ziemniaczane - 3000 przepisów (strona:152/200)

Ucierane ciasto z aronią 240

aronią...Gorzki smak aronii pod słodką kruszonką.Idealne dla osób nie lubiących zbyt słodkich ciast.Proste i szybkie w wykonaniu.Zapraszam!Sposób przygotowania:1,5 szklanki mąki pszennej;1 szklanka mąki ziemniaczanej;1 szklanka białego cukru;2 łyżeczki proszku do pieczenia;4 jaja;250 g margaryny;300 g aronii (u mnie mrożona) + mąka pszenna do oprószenia owoców.Kruszonka:1/3 kostki margaryny

Gospodyni Miejska
Muffiny z rodzynkami w czekoladzie 186

Muffiny z rodzynkami w czekoladzie...Wilgotne, mocno śmietankowe.Z dodatkiem rodzynek w czekoladzie.O pięknym aromacie.Przepyszne!Składniki:150 g mąki pszennej;110 g mąki ziemniaczanej;1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia;1/2 łyżeczki sody oczyszczonej;Szczypta soli;90 g białego cukru;Kilka kropel aromatu śmietankowego;250 g gęstej, kwaśnej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;1 jajo;80 ml oleju

Gospodyni Miejska
Pieczarki w sosie śmietanowym 234

jogurtem naturalnym.Z dodatku marchewki można zrezygnować.Masło można zastąpić masłem roślinnym lub margaryną, a pieczarki kurkami czy boczniakami.Pieczarki wyśmienicie smakują z ziemniakami, kluskami, ryżem. Dobrze też smakują z kotletami ziemniaczanymi, jajecznymi czy z kaszy gryczanej (jak u mnie).Ja nie obieram pieczarek, tylko bardzo dokładnie je myję.Źródło przepisu: Wielkie Żarcie

Gospodyni Miejska
Babka kajmakowa 274

Zapraszam!Składniki:Babka:5 jaj;1 łyżka białego cukru;Sok wyciśnięty z 1 dużej cytryny;100 g margaryny;300 g gotowej masy krówkowej;180g mąki pszennej;100 g mąki ziemniaczanej;2 łyżeczki proszku do pieczenia.Polewa:100 g gotowej masy krówkowej;2 łyżki słodkiej śmietanki o zawartości tłuszczu 30 lub 36%;3 łyżki płatków migdałowych. Dodatkowo:Margaryna i bułka tarta

Gospodyni Miejska
Ubijana babka cytrynowa 211

skórki z cytryny.Oblana lekko kwaśnym lukrem.Oprószona kandyzowaną skórką pomarańczową.Zapraszam!Składniki:Ciasto:4 duże jaja;1 szklanka białego cukru;1 szklanka mąki pszennej; 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej;200 g margaryny;Sok wyciśnięty z 1/2 cytryny;Skórka starta z całej, jednej cytryny;1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia;Opakowanie cukru wanilinowego (16 g).Lukier:1 szklanka cukru

Gospodyni Miejska
Ciasto z rabarbarem, pianką i razową kruszonką 202

kisiel cytrynowy innym smakiem o jasnym kolorze.Smalec można zastąpić 2 dodatkowymi łyżkami margaryny lub olejem, przy czym to smalec nadaje ciastu puszystości.Szklanka = 250 ml.Kisiel można zastąpić mąką ziemniaczaną. Kisiel w rabarbarze i w pianie ma pozostać w proszku, nie należy go rozpuszczać.Źródło przepisu: Wielkie Żarcie

Gospodyni Miejska
Ciasto z truskawkami przypominające drożdżowe 297

przepis na blachę o wymiarach 24 x 28 cm,Truskawki można zastąpić innymi, świeżymi owocami, masło w kruszonce - margaryną, a kisiel cytrynowy innym smakiem.Szklanka = 250 ml.Kisiel można zastąpić mąką ziemniaczaną lub budyniem.Kisiel w owocach ma pozostać w proszku, nie należy go rozpuszczać.Źródło przepisu: Wielkie Żarcie

Gospodyni Miejska
Ciasto na śmietance z truskawkami 301

mąką pszenną, a budyń śmietankowy innym smakiem.Śmietankę do kawy UHT 12 lub 18% można zastąpić śmietanką 30 lub 36 % (tzw. kremówką).Szklanka = 250 ml.Budyń można zastąpić mąką ziemniaczaną lub kisielem.Budyń w owocach ma pozostać w proszku, nie należy go rozpuszczać.Obtoczenie owoców w budyniu zapobiega ich nadmiernemu opadaniu na dno i powstawaniu zakalca - budyń wypije

Gospodyni Miejska
Ciasto z truskawkami i białą czekoladą 318

przepis na blachę o wymiarach 35 x 24 cm.Truskawki można zastąpić innymi, świeżymi owocami, białą czekoladę - mleczną i/lub deserową, a kisiel truskawkowy innym smakiem.Szklanka = 250 ml.Kisiel można zastąpić mąką ziemniaczaną lub budyniem.Kisiel w owocach ma pozostać w proszku, nie należy go rozpuszczać.Obtoczenie owoców w kisielu zapobiega ich nadmiernemu opadaniu na dno i powstawaniu zakalca - budyń wypije nadmiar

Gospodyni Miejska
Pappardelle z leśnymi grzybami i dynią w sosie serowo-tymiankowym 199

potraficie odróżnić te jadalne. Już z kilku sztuk można wyczarować pyszny sos w kilkanaście minut. Pyszny z chrupiącą grzanką z pełnoziarnistego pieczywa lub jako dodatek do mięs, kopytek, placków ziemniaczanych, bądź też w wersji pasty z makaronem al’dente lub risotto. Własnoręcznie zebrane grzyby można zastąpić tymi zakupionymi na starganie lub zwykłymi pieczarkami, choć to już

SzczyptaSmaQ
Wykwintny gulasz - Quiche 294

Jest wiele sposobów podawania gulaszu z ziemniakami, z kaszą, z plackami ziemniaczanymi ale to już wszyscy znamy i większość z nas już jadła w takiej postaci. Chciała bym wam pokazać nieco inny sposób podawania gulaszu. Możemy naszych gości czy domowników zaskoczyć:) Mowa jest o Quiche czyli wykwintna tarta. Jest krucha, pyszna i każdego zaskoczy niespodzianka w środku

Basia w kuchni
Szynka z indyka i kurczaka z szynkowara 281

indyka - 3 płaskie łyżeczki peklosoli - 1 plaska łyżeczka cukru pudru - 1 płaska łyżeczka białego pieprzu- mały ząbek czosnku - 3 płaskie łyżeczki żelatyny - 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej - 150 g lodu - 50 ml wody SPOSÓB WYKONANIA - filet z indyka myjemy i kroimy na plastry o grubości 1 cm, a następnie w paski o długości

Basia w kuchni
Tagliatelle z owocami z sosem waniliowym i nutą bazylii 213

garść czereśni bazylia 10 listków (dodajmy ile lubimy )Sos waniliowy  1/2 laski wanili 150 ml mleka50 ml śmietanki 30%1,5 łyżki cukru1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 żółtko  SPOSÓB WYKONANIA :- gotowy makaron gotujemy w osolonej wodzie ok 3 minuty, jeżeli używamy gotowego z paczki postępujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu- owoce myjemy, obieramy

Basia w kuchni
Jesienny gulasz pełen aromatu i koloru. 150

mało przepisów z tej dziedziny na moim blogu. No nic nadrobię to :) Gulasz ulubione danie w moim domu, super smakuję z ziemniakami jak i z kaszą a w placu ziemniaczanym pyszny. Wykorzystując to co daje nam jesień połączyłam dynię, papryk, cebulkę, czosnek. Całość stworzyła piękne kolory a świeże zioła takie jak rozmaryn, tymianek uwolniły podczas pieczenia cudny aromat, który

Basia w kuchni
Torcik Rafaello 252

się, że nigdy nie uda mi się stworzyć czegoś równie pysznego. Pomyliłam się! Da się :)Biszkopt (mała blaszka):2 jajkapół kubka cukru pudrupół kubka mąki (w tym łyżka mąki ziemniaczanej)pół łyżeczki proszku do pieczeniaKrem kokosowy:puszka mleka kokosowego100 g wiórków kokosowych3 łyżki cukru pudru+ płatki migdałów      Zaczynamy od przygotowania biszkoptu - białka ubijamy na sztywną pianę

sama złodycz

Proponowane wyszukiwania