wodę do podlania ok. 1/2 szklankiCebulę szklimy na niewielkiej ilości oleju, dodajemy podgotowane grzyby, lekko solimy i pieprzymy. Dusimy, podlewając co jakiś czas wodą lub wywarem warzywnym, mięsnym, czy ziemniaczanym, w połowie czasu (ok.10 min.)dorzucamy posiekany czosnek. Po jakiś 20 minutach wlewamy śmietanę i jeszcze chwilę gotujemy na małym ogniu, aż sos zgęstnieje. Podajemy z ziemniakami
Pasje Jolkiprzecedzamy przez sito albo durszlak sos do garnka.Z warzyw również wyciągnęliśmy wszystko co możliwe i dlatego już ich nie potrzebujemy. Uzyskany sos zagotowujemy w garnku.Najpierw jedną łyżkę mąki ziemniaczanej rozcieńczamy w zimnej wodzie i wlewamy do gotującego się sosu, aby go odrobinę zagęścić.Jeżeli to za mało, rozcieńcz drugą łyżkę mąki i dodaj do sosu. Wrzuć roladki
Pasje Jolkizblendować lub przecisnąć przez praskę do kartofli. Ja moje zblendowałam dodając liście pietruszki do ziemniaków. Pietruszkę można też zmiksować osobno z jajkiem.Wstaw wodę na kopytka w dużym garnku.Masę ziemniaczaną wyłóż na stolnicę,dodaj przesianą mąkę, jajko i sól.Szybko wyrób ciasto, podziel na trzy części i z każdej kolejno formuj wałeczki grubości palca. Pokrój na kawałki. Wodę osól
Pasje Jolkidodatku masłaOczywiście najlepszy byłby mielony kilkukrotnie domowy twaróg, wtedy mamy pewność, że to najzdrowsza wersja ;)Przygotowanie:Ukręć żółtka z cukrem na jasną, puszystą masę.Dodaj zmielony ser, przesianą mąkę ziemniaczaną, miękkie masło (jeżeli ser jest bez dodatku masła).Miksując całość dodaj wanilię.Dodaj ubitą pianę z białek i lekko wmieszaj (szpatułką) ją w przygotowaną masę do połączenia się składników
Eat ShrimpsPrzepis na to ciasto dostałam od kuzynki, za co jestem jej wdzięczna, bo jest rewelacyjne… Puszysty biszkopt, masa budyniowa, krakersy i masa krówkowa… Mniam
Oryginalny smakSezon jagodowy trwa, więc nie może zabraknąć drożdżowych słodkich bułeczek wypełnionych pysznymi jagodami. Jagodzianki wychodzą puszyste, mięciutkie i baaardzo szybko znikają Składniki na 16 jagodzianek:3
Oryginalny smakstopniowo jajka, cały czas miksując, na koniec dodać proszek. Podzielić na 2 części i piec ok 40- 45 min w 200 stopniach.Krem:3 szkl mleka4 łyżi mąki pszennej4 łyżi mąki ziemniaczanej cukier waniliowy dużyZagotować 2 szkl mleka, w pozostałym mleku rozrobić obie mąki i cukier waniliowy. Wlać do gotującego się mleka i energicznie mieszając pogotować . Ostudzić.1/2 margaryny3/4 szkl
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaPojawiło się już to ciasto na blogu jako Kruche ciasto ze śliwkami i cytrynową pianką tym razem zmieniłam kolor kisielu na czerwony. Ciasto pięknie się prezentuje
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaTemperatura pieczenia: 180 °C Wielkość formy : Ciasto: 4,5 szkl mąki pszennej2 łyżki mąki ziemniaczanej 3/4 szkl cukru3 jajka3 -4 łyżki śmietany1 margaryna50 gram smalcumały proszek do pieczeniacukier waniliowyMąki mieszamy z cukrem, proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym, dodajemy pokrojoną margarynę i smalec - rozcieramy razem. Jajka i śmietanę
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaziemniaczanej2 łyżki śmietany 18%cukier waniliowy150 g kokosuBiałka ubić na sztywno, dodać cukier i cukier waniliowy, cały czas miksować. Następnie dodać budyń, wiórki kokosowe i śmietanę. Na koniec mąkę ziemniaczaną.Wszytko dokładnie wymieszać. Po wyjęciu ciasta kakaowego wylać masę kokosową i podpiec około 10 minutWarstwa jabłkowa:6 dużych jabłekcynamonJabłka zetrzeć na tarce, odcisnąć sok, gdy ciasto się podpiecze - wyjąć
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaSkładniki:5 jajek (oddzielnie białka i żółtka)3 łyżki cukruSok z 1 cytryny100 g masła300 g masy krówkowej180 g mąki pszennej100 g skrobi ziemniaczanej2 łyżeczki proszku
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaCiasteczka, które zachwycają smakiem, a na dodatek przygotowanie ich jest banalnie proste. Wystarczy zagnieść wszystkie składniki razem, żadnego rozdzielania białka od żółtka, czy czegoś w
charlotte gotujebiałkaPrzygotowanie:Masło z cukrem rozpuszczamy w garnuszku na małym ogniu. Dodajemy mleko, wiórki kokosowe i dokładnie mieszamy. Zdejmujemy z kuchenki.Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej - wymieszać.Przestudzoną masę kokosową dodajemy do piany i miksujemy na najniższych obrotach.Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i łyżeczką formować ciasteczka.Piec 15-20 min w 180st. C do zrumienienia
charlotte gotujecm.Masę wykładamy do formy, dociskamy łyżką i układamy do formy na wysokość około 2 cm.Wkładamy do lodówki.Budyń:W rondelku gotujemy mleko. W osobnym naczyniu łączymy mąkę ziemniaczaną, cukier, żółtka. Gdy mleko się zagotuje dodajemy wymieszane wcześniej składniki. Mieszamy intensywnie, aż uzyskamy konsystencje budyniu. Odstawiamy na ostygnięcia.Do zimnego budyniu dodajemy miękkie masło i mieszamy (można mikserem
Serce zamknięte w formie pysznościCiasto, które postanowiłam dzisiaj zrobić to ciasto typowo letnie. Owoce o które nie jest trudno, galaretka i bita śmietana nadają cudownej lekkości. Bardzo lubię to
Serce zamknięte w formie pyszności