ziemniaczane - 3000 przepisów (strona:155/200)

Jagodzianki 149

litra mleka 4 jajka 1 szkl. cukru cukier waniliowy 3;4 szkl oleju szczypta soli Nadzienie:0,5 kg borówek świeżych lub mrożonych, 3łyżki cukru i 1 łyżka mąki ziemniaczanej, wszystko delikatnie wymieszać.Wykonanie; Przygotować rozczyn z 1 szkl ciepłego mleka, drożdży i 2 łyżek cukru, odstawić. Jaja utrzeć z cukrem i połączyć z pozostałym mlekiem, wlać wyrośnięty rozczyn

Anioły w kuchni
Sernik z truflą 212

ustach. Niebo w gębie... nic dodać, nic ująć!Składniki:CIASTO SEROWE 3 jajka 1 kg twarogu dwukrotnie zmielonego 200 ml śmietanki 36% 125 g cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej lub budyniu TRUFLA 500 ml śmietanki (30% lub 36%) 400 g gorzkiej czekolady 4 łyżki cukru pudru 150 ml likieru Baileys kakao do oprószenia Wykonanie:Jajka miksujemy, dodajemy

Anioły w kuchni
Placek wspaniały 461

kajmakowej, herbatników maczanych w rumie i polewy rumowej.Porcja na blaszkę o wymiarach 35x26 Biszkopt: 4 jajka 1 szkl. cukru 0,5 szkl. mąki pszennej 0,5 szkl mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka wody gazowanej Jajka zmiksować z cukrem na pulchną masę. Następnie dodać mąkę z proszkiem i wodę, delikatnie połączyć. Ciasto wylać na wcześniej

Anioły w kuchni
Sernik z kokosem 235

jeden z naszych ulubionych serników. Jest lekki i puszysty. Można go zrobić z samą pianką, jeśli ktoś nie lubi kokosu, wtedy radzimy do białek dodać łyżkę mąki ziemniaczanej. Dzięki temu beza będzie miała grubszą warstwę zewnętrzną.Składniki; 1 kg sera 500ml  mleka 4 łyżki oleju 2 budynie śmietankowe 30 dag cukru 5 żółtek  Kruchy spód

Anioły w kuchni
Babka gotowana 251

puch, a przygotowanie jej jest proste i niezbyt czasochłonne. Do przygotowania jej będzie nam potrzebna specjalna forma do ciast gotowanych z kominkiem.  Składniki: 1 i 1/3 mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej 1 i 1/2 szklanki cukru pudru 1 kostka margaryny "Kasi" 5 jajek 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia sok z połowy cytryny 1 kieliszek

Salonik smaków
Burgery z czerwonej fasoli 221

zostaje ok. 4/5 osobnych kotlecików, które smakują pysznie również na zimno: same lub na kanapce: Kotleciki: Papryczka chilli Puszka czerwonej fasoli Mała cebula Pół papryki Jajko 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1/2 szkl. płatków owsianych 2 łyżki otrębów 1 łyżeczka bułki tartej 1 ząbek czosnku Oregano Tymianek Sól i pieprz Burgerowo: Dwie bułki grahamki (najlepiej domowe!) Papryka żółta Sałata Pomidor

Czarnawisienka
Muhallabia - egipski pudding ryżowy 244

zapomniałam, że jestem w Polsce i poczułam się jak nad brzegiem morza..Składniki na 2 pucharki:2 szklanki mleka3 łyżki cukru brązowego1 i 1/2 łyżki mąki ryżowej1 łyżka mąki ziemniaczanej lub skrobi kukurydzianej1/2 łyżeczka wody pomarańczowej (jeśli macie różaną to idealnie się nada!)PistacjePrzygotowanie: Do rondelka wlewamy mleko. Rozpuszczamy w nim cukier. Dodajemy mąki i mieszamy aż zgęstnieją

Czarnawisienka
Babeczki nadziane chałwą 204

miłośników chałwy. U mnie znikły momentalnie, a koleżankom w szkole bardzo smakowały. Puszyste, wilgotne, delikatne i mocno słodkie dzięki chałwie. Składniki na 12 babeczek: 50 g mąki ziemniaczanej 150 g mąki pszennej 2 białka 2 jajka 100 g cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 100 g masła 150 g chałwy 2 łyżki śmietany kremówki Przygotowanie: Masa: Chałwę rozdrabniamy

Czarnawisienka
Jajko w gniazdku. 228

Ziemniaczanej serii ciąg dalszy.Ziemniaczki i jajka to bardzo dobrany duet. Odsmażane ziemniaki z jajkiem sadzonym, pycha. Ale ziemniaki pieczone z jajkiem w środku są jeszcze smaczniejsze i atrakcyjnie podane.2 ziemniaki4 jajka2 łyżeczki masłasól, pieprz2 łyżeczki posiekanego szczypiorkuUgotować ziemniaki w mundurkach, ale uważać aby się nie rozgotowały.Przeciąć wzdłuż na połowę i wydrążyć miąższ, zrobić gniazdko, oprószyć solą i pieprzem.Do

Kulinarny karnet Christophera
Ziemniaczki na hiszpańską nutę. 216

Ziemniaczane tapas czy kartofelki fingerfood to mała ,smaczna przekąska. 8 małych ziemniaczków lub więcej1 papryka100 g sera mozzarella lub pleśniowego (zależy od nastroju)16 czarnych oliwekoliwa z oliwek, sól, pieprz, ząbek czosnku Ziemniaki ugotować w całości. Pilnować ,by się nie rozgotowały.Każdy przekroić na pół, posmarować oliwą z wyciśniętym czosnkiem, posypać solą i pieprzem. Mogą być zioła.Pozostawić

Kulinarny karnet Christophera
Ślimaczki z kurczaka z sosem curry. 236

Najprostszy sos curry: W 1 łyżce roztopionego masła rozprowadzić 1 łyżeczkę dobrego, najlepiej hinduskiego curry, dodać 100 ml. śmietany 36% i zredukować. Jeżeli jest trochę rzadki, zaciągnąć odrobiną mąki ziemniaczanej

Kulinarny karnet Christophera
Wesele w restauracji - rady i małe sekrety Christophera. 288

zrazy podać np. w razowym chlebie, powinniśmy, oprócz ziemniaków i frytek dodać kaszę gryczaną. Jeżeli podajemy kurczaka w potrawce, podajmy  ryż. Zamiast frytek, można podać pieczone ziemniaki, krokiety ziemniaczane, kulki, cząstki. Z reguły podaje się typowe dania kuchni polskiej, jednak czasami, chcąc czegoś wyjątkowego, można przygotować potrawy regionalne lub z kuchni świata. Pamiętajmy jednak, że nie wszyscy zechcą

Kulinarny karnet Christophera
Czas na sałatki. 2580

Dołożyć krążki cebuli. Składniki sosu dobrze wymieszać, doprawić pieprzem i polać sałatkę. Prosciutto zwinąć w ruloniki i ułożyć na sałacie. Sałatka z ziemniaków, doskonała kolacja. Smaczna odmiana popularnej sałatki ziemniaczanej. Składniki. 2 ziemniaki 100g pieczonego (gotowanego)mięsa 10cm pora 1 pomidor sól, pieprz Sos. 1 łyżka majonezu 2 łyżki jogurtu (śmietany) 1 łyżeczka musztardy dijon 1 łyżka szczypiorku Wykonanie

Kulinarny karnet Christophera
Zraz zawijany z mielonego. 212

świeżo zmielony majeranek maggi 4 plastry szynki wędzonej 1 ogórek kiszony 1 cebula Sos. 3 dag grzyby suszone 1 kostka bulion grzybowy 100 ml. śmietana kremówka 36% pieprz mąka ziemniaczana Wykonanie. Sos. Grzyby zalać wodą, zagotować, odstawić do ostygnięcia, przecedzić, wywar pozostawić, grzyby posiekać i dodać z powrotem  do wywaru. Mięso. Cebulę pokroić w drobną kostkę, przesmażyć

Kulinarny karnet Christophera
Żeberka pieczone w całości 175

mięso pozostawić w brytfannie jeszcze 10 minut, następnie wyjąć. Sos przetrzeć przez sito, dodać śmietanę, wymieszać i zagotować. Jeżeli lubimy sos bardziej gęsty, do śmietany dodać 1 łyżeczkę mąki ziemniaczanej. Mięso pokroić w plastry i włożyć do sosu

Kulinarny karnet Christophera