ziemniaki pieczone - 9045 przepisów (strona:27/603)

Pieczone ziemniaki z boczkiem 268

Bardzo lubię pieczone ziemniaki i czasem sobie urozmaicam ich zrobienie. Ostatnio napotkałam się na zdjęcie ciekawie podanych ziemniaków. I oczywiście musiałam też spróbować. Różnymi składnikami ludzie je przekładają. Ja postawiłam na sam boczek i na koniec delikatnie posypałam serem żółtym. Składniki: 4 duże ziemniaki, boczek - ok. 26-30 cienkich plasterków, garść startego sera żółtego, olej lub oliwa, przyprawa(...)Plasterki boczku przekroić jeszcze na pół i powkładać w poprzekrajanego ziemniaka. Olejem lub oliwą delikatnie posmarować ziemniaki. Posypać przyprawą do ziemniaków. Włożyć do naczynia żaroodpornego i przykryć. Piec conajmniej 60min. ( jeżeli ziemniaki są naprawdę duże) w piekarniku nagrzanym do 200stopni C. Więcej niż połowę czasu piec pod przykryciem, później piec bez niego. Na koniec sprawdzić długią wykałaczką czy ziemniaki

W kuchni u Moniki
Kalafior/brokuły z sosem serowym 79

razem nie z bułką tartą i masełkiem, nie panierowane , czy w cieście piwnym , a polane beszamelowym sosem serowym. Do tego jajo sadzone i pieczone ziemniaczki. O dziwo, pieczone ziemniaki też fajnie smakowały maczane w sosie Może nie był to jakiś wybitny obiad, no i jakby nie patrzeć, takie warzywa prosto z wody, polane roztopionym masłem smakują(...)przykryciem na małym ogniu. Pod koniec oprószamy je solą oraz pieprzem. Warzywa podajemy polane sosem (można go dodatkowo posypać posiekaną natką), z jajkiem sadzonym oraz ziemniakami (z wody lub pieczonymi

Smaki Na Talerzu
98. Obiadokolacja z piekarnika czyli: zapiekanka ziemniaczana z wędzonym twarogiem, żurawiną i świeżym szczypiorkiem na pó 261

moździerzu kolendra - do smaku - opcjonalnie jako mięsny akcent idealnie pasowałby tu przesmażony boczek pokrojony w drobną kostkęlub plastry, szynka szwarcwaldzka w plastrach lub ulubiona kiełbasa np. leśna, czy z pieca. Ziemniaki dokładnie myjemy, obieramy i kroimy w plasterki o grubości ok. 0,5 mm. i wrzucamy je do zimnej wody aby nie sciemniały. Ząbek czosnku siekamy w bardzo drobną kostkę(...)masą śmietanowo-jajeczną. Posypujemy posiekanym szczypiorkiem i pozostałą żurawiną. Zapiekankę pieczemy w nagrzanym do 190*C ok. półtorej godziny aż do całkowitej miękkości ziemniaków - sprawdzamy to wkuwając w plastry widelec lub wykałaczkę. Po połowie czasu pieczenia, gdy zauważymy znaczne zarumienienie powierzchni naczynie nakrywamy folią aluminiową, aby przyspieszyć mięknięcie ziemniaków i zapobiec przypaleniu. Zapiekankę dekorujemy wedle upodobań. Propozycja smakuje zarówno

Symfonia Smaków
Pieczone młode ziemniaczki 1015

Pieczone młode ziemniaki Danie, które może stanowić samodzielny posiłek, bądź też jako dodatek do mięsa, ryby itp. Podałam ziemniaczki z sosem paprykowym i sosem czosnkowym . Danie to wygląda rewelacyjnie, smakuje równie dobrze, jest łatwe w przygotowaniu i oczywiście tanie. Polecam gorąco. Składniki: młode ziemniaki oliwa rozmaryn sól słodka papryka czosnek Sposób przygotowania: Ziemniaki dokładnie myjemy, jeśli potrzeba szorujemy(...)papierem do pieczenia i ułożyć na nim ziemniakiZiemniaki posolić, posypać rozmarynem i skropić oliwą - bądź też posmarować każdego ziemniaka pędzelkiem. Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Wstawić ziemniaki i piec około godziny (czas pieczenia będzie uzależniony od wielkości ziemniaka, jeśli będą to małe ziemniaczki to wystarczy 40 minut, przy większych nawet 1,5 godziny). Na 15-20 minut przed

na moim stole...
Pieczona kiełbasa i ziemniaczki w ziołach 180

needs. Does this look wrong? Składniki około 12 szt. ziemniaków 2 długie kiełbasy (u mnie Toruńskie) 4 łyżki oleju 1/2 łyżeczki pieprzu cytrynowego 3/4 łyżeczki słodkiej papryki zioła włoskie - mieszanka przypraw* sól + woda do gotowania ulubiona surówka - u nas kapusta kiszona * u mnie zioła włoskie w młynku - 5 przekręceń Przygotowanie Ziemniaki dobrze myjemy (nie obieramy!) i kroimy w ćwiartki, mniejsze(...)pieprzem cytrynowym, słodką papryką i ziołami włoskimi. Ziemniaki po obgotowaniu układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce (u mnie dwie mniejsze). Każdą ćwiartkę smarujemy przy użyciu pędzelka przygotowaną mieszanką ziołową. Idealna zabawa dla dzieci :) Kiełbasę tniemy na porcje (u mnie 4 kawałki), każdą nacinamy dość głęboko  i układamy na blasze wraz z ziemniakami. Blachy wkładamy do nagrzanego do 200 stopni

Słodkie okruszki
Pieczone ziemniaki smakujace jak z ogniska 258

smakują same lub ze śmietaną i sola. Jest to mój smak dzieciństwa... po wykopkach rozpalało się ognisko i piekło w nim ziemniaki. Zjadaliśmy je jeszcze bardzo gorące ze skórką która była najlepsza. Polecam a obiecuję, że się nie zawiedziecie! Ziemniaki pieczone Składniki: kilka ziemniaków kilka łyżek mąki sól Do dzieła!!! Ziemniaki dobrze myjemy (nie obieramy) - ja szorowałam szczoteczką(...)Mieszamy w misce sól z mąką i obtaczamy w tym ziemniaki. Wkładamy do piekarnika na ok 1 h w temperaturę 200 stopni. Pieczemy aż będą miękkie. Zjadamy ze skórką Smacznego

sierotka maRysia w kuchni
Piersi z gęsi w sosie śliwkowym z pieczonymi ziemniakami 275

przykrywamy. 8. Piekarnik z funkcją termoobiegu nagrzewamy do temperatury 170 st. i wkładamy przygotowane danie. Pieczemy ok. 1 – 1,5 godziny. 9. Podczas gdy piersi się pieką, przygotowujemy ziemniaki. W naczyniu do zapiekania mieszamy olej rzepakowy, sól i tymianek. 10. Ziemniaki odsączamy z wody, przekładamy do naczynia z mieszanką przypraw i mieszamy. 11. Mniej więcej po upływie(...)pieczenia gęsi, wkładamy do piekarnika naczynie z ziemniakami i pieczemy razem kolejne 30 – 40 min. 12. Po upieczeniu pierś kroimy na plastry. Podajemy polane sosem śliwkowym, zapiekanymi ziemniakami oraz ulubioną sałatką. Smacznego

Podwójnaporcja
Ziemniaki pieczone po szwedzku. 411

przepis na pieczone w piekarniku ziemniaki, pocięte w poprzek i doprawione tylko odrobiną morskiej soli. Ziemniaki tak przygotowane zostały pierwszy raz w Szwecji, dokładniej w restauracji Hasselback (pod nazwą hasselback też można je spotkać). Jakie są tak przygotowane ziemniaki? Miękkie w środku a chrupiące na zewnątrz - prawie jak ziemniaki z ogniska :) Są świetnym uzupełnieniem obiadu - pasuje do nich(...)wyrazista surówka i np. karkówka w ketchupie .  Zapraszam też do zapoznania się z przepisem na pieczone krojone ziemniaki. Składniki: małe ziemniaki - o średnicy 3-4 cm - ilość według uznania olej lub oliwa z oliwek rafinowana (ma wyższą temperaturę dymienia niż ta najwyższej jakości i można na niej smażyć czy piec w temp. 220 stopni) sól morska gruboziarnista

Poezja Smaków - blog kulinarny
Ziemniaki pieczone w mundurkach po włosku! 354

Pieczone młode ziemniaki w mundurkach! Chrupiące ale zarazem mięciutkie. Niby tak proste danie, a jednak potrafi przysporzyć wiele problemów. Niejednokrotnie byłam podpytywana jak robię te ziemniaczki, że są tak pyszne. Dzisiaj zdradzam całą moją wiedzę na ten temat. Moim faworytem są pieczone młode ziemniaczki po włosku. Z zielonymi oliwkami, sporą(...)ilością czosnku i młodego kopru. Ziemniaki lubią masło i dobrą oliwę z oliwek, a połączenie tych dwóch tłuszczy - wywodzące się z kuchni francuskiej, jest idealnym rozwiązaniem dla młodych pieczonych ziemniaków. Smak i aromat młodych ziemniaków zależeć będzie przede wszystkim od użytego surowca - ziemniaka. Jakie wybrać? Sugeruj się przede wszystkim kolorem. Wybieraj młode żółte ziemniaki, bez widocznych żadnych przebarwień. Pamiętaj

SMYKWKUCHNI
Ziemniaki pieczone w mące. 170

Pieczone ziemniaki obtoczone w mące – trochę nietypowo ale pysznie Pierwszy raz jadłam tak przyrządzone ziemniaki u znajomych, którzy przepis ten dostali też od swoich znajomych. Przepis ten lekko zmodyfikowałam o zioła i przyprawy. W wersja którą wtedy jadłam była tylko z mąką -również rewelacyjna – polecam! Składniki: dowolna ilość ziemniaków, mąka sól, pieprz, przyprawy dowolne – takie(...)mące. Można w do tego celu użyć drewnianej łyżki lub po porostu lekko potrząsać naczyniem tak by mąka dostała się do wszystkich ziemniaków. Następnie ziemniaki delikatnie przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w piekarniku przez ok. 20-30 minut w 200 stopniach. Przydatne: Na blasze rozłożyć ziemniaki tak by tworzyły tylko jedną warstwę. Idealne do ryby, mięs

rozgotowana
Pieczone ziemniaki 176

cukinią i czosnkiem, których przygotowanie zajmie dosłownie kilka minut + pieczenie. Nie obawiajcie się pieczonego czosnku, bo w piekarniku czosnek traci swój charakterystyczny, ostry smak i zapach :)~ Pieczone ziemniaki nadziane cukinią i czosnkiem ~Składniki:ziemniakicukiniaczosnekmasło/oliwakilka ząbków czosnkuprzyprawa do ziemniakówZiemniaki myjemy, obieramy i nacinamy. Cukinię kroimy w cieniutkie talarki. Czosnek kroimy w plasterki. Do kieszonek wykrojonych w ziemniakach(...)kładziemy plasterek masła lub skrapiamy oliwą. Między warzywa możemy położyć kilka ząbków czosnku. Całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200*C na około godzinę ( w zależności od wielkości ziemniaków, czas pieczenia może się nieco skrócić lub wydłużyć

Kuchenny Skrawek Nieba
Ziemniaki jak z ogniska z 3 sosami 9652

zastąpi smaku ziemniaków pieczonych w ognisku  ale w łatwy sposób możemy przygotować choć namiastkę tego smaku Składniki : Ziemniaki dowolna ilość  ( małe lub średnie ,ale koniecznie o zbliżonej wielkości ) Sól Masło Na Sos:  Jogurt naturalny zott mały kubeczek  ( jest najlepszy bo lekko kwaśny ) Majonez kielecki 4 łyżki  ( można więcej ) Łyżeczka pasty z chili Ząbek czosnku(...)mnie Pudliszki ( 2-3 łyżki ) Sól , pieprz Wykonanie Ziemniaki dokładnie myjemy , nie suszymy  Mokre oprószyć solą Piekarnik nagrzać do 230 stopni  Na gorącą blachę wsypać ziemniaki i piec koło 60 minut  - w zależności od wielkości i odmiany mogą piec się wolniej lub szybciej Upieczone ziemniaki kroimy na pół do każdego przekrojonego ziemniaka możemy włożyć po troszkę masła

Od kuchni czyli o wszystkim po trochę
Talarki ziemniaczane zapiekane z sosem cebulowym 268

Nieraz robiłam pieczone ziemniaki, w całości i w kawałkach, ale dzisiaj zrobiłam nieco inaczej. Najczęściej piekłam je w folii, tzw. rękawie do pieczenia. Najwygodniejsze. Wrzucasz ziemniaki, składniki dodatkowe i przyprawy, zawiązujesz i do pieca. Można też jednak zrobić inaczej. Ja polałam sosem, żeby nabrały smaku i nie wyschły. Folia aluminiowa też zapobiega przesuszeniu. Świetnie komponują się z gotowanymi(...)matową stroną do góry, tak, by nie dotykała potrawy. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 170stC. Piecz pod folią ok 30-35 minut.Potem usuń ją i piecz dalej przez kolejne 30-35 minut, aż ziemniaki będą miękkie w środku, a chrupiące i złociste z zewnątrz

Anioszek w kuchni
Portugalia - Sojowina w stylu Alentejo (Carne de porco à alentejana) 85

przyznać, że jest wyjątkowo mięsna. Udało nam się jednak zweganizować chyba jedno z najciekawszych portugalskich dań, czyli wieprzowinę w stylu Alentejo (carne de porco à alentejana), czyli pieczone lub smażone ziemniaki z dodatkiem wieprzowiny marynowanej w winie i paście paprykowej, i małżami. W wersji roślinnej usunęliśmy małże, a wieprzowinę zastąpiliśmy kotletami sojowymi. Naszym zdaniem jest godna konkurowania(...)wielkości mniej więcej 3 cm. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni, a ziemniaki przekładamy do naczynia żaroodpornego wyłożonego papierem do pieczenia. Polewamy oliwą i oprószamy solą. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez około 30 minut. W połowie czasu ziemniaki warto lekko przemieszać. 5 minut przed końcem pieczenia ziemniaków dorzucamy czarne oliwki. 4) W międzyczasie na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy kotlety

Roślinożerni urlopowicze
Polędwiczki w sosie śmietanowym z suszonymi pomidorami i whisky z pieczonymi młodymi ziemniakami z rozmarynem 196

oliwek Wykonanie: Ziemniaków nie obieraj. Oczyść je dokładnie, umyj i osusz, następnie umieść w misce. Dopraw solą i świeżo zmielonym pieprzem oraz suszonym rozmarynem. Dodaj oliwę z oliwek. Ilość wedle uznania. Całość wymieszaj łyżką i wyłóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz w 200 C przez 30 minut. Po tym czasie – wyjmij blachę i ziemniaki rozgnieć delikatnie widelcem. Umieść(...)następnie śmietanę, w razie potrzeby dopraw ponownie. Smaż kilka minut – do momentu aż polędwiczka będzie miękka. Mięso wyłóż na talerze, polej sosem, posyp natką pietruszki. Obok połóż pieczone ziemniaki. Smacznego

Moja pasja smaku