ziemniaczana - 4539 przepisów (strona:137/303)

Ziemniaczana rolada z rybą 205

pstrąg, czy łosoś. Podana z sosem porowo – śmietankowym to pomysł na smaczny obiad. CIASTO: 700g ziemniaków ugotowanych 3 łyżki kaszy manny 1/2 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 2 żółtka 25g masła rozpuszczonego sól morska NADZIENIE: 500g filetów z dorady lub innej ryby 2 łyżki soku z cytryny pieprz cytrynowy 2 łyżki natki pietruszki sól morska

https:KKuchniaMniam
PIERÓG BIŁGORAJSKI 178

smakiem ten jednak wzbogacony lekko kwaśno białym serem oraz skwarkami. Wypieka siego bez skórki zwanym "łysym" oraz w drożdżowej skórce. Niektórzy porównują go do słonego ciasta lub babki ziemniaczanej, ma on jednak inny specyficzny smak. W smaku można śmiało powiedzieć, że ile gospodyń i tyle różnych smaków. Na Lubelszczyźnie pieróg od wieków był wypiekiem świątecznym, serwowanym przy okazji uroczystych

Ciastka - domowe słodkości
Bezy "Róże" z Kremem Patissiere Truskawkowym 147

studziłam bezy. KREM PATISSIERE TRUSKAWKOWY: 175 ml mleka 125 ml likieru truskawkowego (ja użyłam Dalkowski Strawberry ) 3 żółtka 40 g cukru 20 g mąki pszennej 20 g mąki ziemniaczanej Wykonanie: Mleko zagotowałam, znaczy się doprowadziłam do wrzenia. Zestawiłam z ognia i wymieszałam z likierem. Żółtka zmiksowałam z cukrem do białości i puszystości, nadal miksując dodałam obie mąki i miksowałam

Blondynka Gotuje
Tarta z karmelizowanymi gruszkami, kardamonem i domowym budyniem 110

Składniki: ciasto 1,5 szklanki mąki pół kostki masła 1 jajko 2 łyżki cukru pudru szczypta soli budyń 2 szklanki mleka 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 3 jajka 1/2 szklanki cukru opcjonalnie ziarenka z 1 laski wanilii owoce 6 gruszek 1 szklanka cukru 1 łyżka miodu kardamon Wykonanie: Mąkę przesiewacie do miski, dodajecie sól i cukier

GRUBY WAŁEK
Pikantne ciasto z jablkami i imbirem czyli poWeekendowe Lakocie doc. 104 148

znalazłam na blogu pieprz czy wanilia . Pikantne ciasto z jablkami i imbirem ok. 500 g twardych, kwaśnych jabłek (np. złota reneta)  220 g mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka cynamonu 1/3 łyżeczki imbiru w proszku 1½ łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 120 g masła 120 g cukru 2 duże jajka garść  wyłuskanych  orzechów

Dzieje kuchennej Wiewióry
Gnocchi z serem ricotta, cukinią i pecorino 212

miały swobodę i nie skleiły się ze sobą. Po wrzuceniu części gnocchi warto delikatnie zamieszać całość by mieć pewność, że nie wyciągniemy za chwilę jednej wielkiej bryły ziemniaczanej. Gdy gnocchi wypłyną na powierzchnię, dajmy im maksymalnie 30-60 sekund i wio z wody wprost na patelnię. A na patelni wrzucamy uprzednio masło, z którego po podgrzaniu "wyłoni się" biały

Right Behind The Kitchen
Gulasz leśny – aromatyczna wieprzowina z grzybami 182

gotujemy jeszcze 5-7 minut, aż sos widocznie zgęstnieje. Sprawdzamy czy dopieprzyć bądź dosolić. Jeśli trzeba — przyprawiamy. Gulasz jest pyszny ze świeżym chlebem, pyzami, śląskimi kluskami lub plackiem ziemniaczanym . Zjedzcie go tak, jak lubicie. Ta porcja to danie obiadowe dla 4-6 dorosłych osób, jeśli przewidzieliście dodatki typu ziemniaki i surówka, lub obiad dla dwóch dorosłych głodomorów

Karo in the Kitchen
Tort Delicja 716

szczęście wreszcie się udało. Składniki (na tortownicę 16 cm): Biszkopt: 2 jajka- osobno białka i żółtka szczypta soli 1/2 szklanki cukru pudru 40 gram mąki pszennej 20 gram skrobi ziemniaczanej Mus czekoladowy: 100 ml mleka 150 gram czekolady (100 gram gorzkiej, 50 gram mlecznej) 1 łyżka żelatyny + 2 łyżki wody 100 gram śmietany 36% 4 łyżki cukru pudru Dodatkowo

Mango Papaja
American pie w wersji dyniowej 168

wody nadzienie: 125 g ciemnej czekolady (85%) 125 g mlecznej czekolady 60 g masła 400 g puree z dyni 335 g mleka skondensowanego słodzonego 3 jajka 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 3/4 łyżeczki mielonego cynamonu 3/4 łyżeczki mielonego imbiru 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 1/8 łyżeczki mielonych goździków dodatkowo: 125 ml śmietany kremówki (38%) Mąkę

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Falafel – kotlety z ciecierzycy 167

łyżeczka kolendry 1 łyżeczka kuminu 2 łyżki soku z cytryny lub limonki 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej ½ szklanki mąki (użyłam orkiszowej, można użyć dowolnej, byle nie skrobiowej – ryżowej czy ziemniaczanej) olej rzepakowy do smażenia

Karo in the Kitchen
Gofry - najlepsze! Lekkie i chrupiące 137

oryginał :) Robi się je błyskawicznie, są banalnie proste i stanowią idealny szybki deser lub przekąskę dla niespodziewanych gości. SKŁADNIKI: (na 8 sztuk) 3/4 szkl mąki* 2 łyżki mąki ziemniaczanej (z lekkim czubkiem) 2 jajka 3/4 szkl maślanki (ewentualnie kefiru) 1/4 szkl mleka 50 g masła 2 łyżki cukru (w zdrowszej wersji - trzcinowy) 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia szczypta

Kto ugości moich gości?
Gruszkowo - kawowa Fantazja 182

zaparzoną i wystudzoną kawą. Gdy masa gruszkowa zacznie tężeć wyłożyć ją na blat . Przykryć drugim blatem. Wstawić do lodówki. Masa capuccino. 2 szklanki mleka 3 żółtka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej 6 łyżek capuccino (proszku) pół szklanki cukru 1 kostka miękkiego masła 1 szklankę mleka zagotować z cukrem,  resztę mleka wymieszać z pozostałymi  składnikami

Malinowa Kawiarenka
Potrzebujesz patelni do zadań specjalnych? 200

kopru włoskiego przez 3-4 minuty z każdej strony. Danie przekładamy na talerz i posypujemy odłożonym koperkiem. Możemy ozdobić cząstką pomarańczy. Łososia z fenkułem warto podać z puree ziemniaczanym, które świetnie pasuje do użytych składników (utłuczone, ugotowane ziemniaki, zblendowane z łyżką masła i mlekiem do odpowiedniej konsystencji – przyprawione solą i gałką muszkatołową). Podsumowując Patelnia jak do tej pory

Poezja smaku
Tort bananowo truskawkowy ( Pasowanie Pierwszoklasisty ) 170

truskawkowy miejsce 3: czekoladowy Tak więc wykonawszy tą dogłębną analizę zabrałam się do dzieła. Blacha 24 x 38 cm Biszkopt: - 8 jajek - 8 łyżek mąki pszennej - 3 łyżki mąki ziemniaczanej - 2 łyżki oleju - 1 łyżeczka płaska proszku do pieczenia Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, boki wysmarować masłem i oprószyć bułką tartą.  Białka oddzielić od żółtek. Ubijać

kawawszklance
Sernik Snickers 203

twarogu sernikowego (u mnie z wiaderka z Biedronki)   3/4 szkl cukru   5 jajek (M)     2 łyżki mąki pszennej (z lekkim czubkiem)   2 łyżki mąki ziemniaczanej (z lekkim czubkiem)    30 dag masy kajmakowej (polecam z Gostynia) 125 ml śmietanki 30% WARSTWA ORZECHOWA: 30 dag orzeszków ziemnych** (u mnie solone, ale mogą być

Kto ugości moich gości?

Proponowane wyszukiwania