rozsmarować w prostokąt o grubości 1,5-2 cm. Farsz. Ugotowaną kaszę wymieszać z posiekaną, przesmażoną na maśle cebulą, jajkiem i pietruszką. Doprawić do smaku. Farsz ułożyć na ziemniaczanym puree, na środku marchewkę i całość zwinąć w rulon pomagając sobie papierem. Wierzch i boki posmarować jajkiem i posypać bułką tartą. Włożyć do podłużnej foremki i zapiekać w temp.200 stop.30
Kulinarny karnet Christopheradżemem, pokryty pyszną masą śmietanową. Zaręczam, że na jednym kawałku się nie skończy! Biszkopt: 6 jajek, szklanka cukru, 3/4 szklanki mąki pszennej, 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej, łyżeczka proszku do pieczenia. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier. Następnie kolejno dodawać żółtka. Mąki przesiać wraz z proszkiem do pieczenia, dodać
Z miłości do słodkościczekoladowe chyba każdy lubi więc dzisiaj najważniejsze są dodatki :) a dodatki są nieziemskie :D Składniki: ciasto 8 jajek 100 g cukru pudru 30 g kakao 30 g mąki ziemniaczanej 70 g mąki pszennej szczypta soli nadzienie 350 g serka mascarpone 30 ml śmietany kremówki skórka z cytryny 2 łyżki koniaku 75 g marmolady cytrynowej 80 g krokantu
Niezły MłynekSerniki są lubiane przez wszystkich. Ten jest idealny do niedzielnej kawy - sernik z brzoskwiniami. Składniki: 1 kg tłustego zmielonego sera 8 jaj kostka masła ekstra
Salonik smakówSkładniki:siemię lniane mielone 1 łyżeczka mąki: ryżowej, kukurydzianej, ziemniaczanej i jaglanej po 2 łyżki mleko sojowe lub ryżowe około 200 ml olej 1 łyżeczka Przygotowanie:Wymieszać mąki i siemię lniane. Dodać wodę, rozmieszać mikserem aby nie było grudek. Ciasto powinno być dosyć gęste, dodać tyle mleka lub wody aby konsystencja pozwalała na rozlanie
głodny alergikwłączania termoobiegu; po wyjęciu z pieca posmaruj skórkę oliwą. Jeśli zależy mi na nadaniu skórce złocistego koloru, stosuję malowanie skórki miksturą według własnego pomysłu. Z pół łyżeczki skrobi ziemniaczanej i 0,5 szklanki wody gotuję kisiel (aby ułatwić sobie życie można podgrzać w mikrofali, na średniej mocy około 30 sekund). Do gorącego kisielu dodaję 1 łyżeczkę ketchupu, łyżeczkę oleju
głodny alergiksojowe, ryżowe lub inne) 0,5 litra ugotowany ryż 1 szklanka ekstrakt waniliowy 1 łyżeczka daktyle kilka sztuk cukier brązowy, miód lub syrop z agawy 1 łyżka skrobia ziemniaczana, kukurydziana lub budyń waniliowy bez cukru 2 łyżki cynamon, kardamon szczypta Przygotowanie: Skrobię lub budyń rozmieszać z 0,5 szklanki zimnego mleka. Daktyle opłukać, pokroić na kawałki. Resztę
głodny alergikprzykryć i pozostawić na około 30 minut do wyrośnięcia.Nagrzać piekarnik do 180 stopni C. Przed włożeniem bułek do piekarnika posmarować wierzch "kisielem" przygotowanym z pół łyżeczki skrobi ziemniaczanej i 1/4 szklanki wody, z dodatkiem łyżeczki oleju. Zabieg ten sprawi, że skórka będzie cienka, delikatna i ładnie się zarumieni. Piec około 40 minut bez termoobiegu. Po upieczeniu
głodny alergiklitra ugotowany ryż czerwony i brązowy 1 szklanka cukier waniliowy 0,5 łyżeczki poziomki 0,5 szklanki cukier brązowy, miód lub syrop z agawy 1 łyżka skrobia ziemniaczana, kukurydziana lub budyń waniliowy bez cukru 2 łyżki Przygotowanie: Skrobię lub budyń rozmieszać z 0,5 szklanki zimnego mleka. Resztę mleka zagotować, wsypać ryż, cukier, następnie dodać skrobię i mieszając
głodny alergikprzykryć i pozostawić na około 30 minut do wyrośnięcia.Nagrzać piekarnik do 180 stopni C. Przed włożeniem chleba do piekarnika posmarować wierzch "kisielem" przygotowanym z pół łyżeczki skrobi ziemniaczanej i 1/4 szklanki wody, z dodatkiem łyżeczki oleju. Zabieg ten sprawi, że skórka będzie cieńsza i mniej wysuszona. Zapraszam do zakładki "Porady i triki", gdzie znajdziesz opis
głodny alergikokoło 30 minut do wyrośnięcia (powinny podwoić objętość).Nagrzać piekarnik do 180 stopni C. Przed włożeniem bułek do piekarnika posmarować wierzch "kisielem" przygotowanym z pół łyżeczki skrobi ziemniaczanej i 1/4 szklanki wody, z dodatkiem oleju. Zabieg ten sprawi, że skórka będzie cienka, delikatna i ładnie się zarumieni. Piec około 40 minut bez termoobiegu. Po upieczeniu wyjąć
głodny alergikzimowe poranki. Składniki: kasza jaglana ugotowana na miękko 1 szklanka mleko ryżowe, sojowe lub inne 2 szklanki sok malinowy (lub wiśniowy) 1/4 szklanki skrobia ziemniaczana 1 łyżka skrobia kukurydziana (lub tapioka) 1 łyżka granat 1/4 szt Zamiast skrobi można użyć budyniu bezglutenowego, najlepiej bez dodatku sztucznych barwników. Przygotowanie: Kaszę ugotować
głodny alergikodkładamy na bok, będzie potrzebne później) 2-3 łyżeczki cynamonu 1/2 szklanki cukru brązowego 2 łyżki masła sok wyciśnięty z połowy cytryny 3 łyżki miodu pitnego + łyżka skrobi ziemniaczanej (alkohol można zastąpić wodą) Przygotowanie Jabłka myjemy, obieramy i kroimy na ćwiartki, wydrążamy gniazda nasienne, a następnie kroimy w plastry nie zapominając o tym, aby skrapiać je sokiem
Symfonia Smakówprzede wszystkim delikatny krem mascarpone, puszysty biszkopt nasączony kawą espresso plus likier amaretto. Dzisiaj proponuje Tort tiramisu : Składniki:biszkopt 4 jajka 100g mąki pszennej 33 g mąki ziemniaczanej 130 g drobnego cukru do nasączenia 160 ml ostudzonej mocnej kawy 80 ml likieru może być kawowy albo amaretto na masę: 750g serka mascarpone 100g drobnego cukru
Wypieki Uliciasteczek, jest delikatny, rozpływa się w ustach i nie opada podczas pieczenia ;) Składnik na masę; 1kg trzykrotnie zmielonego sera białego 1 całe jajko 3 żółtka 3 łyż. mąki ziemniaczanej 250g cukru do wypieków 200ml śmietanki 30 % 5 łyż. soku z limonki starta skórka z limonki Składniki na spód: Paczka herbatników czekoladowych 50g margaryny. Herbatniki rozkruszamy, rozgniatamy
Wypieki Uli