zrazy wieprzowe - 95 przepisów (strona:2/7)

Rolady z indyka pieczone z rozmarynem 170

patelni, tylko wraz z pokrojonymi w ósemki ziemniakami piekłam w piekarniku przez 45 minut. Polecam również przepis na zrazy bite, czyli tradycyjne bitki wołowe i zrazy wieprzowe zawijane. Rolady z indyka pieczone z rozmarynem Składniki na 3 szt.: 3 plastry miesa z indyka (z piersi) 100 g pasta z bakłażana z czosnkiem i chili 3 gałązki rozmarynu

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
ZRAZY MIELONE Z MIĘSA MIESZANEGO 153

Składniki: 30 dkg wołowiny bez kości 50 dkg wieprzowiny bez kości 10 dkg bułki czerstwej 8 dkg cebuli 1 jajo 2 dkg soli 10 dkg tłuszczu

Przepisy kulinarne babci Antoniny
Zrazy z łopatki w sosie własnym 632

Zrazy z łopatki w sosie własnym Pyszne i kruchutkie zraziki , wypełnione tradycyjnym farszem . Nie jest to klasyczny przepis , tylko tuningowany , ale to nie zmienia faktu ,że w chłodne dni , moje dzieciaki pochłaniają je jak by to były pączki " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley(...)height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki na około 6 zrazów : 1 kg wieprzowej łopatki 1 ogórek kiszony – duży kawałek boczku wędzonego – około 100 g 1 cebula dość spora sól , pieprz do smaku 1 łyżeczka suszu warzywnego (ja używam własnej

Ogrodnik w podróży
Zrazy z szynki wieprzowej 274

lubię zrazy. Ale zdecydowanie wolę zrazy z mięsa wieprzowego niż wołowego. Są delikatniejsze i bogatsze w smaku. Wyśmienicie smakują w towarzystwie ziemniaków i zasmażanych na maśle buraczków. Jeżeli uda nam się kupić gotowe mięso poporcjowane na zrazy, mamy problem z głowy, jeżeli nie to mięso wieprzowe należy pokroić w plastry grubości 1 cm, a następnie(...)każdy płat mięsa nałożyć 3-4 słupki ogórka i 1-2 łyżki podsmażonej cebulki. Zawinąć brzegi mięsa, a następnie zrolować cały płat. Każdy zraz zabezpieczyć wykałaczką przed rozwinięciem. Na patelni rozgrzać olej. Obsmażyć zrazy z każdej strony na rumiany kolor. Przełożyć rulony do wyższego rondla i zalać je bulionem, do wysokości włożonych roladek. Dodać ziele angielskie i liście laurowe

Świat Domowej Kuchni
ZRAZY Z SZYNKI WIEPRZOWEJ 278

Zrazy zrobione z chudej szynki wieprzowej lubię zdecydowanie więcej niż te z wołowiny. Są delikatniejsze a robi się je dokładnie tak samo jak tradycyjne zrazy wołowe. Składniki: 1,5 kg chudej szynki wieprzowej 2-3 ogórki kiszone 2 cebule kawałek boczku wędzonego łyżeczka musztardy sarepskiej sól,pieprz ziele angielskie liść laurowy bulion łyżka mąki (do sosu) trochę śmietany(...)smarujemy ostrą musztardą i nakładamy na niego pasek boczku, ogórka i trochę cebuli. Po wierzchu posypujemy słodka papryką, spinamy wykałaczką lub obwiązujemy nitką. Olej rozgrzewamy na patelni, i obsmażamy zrazy dość mocno na rumiano z każdej strony.  Cebule pokrojoną w piórka dorzucamy do podsmażonego mięska. Następnie podlewamy zrazy bulionem, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i gotujemy

Walijskie Pichcenie
Wyśmienite roladki wieprzowe z suszonymi pomidorami 139

Roladki wieprzowe czy może zrazy, chyba tak też można nazwać to danie. Bardzo smaczne. Złamane pastą z  suszonych pomidorów. Polecam na bardziej odświętny obiad np. w niedzielę. SKŁADNIKI: 1 kg. ładnej szynki wieprzowej może być schab pasta z suszonych pomidorów 20 dag. sera typu chedder  plastry wędliny ogórek kiszony Na marynatę:   Zioła typu:   majeranek

W kuchennym oknie Ewy
Zrazy wołowe 342

Zrazy przygotowywane są z różnych postaci i rodzajów mięsa – wołowego, wieprzowego, dziczyzny, tłuczonego czy mielonego. Rozmaite są również ich nadzienia. Jednak zrazy wołowe mające postać rolady nadzianej wędzonym boczkiem, cebulą i kiszonym ogórkiem należą współcześnie do „klasyki klasyki”. Zna je prawie każdy, choć niekoniecznie każdy wie jak je zrobić. Zrazy wołowe przyrządza się z różnych rodzajów tego(...)Cóż, tu będziemy musieli nieco poćwiczyć, a jeśli początki będą trudne i coś „nie wyjdzie” – wykazać się inwencją jak zwinąć zraza ze „sztukowanego” mięsa. Z kolei ubijanie wołowiny tłuczkiem bywa nieco większym wyzwaniem dla rąk aniżeli w przypadku wieprzowego schabu. Wołowina w większości wypadków nie jest bowiem mięsem szczególnie miękkim. Dlatego ważną sprawą jest doprowadzenie jej do takiej kruchości

Kulinarna Pokusa
Kartoflanka ze zrazami 166

wieczorkiem zrobiłam zrazy , przełożyłam je do wolnowaru , ustawiłam i poszłam spać.Rano dodałam pokrojone ziemniaki ,"wybyłam" z domu a jak wróciłam to zupka była już gotowa. Zrazy kilka plastrów polędwicy wieprzowej troszkę mielonego mięsa domowa vegeta musztarda susz warzywny lub pokrojona włoszczyzna listek, ziele sól koperek Mięso pokroić na plastry i rozbić.Posypać wegetą, posmarować musztardą.Na każdy

Moje domowe kucharzenie
Zupa chrzanowa z jajkami i zrazami 195

wywarze ze zrazów zupkę chrzanową..tak więc dla odmiany zupka chrzanowa zamiast z białą kiełbasą była ze zrazami..jajko też oczywiście było.. Zrazy kilka plastrów polędwicy wieprzowej marchewka gotowana boczek gotowany ogórek kiszony domowa vegeta susz warzywny lub pokrojona włoszczyzna listek, ziele sól koperek Mięso pokroić na plastry i rozbić.Posypać wegetą, posmarować musztardą.Na każdy

Moje domowe kucharzenie
Zrazy z szynki ze słoninką i ogórkiem 230

słoninką i ogórkiem Miały być zrazy wołowe, ale nie mogłam w sklepie znaleźć ładnego kawałka wołowiny. Za to piękny kawałek szynki wieprzowej do mnie się uśmiechnął i od razu trafił w moje ręce.  Zwijane zrazy, to było danie popisowe mojej Mamy.  Małe, piękne, smaczne zwijańce i kilometry białej nitki(...)Kochałam jeść te zrazy i zarazem ich nie cierpiałam, za to, że nitka wydawać się mogło nie miała końca. Dodatkowym utrapieniem tego nieszczęsnego zabiegu był zachlapany stół, ubranie i wszystko wokół :) Jednakże wszystko powyższe nie miało znaczenia, gdy już w końcu do buzi trafiał pierwszy kęs zraza. Niebo w....sami Wiecie :) Składniki: ładny kawałek szynki wieprzowej (około

na moim stole...
Pieczarkowe rolady z szynki 171

Pieczarkowe rolady z szynki Rolady pieczarkowe , to zawsze dobry pomysł na obiad lub na zagospodarowanie kawałka dość suchego mięsa jakim jest szynka . Oczywiście wiele osób , może

Ogrodnik w podróży
Zrazy mielone w sosie grzybowym. 369

drobną kostkę cebulę i przyprawy oraz "proszek grzybowy" - razem smażyć około 1/2 godz. podlewając wodą w której gotowały się grzyby, zaprawić śmietaną i sos gotowy,  ZRAZY  0,5kg. zmielonej szynki wieprzowej 1 jajko cebula  łyżka masła klarowanego przyprawy:sól, pieprz, majeranek, ewentualnie vegeta WYKONANIE: cebulę kroimy w drobną kostkę, szklimy na maśle, do mięsa wrzucamy wszystkie

Kuchnia Beaty
Schab w sosie śmietanowym 225

sztuką mięsa nazywano szynkę wieprzową w sosie . Sztuką mięsa nazywa się też duszoną wołowinę, ale my pozostańmy przy dzisiejszym schabie. Tak przygotowany schab jest bardzo delikatny, kruchy, rozpływa się w ustach, a sos do mięsa przygotowany jest na bazie wywaru z dodatkiem śmietany. Uwielbiam duszone mięsa z sosami, np. zrazy wołowe zawijane , czy też wieprzowe , a tak przygotowany

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Zrazy z brokułem. 233

Składniki: 500g polędwiczek wieprzowych, cebula (jedna do środka zrazów i jedna do sosu), ogórek kiszony (dwa, trzy), kawałek sera żółtego, sól, pieprz, serek topiony, 2 ząbki czosnku, brokuł - kilka różyczek. Przygotowanie:     Mięso pokroić na plastry i rozbić. Posolić i popieprzyć. Na każdy plaster mięsa położyć po kawałku cebuli, sera, brokuła i ogórka.  Dobrze

W kuchni u Moniki
Zraziki z szynki 148

Najpopularniejsze są zrazy z mięsa wołowego. Nasze są z szynki wieprzowej, co wcale nie umniejsza ich walorów smakowych. Potrzebujemy: -zwarty kawałek szynki wieprzowej - ok. 1 kg -3 plastry boczku wędzonego lub surowego -cebulę -3 marchewki -ogórek kiszony -2 ząbki czosnku -ketchup -przyprawę do mięs -olej -kawałek pora    Szynkę kroimy w plastry grubości ok. 0,5 cm. Plastry(...)rozgrzanym olejem i rumienimy ze wszystkich stron.    Zdejmujemy z patelni do naczynia żaroodpornego a na patelnię przekładamy pokrojone warzywa. Gdy się zeszklą przekładamy do naczynia na zrazy.    Dolewamy 0,5 szklanki wody przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C na 30 minut. Zmniejszamy temperaturę do 160 st. C i pieczemy kolejne

Maminek kulinarny