Składniki: ( na tortownicę o średnicy 24cm ) Ciasto: 3 jajka, łyżka wody, 60 g mąki pszennej, 60 g mąki ziemniaczanej, 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 100 g cukru. Masa budyniowa: 2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego bez cukru, 125 ml syropu brzoskwiniowego (z puszki brzoskwiń, która również będzie wymieniona na dole), 1 i 1/2 szklanki zimnej wody, niepełna szklanka
W kuchni u Monikizbyt maślanej masy - choć według mnie z taką ilością masa jest pyszna), 185g cukru (3/4 szklanki), 10g cukru waniliowego (2 łyżeczki), 80g mąki pszennej ( 4 kopiate łyżki), 80g mąki ziemniaczanej (4 kopiate łyżki), 2 żółtka. Ponadto: cukier puder. Przygotowanie: Ciasto: Szklankę wody zagotować z margaryną. Ściągnąć z ognia i jednym, zdecydowanym ruchem wsypać mąkę energicznie przy tym mieszając
W kuchni u Monikimamy mojego męża. Wykonanie również nie moje, ale dostałam pozwolenie na publikację :) Składniki: ( na średnią blaszkę, wym.ok 35X24cm) Biszkopt: 4 jajka, 2 łyżki mąki pszennej, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 1/2 szklanki cukru, 1 łyżeczka proszku do pieczenia. Krem: 1 puszka ananasa, 1 budyń śmietankowy bez cukru, 1/2 szklanki wody, 1/2 szklanki cukru, 1 kostka margaryny (250g) - miękkiej, 4 żółtka
W kuchni u MonikiSkładniki: 2 piersi z kurczaka, 2 kawałki papryki czerwonej konserwowej, garść natki pietruszki, 2 jajka, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 1/2 czerwonej cebuli, olej, sól, pieprz. Przygotowanie: Piersi kurczaka, cebulę i paprykę pokroić w małą kostkę, a natkę pietruszki posiekać. Dodać do nich jajka, mąkę oraz sól i pieprz. Dokładnie wymieszać. Na patelni rozgrzać tłuszcz. Na rozgrzany olej
W kuchni u MonikiĆwiczyć swoje łydki i ramiona. Składniki: 1 kg białego sera 1,5 szklanki cukru 4 jajka 0,5 szklanki śmietanki 30% 2 brzoskwinie kilka gałązek bazylii 4 łyżki mąki ziemniaczanej 100 g pełnoziarnistych herbatników 0,25 kostki masła Wykonanie: Ciastka dokładnie kruszycie w robocie kuchennym, dodajecie masło, dalej mieszając. Foremkę wykładacie papierem do pieczenia, wysypujecie pokruszone ciastka wymieszane
GRUBY WAŁEKogniska i sałatką z musztardowca Bulion estragonowo-wołowy z oliwą ziołową Tacos z rwaną wołowiną, salsą pomidorową i guacamole kolejne spotkanie pod ścianą :) Stek z antrykotu, puree ziemniaczane, portobello, szpinak, sos holenderski z miso Bekon burger truflowy z jajkiem przepiórczym lody... idealnie kończyły mięsne obżarstwo :) zdjęcie z MISZCZYNIĄ, takie zaległe z finału :) W ramach pożegnalnego prezentu otrzymaliśmy
Dzieje kuchennej Wiewiórypodzieliłam na dwa etapy, ze względu na długość oczekiwania aż pianki i galaretki stężeją. Składniki: Biszkopt: jajka 4 sztuki cukier kryształ 1 szklanka mąka krupczatka 4 łyżki mąka ziemniaczana 4 łyżki proszek do pieczenia 1 łyżeczka Pianka jagodowa: opakowanie śmietanki 30% 1 sztuka (kubek 330g) cukier kryształ 6 łyżeczek Galaretka o smaku wiśniowym 2 sztuki Borówka
Kuchnia w czekoladzierodzynek 1 łyżka mąki tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Biszkopt zwykły: Blacha o wymiarach 34x 24 cm 5 jajek szklanka cukru 5 łyżek mąki krupczatki 5 łyżek mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem brzoskwiniowy: 2 kostki masła lub margaryny 2 puszki brzoskwiń (jedna ok 800g) 3 budynie śmietankowe aromat pomarańczowy 0.5 litry wody 5 łyżek cukru
Kuchnia w czekoladzieowoców i galaretek jest strzałem w dziesiątkę:) Składniki na blaszkę 36x24cm: Biszkopt kakaowy: 4 jajka 1 szklanka cukru 2 łyżki płaskie kakaa 3 łyżki mąki krupczatki 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka płaska proszku do pieczenia Pianka: Kubek 220g śmietany 30% 3/4 szklanki cukru pudru 1 opakowanie śmietan-fixu 1 galaretka truskawkowa rozpuszczona w 3/4 szklanki gorącej wody
Kuchnia w czekoladziewyjdzie:) Składniki: Ciasto: 30 dkg mąki 30 dkg margaryny 6 łyżek wody przegotowanej 2 żółtka Krem: 2 i 1/2 szklanki mleka 3 żółtka 2 i 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 szklanka cukru 1 i 1/2 łyżki mąki zwykłej 1 cukier waniliowy Cukier puder do posypania po wierzchu Sposób przygotowania: 1. Ciasto: Do przesianej na stolnicę mąki dodajemy masło, wodę
Kuchnia w czekoladzieMama na imieniny Taty. Jest troszkę pracochłonne, ale warto poświęcić na nie swój czas. Składniki: Biszkopt: jajka 4 sztuki cukier kryształ 1 szklanka mąka krupczatka 4 łyżki mąka ziemniaczana 4 łyżki proszek do pieczenia 1 łyżeczka Masa truskawkowa: 1 kostka margaryny (250g) 3/4 szklanki cukru pudru ok. 15 dkg dojrzałych i miękkich truskawek Masa śmietanowa: 1 litr śmietany
Kuchnia w czekoladzieTorcik powstał z myślą o urodzinach. Łatwy w wykonaniu, smaczny i szybki:) Składniki: Tortownica 24cm Biszkopt: 5 jajek 5 łyżek mąki krupczatki 5 łyżek mąki ziemniaczanej 1 szklanka cukru kryształu 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka kakao 1/4 szklanki mocnego naparu z kawy parzonej Masa: 1 op. śmietanki 30% (łaciata 500ml) 2 serki mascarpone (250ml każdy
Kuchnia w czekoladzieProsta zapiekanka ziemniaczana doskonale sprawdzi się jako danie obiadowe. Składniki: Na tortownicę o śr. 24 cm 10 dużych ziemniaków 6 dużych cebul 30 dkg kiełbasy w plasterkach, np. krakowskiej 30 dkg sera żółtego w kawałku 5 łyżek cebulki zapiekanej sól, pieprz, tłuszcz do wysmarowania tortownicy- np. margaryna 1/3 kostki margaryny zwykłej, np. Palma Sposób przygotowania: Ziemniaki obieramy, myjemy
Kuchnia w czekoladzieSkładniki: Tortownica o śr. 24cm: 200g cukru kryształu 150ml oleju 3 jajka 250g startej marchewki 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady 2 łyżki dżemu truskawkowego 200g mąki pszennej 50g mąki ziemniaczanej 1 łyżka kakao 1 łyżeczka sody, cynamonu i proszku do pieczenia szczypta soli 1 cukier waniliowy 0.5 szklanki kokosu, startych na wiór orzechów włoskich i rodzynek cukier puder Sposób
Kuchnia w czekoladzieserkiem mascarpone i masą makową. Jak dla mnie pychotka:) A Wam polecam zrobić, żeby się przekonać :) Składniki: Tortownica 26cm: Biszkopt: 3 jajka 3/4 szklanki cukru kryształu 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki krupczatki 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 10 dkg pokruszonych wafelków czekoladowych szczypta soli Masa makowa: 1 serek mascarpone (250g) 3 łyżki cukru pudru 250g śmietany
Kuchnia w czekoladzie