ziemniaki pieczone - 8545 przepisów (strona:33/570)

Ziemniaki hasselback 113

Hasselback wywodzą się ze Szwecji i to raczej jej odległych czasów, bo aż 200 lat temu  w Szweckiej restauracji Hasselbacken po raz pierwszy zaserwowano właśnie ziemniaki pieczone w całości pocięte na plasterki. Efektem tego zabiegu są chrupiące z wierzch, nazwijmy to roboczo choć niechętnie "chipsy" , ;) i kremowy środek. Ziemniaki podane w ten sposób gościły już(...)istniejący juz przepis do którego nadają się fantastycznie - macie ochotę na jesienne sznycle? Zapraszam (klik) . Składniki na 4 porcje Czas przygotowania: 10 min + ok 40 min pieczenie ok 8 średniej wielkości ziemniaków * ok 4 ząbki czosnku 1 łyżeczka suszonego tymianku oliwa z oliwek sól, pieprz *najlepiej żeby ziemniaki były równej wielkości, inaczej upieką się w różnym czasie Przygotowanie: Ziemniaki

Słodki Kompromis
Pieczone ziemniaczki z nadzieniem 204

Lubicie smak ziemniaków pieczonych w ognisku? Poniższa propozycja chociaż z piekarnika to przewyższa walorami smakowymi nawet te przepyszne, wygrzebane z poogniskowego popiołu. A to za sprawą pysznego i absolutnie nie skomplikowanego w przygotowaniu nadzienia. Przedstawiam kolejny,  wakacyjno-kulinarmy pomysł moich domowych kuchareczek:) Składniki: 6 ziemniaków puszka kukurydzy 2 puszki tuńczyka 20 dag sera czerwona papryka jogurt naturalny kilka(...)kroimy na pół. Wydrążamy część środka, robiąc miejsce na inne składniki. Do ziemniaków wkładamy tuńczyka, kukurydzę i pokrojoną w kostkę paprykę. Na koniec posypujemy startym serem i pieczemy do momentu, aż ziemniaki będą miękkie, a nadzienie się przypiecze. Podajemy z sosem zrobionym z jogurtu naturalnego i czosnku

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Gulasz wołowy z pieczonymi w ziołach ziemniakami 95

całego. Dni co raz krótsze, a noce co raz zimniejsze. Aż prosi się o przygotowanie czegoś gorącego na jesienny obiad. Przedstawiam Wam mój gulasz wołowy z pieczonymi w ziołach ziemniakami. Uprzedzam, że danie jest czasochłonne, ale tylko jeśli chodzi o czas gotowania mięsa. Przygotowanie składników nie zabierze Wam zbyt wiele czasu. W przygotowaniu gulaszu ważne jest to, aby mięso(...)Dolewamy czerwonego wina i pozostawiamy na małym ogniu do duszenia na ok 1,5 godz. co jakiś czas mieszając. Pod koniec gotowania doprawiamy gulasz soląi pieprzem do smaku.PRZYGOTOWANIE Pieczonych ziemniaków:Umyte ziemniaki kroimy na grube plastry. Przyprawiamy solą, pieprzem, papryką, tymiankiem, oregano, majerankiem i układamy w naczyniu żaroodpornym posmarowanym olejem. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego

kulinarnyJa
Pieczone ziemniaczane krążki z solą i tymiankiem 149

Pieczone ziemniaki w ciekawej odsłonie- pod postacią pieczonych krążków. Choć modyfikacji smakowych tej przekąski może być wiele, dodając np. słodką/ostrą paprykę, chili, rozmaryn, pieprz, czosnek, a nawet można wzbogacić o dodatek sera, to ja postawiłam na skromną klasykę- gruboziarnistą sól oraz świeży tymianek ☺️ Ciekawa, prosta i pyszna propozycja do wykorzystania na codzień jak i wszelakich(...)gałązek * sól- 1,5 łyżeczki Ziemniaki obrać, pokroić na cienkie plastry (około 2 mm) i przełożyć do dużej miski. Dodać świeże listki tymianku, sól oraz wlać roztopione masło i całość delikatnie, ale bardzo dokładnie wymieszać. Blaszkę na muffiny wysmarować masłem i układać- jeden na drugi- krążkami ziemniaczanymi. Piekarnik nastawić na 200 stopni i piec około 30 minut. Podawać natychmiast, posypując

Kraina Miodem Płynąca
MASŁO ZIOŁOWO-CZOSNKOWE 80

Masło czosnkowe z dodatkiem ulubionych ziół to świetny dodatek do pieczonych mięs, pieczonych ziemniaków (np. w mundurkach, sezonowo młodych), bagietki, dań z grilla, aromatycznych grzanek podanych, np. do zupy. Sprawdzony i prosty przepis. W opisie kilka ciekawych porad. Tylko 3 składniki. Masło ziołowo-czosnkowe przygotujesz przez cały rok, z łatwo dostępnych składników, z dodatkiem ulubionych ziół, świeżych(...)ziołowo-czosnkowego, zawijam dokładnie, formuję roladę lub kulę i schładzam w lodówce. Przed podaniem kroję w plastry lub kawałeczki. Smacznego Masło ziołowo-czosnkowe smakuje świetnie z młodymi ziemniakami w mundurkach – pieczonych lub gotowanych oraz dodatkiem ogórków małosolnych lub kiszonej kapusty. Pyszny obiad wege gotowy

Zasmakuj Kuchni
Jak zrobić labneh (ser z jogurtu)? - przepis krok po kroku 150

przyprawami (przepis poniżej). To moje ulubione zastosowanie labneh - dzięki przyprawom uzyskuje on bardziej wyrazisty smak.  Kulki labneh możesz następnie rozsmarowywać na pieczywie, dodawać do sałatek. do pieczonych ziemniaków, grillowanych czy pieczonych warzyw lub w bardziej orientalnej wersji - posmarować nim płaski chlebek typu flatbread i posypać za'atarem lub ułożyć na nim grillowane warzywa, otrzymując rodzaj oryginalnej pizzy

Chilli Czosnek i Oliwa
Młode, pieczone ziemniaki z cebulką i boczkiem 170

wydrążamy, układamy na blasze wyłożonej papierem. Do środka każdego ziemniaka nakładamy farsz. Pieczemy w 180 stopniach przez 20-30 minut na termoobiegu.  Około 5-10 minut przed końcem pieczenia, ziemniaki można posypać żółtym serem. Sos tzatziki: Ogórka obieramy i ścieramy na tarce. Czosnek przeciskamy przez praskę, koperek siekamy. Wszystko dodajemy do jogurtu. Doprawiamy solą i pieprzem. Gotowe

Czerwona Porzeczka
Pomysł na pieczone ziemniaki 3 292

Pomysł na pieczone ziemniaki :) Składniki: 210g pieczarek, 1055g obranych ziemniaków ( 8 większych sztuk), 250g bekonu lub boczku, masło,  odrobina oleju lub oliwy, przyprawa do ziemniaków (jeżeli nie używasz gotowych przypraw, użyj swoich ulubionych np. sól, pieprz, majeranek, czerwona papryka słodka, zioła - to tylko przykłady), 145g startego sera żółtego. Przygotowanie: Obrane i umyte ziemniaki pokroić w plastry. Pieczarki(...)wstawić do nagrzanego piekarnika do 220 stopni C na godzinę ( czas jest bardzo różny, w zależności od ziemniaków - dziś mi się dopiekały ponad godzinę) Miękkość ziemniaków najlepiej sprawdzać wykałaczką. Pod koniec pieczenia ściągnąć folię aluminiową i posypać serem żółtym. Zapiekać do momentu rozpuszczenia się sera. Smacznego

W kuchni u Moniki
Marynowana pieczeń wieprzowa z nadzieniem owocowym 172

wrzenia. Zagęszczamy łyżką mąki rozmąconą w 1/3 szklanki zimnej wody. W razie potrzeby sos solimy i pieprzymy. Mięso kroimy na plastry podajemy z sosem z pieczeni i pieczonymi ziemniakami. Z reguły pieczeń przygotowuję wieczorem, a zimną wstawiam do lodówki. Po nocy w lodówce pięknie zastyga i dobrze sie kroi

Mia Cucina Sofieta
Ziemniaczki hasselback 404

iemniaczki hasselback to nic innego jak pieczone ziemniaki z dodatkiem ziół, przed pieczeniem ponacinane w cienkie plastry. Kochamy je za smak i efektowny wygląd :). Do przygotowania ziemniaczków potrzebne będą: ostry nóż i dwie pałeczki lub ołówki, garść ulubionych ziół np. tymianek i rozmaryn oraz tłuszcz - polecam gęsi smalec lub oliwę. Można je podawać z sosami np. z chrzanowym(...)części tylko go ponacinamy :). W ten sam sposób ponacinać resztę ziemniaków. Ziemniaki przełożyć do naczynia do zapiekania, przełożyć świeżymi ziołami, polać/posmarować połową tłuszczu, oprószyć solą i pieprzem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni na 20 minut. Wyjąć z piekarnika, posmarować pozostałą częścią tłuszczu, piec przez kolejne 20 minut

SzczyptaSmaQ
Pieczona kaczka z żurawiną i jabłkami 208

podana z pieczonym jabłkiem, żurawina i puree z ziemniaków. No cóż będę Wam więcej mówił… spójrzcie na przepis, zróbcie zakupy i do dzieła :) Składniki 2 ćwiartki z kaczki 1 jabłko 4 ziemniaki cynamon suszona żurawina żurawina w słoiczku sól pieprz 2 ząbki czosnku łyżka masła 3 łyżki śmietany Pieczona kaczka z żurawiną i jabłkami – przepis Kaczkę(...)minut przed zakończeniem pieczenia zlewamy z kaczki nadmiar tłuszczu (posłuży nam do skropienia ziemniaków), a do formy wkładamy jabłka (nacięciami do góry), kaczkę posypujemy garścią suszonej żurawiny i wkładamy do piekarnika już bez przykrywania. Ziemniaki gotujemy do miękkości, po ugotowaniu odcedzamy, dodajemy masło, śmietanę i wszystko razem ubijamy. Kaczkę podajemy z ziemniakami, pieczonym jabłkiem i żurawiną. Smacznego! Artykuł Pieczona

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Aromatyczne pieczone ziemniaki 159

Przepis na aromatyczne pieczone ziemniaki, które odmienią zwykły obiad w przepyszną ucztę :) Taki prosty, zwykły przepis a mogłabym je jeść do każdego obiadu :) Do ziemniaczków używam przyprawę do ziemniaków marki Prymat, w skład której wchodzą: sól, czosnek, kolendra, papryka słodka, cebula, kminek, majeranek, liście kopru, cząber, koper nasiona, pieprz czarny i chili. Tak więc nie trzeba mieć tych(...)majeranek z przyprawą do ziemniaków i mieszam żeby przyprawy równomiernie rozłożyły się na ziemniakach. Takie ziemniaczki przekładam na płaską blachę wyłożona papierem do pieczenia i piekę w rozgrzanym piekarniku do 200°C aż ziemniaki ładnie się przypieką czyli około 20-30 minut zależy jak bardzo chrupiące wolicie :) Gotowe, smacznego

Kuchnia Viki
Pieczone roladki z piersi z kurczaka z warzywami i ziemniakami (Involtini di pollo con verdure e patate al forno) 175

pyszne pieczone roladki z piersi kurczaka z farszem z marchewki oraz żółtej i czerwonej papryki.  Do roladek podałam  ziemniaki w formie wachlarzyków oraz  pieczone warzywa: cukini ę , pomidorki , paprykę i szalotkę . Całość przyprawiłam świeżym rozmarynem, szałwią i oregano(...)formy na warzywa obok roladek. Ziemniaki smarujemy przyprawami z zewnątrz i między przekrojonymi plasterkami. Na koniec wykładamy pomidorki. Roladki z warzywami i ziemniakami pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180-200 stopni przez 40 minut. **** PREPARAZIONE Tagliamo i petti di pollo per ricavarne 4 filetti che andranno leggermente battuti per appiattirli. Grattugiamo le carote

La grande e la piccola cuoca
Ziemniaki pieczone w bulionie z wędzoną papryką 134

Rewelacyjne ziemniaki pieczone w piekarniku z bulionem, wędzoną papryką oraz cebulą. Użyłam młodych ziemniaczków, nie obierając ich, jedynie wyczyściłam porządnie pod bieżącą wodą. Możecie piec je przy okazji pieczenia mięsa, na drugim poziomie piekarnika. Są tak dobre, że chyba będą naszymi ulubionymi ziemniakami z piekarnika. Polecam! Składniki: 500-600 g młodych małych ziemniaczków (lub więcej wg preferencji(...)plasterki czosnek oraz ziemniaki. Smażyć 10 minut. Całość przełożyć do naczynia żaroodpornego, zalać bulionem. Przykryć i piec w 180 stopniach przez 10 minut. Zdjąć pokrywkę i piec jeszcze około 20 minut, aż ziemniaki uzyskają pożądaną miękkość. Posypać ziemniaki natką pietruszki. Smacznego! Inspiracja: http://ohmyveggies.com/smoky-braised-potatoes-with-spicy-romesco-sauce/

Moja Galeria Smaku
PIECZONE LESZCZE Z ZIEMNIACZKAMI 149

dagsól,pieprz, kolendrarozmaryn świeży kilka gałązek80 dag ziemniakówkilka łyżek olejuprzyprawy do ziemniaków: po łyżeczce: kminku, majeranku, chili, paprykisłodkiej, kolendrysólWykonanie:Rybę sprawiamy, wyrzucamy też skrzela i oczy. Myjemy, obsuszamy, dokładnie nacieramy solą i pieprzem oraz kolendrą wewnątrz i zewnątrz ryby. Układamy na blache do pieczenia obkładamy(...)rozmarynem. Wkładamy go też po gałązce do środka ryby. Ziemniaki obieramy, większe przekrawamy na pół, oprószamy solą. Mieszamy wszytskie zioła do ziemniaków, posypujemy nimi ziemniaki, polewamy kilkoma łyzkami oleju. Ziemniaki pieczemy w nagrzanym piekarniku. Po ok 20 minutach wkładamy także rybę do pieczenia. Po 20 minutach ryba i ziemniaki są dobre

Z Majeczką w kuchni

Proponowane wyszukiwania