu. Doprawiamy gałką, solą, pieprzem, curry oraz tartym imbirem. Dekorujemy ziołami. Proste
Bon Appetit Małgorzatybardzo syty . Ma całkowicie inny smak niż kalafior gotowany. Z części upieczonego kalafiora zrobiłam sobie pyszną pastę. Jest ona doskonałym dodatkiem do chrupiących warzyw, jako kleks do zupy warzywnej Baza .Taka wersja kalafiora jest świetna do lunch box'u do pracy, szkoły, w podróż, na piknik. Kalafior jest członkiem rodziny krzyżowych warzyw, występuje często w cieniu swojego kuzyna zielonego brokuła(...)Dąbrowskiej. Orientalna zupa z pieczonych warzyw i z dynią piżmową. Niezwykle zdrowy i aromatyczny wegański krem. Post dr Dąbrowskiej. Niezwykle aromatyczna toskańska zupa warzywna. Wersja wege. Post dr Dąbrowskiej. Kuskus z kalafiora. Danie sycące, zdrowe i bardzo aromatyczne, wegańskie. Post dr Dąbrowskiej
Naturalna KuchniaKrem z kalafiora to jedna z naszych ulubionych zup. Często też robię zagęszczaną kalafiorową z ziemniakami. Przeszkadza mi w nich tylko monotonność kolorystyczna. Ponieważ akurat kupiłam pataty postanowiłam urozmaicić zupę dodając oprócz zwykłego ziemniaka patata. Zupa wyszła super ( doprawiłam ją gałką muszkatołową bo kalafior lubi tą przyprawę ). Czytaj więcej
Buniabaje w kuchniwww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Zupa jest bardzo prosta w przygotowaniu, a dodatkowo niezwykle smaczna, delikatna i taka śmietankowa... Lubię takie! A Wy? mięso na wywar (u mnie z kurczaka) 400g kalafiora 1 szklanka zielonego groszku (mrożonego, może być w puszce) 4 ziemniaki 1 marchew 1 pietruszka kawałek selera kawałek pora + 1 łyżeczka masła 2 łyżki natki(...)mięsny z dodatkiem listków laurowych i ziela angielskiego. Do garnka wrzucić pokrojone ziemniaki, marchew pietruszkę, selera oraz podduszonego na maśle pora. Około 10 minut przed końcem gotowania się zupy - dodać różyczki kalafiora oraz mrożony groszek. (Korzystając z groszka w puszce - należy dodać go na samym końcu.) Obie śmietany rozmieszać z odrobiną zimnej wody i połączyć z zupą. Całość doprawić
Di gotujecukinii z serkiem topionym Kluski kukurydziane Krem z białych szparagów Krem z barszczu ukraińskiego Krem z pieczarek Zupa gulaszowa Barszcz świąteczny czysty Kapuśniak na żeberkach wędzonych Krem z kalafiora z chipsami Zupa z cukini z jabłkiem Zupa czosnkowa Zupa grzybowa z łazankami Krem z dyni z szafranem i migdałami Krem z pomidorów z serowymi uszkami
Ala piecze i gotujemożna ją podać również z makaronem i ziemniakami. składniki na 4 porcje włoszczyzna ( marchewka, pietruszka, kawałek selera i pora ) 1 przypieczona cebula 2 ząbki czosnku 1 kalafior kość na zupę 4 ziarenka ziela angielskiego 1/2 szklanki śmietany pęczek posiekanego koperku sól lane ciasto 2 jajka 3-4 łyżki mąki pszennej sól przepis Kalafior dzielimy na mniejsze różyczki(...)dużym garnku umieszczamy kość oraz podzielony na mniejsze części kalafior, dodajemy włoszczyznę: marchew, pietruszkę, kawałek selera i pora, przypieczoną cebulę, czosnek oraz ziarenka ziela angielskiego. Wszystko zalewamy 2 litrami wody i gotujemy do miękkości warzyw. Gorący wywar doprawiamy solą. Do miski wbijamy jajka, dodajemy mąkę oraz szczyptę soli i wszystko mieszamy do uzyskania gładkiego, lejącego się ciasta. Do drugiej miseczki
Smakowite Daniamożna ją podać również z makaronem i ziemniakami. składniki na 4 porcje włoszczyzna ( marchewka, pietruszka, kawałek selera i pora ) 1 przypieczona cebula 2 ząbki czosnku 1 kalafior kość na zupę 4 ziarenka ziela angielskiego 1/2 szklanki śmietany pęczek posiekanego koperku sól lane ciasto 2 jajka 3-4 łyżki mąki pszennej sól przepis Kalafior dzielimy na mniejsze różyczki(...)dużym garnku umieszczamy kość oraz podzielony na mniejsze części kalafior, dodajemy włoszczyznę: marchew, pietruszkę, kawałek selera i pora, przypieczoną cebulę, czosnek oraz ziarenka ziela angielskiego. Wszystko zalewamy 2 litrami wody i gotujemy do miękkości warzyw. Gorący wywar doprawiamy solą. Do miski wbijamy jajka, dodajemy mąkę oraz szczyptę soli i wszystko mieszamy do uzyskania gładkiego, lejącego się ciasta. Do drugiej miseczki
Smakowite DaniaZdrowa i pożywna zupa kalafiorowa z młodymi warzywami i ziołami. Bardzo aromatyczna. Najlepiej smakuje wiosną i latem, chociaż kalafior jest dostępny przez cały rok. Składniki: • 1 kalafior • 4 ziemniaki • pęczek młodej włoszczyzny – marchewka, pietruszka, seler • 2 szalotki • 3 łyżki posiekanego koperku • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki • kilka gałązek naci selera i lubczyku – posiekane(...)koperek, pietruszkę, liście selera i lubczyku, odłożyć trochę koperku i natki do posypania. • Gotować do miękkości kalafiora 10-15 minut. • Zahartować śmietanę aby nie zważyła się – do śmietany wlać gorącego płynu z zupy i wymieszane wlać z powrotem do zupy. Nie gotować. • Zupę na koniec doprawić do smaku
To co kochamoraz ziołami prowansalskimi. Zupę rozlać do misek, podawać z pestkami dyni. Udekorować świeżymi ziołami (najlepiej tymiankiem), dodać kilka kropel oleju sezamowego albo z pestek dyni. Zupę podawać z grzankami. Krem z kalafiora i marchewki
Bon Appetit Małgorzatywarzywa obieramy por kroimy w pół krążki a pietruszkę i marchewkę trzemy na tarce jarzynowej.Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy warzywa i dusimy do miękkości. Do gotującej się zupy dodajemy w trakcie różyczki kalafiora , oraz warzywa uduszone na patelni oraz serek topiony,doprawiamy do smaku jarzynką lub solą oraz pieprzem, gotujemy całość jeszcze 10 minut, po czym kilka różyczek brokuła wyciągamy(...)dekoracji, tak samo skrzydełka, resztę zmiksować blenderem na krem. Gorącą zupę rozlać do miseczek udekorować koperkiem i kalafiorem, podawać. Smacznego
Wanilia i Kardamon