ziemniak - 9653 przepisów (strona:92/644)

Kulajda koprowa 232

świeżych1 cebula1,5 l bulionuolej4-5 ziemniakówłyżka kminku3 łyżki kopru lub koperku, drobno pokrojone200 ml śmietany1 łyżka mąkiziele angielskielistek laurowysólocetpieprzprzygotowanieGrzyby szybko opłukać, zamoczyć na parę godzin, najlepiej na noc. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę. Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić w garnku z grubym dnem.  Dolać do garnka wywar, wrzucić ziemniaki i grzyby razem z wodą w której się moczyły(...)Dosypać kminek, ziele angielskie i część  koperku. Gotować aż ziemniaki będą miękkie. W miseczce mieszamy śmietanę z mąką, dolewamy stopniowo parę łyżek gorącej zupy i dokładnie mieszamy aby śmietana się nie zważyła a  mąka nie pozbijała się w grudki. Mieszankę śmietany i zupy wlać do garnka ( możemy na wszelki wypadek przelać przez sitko) Zupę

Stare Gary
Żurek prosty i szybki 161

ugotować  - najszybciej zrobimy to w szybkowarze. W międzyczasie na patelni zrumienić cebulę, dodać do niej kiełbasę i nieco ją obsmażyć. W garnku zagotować bulion, dodać cebulę z kiełbasą, ziemniaki, czosnek majeranek, ugotowane grzyby wraz z wywarem, gotować na średnim ogniu aż ziemniaki będą miękkie. Wlać zakwas, ilość taka jaką lubimy, gotować na małym ogniu ok 10 - 15 minut

Stare Gary
Pizza na ziemniaczanym spodzie 292

Zapewne nieraz zdarzyło się Wam, że po obiedzie zostało sporo ugotowanych ziemniaków, prawda?U mnie również się to zdarza, rzadko- bo ziemniaki jem sporadycznie, ale dzisiaj ich nadmiar wykorzystałam do pizzy, a konkretnie do spodu :)Ziemniaczany spód jest chrupiący z wierzchu, a miękki- ale zwarty- w środku i dosyć sztywny.Jeżeli chodzi o dodatki do pizzy, to komponujemy według własnych(...)zalegających produktów- tak jak to było u mnie :)Polecam przepis do wypróbowania, chociażby w ramach eksperymentu, a być może nieraz do niego wrócicie? Jak robię to ja! :)Spód:* ziemniaki- 1 kg* jajka- 2 szt.* przyprawy: łyżeczka tymianku, pieprz* oliwa- do smarowania foremkiSos pomidorowy:* pomidory- 2 bardzo duże* czosnek- 1 ząbek* cukier trzcinowy- 1 łyżeczka* przyprawy: łyżeczka oregano, sól, pieprzDodatki:* brokuły

Kraina Miodem Płynąca
Imprezowa sałatka ziemniaczana 330

gdyż jest wygodna do trzymania, idealna na dwa małe kęsy, no i wygląda apetyczniej niż 'wymemłana' sałatka podana w misie (głównie dotyczy to sałatek majonezowych)!Jeżeli więc zostały Wam ziemniaki z wczorajszego obiadu, to już wiecie co robić! ;)))* ziemniaki- 2 duże* groszek konserwowy- mała puszka* ser kozi twardy- około 90 g* ogórek kiszony- 1 szt.* jogurt naturalny- 2 czubate łyżki(...)sól* natka pietruszki/koper- opcjonalnieZiemniaki ugotować, ostudzić, pokroić w drobną kostkę i przełożyć do miski.Ser kozi oraz ogórek kiszony również pokroić w kostkę i przełożyć wraz z odcedzonym groszkiem do ziemniaków.Zalać jogurtem, dodać majonez, wymieszać i doprawić sokiem z cytryny oraz solą i pieprzem.Liście cykorii oderwać, a w środek nakładać porcje sałatki.Smacznego

Kraina Miodem Płynąca
Biała kiełbasa z francuską zapiekanką ziemniaczaną 172

Ziemniaki obieramy i kroimy w cienkie plastry.Przekładamy do rondla o grubym dnie.Wlewamy mleko, doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową.Dodajemy liść laurowy i powoli zagotowujemy, uważając, by mleko nie wykipiało.Trzymamy na malutkim ogniu przez 15 min, by wywar tylko mrugał, a mleko zgęstniało.Żaroodporne naczynie smarujemy masłem.Posypujemy drobno posiekanym czosnkiem,Przekładamy łyżką cedzakową ziemniaki.Zalewamy mlekiem(...)przykryć całkowicie ziemniaków.Przykryte naczynie wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika.Pieczemy około 50 minut by ziemniaki wchłonęły mleko i się zarumieniły.Pęta kiełbasy nakłuwamy w kilku miejscach widelcem.Na patelni rozgrzewamy olej.Wkładamy pęta kiełbasy i rumienimy szybko z obu stron.Wlewamy wino, dodajemy tymianek i dusimy pod przykryciem około 10 min.Gdy wino odparuje, rumienimy ponownie.Podajemy z gotową zapiekanką.SMACZNEGO

Kredowe Menu
Śledzie pod pierzynką 3733

glutenu. Ilość porcji: 2 Czas przygotowania: 15 minut ( nie licząc czasu potrzebnego na przygotowanie śledzi oraz ugotowanie warzyw) Składniki: 2 filety śledziowe a’la matjas 1 burak 1 mały ziemniak 2 jajka 2 korniszony 1 duża czerwona cebula Sos: 100ml jogurtu naturalnego 100ml majonezu 1 łyżeczka musztardy 1 ząbek czosnku ½ łyżeczki cukru Sól, świeżo mielony pieprz Filety moczymy przez kilka(...)godzin w wodzie, dwukrotnie ją zmieniając. Następnie przykładamy do mleka i moczymy kolejne 2 godziny. Ziemniaka oraz buraka gotujemy osobno  w mundurkach do miękkości. Burak będzie się gotował nieco dłużej niż ziemniak. Po ugotowaniu obieramy i osobno ścieramy na tarce o grubych oczkach. Jajka gotujemy na twardo i również ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebule kroimy w drobną

Kolizje Smaków
Kolorowa salatka śledziowa 195

potrawy z ta niezwykle smaczna i zdrowa ryba jest cale multum.Ja przedstawiam kolorowa salatke ze sledziem w roli glownej.Salatka jest niezwykle smakowita ,choc sledzikowi towarzysza tak proste dodatki jak:ziemniak,burak,cebula,jablko i jajko.Jest jednak jeden warunek,trzeba dac salatce czas,by skladniki sie wzajemnie przemacerowaly.Skladniki:500 g filetow sledziowych3 ugotowane w mundurkach ziemniaki2-3 ugotowane buraki1 cebula1 winne jablko1(...)pokroic w gruba kostke ,posypac grubo mielonym pieprzem i odstawic na 1 godzineziemniaki cebule i ogorki pokroic w kostke.Jablko i buraki zetrzec na grubych oczkach tarkiukladac warstwami w salaterce:ziemniaki,cebule,sledzie,majonez,jablka,ogorki,buraki,majonez .Posypac startymi na tarce jajkami i zielonym pieprzem.Naczynie przykryc folia i wstawic do lodowki najlepiej na cala noc.Wowczas skladniki sie przegryza,a salatka

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
PIERŚ Z GĘSI Z CHUTNEYEM FIGOWYM I SMAŻONYMI ZIEMNIACZKAMI 161

piwo Książęce chlebowo – miodowe – 200 ml + 200 ml* przyprawy: tymianek , majeranek , sól, pieprz, czosnek, rozmaryn )* miód lipowy – 1 łyżka* cebula – 1 sztSMAŻONE ZIEMNIAKI:* ziemniaki – 2 szt* tłuszcz gęsi – ok. 50 g* sól – do smakuCHUTNEY FIGOWY:* świeże figi – 200 g* mała marchewka – 1 szt* cebula czerwona – 1 szt* olej(...)przyprawy – malutki, posiekany ząbek czosnku i po szczypcie cynamonu, goździków, gałki, soli i pieprzu.Zasypujemy cukrem i zalewamy odrobiną octu.Na wolnym ogniu przesmażamy, mieszając, aż uzyskamy kremową konsystencję.SMAŻONE ZIEMNIAKI:Z umytych i obranych ziemniaków wycinamy „kulki” – za pomocą narzędzia do dekorowania.Smażymy na złoto w mocno rozgrzanym tłuszczu, odsączamy na papierowym ręczniku, solimy.CAŁOŚĆ:Podajemy gorące

Ostra na Słodko
Zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem 867

ziemniaczana! Nieograniczone możliwości tworzenia, jedyny limit to wyobraźnia… Zapiekanka ziemniaczana to sprawdzona potrawa praktycznie na każdą okazję. Serdecznie zapraszam. :)!Zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem – składniki:ok. 1 kg ziemniaków ugotowanych2 piersi z kurczakaok. 150-200g boczkupęczek szczypiorku3-4 ząbki czosnkuser żółty (można pomieszać z parmezanem)ok. 200 ml śmietany50g masłasól, pieprz, papryka, chili, oliwa Połowę ugotowanych, obranych(...)pokrojonych w plasterki ziemniaków wykładam do natłuszczonego naczynia żaroodpornego. Posypuję solą, pieprzem i chili.Na patelni podsmażam pokrojonego i doprawionego solą, pieprzem i papryką kurczaka. Wrzucam go na warstwę ziemniaków.Następnie pokrojony boczek podsmażam na patelni, a pod koniec smażenia dodaję pokrojony szczypiorek i czosnek.Dodaję do zapiekanki.Na wierzch układam pozostałą część pokrojonych ziemniaków doprawiając je solą, pieprzem i chili oraz

UgotujmyTo.pl
Bułeczki z batatami i rozmarynem 121

Kiedy tylko zobaczyłam przepis na te bułeczki z batatami czyli słodkimi ziemniakami w książce C.Bretherton „Baking”, od razu wiedziałam, że muszę go wypróbować… Bułeczki aż się uśmiechały do mnie ze zdjęć Na co dzień mało wykorzystuję to smaczne warzywo, ale ponieważ poczytałam o jego zaletach (http://www.fitnow.pl/pl/3/357/1064/Slodkie-ziemniaki) mam teraz zamiar to zmienić. Dla mnie smakują jak połączenie marchewki(...)ziemniakiem, może bardziej delikatnie… Robiłam już z nich chipsy do pstrąga, a teraz czas na bułeczki (i nie tylko… ale o tym kiedy indziej )Bułeczki z batatami robi się bardzo szybko, co jest ich ogromną zaletą. Ponieważ są na sodzie są raczej ciężkie, ale ze względu na dodanie rozmarynu ich smak jest bardzo intrygujący. Warto więc spróbować

UgotujmyTo.pl
Pieczone , młode ziemniaczki na ostro 287

wydaniu na ostro – tak jak ja lubię najbardziej!Z dodatkiem pachnącego czosnku … cebulki dymki … papryki … i świeżego szczypiorku z własnego ogródka.Pyszne!SKŁADNIKI:* młode ziemniaki – 500 g* cebula dymka – 2 szt* czosnek – 4 ząbki* sól – do smaku* papryka ostra – do smaku* świeży szczypiorek – 1 pęczek* olej – do natłuszczeniaSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA(...)Ziemniaki oczyszczamy , podgotowujemy ok. 10 minut w osolonej wodzie.W tym czasie nagrzewamy piekarnik.Blachę natłuszczamy olejem , wrzucamy posiekaną w piórka cebulkę i całe , obrane ząbki czosnku.Ziemniaki odcedzamy , wkładamy do blachy.Po całości skrapiamy jeszcze odrobiną oleju i posypujemy papryką i odrobiną soli.Wkładamy do nagrzanego piekarnika na ok. 20 minut.Podajemy zrumienione ze świeżym szczypiorkiem!Smacznego

Ostra na Słodko
Kiełbasa po francusku z serem Vacherin Mont d’or. 187

Camembert)1 szklanka białego wina wytrawnego mieszanka sałat + sos vinaigre Przygotowanie:Nagrzewamy piekarnik do 180'C. Cebulę podsmażamy na dużej ilości tłuszczu. Dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i smażymy, aż będą miękkie. Uważajcie, by nie używać zbyt wysokiej temperatury, bo wszystko Wam się spali!Gdy ziemniaki będą miękkie, na ich wierzch kładziemy kiełbasy, które powinny być poprzekłuwane(...)gotowe! Teraz czas na przygotowanie sałaty z sosem vinaigre oraz otwarcie wina ;) Serwowanie: Każdy rodzaj kiełbasy kroimy w dość grube paski. Gościom, którzy wybierają sobie kawałek mięsa, serwujemy ziemniaki, zalewamy je serem i violà! *Vacherin Mont d’or. Tutaj kilka słów na temat sera, z którym spotkałam się pierwszy, ale na pewno nie ostatni raz! To szwajcarski

Kitchens Alphabet
Kartoflanka na wędzonce czyli smaki z dzieciństwa 227

Mama nie pracowała, więc miała czas (i chęci) gotować dwa dania. Bardzo lubiliśmy zupy i często dojadaliśmy je na kolację :)Jedną z moich ulubionych była kartoflanka czyli zupa z ziemniaków. Do dziś ją lubię i dość często gotuję. Zwłaszcza w zimne dni, gdyż bardzo rozgrzewa.Składniki:około pół kilograma kości wędzonych,4-5 marchewek,3 pietruszki,pół średniego selera(...)średni por,2 małe cebulki,1-2 ząbki czosnku,9-10 średnich ziemniaków,2-3 listki laurowe,5-6 ziaren ziela angielskiego,świeżo mielona gałka muszkatołowa,pieprz i sól do smaku,2-3 łyżki oleju.Kości zalać zimną wodą, ugotować z zielem angielskim i listkami laurowymi. Kości wyjąć do przestudzenia, przyprawy wyłowić.  Powstały wywar posolić,  ugotować ziemniaki

Codzienna kuchnia niecodzienna
Sałatka ziemniaczana z czosnkiem i szczypiorkiem 245

świecie sałatkę, którą robię bardzo często. (Przygotowałam ją podczas mojego wyjazdu, na zdjęciach widzicie właśnie ją.) Będzie tak, jak zawsze: prosto, szybko, niedrogo i przede wszystkim smacznie :)Składniki:ziemniaki,majonez,sól, biały pieprz,czosnek,szczypiorek.Ziemniaki ugotować w mundurkach. Wystudzić, obrać ze skórki i pokroić w niezbyt drobną kostkę. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę lub zetrzeć na drobnej tarce(...)Szczypiorek opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem lub na czystej ściereczce - posiekać na dowolną grubość.Ziemniaki delikatnie połączyć z czosnkiem, majonezem i szczypiorkiem. Doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.Sałatka idealnie komponuje się z mięsami - na zimno i na ciepło. To świetny dodatek do kiełbas i mięs z grilla - może zastąpić lub uzupełnić tradycyjne pieczywo. tak sałatka prezentowała się

Codzienna kuchnia niecodzienna
Kartacze 164

Przyszła pora na obiecane kartacze.Znamy takich, którzy "daliby się za nie pokroić".Nie ukrywamy, że potrawa jest pracochłonna, ale jej smak rekompensuje wszystko.Przystępujemy do pracy.Obieramy 6,5 kg ziemniaków, z czego 1,5 kg gotujemy w osolonej wodzie.Mielimy ok. 0,8 kg łopatki i 0,1 kg słoniny.Będzie nam jeszcze potrzebne dodatkowe 0,1 kg słoniny(...)pierwszej kolejności przygotowujemy mięso, czyli mieszamy łopatkę ze słoniną,doprawiamy solą i pieprzem do smaku, 2 cebule i czosnek tarkujemy na drobnych oczkach.Solidnie wszystko mieszamy.   Ugotowane ziemniaki mielimy.  Przygotowujemy skwareczki.   Słoninę, boczek i cebulę kroimy w kostkę.Najpierw na patelnię wrzucamy słoninę i jak wytopi się z niej tłuszcz dodajemy cebulęi boczek, zmniejszamy

Maminek kulinarny

Proponowane wyszukiwania