chlebem i bułkami. Na początku swojej przygody z dietą ketonową nieraz się złamałam tylko i wyłącznie dla małego kawałka chlebka z masełkiem. Nie tęskniłam za słodyczami, ani za ziemniakami, czy ryżem. Chleba pragnęłam najbardziej, pewnie dlatego, że sam chleb ma mnóstwo cukru, który uzależnia jak kokaina… Znalazłam wiele przepisów na chleb nieskowęglowodanowy (nie ketonowy) i niestety nie mogłam go skosztować(...)kromek). Kaloryczność w przepisie podałam na jedną porcję chleba, czyli 1 kromkę ważącą 40g.Bułeczki należy piec około 20 minut w 205 stopniach, a chlebek około 30 minut. Używam słowa „około”, bo czas pieczenia będzie się różnił w każdej kuchni, bo mamy inne piekarniki. Obserwuj swoje bułeczki i chleb w piekarniku. Gdy już się zarumienią, to posmaruj chleb/bułki masłem
Keto Przepisykomponuje się także z pieczonymi młodymi ziemniaczkami ;) Warto zaskoczyć nim rodzinę podczas niedzielnego obiadu. BIODRÓWKA PO PROWANSALSKU Z SOSEM Z TYMIANKU I PIEPRZU ORAZ RATATOUILLE PO NICEJSKU I PIECZONE MŁODE ZIEMNIACZKI Składniki na biodrówkę po prowansalsku: - około 1 kilograma biodrówki - oliwa z oliwek - 4 łyżki musztardy dijon - zioła prowansalskie - 4 ząbki czosnku - 20 gram natki pietruszki(...)gram masła - sól - pieprz Przygotowanie biodrówki: Mięso myjemy i osuszamy. Doprawiamy świeżo mielonymi solą i pieprzem. Podsmażamy na rozgrzanej oliwie do uzyskania złocistego koloru. Następnie wkładamy biodrówkę do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni na około 30-40 minut, jednak po 20 minutach smarujemy mięso musztardą (przy użyciu pędzelka). W międzyczasie mieszamy razem: miękkie masło z posiekanym czosnkiem, ziołami prowansalskimi, cebulą
Życie zamknięte w smakuPogoda dzisiaj tak okropna, że nawet nie chce sie spojrzeć w okno. Cały czas leje deszcz i wieje bardzo silny wiatr. Zawsze w takie dni mam
kuchnia doskiCzasem przychodzi taki dzień, że mam ochotę na porządny kawał mięcha, w takich sytuacjach, ratuje mnie ten przepis ;-) Jest to najlepsza karkówka, jaką kiedykolwiek jadłam ;)
Czerwona PorzeczkaPyszne danie obiadowe z karkówką w roli głównej. Karkówka pod pierzynką warzywną z cebuli, pieczarek, papryki oraz ogórków kiszonych, w słodko-kwaśnym sosie pomidorowym, pieczona w piekarniku. To danie wymiata! Przyznam szczerze, że nigdy nie byłam fanem tego rodzaju mięsa. Kojarzyła mi się ona z tłustym i ciężkim jedzeniem, kupowanym głównie na grilla. A to danie całkowicie odmieniło(...)dodatkiem duszonych warzyw smakuje znakomicie! Samo przygotowanie tego dania jest dość szybkie, więc naszej pracy jest niewiele. Jednak trzeba na nią trochę poczekać, bo dość długo pieczenie się w piekarniku. Idealna propozycja na niedzielny obiad... Składniki: ok. 600-700 g karkówki 2 czerwone papryki 3 cebule 300 g pieczarek 4 ogórki kiszone sól, pieprz papryka słodka mielona papryka
Kuchnia MagdaLenyPyszne danie obiadowe z karkówką w roli głównej. Karkówka pod pierzynką warzywną z cebuli, pieczarek, papryki oraz ogórków kiszonych, w słodko-kwaśnym sosie pomidorowym, pieczona w piekarniku. To danie wymiata! Przyznam szczerze, że nigdy nie byłam fanem tego rodzaju mięsa. Kojarzyła mi się ona z tłustym i ciężkim jedzeniem, kupowanym głównie na grilla. A to danie całkowicie odmieniło(...)dodatkiem duszonych warzyw smakuje znakomicie! Samo przygotowanie tego dania jest dość szybkie, więc naszej pracy jest niewiele. Jednak trzeba na nią trochę poczekać, bo dość długo pieczenie się w piekarniku. Idealna propozycja na niedzielny obiad... Składniki: ok. 600-700 g karkówki 2 czerwone papryki 3 cebule 300 g pieczarek 4 ogórki kiszone sól, pieprz papryka słodka mielona papryka
Kuchnia MagdaLenynatykam staram się wykorzystać opcję świętego spokoju maksymalnie. I tak było niedawno: popołudnie, wszystkie dziecki w domu, Daniel szczęśliwy w środku chaosu. Kurak na obiad w piekarniku, a ziemniaki dotrzymuja mu towarzystwa. Złapałam butelkę wody i zasiadłam do laptopa. No przecież uda mi się chyba przynajmniej trochę wiadomości poczytać, albo złapać kulinarne natchnienie na kolejny dzień, albo i dni kilka(...)drobno pieczarki i usmaż do miękkości. Ostudź. W sporej misce wymieszaj soczewicę, pieczarki z cebula, jajko i płatki owsiane. Zostaw na godzinę w lodówce. Rozgrzej piekarnik do 180stC. Przygotuj blaszkę wyłożona papierem do pieczenia. Formuj z masy niewielkie kulki - mniej więcej wielkości orzecha włoskiego, i układaj na blaszce. Piecz około 20 minut - gotowe powinny być złotawe i przesuszone. Można
Lejdi of the housepojawiał się najczęściej. W liście kapusty zawijano najczęściej farsz z kaszy gryczanej lub jęczmiennej. Często było to również połączenie kilku kasz, lub kaszy z ryżem, albo z tartymi surowymi ziemniakami. Mięso w gołąbkach bywało, ale niekoniecznie. Natomiast nieodzowne były grzyby suszone, a wraz z nimi sos do gołąbków zrobiony na bazie grzybowego wywaru. Dzisiejsze danie pochodzi z północy Podkarpacia(...)stopniowo odrywając liście. Na liście kapusty nakładamy farsz i zwijamy je ściśle. Gotowe gołąbki układamy ciasno w natłuszczonym i wyłożonym liśćmi kapusty rondlu. Podlewamy wodą i dusimy lub pieczemy w piekarniku (180 stopni C, około 60-90 minut, w zależności od kapusty – duża, przerośnięta kapusta z grubymi liśćmi potrzebuje więcej czasu). Do gołąbków przygotowujemy sos grzybowy. Zagotowujemy wywar z grzybów
Trzeci talerzWypieki z fasoli na słodko, są znane od dawna, tak samo jak te z dodatkiem ziemniaków. To wcale nie są wymysły naszych czasów, gdzie odchudzanie nie jest już modą, trendem. Czasem wręcz trąci opętaniem i psychozą. Nasze babki i prababki znały te sposoby zastępowania mąki. U nas to jest kaprys i szukanie lżejszej wersji, dla nich to była konieczność(...)obsypać bułką tartą. Niby na nich piszą, że nie trzeba, ale ja tam wolę posmarować, później nie ma problemów z wyjmowaniem. Wstawiamy do zimnego piekarnika , ustawiamy na 180 stopni i pieczemy około 45 minut. Po 10 minutach wyjmujemy z piekarnika, a po jakiś 30 minutach, wyciągamy z foremki. Ciasto jest dość wilgotne i mokre, dłuższe siedzenie spowoduje
Dieta moja pasjaGdy w lodówce zostaje kawałek ulubionego sera korycińskiego… , a ja mam ochotę na coś pysznego i sycącego… Odpowiedzią jest zapiekanka warzywno-makaronowa z serem
Słodkie okruszkiinnego jak rozmaite szaszłyki. Kawałki mięsa i warzyw nadziane na przemian na drewniane patyczki lub metalowe szpikulce. Szaszłyki zazwyczaj pieczemy na grillu, ale także na rożnie lub w piekarniku. Szaszłyki to potrawa niezwykle uniwersalna. Mięso może być przekładane najróżniejszymi warzywami : cebulą, papryką, cukinią, ogórkami kwaszonymi, a nawet owocami. Szaszłyki owocowe to nie lada gratka dla smakoszy tejże potrawy(...)czym podać szaszłyki z grilla Oto kilka pomysłów na pyszne szaszłyki z grilla: szaszłyki z sosem tzatziki, pomidorkami koktajlowymi i sałatą skropioną sokiem z cytryny szaszłyki z pieczonymi, młodymi ziemniakami i surówką z sałaty, pomidorami i fetą szaszłyki z kremowym serkiem, roszponką, czerwoną cebulą i cayenne
Moja Książka Kucharskakapusta była w niej zanurzona. Kapustę, gdy zmięknie, odcedźcie. Ostatnim składnikiem do ugotowania pozostają więc jeszcze ziemniaki. Gdy wszystko lekko przestygnie, włóżcie do jednego garnka i ubijcie tłuczkiem do ziemniaków, aż składniki się połączą. Na oleju podsmażcie pokrojoną w kostkę cebulę, lekko ją soląc. Gdy się zrumieni, dosypcie na patelnie zioła i dołóżcie masło. Gdy tylko się rozpuści, wlejcie zawartość(...)więcej, pieczone pierożki mają tą zaletę, że nawet jeśli będą gdzieś niedokładnie sklejone to farsz z nich nie wypłynie, pierożek- bułeczka po prostu lekko się otworzy przy pieczeniu, nic groźnego. Zlepione pierożki ułóżcie na blaszce na papierze do pieczenia. Dokładnie posmarujcie rozmąconym żółtkiem (jedno żółtko potrzebne jest na około 25 pierogów), posypcie czarnuszką Niech trafią do piekarnika nagrzanego
Pichceniomanianich mowa, często bywają dziełem przypadku. Otwieramy lodówkę i bierzemy, co się nawinie (no, może nie tak do końca). W każdym bądź razie, to wspaniały sposób wykorzystanie pozostałości ryżu, ziemniaków, kasz, makaronów… i nie tylko. Makaron zapiekany z rybą pod kokosowym beszamelem. Składniki: - ok. 800g filetów z ryby (waga już bez skóry) u mnie był to haddock- 500g makaronu kokardki(...)cienką) warstwę makaronu i warzywa (trochę zostawiamy do posypania wierzchu). Polewamy pozostałym beszamelem kokosowym, posypujemy resztą warzyw, częścią startego sera, dodatkowo – szczypiorkiem. Przykrywamy folią aluminiową. Piekarnik nagrzewamy do 200°C i pieczemy ok. 40 minut. Następnie zdejmujemy folię, posypujemy pozostałym serem i zapiekamy, już odkrytą, przez ok. 15 minut.Właściwie, to makaron zapiekany z rybą pod kokosowym beszamelem było
mojewypiekiinietylkoolędwiczki w sosie śliwkowym na purée z batatów to propozycja dla tych, którzy lubią mięso w słodkim akompaniamencie. Kremowe słodkie ziemniaki, sezonowy sos ze słodkich węgierek ze szczyptą chili i aromatem wanilii oraz cynamonu i oczywiście soczysta polędwica wieprzowa tworzą trio doskonałe. Jeśli zaś wolicie bardziej wytrawne połączenia, to bataty zamieńcie na ryż — też fajnie będzie się komponował(...)godziny. Na patelni rozgrzewamy łyżkę klarowanego masła i wrzucamy nań polędwiczki. Smażymy je na złoto z obu stron (po ok. 2 min) i wstawiamy do żaroodpornego naczynia. Mięso pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 15 minut. Następnie naczynie wyjmujemy, a polędwiczki odstawiamy do odpoczęcia na 10 minut i kroimy na plastry. Układamy je na purée i podajemy
Food Square