łyżeczki żelatyny1/4 szklanki gorącej wodyWYKONANIE:Na początek należy włączyć piekarnik na 180 stopni. Białka należy ubić na sztywno, następnie po troszkę dodawać cukier ciągle ubijając. Dodać mąkę ziemniaczaną i sok z cytryny i wszystko dokładnie wymieszać. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i na niego wyłożyć ubitą bezę - średnica koło ok 20-25 cm. Boki bezy należy podciągnąć troszkę
Serce zamknięte w formie pysznościCiasto, które zrobiłam tym razem to ciasto bardzo uniwersalne, ale cudownie leciutkie :)Uniwersalne dlatego, że mus owocowy, który odgrywa tutaj najważniejszą rolę, może być przygotowany z
Serce zamknięte w formie pysznościDługo szukałam idealnego przepisu na biszkopt, każdy który sprawdzałam był inny i każdy miał jakąś złotą zasadę, której bezwzględnie należało przestrzegać, żeby ciasto nie upadło
Ciastkozercywyciągamy z foli i ugniatamy chwilę w dłoniach aż stanie się miękka i plastyczna. Rozwałkowujemy ją na stole na cienki placek podsypując w razie potrzeby cukrem pudrem lub mąką ziemniaczaną. Wycinamy nożykiem długi pasek, powinien wystarczyć na owinięcie w całości babeczki.Babeczka powinna mieć mniej więcej kształt walca, więc jeśli to konieczne można nieco przyciąć brzegi. Przyciętą babeczkę smarujemy
Ciastkozercyplastyczna.Ja zdecydowałam się na różowe kwiaty, dlatego dodałam do masy kilka kropel barwnika spożywczego.Masę rozwałkowujemy na stole na cienki placek podsypując w razie potrzeby cukrem pudrem lub mąką ziemniaczaną.Kieliszkiem lub foremką wycinamy pięć kółek.Składamy je na cztery, tak żeby powstały małe rożki, ważne, żeby nie dociskać brzegów, powinny być lekko pofalowane i imitować płatki. Wycięta kółka
Ciastkozercyworeczka strunowego.Na babeczkach wyciskamy duże różyczki z kremu.Masę cukrową ugniatamy przez chwilę w dłoniach, żeby zmiękła. Rozwałkowujemy na cienki placek podsypując w razie potrzeby cukrem pudrem lub mąką ziemniaczaną i wycinamy listki. Jeśli nie mamy odpowiedniej foremki (można nieco zmodyfikować np. świąteczny ostrokrzew) listki możemy wyciąć także czystymi nożyczkami.Gotowe listki, wraz z cieniutkimi wałeczkami z zielonej masy
CiastkozercyO tym cieście bardzo dużo czytałam i od bardzo długiego czasu mam na niego wielką ochotę :) Wreszcie przyszedł ten czas i mogłam go spróbować . Ciasto pycha
Słodkości i nie tylkobardzo małym, powolnym strumieniem wlewamy 1/4 podgrzanego mleka, cały czas mieszając – hartujemy je, aby nie zrobiła się jajecznica, dlatego te zabiegi są tu kluczowe. Do zahartowanych jajek dodajemy mąkę ziemniaczaną i dokładnie rozprowadzamy ją, aby nie było żadnych grudek.Gotową mieszaninę wlewamy powoli do rondelka z pozostałym mlekiem, cały czas mieszając. Wstawiamy rondelek na mały gaz i mieszając, doprowadzamy
Nerds Kitchenosobiście wolę z gęstym jogurtem naturalnym, ale każdy zrobi tak jak chce i lubi! :)Odstawiamy nasz dip i smażymy na wolnym ogniu nasze placuszki. Forumujemy je jak placki ziemniaczane, Im bardziej będą wypieczone tym lepiej je odwrócić!Smacznego
Kuchnia moimi oczamisody 1 filiżanka cukru 1 cukier waniliowy składniki mokre : 4 łyżki masła 2 jajka 1/2 filiżanki mleka wykonanie: Masa serkowa ; 225 g serka waniliowego z czekoladą 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 1 jajko Białko ubić , serek wymieszać z mąką , dodać pianę i delikatnie wymieszać. W jednej misce wymieszaj mąkę, kakao, sodę , proszek , cukier waniliowy. W drugiej misce mikserem na niskich
Sama słodycz i szczypta chilidania wytrawne! Genialny jako zdrowe zastępstwo dla mąk. Czarujcie! Z takim "zaklęciem" wszystko wyjdzie.SKŁADNIKI NA TORCIK KAWOWO-MIGDAŁOWY:* Biszkopt - - białka, 4- cukier puder (1/2 szklanki),- mąka ziemniaczana (1 łyżka)- proszek budyniowy mały,- szczypta proszku do pieczenia (bg),* Beza - - białka - 4- cukier - 3/4 szklanki- sól - odrobinka* Masy kawowa i migdałowa - - masło, kostka,- cukier puder, 1/2-3/4 szklanki
Wypisz WymalujU mnie, jak widać, Święta pełną parą ;) Przepis na te cynamonowe cudeńka znalazłam na stronie Pannakota i wzbogaciłam o szczyptę imbiru. Wyszły pyszne i chrupkie, nie
My Culinary ArtKluski ziemniaczane z mąką i jajkami, ścięte w charakterystyczne romby. Nazywane w zależności od rejonu kopytka lub szagówki..Składniki:1 kg ziemniaków1,5 szklanki mąki 2 jajkasól Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, odlewamy stawiamy odkryte na małym ogniu przez chwilę. Zgniatamy je przez praskę. Kiedy przestygną tak by można było wyrabiać ciasto dłonią dodajemy mąkę i jajka. Dzielimy ciasto
prawdziwe jedzeniesera białego - 5 jajek- 6 czubatych łyżek cukru brązowego- 1/2 łyżeczki cynamonu- 1/2 łyżeczki kardamonu- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia- 3 łyżki oleju rzepakowego- 3 łyżki mąki ziemniaczanej- 1 cukier waniliowy- 1 łyżka kakao do dekoracji ciasta + orzechy bądź migdałyWykonanie:Do miski wbij żółtka, dodaj brązowy cukier, cukier waniliowy i przyprawy. Zmiksuj blenderem na gładką masę, dodaj
SMYKWKUCHNIdelikatnie obsypujemy każdy bułką tartą.Blachę smarujemy niewielką ilości masła. Układamy kotlety i pieczemy w temp. 170st ok. 40minut.Efekt... poniżej...a poniżej już cała "wersja" dzisiejszego obiadu, z ziemniaczanymi kulkami przepis tutaj oraz warzywną surówką przepis tutaj i pysznym sosikiem przepis tutaj
Walijskie Pichcenie