ziemniaki na obiad - 8650 przepisów (strona:195/577)

Zielone szparagi z rzodkiewką, dymką i młodymi ziemniakami 220

roku odsłona zielonych szparagów.  Te lubię najbardziej. Łatwo je przygotować a pyszny, wiosenny obiad szybko ląduje na stole :) Tym razem wersja z rzodkiewką i zieloną cebulką. Składniki na 2-3 osoby: 2 pęczki zielonych szparagów 1 duży pęczek rzodkiewek 6 młodych ziemniaków 3-4 cebulki dymki ze szczypiorem 3-4 łyżki masła 4 ząbki czosnku sól  1 łyżeczka

Jemy Pijemy
mielone z indyka na szybki obiad... 189

rumiano na gorącym oleju usmażone kotlety przełożyć na talerz i usmażyć na złocisto cebulę z czosnkiem ugotowane ziemniaki utłuc z posiekaną natką pietruszki buraczki konserwowe utrzeć na grubszych oczkach tarki i wymieszać je z cukrem, pieprzem, połową cebuli posiekanej szybki, smaczny, syty obiad................SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Żytnia tarta z kurkami, porem, cebulą i koperkiem 190

Dziś w końcu zaniosłam papiery na GUMed. Czuję ogromne podekscytowanie i nie mogę doczekać się pierwszych zajęć. Spotkanie organizacyjne mamy już 2.10, zobaczę nowe twarze i

Be Fit Be Strong
Kotlety z gotowanych ziemniaków 252

dopiero dzisiaj mogę się dołączyć. Temat drugiego dnia wyzwania to "coś na ciepło". Całe szczęście, że u mnie na obiad prawie zawsze musi być ciepły posiłek, zatem nie miałam specjalnego dylematu co przygotować. Padło na placki z gotowanych ziemniaków, które podałam z sosem pieczarkowym. Było pysznie :) Składniki: 1 kg ugotowanych ziemniaków 1 cebula 3 łyżki mąki 1 jajko sól, pieprz

My simple kitchen
Kurczak pieczony w czosnku, miodzie i brązowym cukrze 198

prostu obłędny. Niezwykle soczysty, lekko słodki, ale nie mdlący, fajnie „klejący”, rewelacyjne smakuje z pieczonymi razem z nim ziemniakami i marchewką. Kurczak pieczony w czosnku, miodzie i brązowym cukrze jest wbrew pozorom daniem bardzo szybkiem, idealnym na obiad. Tymianek, oregano, świeża bazylia i pietruszka nadają lekkości i cudownego aromatu kurczakowi w czosnku, miodzie i brązowym cukrze. Nie musicie(...)miodu ok. 60-70 g cukru brązowego 2 łyżki siekanej natki pietruszki 1 łyżka siekanej bazylii 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka oregano sok z 1/2 cytryny sól, pieprz dodatkowo: ziemniaki (najlepiej młode), marchewka Wykonanie: Kawałki kurczaka umyć i osuszyć. Oprószyć solą i doprawić pieprzem. Na patelni roztopić połowę masła, kurczaka obsmażyć krótko z obu stron na złoto i przełożyć

Pociąg Do Kuchni
Pierogi ruskie 102

Tradycyjne pierogi z serem i ziemniakami. Ja akurat wolę ze szpinakiem czy kapustą i grzybami , ale ruskie dla rodziny też robię. Nie każdy lubi odsmażane pierogi, a potrzebuję przygotować obiad wcześniej, wtedy polecam obgotować pierogi w osolonym wrzątku. Przełożyć do naczynia do zapiekania , dodać cebulkę i akurat chwilę przed podaniem podgrzać. Są wtedy ciepłe i można spokojnie podawać na stół

Magiczne Życie Marty
Zrazy wołowe 213

dzięki czemu nabierają wyraźniejszego smaku Najlepiej pasuje do nich kasza gryczana, ale z ziemniakami smakują równie smacznie. Jako surówkę polecam tarte buraczki. Mięso po ugotowaniu jest doskonale kruche i delikatne. Zrazy będą doskonałą propozycją na odświętny obiad, święta, komunie czy chrzciny. Post Zrazy wołowe pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje

Marta Gotuje
KOPYTKA NA SŁODKO. 187

sine kluchy. Tak wiele nazw, a oznaczają jedno i to samo: wspaniały domowy obiad, smak dzieciństwa i babcinej kuchni. Lubię wracać do tamtych chwil nie tylko w obrazach, ale i w zapachach i smakach. KOPYTKA ZIEMNIACZANE NA SŁODKO. /własny;/ na 4 porcje kopytek 1 kg ziemniaków ok. 2-3 szklanki mąki 2 jajka 1/2 łyżeczki soli 2 łyżeczki cynamonu

W kuchni Karmel-itki
Odchudzony barszcz ukraiński z botwinką (148 kcal) 155

Przepis na lekki barszcz ukraiński z młodych warzyw. Idealny na letni obiad. Z podanych składników wychodzi duży garnek zupy, na około sześć dużych porcji, a każda ma tylko 148 kcal. Składniki (na ok 6 porcji zupy): 500 g młodych ziemniaków duży pęczek botwinki pół główki małej młodej kapusty 2 marchewki pietruszka kawałek pora kawałek selera puszka fasoli czerwonej

e-PrzepisyKulinarne
Pierogi z kaszą gryczaną 119

Kolejną moją propozycją na smaczny obiad są pierogi z kaszą gryczaną. Długo nie miałam przekonania do pierogów z takim farszem, ale postanowiłam w końcu zrobić i

kuchnia doski
Zalewajka 209

Ten smak pamiętam z dzieciństwa. Kwaśna, czosnkowa zupa z kiełbasą i ziemniakami. Mogłam jeść ją cały czas. Dziś postanowiłam ugotować ją sama. Trochę się bałam, ponieważ

Ratunku obiad
Zupa klopsikowa czyli "Kwaśny Klops" 232

zamierzam nadrabiać zaległości i wpisuję sobie klopsikową do mojego kanonu najsmaczniejszych zup. Bo smakuje idealnie - lekko kwaskowata, z mięsnymi kulkami, ziemniakami, smakowitym, zabielonym śmietanką wywarem. Pełna warzyw i mięsa zaspokaja głód na długie godziny. Doskonale nadaje się na jednodaniowy obiad.  I nie mówcie mi, że zupa to nie obiad, dopóki nie zrobicie sobie "Kwaśnego Klopsa"! :)   Składniki: (przepis(...)starte na tarce jarzynowej) 1 pietruszka (starta na tarce jarzynowej) spory kawałek selera (również utarty) klika gałązek natki pietruszki kawałek pora, ok. 5 cm (dałam posiekaną cebulę) 3 nieduże ziemniaki 2 łyżki mąki 2-3 łyżki octu winnego (lub 1-2 zwykłego) 100 ml śmietanki 30% siekany koperek lub zielona pietruszka do posypania Całą technologię zobaczycie u Kasi , w dodatku

Kuchnia Prezydentowej
Serowe knedle z truskawkami 160

zachwycona. Nie są zbyt słodkie ale nie mdłe a ciasto jest delikatne w swojej strukturze. Sprawdzą się zarówno jako słodki obiad jak i deser. Skorzystałam z tego przepisu ( klik ).   Składniki na 10 knedli: 250 g twarogu 300 g ziemniaków 1 szklanka mąki 1 jajko szczypta soli 10 dużych truskawek 1 łyżka cukru Do podania: jogurt naturalny, śmietana, wiórki kokosowe

My simple kitchen
Jak zrobić idealne wegańskie placki ziemniaczane? 153

ziemniaczanej łyżeczkę gałki muszkatołowej, czosnku itp. ps. Miśka nie czekała na żadne dodatki, gdy robiłam zdjęcia przed obiadem przybiegła z talerzykiem i zeżarła mi ekspozycję, ot tak po prostu z cukrem. Składniki na około 12 placków (4 porcje): 1 kg młodych ziemniaków 1 średnia cebula 100 g mąki kukurydzianej lub z ciecierzycy (może też być pół na pół) 2 czubate

greenscarf