karkówka i wołowina * cebula * ząbek czosnku * mały słoiczek przecieru pomidorowego * 2 cm kawałek świeżego imbiru* szczypta chilli * pół czerwonej papryki* łyżka cukru * łyżeczka mąki ziemniaczanej* 3 łyżki zimnej wody* 2 łyżki oliwy Przygotowanie :Cebulę i czosnek drobno posiekać. Połowę dodać do mięsa i wymieszać. Dodać starty imbir, przyprawy i wyrobić aż do połączenia
Magiczne Życie Martynajzdrowszych obiadów, to jednak lubię przygotować ją od czasu do czasu. Cola i ketchup tworzą ciekawy lekko słodkawy posmak mięsa, który doskonale komponuje się z puree z groszku lub ziemniaczanym. Składniki na 3 - 4 porcje:800g karkówki¾ szklanki coca coli¾ szklanki ketchupu (ja dałam pikantny)½ łyżeczki ostrej papryki w proszku½ łyżeczki majeranku1 łyżeczka słodkiej paprykiSólPieprz1 średnia cebula1 ząbek czosnkuPrzygotowanie
Fabryka pomysłówSkładniki (na chleb a 800 g): cała podmłoda250 g mąki pszennej typu 55050 g letniej wody8 g soli 30 g mleka w proszku15 g roztopionego smalcumąka ziemniaczana do podsypywania koszyka Przygotowanie chleba: Do dużej miski przesiej mąkę pszenną. Dodaj mleko w proszku, całą podmłodę i wodę z rozpuszczoną w niej solą. Dokładnie wszystko wymieszaj do połączenia się składników
Grahamka, weka i kajzerkailość: 15 sztuk Ugotowane ziemniaki ostudzamy i gnieciemy na gładko. Dodajemy jajka, mąkę i sól. Wyrabiamy na gładką masę aż wszystkie składniki się połączą. Z masy ziemniaczanej tworzymy placuszki i obtaczamy je w mące z obu stron. Gotowe placki kładziemy na patelni z rozgrzanym olejem i smażymy z obu stron na złocisty kolor. Przed podaniem posypujemy solą morską
Projekty ze smakiemtroszkę tymianku i majeranku do smaku. Można również sos zmiksować.Można również nie dodawać cebuli, jak nie lubimy.Gdy sos jest za rzadki - albo jeszcze odparowujemy chwilę, albo zagęszczamyłyżką mąki ziemniaczanej lub kukurydzianej rozpuszczonej w małej ilości zimnej wody.Dodajemy do sosu, chwilę gotujemy.Teraz dokładamy kawałki kurczaka, mieszamy i podajemy. SMACZNEGO
Pasje Jolkiwodę do podlania ok. 1/2 szklankiCebulę szklimy na niewielkiej ilości oleju, dodajemy podgotowane grzyby, lekko solimy i pieprzymy. Dusimy, podlewając co jakiś czas wodą lub wywarem warzywnym, mięsnym, czy ziemniaczanym, w połowie czasu (ok.10 min.)dorzucamy posiekany czosnek. Po jakiś 20 minutach wlewamy śmietanę i jeszcze chwilę gotujemy na małym ogniu, aż sos zgęstnieje. Podajemy z ziemniakami
Pasje Jolkiprzecedzamy przez sito albo durszlak sos do garnka.Z warzyw również wyciągnęliśmy wszystko co możliwe i dlatego już ich nie potrzebujemy. Uzyskany sos zagotowujemy w garnku.Najpierw jedną łyżkę mąki ziemniaczanej rozcieńczamy w zimnej wodzie i wlewamy do gotującego się sosu, aby go odrobinę zagęścić.Jeżeli to za mało, rozcieńcz drugą łyżkę mąki i dodaj do sosu. Wrzuć roladki
Pasje Jolkizblendować lub przecisnąć przez praskę do kartofli. Ja moje zblendowałam dodając liście pietruszki do ziemniaków. Pietruszkę można też zmiksować osobno z jajkiem.Wstaw wodę na kopytka w dużym garnku.Masę ziemniaczaną wyłóż na stolnicę,dodaj przesianą mąkę, jajko i sól.Szybko wyrób ciasto, podziel na trzy części i z każdej kolejno formuj wałeczki grubości palca. Pokrój na kawałki. Wodę osól
Pasje Jolkidodatku masłaOczywiście najlepszy byłby mielony kilkukrotnie domowy twaróg, wtedy mamy pewność, że to najzdrowsza wersja ;)Przygotowanie:Ukręć żółtka z cukrem na jasną, puszystą masę.Dodaj zmielony ser, przesianą mąkę ziemniaczaną, miękkie masło (jeżeli ser jest bez dodatku masła).Miksując całość dodaj wanilię.Dodaj ubitą pianę z białek i lekko wmieszaj (szpatułką) ją w przygotowaną masę do połączenia się składników
Eat ShrimpsPrzepis na to ciasto dostałam od kuzynki, za co jestem jej wdzięczna, bo jest rewelacyjne… Puszysty biszkopt, masa budyniowa, krakersy i masa krówkowa… Mniam
Oryginalny smakSezon jagodowy trwa, więc nie może zabraknąć drożdżowych słodkich bułeczek wypełnionych pysznymi jagodami. Jagodzianki wychodzą puszyste, mięciutkie i baaardzo szybko znikają Składniki na 16 jagodzianek:3
Oryginalny smakstopniowo jajka, cały czas miksując, na koniec dodać proszek. Podzielić na 2 części i piec ok 40- 45 min w 200 stopniach.Krem:3 szkl mleka4 łyżi mąki pszennej4 łyżi mąki ziemniaczanej cukier waniliowy dużyZagotować 2 szkl mleka, w pozostałym mleku rozrobić obie mąki i cukier waniliowy. Wlać do gotującego się mleka i energicznie mieszając pogotować . Ostudzić.1/2 margaryny3/4 szkl
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaPojawiło się już to ciasto na blogu jako Kruche ciasto ze śliwkami i cytrynową pianką tym razem zmieniłam kolor kisielu na czerwony. Ciasto pięknie się prezentuje
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaTemperatura pieczenia: 180 °C Wielkość formy : Ciasto: 4,5 szkl mąki pszennej2 łyżki mąki ziemniaczanej 3/4 szkl cukru3 jajka3 -4 łyżki śmietany1 margaryna50 gram smalcumały proszek do pieczeniacukier waniliowyMąki mieszamy z cukrem, proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym, dodajemy pokrojoną margarynę i smalec - rozcieramy razem. Jajka i śmietanę
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaziemniaczanej2 łyżki śmietany 18%cukier waniliowy150 g kokosuBiałka ubić na sztywno, dodać cukier i cukier waniliowy, cały czas miksować. Następnie dodać budyń, wiórki kokosowe i śmietanę. Na koniec mąkę ziemniaczaną.Wszytko dokładnie wymieszać. Po wyjęciu ciasta kakaowego wylać masę kokosową i podpiec około 10 minutWarstwa jabłkowa:6 dużych jabłekcynamonJabłka zetrzeć na tarce, odcisnąć sok, gdy ciasto się podpiecze - wyjąć
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia