ziemniaki pieczone w piekarniku - 6006 przepisów (strona:315/401)

Ciastka z cebulą 280

Jak wcześniej wspominałam ciasto francuskie znakomicie smakuje zarówno na słodko jak i przygotowane w wersji wytrawnej. Proponowane przeze mnie ciastka znakomicie sprawdzają się jako przekąska np

Kuchnia Pełna Pasji
Zapiekanka z warzywami, pulpecikami i serem 330

będą one nie tylko smaczniejsze, ale też zachowają więcej składników odżywczych. Danie podawać od razu po wyjęciu z pieca. Składniki: 50 dag ziemniaków sałatkowych 1 młoda cukinia garść fasolki szparagowej 15 dag młodego bobu ½  brokuła Sól do smaku Przyprawa do ziemniaków do smaku Pulpeciki: 30 dag mielonego mięsa wieprzowego- z szynki 2 jajka pęczek szczypiorku 1 cebula 2 łyżki(...)sera Szczypta gałki muszkatołowej Sól i pieprz do smaku Sposób przygotowania: Ziemniaki na zapiekankę zalewamy osolonym wrzątkiem i gotujemy na półtwardo, odcedzamy studzimy kroimy na plastry, układamy na spodzie wysmarowanego cieniutko masłem naczynia żaroodpornego, na ziemniaki dajemy pokrojone w cienkie plastry cukinię, oprószamy solą oraz przyprawą do ziemniaków. Fasolkę, brokuł i bób blanszujemy w osolonej wodzie z ½ łyżeczki cukru około

Wanilia i Kardamon
Klasyczne brownies, Magiczne smaki 154

krótko. Teraz dodawaj naprzemiennie cukier i mąkę i mieszaj. Rozgrzej piekarnik do 200°C. Dodaj do masy ostudzoną czekoladę z masłem i orzechy, dokładnie wymieszaj. Wyłóż pergaminem blachę z piekarnika. Piecz brownies 16-20 minut. Wyjmij, ostudź i pokrój na kwadraty. Świetnie smakują z zimnym mlekiem. Przepis dodaję do akcji(...)dynią i marchewką, dało się wyczuć curry, ale bardzo małą ilość. Jako tłuszcz pewnie posłużyło masło ghee (które można kupić w restauracji).  Na drugie danie niezły misz-masz: ziemniaki z groszkiem, kotlety z ziarnami, gotowane buraczki z goździkami (nadzwyczaj smaczne), seler w sosie pomidorowym, gulasz z dynią i kukurydzą. Da tego dania podawana jest miseczka surówki. Jak szaleć

Qlinarnie i Qlinarnie
Pieczone ziemniaki w mundurkach 98

Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style

R'n'G Kitchen
Kuskus ze słodkimi ziemniakami, ciecierzycą i suszonymi pomidorami (Couscous con patate dolci, ceci e pomodori secchi) 115

SKŁADNIKI 200 g kuskusu 200 ml bulionu warzywnego 200 g szpinaku baby 200 g ugotowanej ciecierzycy (lub z puszki) 50 g suszonych pomidorów  2 bataty

La grande e la piccola cuoca
10 pomysłów na śniadanie z jajkiem 165

dziurkę. Posypujemy solą i pieprzem. Pieczemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ok. 15-20 min. w 180 stopniach zależnie od wielkości awokado. Posypujemy drobno posiekanym szczypiorkiem.  6. MUFFINY JAJECZNE Składniki: 4 jajka 1/4 papryki 4 łyżki groszku 5 plastrów szynki 50 g sera żółtego  Sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra Przygotowanie: Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Jajka(...)Masę jajeczną przelewamy do foremek na muffinki. Muffinki pieczemy przez ok. 20 min. 7. JAJKA ZAPIEKANE Z ŁOSOSIEM Składniki: 4 jajka 4 plastry łososia wędzonego 1 łyżeczka masła 1 łyżeczka pietruszki Sól, pieprz Przygotowanie: Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Kokilki smarujemy masłem. Układamy łososia i wbijamy jajka.  Doprawiamy solą, pieprzem. Pieczemy do momentu aż biało się zetnie.  Upieczone

Czarnawisienka
Baranina po turecku 127

dalszych działań w kuchni, które skraca czas jego przyrządzenia. Marynaty konserwują, nadają soczystości, zaostrzają smak lub odejmują charakterystyczny zapach (np. baraniny). Zapraszam na baraninę podaną z warzywami – ziemniakami i marchwią pieczoną lub gotowaną. SKŁADNIKI NA MARYNATĘ: (marynata do mięs czerwonych: wołowiny, baraniny) 2 szklanki maślanki duża drobno posiekana cebula ćwierć łyżeczki mielonych goździków pokruszony listek laurowy po pół(...)szklanej miski, przykryć i zostawić na noc w lodówce. Następnego dnia uformować pieczeń, związać nitką, włożyć do rondla, zrumienić na silnie rozgrzanej oliwie, posolić, obłożyć pokrojoną w plasterki cebulą i ćwiartkami pomidorów, dodać drobno posiekany pozostały czosnek, polać stopionym tłuszczem, lekko skropić wodą, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 90 minut, często skrapiając winem i wytworzonym sosem. Miękkie mięso

Zasmakuj Kuchni
Wieprzowo-drobiowa rolada ze szpinakiem 123

Wieprzowo-drobiowa rolada ze szpinakiem świetnie komponuje się z ziemniakami i surówką tworząc danie obiadowe ale również idealnie prezentuje się podana w formie przystawki lub przekąski. Składniki: Masa mięsna: 300g łopatki wieprzowej 300g fileta z kurczaka 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 jajko 4 łyżki bułki tartej 1 łyżka lubczyku 1 łyżka majeranku sól pieprz Farsz: 600g mrożonego szpinaku(...)wymiarach 35 cm x 25 cm. Farsz szpinakowy rozsmarować na całej powierzchni prostokąta i zwinąć za pomocą pergaminu w roladę. 4. Roladę ułożyć w formie do pieczenia wysmarowanej masłem i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 45-50 minut

Szalona Kuchnia Eweliny
Papryki faszerowane z pesto genovese, pomidorkami i mozzarellą 160

MORE. Pisałam Wam o niej kilka miesięcy temu przy tej sałatce z halloumi . Od tamtej pory zaprzyjaźniłam się z tym produktem i gotuję chociażby do obiadu, jako alternatywa dla ziemniaków i ryżu. Do nafaszerowania papryk wybrałam mieszankę o nazwie Ziarna Inków składającą się ryżu, quinoa, amarantusa oraz bulguru z łubinu. Ma fajny orzechowy posmak i wysoką wartość odżywczą. ➤ Sprawdź także(...)mozzarellę, przekrojone na pół pomidorki koktajlowe i czarne oliwki i posiekaną dymkę. Dopraw solą i pieprzem i wymieszaj.  Uzyskanym farszem napełnij papryki, przykryj je wierzchami i wstaw do piekarnika. Piecz przez ok. 30 minut lub aż papryki staną się miękkie.  ➤ Rada: Farszem przygotowanym według powyższego przepisu możecie napełnić również pomidory albo małe, okrągłe cukinie.  Wpis powstał

Chilli Czosnek i Oliwa
Burgery z czarnej fasoli 183

umyć, osuszyć, oczyścić z błon i nasion. Pokroić w kostkę. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Ząbki czosnku obrać. Dobrze osuszoną fasolę przełożyć do miski i dokładnie rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków. Pokrojoną cebulę, paprykę oraz ząbki czosnku umieścić w pojemniku rozdrabniacza blendera i zblendować na gładką masę. Powstałą masę przełożyć na sitko wyłożone czystą ściereczką i dobrze odsączyć z nadmiaru soków(...)kostkę, pomidora w plastry. Bułki do hamburgerów przeciąć na pół. Ułożyć na blasze od piekarnika (przeciętą stroną do góry), wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzałka górna i dolna, półka 2 od góry) i piec przez około 8 minut. Bułki oczywiście można także podpiec na grillu, na świeżym powietrzu, ułożone na tacce do grillowania). Każdą, podpieczoną połówkę bułki posmarować

Gospodyni Miejska
Jajka po szkocku 170

przeze mnie przyprawą jest kmin rzymski, stąd nie mogło go zabraknąć), ale nic nie stoi na przeszkodzie, by wykazać się własną inwencją twórczą! Jajka po szkocku podałam z pieczonymi ćwiartkami ziemniaków i sosem jogurtowo-koperkowym. Zobacz również inne przepisy na ----> jajka Jajka po szkocku - przepis: Składniki: 400 g mięsa mielonego (ja użyła mielonego z indyka) 4 jajka ugotowane(...)się zbyt kleić do rąk, oprószyć je lekko bułką tartą, łatwiej będzie je wtedy uformować. Uformowane jajka umieścić w blaszce wyłożonej papierem po pieczenia. Z wierzchu naoliwić je delikatnie pędzelkiem. Jajka po szkocku piec w piekarniku w temperaturze ok. 180'C przez 30 minut lub do zarumienienia.  Smacznego

Moje Qulinaria
Ziemniaki w szpinaku, podsumowanie 2015 roku 197

podaniem krótko podpiec w piekarniku. Składniki: 70 dag ziemniaków 2 łyżeczki mielonego kminku ½ łyżeczki ziaren gorczycy 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka świeżego tartego imbiru 1 łyżka soku z cytryny ostra papryka 2-3 łyżki oliwy 3 łyżki masła 1 paczka mrożonych liści szpinaku (400-450 g) sól, pieprz ulubione zioła, np. bazylia, oregano, estragon Ziemniaki obierz i pokrój w grubsze(...)cytryny. Na dużej patelni rozgrzej oliwę i masło i podsmaż na rumiano plastry ziemniaków. Przełóż do naczynia i przykryj, aby nie wystygły. Na tę samą patelnię przełóż szpinak, dodaj wymieszane przyprawy, dopraw solą i pieprzem, i duś, aż woda odparuje (5-10 minut). Wymieszaj ziemniaki ze szpinakiem. Posyp ziołami i podawaj. Podsumowanie 2015 roku - n ajpopularniejsze przepisy: 1. Dietetyczne czekoladowe

Qlinarnie i Qlinarnie
Co zrobić z jedzeniem po świętach? 175

najdzie nas ochota na schab w sosie pieczeniowym lub zrazy. Surowe mięso mielone może pozostać zamrożone przez ok 2 miesiące, drób ok 3 miesięcy, wieprzowina ok pół roku. Mięsa pieczone i sosy powinno się wykorzystać w ciągu 2-3 miesięcy. Wędliny i sery (nie mrozimy serów miękkich) – schab, szynka, kiełbasa, boczek, pasztet itp. mrozimy osobno i po rozmrożeniu(...)piekarniku. Najlepiej wykorzystać w ciągu 2-3 miesięcy. Ciasta – szarlotka, sernik, baba drożdżowa, makowiec wyśmienicie smakują po rozmrożeniu. Nie mrozimy ciast z galaretką oraz kremami. Ciasta można przechowywać ok 3 miesiące. Zupy – mrozimy czyste bez dodatków. Wino – resztki wina przelane do foremek na kostki lodu można później wykorzystać do drinków lub sosów. Nie należy mrozić sałatek, makaronu, ryżu, ziemniaków, jajek

Między kuchnią a pokojem
Co zrobić z jedzeniem po świętach? 157

najdzie nas ochota na schab w sosie pieczeniowym lub zrazy. Surowe mięso mielone może pozostać zamrożone przez ok 2 miesiące, drób ok 3 miesięcy, wieprzowina ok pół roku. Mięsa pieczone i sosy powinno się wykorzystać w ciągu 2-3 miesięcy. Wędliny i sery (nie mrozimy serów miękkich) – schab, szynka, kiełbasa, boczek, pasztet itp. mrozimy osobno i po rozmrożeniu(...)piekarniku. Najlepiej wykorzystać w ciągu 2-3 miesięcy. Ciasta – szarlotka, sernik, baba drożdżowa, makowiec wyśmienicie smakują po rozmrożeniu. Nie mrozimy ciast z galaretką oraz kremami. Ciasta można przechowywać ok 3 miesiące. Zupy – mrozimy czyste bez dodatków. Wino – resztki wina przelane do foremek na kostki lodu można później wykorzystać do drinków lub sosów. Nie należy mrozić sałatek, makaronu, ryżu, ziemniaków, jajek

Między kuchnią a pokojem
Wegański gulasz z kaszy gryczanej i batata 203

najważniejsza przyprawa) cudownie podkręca słodycz batata. W towarzystwie posypki kokosowej, która ciekawie przełamuje strukturę, gulasz jest bardzo sycący – nawet mięsożercy będą zadowoleni. Podczas przygotowań najdłużej zajmuje upieczenie słodkiego ziemniaka, lecz można to zrobić wcześniej (wtedy należy trzymać go do 2 dni w lodówce). Samo przygotowanie kaszottoo jest bardzo proste. Jestem pewna, że nie znaliście kaszy gryczanej w takiej egzotycznej(...)łyżeczki kurkumy 1/4 - 1/2 łyżeczki koniecznie wędzonej, słodkiej lub ostrej papryki do podania: świeża kolendra, kokosowy bekon '; document.write(" "); Piekarnik nagrzewamy do 200°C. Batata myjemy, dokładnie osuszamy, nakłuwamy w kilku miejscach nożem i owijamy folią aluminiową. Wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 45-55 minut – aż do miękkości (można wbijać patyczek). Wyjmujemy z piekarnika i całkowicie studzimy. Można upiec

Poezja smaku
2X dynia : dyniowe bezglutenowe kluski śląskie i przepyszne rotollo szpinakowe 157

swojego domowego sosu z pieczonych pomidorów) 2 ząbki czosnku 1 łyżka suszonego oregano sól pieprz 30 g parmezanu lub innego sera żółtego oliwa  Przygotowanie :  Dynię oczyścić z nasion, nie obierać. Ułożyć na blasze i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 st.C na ok. 40 minut. Gdy będzie już miękka, wyjąć z piekarnika, ostudzić, a następnie oddzielić miąższ(...)wlać sos pomidorowy, ułożyć plastry rolady, posypać parmezanem i , skropić oliwą i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 st. C na 30 minut. Przepisy pochodzą z blogu lawendowy dom :)      2. Dyniowe kluski śląskie   Składniki :  300 g dyni 600 g ziemniaków mąka ziemniaczana sól Przygotowanie :  Dynię upiec w piekarniku aż będzie miękka. Ostudzić i zmiksować

zdrowa vege kuchnia
Kieszonki kurczaka nadziewane warzywami w sosie serowym 308

lekko pikantny, doskonały do dań na gorąco, oprószony aromatycznymi ziołami, podany w delikatnym  sosie serowym z serka  Topionego  to wspaniała propozycja na letni obiad, z młodymi ziemniakami smakuje wyśmienicie. Jednym słowem...mniam! Danie podałam na półmisku  Bogucice-Julia Gold Składniki: 5 pojedynczych filetów z kurczaka 15 dag sera żółtego  Morskiego 1/2 papryki 1/2 małego pora(...)wstawiamy mięso do lodówki na godzinę , aby naszło przyprawami, a następnie pieczemy w nagrzanym do 180*c piekarniku pod przykryciem około 50 minut. Sos: Słodką śmietankę podgrzewamy w rondelku z solą i białym pieprzem, dodajemy serek topiony i posiekany szczypiorek, mieszamy aż się rozpuści.Sosem polewamy pieczone kieszonki drobiowe przed podaniem. Smacznego

Wanilia i Kardamon
Pomidorowe udka z sałatką z sałaty masłowej i pomidora w sosie jogurtowym (kurczak) 347

Pomidorowe, miękkie i bardzo smaczne - udka zapiekane w piekarniku. Danie dla osób, które chcą przygotować dosyć szybki obiad. Przepis dodaje do akcji  Pudliszki -Pomidorowe inspiracje. Składniki na 4 porcje: do przygotowania mięsa 4 udka z kurczaka 3 łyżki ketchupu 3 łyżeczki koncentratu pomidorowe 2 łyżki oliwy sól, pieprz mieszanka suszonych warzyw  suszony koperek 1 ząbek czosnku do przygotowania(...)naczynia żaroodpornego wsypać suszone warzywa, dodać przyprawione mięso. W miseczce wymieszać: ketchup, koncentrat pomidorowy i oliwę. Przygotowaną marynatą posmarować udka z kurczaka. Na samym końcu posypać suszonym koperkiem. Piec pod przykryciem około 40-45 minut w 180°C. W międzyczasie przygotować sałatę: warzywa umyć i osuszyć. Sałatę rozerwać na mniejsze kawałki i włożyć na dno miski. Następnie pomidory pokroić

Ugotować

Proponowane wyszukiwania