Dzisiaj zapraszamy na kolejną propozycję związaną z kaczką czyli piersi kaczki w warzywach i pieczonymi ziemniakami Składniki: - 2 piersi z kaczki - 1 marchewka - 1 pietruszka - 1 cebula - 14 młodych ziemniaczków - rozmaryn - sól, pieprz - 3 łyżki masła Składniki na marynatę: - 100 ml wina czerwonego wytrawnego - 80 ml oleju - 5 łyżek octu balsamicznego - majeranek - sól, pieprz Porcja dla 2 osób(...)mieszamy i zostawiamy w lodówce na całą noc. Na drugi dzień kaczkę wraz z warzywami przekładamy do naczynia żaroodpornego i wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni i pieczemy ok. 60 minut. W między czasie ziemniaki myjemy, wrzucamy na blaszkę, dodajemy masło i przyprawiamy solą, pieprzem i rozmarynem. Dajemy do piekarnika do kaczki i pieczemy ok. 40 minut. Gotową
Kuchenne Wariacjesmakują! Ugotowane i posypane koperkiem, polane masłem albo pieczone w ziołach. Nie trzeba ich nawet obierać, wystarczy dobrze wyszorować. Przed chwilą wyciągnęłam z piekarnika całą blaszkę, jeszcze parują, a już tak kuszą:) Dodatkowo posypałam je startym serem wymieszanym z wędzoną papryką - paluszki lizać! Składniki: 1 kg młodych ziemniaków (najlepiej małych) sól pieprz świeże zioła: rozmaryn, oregano, tymianek kilka(...)koperek Ziemniaki dokładnie umyć i wyszorować, posolić, doprawić ziołami i pieprzem, polać oliwą i wymieszać, wyłożyć na blachę lub dużą żeliwną patelnię. Między ziemniakami włożyć ząbki czosnku (w łupinach). Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 30-35 minut - w zależności od wielkości ziemniaków, aż będą miękkie. Ser zetrzeć na dużych oczkach lub pokroić drobno, wymieszać z papryką. Serem posypać ziemniaki
Obiad gotowychciałam tego zmieniać - jest odpowiednio słodka. Z kolei czosnek podkreśla smak dodając ostrości, a majeranek łączy oba smaki nadając łagodności delikatnych ziół. Udka pieczone w piekarniku z jabłkami i ziemniakami, są wspaniałe, zwłaszcza jeśli odpowiednio zadbamy o skórkę! :) Kacze udka pieczone z ziemniakami, jabłkiem i majerankiem Składniki: 5 udek 4 ząbki czosnku 3 jabłka
aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!takich dań, które robi się samo w piekarniku, więc polecam gorąco nawet leniuszkom. Jeżeli tak jak ja jesteś wielbicielem pieczonych kaczek, polecam także moją w glazurze pomarańczowo-miodowej i pieczoną z jabłkami i pomarańczami , obie przepyszne! Zapraszam po przepis! Scroll down for recipe in English Kaczka pieczona z ziemniakami i figami (1 kaczka) Składniki: 1 cała średnia(...)się zarumienią a termometr kuchenny wbity w pierś wskaże ok. 70 oC. Wyjmij kaczkę z piekarnika, przełóż kaczkę na talerz do podania i przykryj ją luźno folią aluminiową i ostaw na 10 minut. Do ziemniaków dodaj figi i 2 gałązki rozmarynu i kontynuuj pieczenie przez kolejne 5 minut lub aż figi zmiękną, po czym podawaj! Smacznego! English version Roast duck
karmelowyupieczone, a pieczone ziemniaki okazały się dobrym dodatkiem. Może trochę poszalałam z ich wielkością, mogły być mniejsze kawałki. Żałuję też, że nie dodałam do ciasta więcej rozmarynu (oprócz tego dodanego do ziemniaków) Przepis wybrany przez Amber, a autorką jest prowadząca blog "Gotuje bo lubi" Monika. przepis kopiuję od AmberChleb z pieczonymi ziemniakami i rozmarynem(...)unosi się na powierzchni wody. Przygotuj ziemniaki:0,5 kg ziemniaków1 łyżka oliwy2 łyżki posiekanego rozmarynu1/2 łyżeczki soliZiemniaki dobrze umyj i pokrój w kostkę, nie ma potrzeby obierania ich ze skórki. Wrzuć je do miski, dodaj oliwę, sól i rozmaryn. Dobrze wszystko wymieszaj. Przesyp ziemniaki na blachę do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 20 minut
Stare Garyglazurą na bazie miodu, soku z cytryny, odrobiny tłuszczu wytopionego podczas pieczenia i płatków chili. A najlepsze z tego wszystkiego były jabłka wachlarzyki, pieczone wraz z ziemniakami obok kaczki. Ziemniaki można piec od razu surowe, lecz ja zawsze wcześniej je podgotowuję, tym razem ugotowałam je na parze a później tylko zarumieniłam obok kaczki. Z wierzchu przyjemnie chrupiące(...)blachę z wyposażenia piekarnika wyłożoną matą teflonową lub papierem do pieczenia przełożyć delikatnie kaczkę piersią do dołu, obok kaczki ułożyć połówki jabłek i ziemniaki. Kaczkę, ziemniaki i połówki jabłek posmarować przygotowaną glazurą, np. za pomocą pędzelka. Ziemniaki i jabłka oprószyć delikatnie tymiankiem. Blachę wstawić z powrotem do piekarnika z funkcją grzania górnej grzałki, zwiększyć temperaturę
Kocham..lubię..gotuję..plus i 1 godzina, na wyrośnięcie ciasta; pieczenie – 40 minut Poziom trudności: Łatwe Składniki: Ciasto : Łyżeczka suszonych drożdży Szklanka mąki 2 łyżki oliwy plus 1 łyżka do posmarowania formy do pieczenia 5 łyżek wody 1/4 łyżeczki cukru 1/3 łyżeczki soli Jajko Nadzienie : Kopiasta szklanka kiszonej kapusty np. z Wigilii 1 ziemniak Jajko do posmarowania wierzchu tarty 1/2 łyżeczki suszonego(...)kapustę. Na niej ułóż plasterki ziemniaka, tak by zachodziły na siebie. Posyp wierzch suszonym oregano, posól i popieprz, a następnie posmaruj jajkiem. Wstaw tartę do piekarnika i piecz około 30-40 minut, aż ziemniaki ładnie się przyrumienią. Tarta doskonale smakuje z barszczykiem czerwonym. Świetnie sprawdzi się jako lancz do pracy, bo łatwo ją podgrzać a podgrzana mic nie traci
Niedzielny kucharzpowrotem do misy, posmaruj z wierzchu oliwą, szczelnie przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na godzinę. Krok 3 Nadzienie. Umyj ziemniaka i bardzo cienko pokrój nożem. Zagotuj w garnku pół litra wody i wrzuć do wrzątku plasterki ziemniaka. Zmniejsz ogień i blanszuj kartofla przez 2 minuty, następnie odcedź z wody i rozłóż plasterki na ręczniku papierowym, żeby ociekły z wody(...)kapustę. Na niej ułóż plasterki ziemniaka, tak by zachodziły na siebie. Posyp wierzch suszonym oregano, posól i popieprz, a następnie posmaruj jajkiem. Wstaw tartę do piekarnika i piecz około 30-40 minut, aż ziemniaki ładnie się przyrumienią. Tarta doskonale smakuje z barszczykiem czerwonym. Świetnie sprawdzi się jako lancz do pracy, bo łatwo ją podgrzać a podgrzana mic nie traci
Niedzielny kucharzZiemniaki pieczone po szwedzku, albo inaczej – ziemniaki Hasselback. Już sam wygląd ”mówi”, jak zwyczajna potrawa może wygladać nadzwyczajnie. Potrawa jest banalnie prosta, a ilość składników minimalna. Przyprawy i zioła dobieramy indywidualnie. Ilość składników dopasowujemy do potrzeb. Składniki: - ziemniaki (najlepiej wybrać równe wielkością i o podłużnym kształcie) - oregano - sól morska - masło - olej rzepakowy - parmezan Ziemniaki obieramy(...)minut (czas zależy od gatunku i wielkości ziemniaków. Po 30 minutach wyjmujemy blaszkę z ziemniakami i smarujemy je rozpuszczonym masłem. Ponownie wstawiamy do piekarnika. Na 5 minut przed końcem pieczenia ziemniaki posypujemy startym na drobnej tarce parmezanem i zapiekamy. Gotowe oprószamy grubą solą morską. Podajemy gorące… z czym kto lubi. Ziemniaki pieczone po szwedzku są wspaniałą alternatywą
mojewypiekiinietylkoziemniaki Przygotowanie: 1. Ziemniaki obieramy, dzielimy je na połówki. Gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy i odstawiamy do ostygnięcia. Łyżeczką, delikatnie wybieramy środki ziemniaków, do osobnej miseczki. 2. Przygotowujemy farsz 1:) pierś z kurczaka kroimy w kosteczkę, doprawiamy do smaku, np. gyrosem. paprykę kroimy w drobną kosteczkę, mieszamy z łyżką śmietany i majonezu, doprawiamy solą, pieprzem i ostrą papryką. na ziemniaki(...)środkami ziemniaków, dodajemy boczek z cebulą doprawiamy solą, pieprzem blendujemy:) wykładamy farsz na ziemniaki posypujemy serem 4. Rozgrzewamy piekarnik w temp. 200*, na blasze układamy ziemniaki z farszem, posypane serem, wkładamy do piekarnika. Pieczemy ok 20 minut, żeby ser się rozpuścił, a ziemniaki żeby nie były surowe. Ziemniaki możemy posypać szczypiorkiem
Kuchnia Pełna Pasjinaczynia żaroodpornego nakładać warstwę ziemniaków przyprawić równomiernie przyprawami, przykryć kolejną warstwą, przyprawić i tak do końca. Górę ziemniaków posmarować majonezem (ok 5 kopiatych łyżek). Wstawić do piekarnika i piec aż do momentu gdy ziemniaki będą miękkie. W żadnym wypadku nie podlewać żadnym tłuszczem ponieważ tłuszcz wytopi się z majonezu
Pychotkaaaśrodkowej części ułóż rząd suszonych śliwek. Przykryj pozostałą masą. Wierzch możesz ozdobić pestkami dyni, słonecznika lub płatkami migdałowymi, czym tylko chcesz. Wstaw do rozgrzanego do 180 °C piekarnika i zapiekaj przez ok. 1,5 godz. Zajadaj zarówno na ciepło, jak i na zimno. Świetny jako przekąska, wyśmienicie smakuje też na kanapach. Ja bardzo lubię podawać go do tradycyjnego zestawu(...)moim zdaniem nie jest to konieczne. Pasztet ma delikatną, wilgotną konsystencję, a łódeczki ziemniaczane są cudownie chrupiące. Pieczone ziemniaki: kilka średnich ziemniaków łyżka oliwy ulubiona mieszanka przypraw do ziemniaków: kminek, kolendra, tymianek, kurkuma, słodka papryka, sól i pieprz Piekarnik rozgrzej do 180 °C. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Ziemniaki obierz i pokrój w łódeczki, a następnie ułóż
Roślinna - blog wegańskiprawie miękkie wrzucić dynię i gotować jeszcze 3 minuty. Odcedzić. Naczynie żaroodporne wysmarować oliwą z oliwek i rozrzucić ziemniaki i dynię. Obsypać warzywa pieprzem ziołowym i skropić oliwą z oliwek. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 220 C i piec 20 minut. Zdjąć skórę z łososia pokroić w kawałki, doprawić solą i ziołowym pieprzem. Musztardę wymieszać z cremem frache lub kwaśną
Kuchnia Pokoleńktóre polewamy łyżką oliwy z oliwek. Na środku układamy pierś z kurczaka. Całość posypujemy szczypiorkiem i układamy gałązki świeżego tymianku. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i pieczemy 45 minut. Pieczone pory z ziemniakami i kurczakiem podajemy na gorąco jako danie obiadowe. Przekąski z mozzarellą i pomidorkami koktajlowymi na rukoli 1 opakowanie mini mozzarelli (10 - 12 sztuk
My Chcemy Jeśćpieczenia, smarujemy oliwą z oliwek. Ziemniaki obieramy ze skóry, kroimy a plastry, smarujemy oliwą, posypujemy majerankiem. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Do piekarnika nagrzanego na 200 stopni na górna półkę wstawiamy ziemniaki, na środkowa bakłażany. Bakłażany wyjmujemy po 20 minutach, ziemniaki po około 30. By były ciepłe do podania najlepiej zostawić je w piekarniku lub piec później
Szkrab Je Sam