łyżeczki chińskiej przyprawy „5 smaków” sól CIASTO I PANIERKA 1 jajko rozmiaru M 1,5- 2 czerstwe pszennej bułki lub panierka Panko 2 łyżki mleka 2 łyżki mąki ziemniaczanej lub ryżowej 4 łyżki mąki pszennej ¼ łyżeczki sody oczyszczonej olej do smażenia sól
Karo in the KitchenKrem karmelowy: ¾ solonego karmelu z przepisu powyżej 150 g masła w temperaturze pokojowej Krem waniliowy: 1 laska wanilii 2 żółtka 200 ml mleka 50 g cukru 20 g mąki ziemniaczanej 20 g mąki pszennej 75 g masła w temperaturze pokojowej Makaroniki: 30 g + 30 g białek 75 g mielonych migdałów 75 g cukru pudru
Food Squareodłóż do całkowitego wystudzenia. Krem budyniowy: ½ l mleka + 1/2 szklanki do rozrobienia mieszanki ¼ szklanki cukru 2 żółtka 1 budyń waniliowy 1 / 3 szklanki mąki (pół na pół ziemniaczanej i pszennej) 100 g masła 2 łyżki cukru pudru WYKONANIE: 1 / 2 l mleka zagotuj z cukrem. Połowę szklanki mleka zblenduj z mąką, żółtkami i budyniem
Kulinarna (nie)codziennośćserowa: 500 g ricotty 100 g cukru skórka otarta z 1 limonki sok z 1 limonki 200 ml śmietany kremówki (38%) 1 pęczek bazylii 2 jajka 1 łyżka mąki ziemniaczanej zielony barwnik spożywczy w żelu dodatkowo: 200 g truskawek Listki bazylii porwać, wrzucić do garnuszka, zalać kremówką. Zagotować, odstawić do ostygnięcia pod przykryciem. Odcedzić. Masło rozpuścić, przestudzić. Ciastka drobno
Pożeraczka, czyli raz adobrzecukier biały zastąpiłam trzcinowym, a ocet sokiem z cytryny) 4 białka z jajek o rozmiarze M 200 g cukru trzcinowego (może być biały) łyżeczka soku z cytryny łyżeczka skrobi ziemniaczanej Oddzielamy białka od żółtek. Przed ubijaniem powinny mieć temperaturę pokojową. Piekarnik z termoobiegiem rozgrzewamy do 120 stopni C. Białka ubijamy na pianę, dodajemy stopniowo cukier, najlepiej łyżka po łyżce
Kuchnia EllieMajonez nadał babeczkom dużej wilgotności i puszystości - nawet po kilku dniach nadal zachowują świeżość. Polecam! :) Składniki na 12 sztuk - piekłam w blasze na muffinki : SKŁADNIKI SUCHE: 1/4 szkl. mąki ziemniaczanej 2/3 szkl. mąki pszennej 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/3 szkl. cukru szczypta soli SKŁADNIKI MOKRE: niepełna szkl. mleka 2 łyżki Majonezu Kieleckiego od SPOŁEM
Grunt to przepis!wyboru, jakiej potrzebujesz. Urządzenie EKM 4000 w kolorze czerwonym jest wyposażone w spiralne mieszadło hakowe, końcówkę do ubijania oraz płaskie mieszadło, które pozwalają szybciej wyrobić ciasto, przygotować doskonałe purée ziemniaczane, idealnie ubić śmietanę albo dokładnie wymieszać ciasto na naleśniki. I teraz dobra nowina, mam dla Was taki mikser do wygrania w konkursie! KONKURS „Słodkie życzenia Dla Mamy”! W związku
karmelowyPosiadają bardzo mało kalorii i są idealnym rozwiązaniem na dni diety. Składniki: (na około 4-6 placuszków) 2 duże ogórki, starte na tarce o dużych oczkach 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2-3 łyżki mąki pszennej sól i pieprz do smaku oliwa z oliwek do smażenia- opcjonalnie, ponieważ można użyć patelni grillowej i obyć się bez tłuszczu. Przygotowanie: 1. Zmieszać
KreatywnePinyużyjecie jednego większego naczynia, zamiast kilku mniejszych, deser będziecie mogli podzielić wg własnego zapotrzebowania): Biszkopt (znaleziony tutaj ): 1/2 szklanki drobno zmielonego ksylitolu 1/2 szklanki mąki kukurydzianej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej (nie można pominąć, odpowiada za sprężystość ciasta) 5 jaj (żółtka i białka osobno, w temperaturze pokojowej) + szczypta soli do ubicia białek Do nasączenia: 1,5-2 szklanki mocnej kawy
Powiedz dietom niemichę młodego szczypiorku. Możecie dać aromatyczną i lekko piekącą bazylię, świetny będzie tu tymianek. Możecie użyć startej na tarce cebuli i czosnku. Inwencję twórczą trzeba wysilić i działać. ZIEMNIACZANE KOTLETY Z KASZĄ JAGLANĄ I CUKINIĄ Składniki: ok. 1 kg ugotowanych ziemniaków 1/2 szklanki suchej kaszy jaglanej (o jej właściwościach zdrowotnych pisałam tutaj ) 1 cukinia 2 duże pęczki
Naturalna Kuchniaprzepis na Krakowskie bajgle, obwarzanki, fajnie zapowiadający się przepis na gofry,paluszki i chętnie sprawdzę nowe ciasta na pizzę. Jestem mega pozytywnie zaskoczona mazurkami, sernikiem, czy nawet plackami ziemniaczanymi na drożdżach. Dla mnie to nowość, więc podkreśliłam je na liście przepisów do zrobienia w najbliższym czasie. Wasza BLONDYNKA :) Tytuł: Ciasta Drożdżowe Słodkie i Wytrawne Autor: Tadeusz Barowicz Wydawnictwo: Buchmann
Blondynka Gotujeduży banan szczypta soli 3 łyżki kakao lub karobu krem: 600 ml mleka roślinnego 100 g cukru 3 kopiaste łyżki mąki pszennej (30 g) 4 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej (40g) 1 zblendowana gruszka karmelizowane gruszki: 4 gruszki łyżka masła kokosowego 50 g cukru trzcinowego łyżka cynamonu Przygotowanie: Mąkę i kakao przesiej. Dodaj pozostałe składniki i dużym nożem siekaj składniki
greenscarfśrednich bułeczek: 3 szklanki mąki pszennej 50 g świeżych drożdży 1/4 szklanki cukru 1 szklanka mleka 150 g masła spora szczypta soli 2 jajka 2 łyżki mąki ziemniaczanej dodatkowo: puszka masy krówkowej kilka łyżek mleka kilka łyżek cukru (użyłam brązowego) Przygotować rozczyn: drożdże rozkruszyć do miski, dodać łyżkę cukru i rozetrzeć do rozpuszczenia. Wlać kilka łyżek ciepłego mleka
Codzienna kuchnia niecodziennakształcie płatka Składniki: Na biszkopt: · 2/3 szklanki mąki ryżowej · 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej · 5 jajek · 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków Na krem z mascarpone
Bazując na smakujuż można dobrać wg uznania. Składniki na biszkopt: 5 jajek (w temp. pokojowej) 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 1/2 szklanki mąki tortowej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej szczypta soli Warstwa brzoskwiniowa: 1 duża puszka brzoskwiń w syropie 2 galaretki brzoskwiniowe 800 ml gorącej wody Warstwa czekoladowa: 120 g mlecznej czekolady 500 ml śmietanki kremówki 30% 2 łyżki cukru
Świat Ciasta