ziemniaczana - 4539 przepisów (strona:127/303)

Isla flotante, czyli pływające wyspy bezowe w kremie waniliowym 148

się doskonale a reszta, czyli mus i krem wpasowały się do całości Składniki na bezy: 5 białek ze świeżych,   dużych jajek 230 g cukru 2 płaskie łyżeczki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka soku wyciśniętego z cytryny     Składniki na mus czekoladowy: 110 g gorzkiej czekolady 160 ml kremówki (30%) 80 ml kremówki tortowej (36%) 50 g małych

Kuchnia u Krysi
Tort tiramisu z malinami 115

upieczeniue gwarantuje, że nie opadnie. :) Biszkopt: 7 dużych jajek ekologicznych lub z wolnego wybiegu 220 g drobnego cukru do wypieków 150 g mąki pszennej tortowej 60 g mąki ziemniaczanej szczypta soli Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy do 170ºC. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę stopniowo zwiększając obroty miskera. Pod sam koniec ubijania dodajemy

Cooking Monster
Sernik (z wiaderka) na kruchym spodzie z polewą czekoladową 601

mąki 100g cukru 125g masła 1 jajko 0.5 opakowania proszku do pieczenia ser: 1 kg sera (użyłam wiaderko z biedronki) 5 jajek 1 szklanka (niepełna) cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej ½ kostki masła pół aromatu pomarańczowego polewa: pół tabliczki mlecznej czekolady 2 łyżki śmietanki 30% 2 łyżki masła 2 łyżki kakao Ciasto: Składniki połączyć, dobrze wyrobić. Owinąć folią spożywczą. Odstawić

Tagebuch po polsku
Pierś z gęsi z wiśniami i chrupiącym jarmużem 263

Aromatyczna pierś z gęsi z wiśniami i chrupiącym jarmużem na delikatnym puree ziemniaczanym. Gęsina to cudowne mięso, które najlepiej smakuje w listopadzie (a szczególnie piękna jest tradycja jedzenia jej na św. Marcina – warto ją kultywować). Idealnie łączy się ze słodko-kwaśnym sosem wiśniowym na bazie porto (najłatwiej można je kupić w robalowym dyskoncie). Do tego kremowe puree oraz

Poezja smaku
Makowiec z białym makiem na kruchym spodzie 154

jajko szczypta soli 3 łyżki cukru pudru szczypta gałki muszkatołowej 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej Masa makowa: 300 gram białego maku 1/2 litra mleka 4 łyżki mąki ziemniaczanej 2 jajka 2 łyżki ekstraktu z wanilii 2 łyżki Amaretto 200 gram śmietany 18% 200 gram dżemu brzoskwiniowego 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich i migdałów 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczy

Mango Papaja
Wanilia 130

pudru waniliowego, to kupcie kilka cienkich lasek i dosuszcie je na kaloryferze. Potem wystarczy je zmielić w młynku do kawy i wymieszać z łyżką cukru pudru i ¼ łyżki mąki ziemniaczanej (będzie chłonęła wilgoć). Pudru waniliowego używa się głównie do posypywania deserów, ale smak i zapach jest intensywny, więc ja daję do mas czekoladowych i kawowych deserów. Wydać się

ladykitchen
Bezglutenowe gryczane pierogi z dynią :) 120

Ciasto jest niecko "klejące", czuć, że nie ma glutenu, ale nadal jest smaczne. Gotowe pierożki zajadałam polane sojową śmietanką :) Ciasto: 300 g mąki gryczanej (2 szklanki) 100 g mąki ziemniaczanej (ok. 1/2 szklanki) 500 ml wrzątku  1/2 łyżeczki soli himalajskiej (Look Food) Farsz: 100 g kaszy jaglanej  1/2 małej pieczonej dyni Hokkaido  1/2 dużej cebuli

Zdrowie na języku :P
Dyniowe placki z czosnkową gruszką i serem blue 126

serem blue Potrzebujesz: Na placki: 1kg obranej dyni bez nasion 2 cebule 3 łyżeczki soli 1,5 łyżeczki czarnego pieprzu 1 łyżeczka tymianku 1 jajko 3 łyżki mąki ziemniaczanej niewielka ilość oleju do smażenia Na gruszki: 2 gruszki ( u mnie Konferencja) 1-2 ząbki czosnku w łupinkach 1 łyżeczka oleju rzepakowego 1 łyżeczka masła Do tego ser pleśniowy typu

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Bitki wołowe w sosie pieprzowo - cebulowym 207

chwilę na małym palniku bez zamykania garnka powstały sos dopraw do smaku do gotowego sosu dodaj bitki i chwilkę podgrzewaj bez zamykania garnka serwuj z gotowanymi ziemniakami lub purée ziemniaczanym oraz z ulubioną surówką np. z kiszonej kapusty  Podsmażona wołowina z podsmażoną cebulką z szybkowarze. Wołowina zalana gorącą wodą zaraz przed gotowaniem. Bitki wołowe zaraz po ugotowaniu. Bitki

Szybko Szybkowar
Kurczak w glazurze teriyaki 196

podgrzewamy przez chwilę. Pod sam koniec posypujemy całość sezamem i ponownie obtaczamy w glazurze z każdej strony. Wykładamy na talerz i gotowe! Swojego kurczaka podałam z surówką colesław oraz ziemniaczanym puree ze szczypiorkiem, ale śmiało możecie przygotować także ryż. Kurczak jest chrupiący z wierzchu, lepki, słodki i słony - naprawdę przepyszny! Myślę, że posmakuje całej rodzinie. Smacznego

Cooking Monster
Światowy Dzień Żywności 16 października. Czy marnujesz żywność? Przechowywanie ma znaczenie. 153

następnie owijam w wilgotny ręcznik papierowy i wkładam do lodówki na odpowiednią półkę. Dzięki temu mam zioła na kilka dni. Z resztek ziemniaków robię kluski śląskie lub kotlety ziemniaczane z farszem lub bez. Do tego sos pomidorowy. Z marchewki, pietruszki i selera dodając ugotowaną czerwoną soczewicę powstają pyszne pasztety wegetariańskie. Nie mówiąc już o pysznych zupach jarzynowych. Chodzę także

AZgotuj!
Krombol- wielkopolski kompot z dyni 181

trafiliśmy na Festyn Ziemniaka. Do wyboru były 3 potrawy obiadowe i do każdej z nich była podawana szklanka kompotu. I to zupełnie niezwyczajnego! Kiedy tylko wróciliśmy z objadania się ziemniaczanymi rarytasami, pognałam w podskokach do naszej Pani Gospodyni z kartką i długopisem w dłoni- na pewno wie coś o tym dyniowym napoju, w końcu mieszka w tych rejonach

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Kaczka stir fry z kapustą pak choi 257

kapusty pak choi (jeśli brak – można użyć pekińskiej) 2 średnie ząbki czosnku 2cm świeżego imbiru 3 łyżki sosu ostrygowego 1 łyżka ciemnego sosu sojowego 1 łyżeczka skrobi ryżowej lub ziemniaczanej + 3 łyżki zimnej wody 1 łyżeczka przyprawy ‘5 smaków’ 3 łyżki oleju kokosowego lub sezamowego 100g płaskiego chińskiego makaronu (suchego) do woka prażony jasny sezam i szczypior do podania

Karo in the Kitchen
Tarta ze śliwkami i kremem patissiere 169

obciążenie i papier i piec jeszcze 10-12 minut, aż się zarumieni. Żółtka utrzeć z cukrem, aż staną się puszyste i jasne. Cały czas ubijając dodać partiami przesianą mąkę ziemniaczaną. Zagotować mleko ze śmietanką. Gorące, wlewać do masy żółtkowej, nie przerywając ubijania. Garnek ponownie ustawić na ogniu i gotować krem, aż zgęstnieje. Ciepłym ale nie gorącym kremem wypełnić kruchy

kolorowotorcikowo
Sernik dyniowy 123

smalcu 4-5 łyżek śmietany Masa serowa: 750 g. sera twarogowego dwukrotnie zmielonego 1 szkl. cukru 1,5 szklanki puree z dyni 5 jajek 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżeczka imbiru mielonego 0,5 łyżeczki kardamonu Lukier: cukier puder woda (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Z podanych składników zagnieść kruche ciasto. Podzielić na 2 lub 3 części

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie