Zastanawialiście się kiedyś, bez czego nie mogłyby się obejść kuchnie z różnych stron świata? Trudno wyobrazić sobie kuchnię grecką bez oliwek. Włoską – pomidorów. Chińską – sosu sojowego. Polską – ziemniaków. Hiszpańską? Papryki! Tutaj, bez tej świeżej czy suszonej – tak słodkiej i wędzonej – jedzenie zwyczajnie nie byłoby takie samo, wiele przy tym tracąc ze swego charakteru. Jeśli macie zatem na podorędziu kawałek łososia(...)ości i skóry (najlepiej dzikiego), 1 czerwona papryka, 1 żółtka papryka, 1/2 niedużej czerwonej cebuli, 10 zielonych szparagów, 10 – 15 pomidorków koktajlowych, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki oleju do pieczenia (np. ryżowego lub z pestek winogron) nierafinowana sól i przyprawy: 2 niepełne łyżeczki słodkiej papryki, 1 łyżeczka wędzonej papryki, około 1/3 łyżeczki ostrej papryki (lub według preferencji) Łososia umyć
Even Better Foodpieczenia Składniki (na dwie okrągłe pizze): Na ciasto: 170ml ciepłej wody 150g mąki pszennej 150g maki pszennej pełnoziarnistej* 15-20g świeżych drożdży 2 łyżki oliwy Szczypta soli Na farsz: 300g sera mozzarella 6 łyżek pesto prowansalskiego (szczególnie polecamy oryginalne francuskie pesto z serii Reflets de France, które możecie kupić w Carrefour) 4 plasterki boczku 3 małe ugotowane ziemniaki(...)mniejsze kawałki. Ziemniaka kroimy w plasterki. Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części. Blat obsypujemy mąką i wałkujemy okrągły placek. Smarujemy go dwoma łyżkami pesto i obsypujemy mniej więcej 1/4 ilości mozzarelli. Układamy połowę ziemniaków, cebuli i boczku. Obsypujemy ponownie 1/4 ilości sera. Z pozostałym ciastem robimy dokładnie tak samo. Powstałe pizze wstawiamy do piekarnika na 12-14 minut
Kolizje SmakówZastanawialiście się kiedyś, bez czego nie mogłyby się obejść kuchnie z różnych stron świata? Trudno wyobrazić sobie kuchnię grecką bez oliwek. Włoską – pomidorów. Chińską – sosu sojowego. Polską – ziemniaków. Hiszpańską? Papryki! Tutaj, bez tej świeżej czy suszonej – tak słodkiej i wędzonej – jedzenie zwyczajnie nie byłoby takie samo, wiele przy tym tracąc ze swego charakteru. Jeśli macie zatem na podorędziu kawałek łososia(...)ości i skóry (najlepiej dzikiego) 1 czerwona papryka 1 żółtka papryka 1/2 niedużej czerwonej cebuli 10 zielonych szparagów 10 – 15 pomidorków koktajlowych 2 ząbki czosnku 2 łyżki oleju do pieczenia (np. ryżowego lub z pestek winogron) nierafinowana sól i przyprawy: 2 niepełne łyżeczki słodkiej papryki, 1 łyżeczka wędzonej papryki, około 1/3 łyżeczki ostrej papryki (lub według preferencji) Łososia umyć
Even Better Foodjajka 1 łyżka cukru 1 jajko do posmarowania ciasta Przygotowanie farszu: Ziemniaki pokroić w kostkę, ugotować do miękkości. Odcedzić ziemniaki, pozostawiając ok. 2 cm wody. Do garnka ziemniakami dodać suchą kaszę gryczaną i ugnieść na gładką masę. Garnek przykryć pokrywką, pozostawić na ok. 1 godzinę do zmięknięcia kaszy. Gdy kasza będzie miękka (sprawdzić rozgniatając kaszę między palcami), dodać pokruszony(...)Rozwałkować pozostałe ciasto i przykryć nim farsz. Za pomocą noża wsunąć brzegi ciasta między farsz, a brzegi foremki. Wierzch ciasta ponakłuwać widelcem i posmarować roztrzepanym jajkiem. Piróg piec ok. 1 godziny w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Smacznego
Codziennik Kuchennyjajka 1 łyżka cukru 1 jajko do posmarowania ciasta Przygotowanie farszu: Ziemniaki pokroić w kostkę, ugotować do miękkości. Odcedzić ziemniaki, pozostawiając ok. 2 cm wody. Do garnka ziemniakami dodać suchą kaszę gryczaną i ugnieść na gładką masę. Garnek przykryć pokrywką, pozostawić na ok. 1 godzinę do zmięknięcia kaszy. Gdy kasza będzie miękka (sprawdzić rozgniatając kaszę między palcami), dodać pokruszony(...)ciasto i przykryć nim farsz. Za pomocą noża wsunąć brzegi ciasta między farsz, a brzegi foremki. Wierzch ciasta ponakłuwać widelcem i posmarować roztrzepanym jajkiem. Piróg piec ok. 1 godziny w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Smacznego Piróg Biłgorajski na innych blogach: Konwalie w kuchni nie-ład mAlutki
Codziennik Kuchennytemperatury gotowania - niska, wysoka i podtrzymywanie ciepła. Niska temperatura około 70*C służy do powolnego, długiego gotowania. Mięso pieczone w tej temperaturze przez 10 godzin jest kruche, soczyste i obłędnie pyszne, ciężko odtworzyć ten smak w piekarniku. Drugi stopień ciepła, to wysoka temperatura ok. 120*C do szybszego duszenia mięsa, aczkolwiek nadal jest to około 6 godzin. Ostatnia(...)różne posiłki, nie tylko wolnopieczone mięsa. Idealnie sprawdzi się również jako narzędzie do przygotowania jednogarnkowego obiadu - gulaszu czy nawet zupy. Piekąc udka z kurczaka, włożyłam do wolnowaru również obrane ziemniaki i marchewki - wszystko się świetnie upiekło i przepięknie pachniało. Warzywa przygotowane w wolnowarze są jędrne, soczyste i dużo smaczniejsze niż te prosto z wody. A co najważniejsze - moja praca
Gotowanie i blogowaniePołączenie boczku z kurkami i jajkiem może być pomysłem na wiele potraw. Zarówno tłustą sałatkę z ziemniakami, jak i Carbonarę w nowej odsłonie. Z tych składników byłby również świetny quiche czy tarta lub zwyczajna i banalna zapiekanka. Ja postawiłam dziś na orkiszową pizze. Proste połączenie, które można zastosować w wielu daniach. U mnie tym razem w taki sposób. A wiesz(...)minut i odstaw na godzinę do wyrośnięcia. Następnie rozwałkuj ciasto i ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstaw na 15-20 minut do wyrośnięcia. Wysmaruj ciasto sosem pomidorowym. Ułoż pokrojony ser. Połóż boczek oraz posyp całość kurkami. Umieść pizze w piekarniku nagrzanym do 200 stopni i piecz 10 minut. Po tym czasie wyciągnij pizze, wbij jajka, dopraw solą
Mango Papajalubię), czyli za przygotowanie jakiegoś żarełka. Tym bardziej, że Madzia za godzinę z pracy wróci i pewnie jeść będzie chciała. Więc w piekarniku już dochodzą kurczakowe udka w sosie musztardowo miodowym, a do tego zaraz zacznę robić ziemniaki. Wymyśliłem sobie takie grubo krojone, ze cztery razy grubsze niż tradycyjne frytki. Trzeba je nieco obgotować, odrobinę tylko, tak maksymalnie(...)kulki i spłaszczamy je na płaski placek. Na środek kładziemy łyżeczkę marmolady i zawijamy ciasto. Musimy dokładnie zlepić żeby marmolada nam nie wypłynęła. Kładziemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia sklejeniem ku dołowi i ponownie przykrywamy i zostawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia. Smarujemy po wierzchu mlekiem i pieczemy około 20 minut (do zrumienienia) w temperaturze 180 stopni. Prawdę mówiąc
Marder&Marder Manufacturekaczki przygotuj pyszny sos malinowy, lub jeśli wolisz podaj ją z żurawiną, też będzie idealna. Jestem fanką podania tej kaczki na talerzu z sałatką, a dodatek w postaci ziemniaków, kaszy czy pieczywa podaj na stół. Dzięki sałatce kaczka będzie wyglądała jeszcze lepiej Polecam Wam także inne przepisy: – kaczka teryiaki – kaczka z pigwą – pierogi z kaczką – rosół(...)drugą stronę i smaż jedynie 2 minuty. Jeśli Twoja patelnia nadaje się do używania w piekarniku nie musisz zmieniać naczynia i wstawić kaczkę do piekarnika na patelni, a jeśli nie nagrzej naczynie żaroodporne wraz z piekarnikiem i włóż do niego kaczkę skórą do góry. Piecz piersi kacze przez 8 minut, po czym wyjmij je z piekarnika i odstaw
nietylkopasta.plIndyk w sosie z zielonym groszkiem to danie, które idealne łączy się z kaszą jęczmienną i gryczaną. Indyk jest bardzo delikatnym mięsem i trzeba uważać, aby
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!składniki marynaty. Odstawiamy na kilka minut. Myjemy filety, osuszamy i dodajemy do marynaty. Odstawiamy na minimum 15 minut. Krok 2 Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Kurczaka osączamy z marynaty, przekładamy do żaroodpornego naczynia, przykrywamy i wstawiamy do piekarnika na 30-35 minut. Krok 3 Przygotowujemy ryż. Ziarenka płuczemy pod strumieniem zimnej wody. Siekamy drobno szalotkę. Rozgrzewamy rondel i roztapiamy łyżkę(...)gotujemy 17 minut. Po tym czasie ścigągamy pokrywkę, mieszamy ryż, solimy i pieprzymy do smaku. Krok 4 Kurczaka wyciągamy z pieca i odstawiamy na kilka minut, żeby soki równo rozprowadziły się w filetach. Krok 5 Z pieczeni zostanie pyszny sos, pełny aromatów z marynaty. Przelewamy go na patelnię i podgrzewamy kilka minut, żeby płym odparował i zgęstniał. Dodajemy odrobinę
Niedzielny kucharznaprawdę pyszna :) W czasie pieczenia pomyślałam jednak, że spora ilość dyni i marchewki może spowodować, że zapiekanka będzie lekko słodkawa i mdła, dlatego zeby troszkę zaostrzyć jej smak zrobiłam szybki sos czosnkowy z koperkiem na bazie jogurtu naturalnego. I to był strzał w dziesiatkę :) Wszyscy byli zachwyceni tym połączeniem. Ale oceńcie najlepiej sami :) Składniki: 3 ziemniaki około 600g dyni piżmowej(...)około 5 minut, a następnie wystudzić. W misce połączyć dynię, ziemniaki, podsmażone warzywa i 3/4 sera startego na grubej tarce. Dodać posiekaną pietruszkę, tartą bułkę, bazylię, gałkę muszkatołową i jajka. Doprawić solą i pieprzem i wszystko dokładnie wymieszać. Przełożyć do naczynia żaroodpornego lekko wysmarowanego tłuszczem i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 stopni. Zapiekać 40-45 minut
kuchnia doskinawinie. Żeby było śmiesznie, przepisy pochodzą z blogów zagranicznych. I tak robiłam już „polish pierogis” – podobno typowo polskie danie, z nadzieniem z ziemniaków i boczku, potem gotowane i odsmażane na maśle. Piekłam typową, polską babkę z nadzieniem uwaga…z cynamonu Robiłam również morawskie kołacze, czyli drożdżówki ze śliwką – całkiem dobre przyznaję, jednak nie mi oceniać(...)razowej 150 g aktywnego zakwasu 200 ml wody W dniu pieczenia 200 g mąki żytniej razowej 1 łyżeczka soli 150 g gorącej wody 1 łyżka kminku 1 łyżka dobrego, naturalnego kakao Sposób przygotowania Dzień wcześniej Wymieszać składniki w misce. Przykryć folią, zostawić na noc w temperaturze pokojowej. W dniu pieczenia Wymieszaj wszystkie składniki z masą w poprzedniego dnia. Wysmaruj keksówkę
Mieszam w GarnkuDziś setny wpis na moim blogu, więc z tej okazji zapraszam na pyszne ciasto do kawy lub herbaty :) Ciasto jest bardzo smaczne i pięknie pachnie cytryną
kuchnia doskidoprowadź do wrzenia. Gotuj na małym ogniu 30 minut. Po tym czasie dodaj obrane i pokrojone warzywa (oprócz ziemniaków). Ponownie zagotuj i gotuj 30 minut na wolnym ogniu. Następnie dorzuć obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, opłukaną kaszę oraz przyprawy. Zagotuj i gotuj jeszcze 20 minut. Przed podaniem posyp posiekaną natką pietruszki(...)bardzo delikatnie, aby nie porozgniatać za bardzo jagód. Foremkę wysmaruj olejem kokosowym (ja tak zrobiłam) albo wyłóż papierem do pieczenia. Wyłóż masę do formy. Ciasto piekłam 30 minut w nagrzanym do 180 ° C piekarniku w termoobiegu, a następnie 25 minut w 150 ° C ustawiając funkcję góra-dół. Podsumowując - do suchego patyczka 😁 *szklanka miała
Zdrowie na języku :P