ziemniak - 9653 przepisów (strona:93/644)

Pure ziemniaczane klasyka / mashed patatoes classic 184

masz dobre, mączne ziemniaki, grzechem jest nie zrobić z nich pure.Z dodatkiem sosiku jest smaczne i wcale nie takie tuczące.Do zrobienia szybkiego, prostego dodatku obiadowego potrzebujesz dla 3-4 osób- 4 średnie ziemniaki np. IBIS, TAJFUN, BRYZA są mączne, z dużą zawartością skrobi- łyżka masła- pół szklanki mleka- szczypta gałki muszkatułowej- sólZiemniaki obierz, pokrój na małe kawałki, zalej wodą(...)Osusz na małym ogniu, dodaj łyżkę masła,gałkę muszkatułową i mleko. Rozgnieć dokładnie widelcem a następnie ubijaczką lub drewnianą łyżką energicznie mieszaj do połączenia składników. Jeżeli masz praskę do ziemniaków, użyj jej a dopiero potem dodaj masło i mleko.Nie potrzebujesz wtedy widelca.I gotowe. SMACZNEGO.Na pewno dasz radę.CMOK

Pasje Jolki
Pierogi ruskie 164

około 38-40 sztuk.Ciasto:3 szklanki mąki3/4 szklanki ciepłej wody1 jajkoszczypta soliFarsz:250 g białego sera250 g ziemniaków1 cebula1 łyżka startego na najdrobniejszych oczkach żółtego sera (użyłam parmezanu)sólpieprzPrzygotowanie:Farsz:Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie. Gorące bardzo dokładnie rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków (nie może być grudek). Ostudzić. Cebulę drobno posiekać, podsmażyć na maśle i dodać do ziemniaków. Dołożyć biały i żółty

Oryginalny smak
Schab zawijany boczkiem z parowaru 324

mają :) Zapas trzeba było zrobić :) Ale nie o herbacie miało być :)Na obiadokolacje wymyśliłem sobie dziś roladę schabową w boczku, nadziewaną świeżą bazylią, suszonymi pomidorami i mozzarellą oraz ziemniaki i cukinie. Suszonych pomidorów nie jadam codziennie, to że się przewinęły w kliku przepisach jest spowodowane tym, że je otworzyłem i tak zużywam po trochu. Ale dziś się skończyły, także jakiś(...)Składniki : 2 plastry schabu 4 plastry boczku surowego 4 listki świeżej bazylii 20g startej mozzarelli 4 suszone pomidory 1 mała cukinia 2 ziemniaki Przyprawy :pieprz ziołowy oreganokmin rzymskiświeża pietruszka Plaster schabu myjemy, odsączamy nadmiar wody, oczyszczamy i rozbijamy tłuczkiem. Przyprawiamy z obu stron pieprzem ziołowym i oregano. Listki bazylii myjemy

Parowar Faceta
Pieróg biłgorajski z kaszą gryczaną 780

Wielkość formy :  Składniki:1,5 kg ziemniaków0,5 kg tłustego twarogu0,5 kg kaszy gryczanej3 jajka1/2 l śmietany (najlepsza wiejska) 100 g smalcusól, pieprzWykonanie:Ziemniaki obrać, ugotować i odcedzić, potłuc Na gorące ziemniaki wsypać suchą kaszę (nie gotowaną!!!). Dobrze wymieszać. Przykryć garnek. Odstawić w ciepłe miejsce - zostawić na pół godziny żeby kasza się zaparzyła. W tym czasie rozgrzać(...)piekarnik do 180 stopni. Formę wysmarować masłem lub smalcem Po pół godziny, kiedy ziemniaki trochę ostygną, dodać do masy śmietanę, jajka, ser biały - starannie pokruszony i stopiony smalec Całość dokładnie wyrobić. Posolić do smaku i popieprzyć.Przełożyć do formy, dokładnie ugnieść w foremce , wierzch posmarować zimną wodą - wstawić do nagrzanego piekarnika, piec

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Zupa ziemniaczana przecierana z pomidorami 150

Potato soup with tomatoes Składniki.4 ziemniaki3 pomidory1 łyżka oliwkinatka pietruszkisólpieprzWykonanie.Ziemniaki obrać, zalać wodą, osolić i ugotować. Ziemniaki przetrzeć, ale wywar zachować.Dojrzałe pomidory ugotować, przetrzeć i połączyć z ziemniakami. Wlać wywar i oliwkę, zagotować, doprawić solą i pieprzem. Posypać natką pietruszki i smacznego.Smaczna, dietetyczna zupa. Zamiast pomidorów świeżych można użyć swoich ze słoika. Smaczna, dietetyczna zupa

Kulinarny karnet Christophera
G... Gratin. 407

Gratin to nic innego, jak "francuski" sposób przygotowania potrawy. Jest to zapiekanka składająca się z absolutnie cienko pokrojonych, surowych ziemniaków (to cecha charakterystyczna!), zalanych sosem śmietanowo-jajecznym i przykrytym chrupiącą warstwą tartego sera. Z tą samodzielną potrawą,jak i częstym dodatkiem do dań spotkałam się już nie raz! Podstawowa wersja nazywa się Gratin dauphinois i składa się z podstawowych, wyżej(...)składników. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, aby ją zmodyfikować. Ja dodałam plastry szynki oraz cebulę, co stworzyło pyszne połączenie.Składniki (w zależności od Waszej formy):6 dużych, surowych ziemniaków pokrojonych w cienkie plasterki (można użyć nożyka, tarki do warzyw lub specjalny nożyk)1 ząbek czosnkukosteczka masła100ml śmietany 30%*1 jajkoduża szklanka tartego sera (u mnie trochę mozarelli oraz parmezanu

Kitchens Alphabet
Baba ziemniaczana. 334

klasyka.  U mnie w rodzinie podawana gorąco prosto z blachy ze szklanką zimnego mleka. Ja ją lubię również później odsmażaną na chrupko na patelni.  Składniki: 2 kg ziemniaków 500g mięsa (surowy boczek, karkówka, kiełbasa, wędzonki - po kawałku) 2 duże cebule 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 jajka 1 szklanka mleka sól, pieprz czarny Kamis, olej rzepakowy Wykonanie: Mięso surowe(...)pokrojone w kostkę podsmażamy na patelni. Dodajemy wędliny (również pokrojone w kostkę) i posiekaną cebulę. całość chwilkę smażymy. Dolewamy mleko i zagotowujemy całość. Obrane i umyte ziemniaki ścieramy na tarce (oczka do ziemniaków).  Ziemniaki łączymy dokładnie z gorącym mięsem i mlekiem, doprawiamy do smaku i wbijamy jaja. Dosypujemy 2 łyżki mąki ziemniaczanej i całość dokładnie mieszamy. Blaszkę do pieczenia

Malinowe Pocałunki
Zupa-krem z sezonowych warzyw 151

też przysłowiowa "bułka z masłem", jeśli tak, kremy mogą okazać się przyjemną odmianą i odświeżeniem menu. Dzisiaj na warsztat wzięłam sezonowe, jesienne warzywa, czyli kapustę i ziemniaki. Rezultaty poniżej :) Składniki: pół główki kapusty kilka ziemniaków kilka łodyg selera naciowego bulion warzywny, 0,5 l sól, pieprz, majeranek, ew. maggi grzanki masło / oliwa Wykonanie: Kapustę kroimy w piórka. Przekładamy na rozgrzaną(...)patelnię z tłuszczem (2 łyżki masła lub oliwy). Smażymy na małym ogniu. Następnie obieramy ziemniaki i kroimy w kostkę. Gdy kapusta zacznie robić się szklista (analogicznie do smażonej cebuli), dodajemy ziemniaki i dalej smażymy, najlepiej pod przykryciem. Po 15 - 20 minutach dodajemy seler. Doprawiamy  solą, pieprzem, suszonym majerankiem, który możemy śmiało dodawać do wszystkich potraw o właściwościach "wzdymających

Taste Of My Day
Zapiekanka ziemniaczano-rybna 269

tradycji, dziś przyrządzam rybę, ale w trochę inny sposób. Zapiekanka ziemniaczano-rybna  to bardzo dobry wybór na urozmaicenie rybnego menu. Bardzo pożywne i sycące danie. SKŁADNIKI 1 kg ziemniaków 700 g filetów rybnych 2 pory (białe części) 1,5 szklanki śmietany 22% 2 jajka 100 g sera żółtego (startego) pół pęczku koperku sól, pieprz, papryka słodka, gałka muszkatołowa Ziemniaki(...)Koper umyć i posiekać. Śmietanę, jajko, koper, 1/3 sera i przyprawy wymieszać. Rybę umyć i osuszyć. Por umyć i pokroić w plasterki. W naczyniu żaroodpornym na spód ułożyć połowę ziemniaków, rybę, pory i na koniec resztę ziemniaków. Każdą warstwę polać sosem i posypać serem. Na koniec wylać resztę sosu i posypać startym serem. Zapiekać 40 minut w piekarniku rozgrzanym

Złote przepisy
Tortilla de patatas – omlet hiszpański w wersji Christophera. 192

Omlet Christophera. Składniki: 5 małych ziemniaków 2 cebule 10 dkg wędzonego boczku 4 jajka 3łyżki mleka Rozmaryn Sól, pieprz Oliwa do smażenia. Ten hiszpański omlet, został wymyślony w XVII wieku przez góralki zamieszkujące hiszpańskie Pireneje, a powstał z biedy. Obecnie omlet ten, znany jest na całym świecie, a jego odmian jest bardzo dużo. Oryginalne tortilla de patatas to – ziemniaki, cebula(...)jajka ,oliwa i sól. Cebulę i boczek pokroić w grubą kostkę, przesmażyć na patelni do zrumienienia cebuli, pozostawić do ostygnięcia. Można przełożyć na miseczkę. Ziemniaki obrać, pokroić w plasterki i smażyć na oliwie, około 10 minut. W trakcie smażenia, plasterki przewracać na drugą stronę. Posolić i posypać rozmarynem. Następnie lekko przestudzić i wymieszać z cebulą i boczkiem. Jajka z mlekiem

Kulinarny karnet Christophera
Arystokratyczna rozpusta – ziemniaki z kawiorem. 134

Składniki: 2 ziemniaki 50 gr czarnego kawioru 2 plastry bekonu sos cytrynowy   Ziemniaki wyszorować. Zawinąć w lekko natłuszczoną folię aluminiową i upiec w piekarniku. Upieczone, gorące ziemniaki, lekko wydrążyć i napełnić   czarnym   kawiorem. Na kawior położyć po 1 łyżeczce sosu śmietanowo – cytrynowego z odrobiną szafranu. Ozdobić koperkiem i plastrem pieczonego bekonu. Jak wykonać taki bekon, czasami może(...)wkładamy pomiędzy dwa arkusze papieru do pieczenia. Kładziemy na blachę, obciążamy drugą blachą i pieczemy w piekarniku, aż do uzyskania właściwej twardości bekonu. PS. Pamiętam czasy kiedy podawałem takie ziemniaki z kawiorem oraz  bliny z kawiorem i śmietaną w kultowym sopockim  klubie Sfinks. Jego właściciel Robert F. był smakoszem kawioru. Obecnie cena 50 g. kawioru z jesiotra syberyjskiego

Kulinarny karnet Christophera
Wędzony łosoś z jarmużem i plasterkami ziemniaków w śmietanie. 157

Wędzony łosoś z jarmużem. Bardzo smaczne ,nietypowe danie, szybkie i eleganckie. Wędzony łosoś ułożony na gorących  ziemniakach przejmie ich naturalne ciepło ,lekko ogrzany nie stanie się suchy i włóknisty. Delikatny jarmuż idealnie pasuje do łososia. Składniki. 600g wędzonego łososia, plastry 350g małych ziemniaczków 150ml śmietany 36% 80dag jarmużu 2 jabłka 2 łyżki masła 125 ml soku jabłkowego 1 łyżka(...)łezkach", dodać razem z sokiem i masłem do jarmużu. Dusić kilka minut, dodać natkę pietruszki, doprawić do smaku i smacznego. Jeżeli wolimy możemy zrobić jarzynkę z zasmażką. Obrane ziemniaki pokroić w cienkie plasterki, można poszatkować. Gotować w osolonej wodzie 5 minut ,niech pozostaną lekko twardawe. Odcedzić i włożyć do ciepłej śmietany oprószonej pieprzem. Plastry ziemniaków ze śmietaną rozłożyć

Kulinarny karnet Christophera
Wiosenne ziemniaczki. 139

doskonałym smakiem, wykorzystałem ją jako szybką okrasę do ziemniaczków. Pięknie stopiła się na gorących ziemniaczkach ,nadając im błysku oraz ziołowego smaku i aromatu , prawdziwa wiosenna frajda . Składniki: 3 średnie ziemniaki 3 cieniutkie marchewki, najlepiej młode 3 małe łyżeczki Smakowita Pajda - smalczyk roślinny z ziołami ogrodowymi kiełki brokułu sól 2 plasterki boczku Wykonanie: Za pomocą wycinaka gniazd nasiennych  wydrążyć tunel(...)ziemniakach  i obrać je. Marchewki ostrugać i wsunąć w tunel. Czas gotowania marchewki i ziemniaków jest podobny. Można ugotować je razem w osolonej wodzie. Uważać ,żeby ziemniaczków  nie rozgotować. Wyjąć z wody ,ułożyć na kiełkach brokułu. Na każdy ziemniak nałożyć  łyżeczkę smalczyku roślinnego z ziołami ogrodowymi. Podać z usmażonym na patelni grillowej plastrami boczku. Tak przygotowany kartofel

Kulinarny karnet Christophera
Słodko -kwaśne szaszłyki rybne. 152

patyczki nabijać naprzemiennie ananasy, paprykę i rybę. Grillować na lekko natłuszczonej patelni grillowej 2-3 min z każdej strony, smarując często marynatą, aż ryba się upiecze. Smacznego. Zapiekane plastry ziemniaków. Składniki: 2 ziemniaki 2 łyżki majonez 2 łyżki ketchup 1 cebula  5 dag ser mozzarella zioła prowansalskie cząber sól olej do smażenia Wykonanie: Ziemniaki  ugotować w mundurkach(...)pokroić w drobną kostkę i przesmażyć, ostudzić. Majonez wymieszać z ketchupem, dodać zioła prowansalskie i cząber do smaku, dodać przesmażoną cebulę i wszystko wymieszać. Uzyskaną pastę rozłożyć na przygotowanych ziemniakach i posypać startą mozzarellą. Zapiec 10 minut w piekarniku pod grillem

Kulinarny karnet Christophera
Rosti z szynką i jajkiem. 180

Rosti with ham and egg. Składniki. 1/2 kg ziemniaków 1cebulka 50g szynki 4 jajka szczypiorek pieprz czerwony sól, pieprz do smaku Wykonanie. Ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę posiekać i dodać do ziemniaków. Dodać sól i pieprz do smaku. Na rozgrzany olej nałożyć ziemniaki, formując okrągłe placki. Smażyć po 3-4 min z każdej strony. Czas zależy

Kulinarny karnet Christophera

Proponowane wyszukiwania