działanie, m.in. nie namnaża drożdżycy-grzybicy, zapobiega próchnicy a dodatkowo dla nieprzyzwyczajonych do ksylitolu - nie powoduje (użyty w większych ilościach) podrażnienia jelit. Tak więc zachęcam do poeksperymentowania z nowym, zdrowym słodzikiem. Mnie najbardziej przekonuje do niego minimalna ilość kalorii. Smak ma porównywalny do ksylitolu, jest niewyczuwalny, a to bardzo istotne. Jest tylko troszkę mniej słodki od ksylitolu i sacharozy
Smaczne Zdroweciasteczka mojej najmłodszej Córci, która uwielbia zarówno samą żurawinę jak i ciasteczka owsiane. Czym bardziej chrupiące tym lepsze. U nas zajada się nimi cała rodzinka. Polecam - bardzo pożywne, zdrowe i zarazem smaczne :-) Z przepisu wychodzi ok.40 ciasteczek. Składniki: - 500g płatków owsianych górskich - 160g mąki orkiszowej pełnoziarnistej (u mnie typ2000) - 110g ksylitolu (lub cukru) - 50g suszonej żurawiny (najlepiej
Smaczne Zdroweglutenu ale niekiedy warto poeksperymentować. A ponieważ uwielbiamy kaszę jaglaną, ziarna również, tak więc te ciasteczka bardzo do nas przemawiają... Wam również polecam bo są przepyszne i bardzo zdrowe. Buraki są w nich tak naprawdę niewyczuwalne, a zawsze to kolejna porcja warzyw w naszym menu. Idealne na drugie śniadanko lub na podwieczorek. U nas były pieczone już
Smaczne Zdrowestaje się zbyt gęsta (zrobiłam kiedyś tak morelową, do nadziania rogali była ok, ale tak nie za bardzo). Ostatnio mieszam więc ksylitol razem ze stewią, obydwa cukry bardzo zdrowe a zawsze kalorii troszkę mniej (stewia nie ma ich prawie wcale). A koszt stewii i ksylitolu też jest nieporównywalny... Nie wszystkim jednak odpowiada smak stewii. Jakiś czas temu odkryłam
Smaczne Zdrowechoć jak dla mnie (smakosza tradycyjnego) smalcu aż tak bardzo nie przypomina... Co nie znaczy, że nie jest cudowne w smaku, bo dla mnie jest wręcz bajeczne. Cudne, zdrowe i meeeeega smaczne. Od kilku dni nie jadam na śniadanie nic innego, jak pełnoziarnistą kanapkę chleba na zakwasie z tym cudnym smarowidłem. I ciągle mi mało... Chyba
Smaczne ZdroweDzień dobry! Dzisiaj chciałabym Wam zaproponować zdrowe, nieco dietetyczne (brak cukru, zamiast niego miód) babeczki z marchewką. Delikatne, mocno jajeczne i pożywne. Idealne na drugie śniadanie. Zapraszam! Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl
Pora coś zjeśćodmienione. Zdrowsze! Potrzeba matką wynalazków. Tak samo jest w kuchni. Potrzeba zmian i urozmaicania daje nowe, zaskakujące dania. I potrafi odmienić coś tradycyjnego. W coś innego, także pysznego. ZDROWE KOTLETY MIELONE. Z PIEKARNIKA. (przepis autorski;) 500g chudego mięsa mielonego 1/2 szklanki otrąb pszennych 1 jajko łuskany słonecznik siemię lniane pieprz, sól, majeranek ząbek czosnku Mięso wymieszałam ze wszystkimi
W kuchni Karmel-itkiwystudzone ciasto czekoladowe. Dekorujemy świeżymi truskawkami przekrojonymi na połówki. Wkładamy ciasto na co najmniej dwie godziny do lodówki – masa się przegryzie i zyska kokosowy aromat. Post Zdrowe, czekoladowe ciasto z fasoli na oleju rzepakowym pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smakuquesadillas właśnie do takich należą i mogą uratować każdego kto rano śpieszy się do pracy. Dzięki temu nie ma wymówki, że nie lubimy rano stać w kuchni, a zdrowe śniadanie od razu(...)trafia na nasz talerz. Odkąd przygotowuję większość śniadań z wyprzedzeniem (prócz tych weekendowych) to moje poranki stały się o wiele mniej problematyczne. Cieszę się, że mogę zjeść syto i zdrowo. Daje siłę na początek dnia i na dużo dłużej. Nie podjadam później i spokojnie jestem w stanie wytrwać do drugiego śniadania, a w wyjątkowych przypadkach nawet dłużej. Dla wielu osób
rabarbarowocukru 2 galaretki pomarańczowe 1/2 łyżeczki mielonego imbiru 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej Tipy i porady w temacie dyni [źródło: Wszystko o dyni ] przy zakupie należy uważnie sprawdzić czy jest zdrowa; powinna być jędrna i odpowiednio ciężka w stosunku do rozmiaru, a na jej skórce nie może być plamek czy pleśni jeśli skórka kupowanej dyni jest miękka, to znaczy(...)kwaśnymi owocami - pomarańcza, cytryna - oraz dużą ilością cukru, gdyż nie nadaje się na samodzielne przetwory, ze względu na niską kwasowość nie należy wyrzucać pestek z dyni! - są wyjątkowo zdrową przekąską po uprażeniu lub zwykłym wysuszeniu Miąższ z dyni zetrzeć na drobnych oczkach tarki - ja posłużyłam się tu elektryczną szatkownicą, bo nie wyobrażam sobie tej męki ręcznie... Leniwiec kuchenny może
Grunt to przepis!Ostatnio miałam przyjemność robić zakupy w sklepie internetowym FRISCO . Dla każdego coś dobrego :). Dla mamy ksylitol dla siostry papryka wędzona i migdały :) Dla siebie pokupowałam
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćprzyjemnie, a o to chyba w książce kucharskiej chodzi :) Kilka słów o autorce Nie jest to pierwsza książka o tematyce kulinarnej tej autorki. Joanna Tołłoczko napisała sporo książek o zdrowym odżywianiu i tematyce kulinarnej . Pasjonuje się też ekologią i wyznaje zasadę życia zgodnie z naturą, co daje odzwierciedlenie w wielu poradnikach typu: jak zrobić własną biżuterię, kosmetyki czy ozdoby(...)poszczególnych kroków przygotowywania dania. Moim subiektywnym zdaniem Po książkę koniecznie trzeba sięgnąć! Każdy amator jabłek znajdzie tu coś pod swój smak, czy to słodkie ciasto, smaczne mięsiwo, czy też zdrową surówkę. A wszystko oczywiście z jabłkiem w roli głównej ! Zaprezentowane przepisy są niezbyt skomplikowane, przystępnie i w punktach opisane, przyrządzane z powszechnie dostępnych produktów. Dania są ciekawe, propagujące
Grunt to przepis!Soczyste i bardzo smaczne udka z kurczaka pieczone w majonezie i ketchupie. Udka po upieczeniu są bardzo delikatne i soczyste, nie mają chrupiącej skórki, gdyż pod
Kuchcik gotujeJako pierwsza recenzja książki "Bądź twórcą swojego zdrowia". Autorka jest dietetyczką i dietoterapeutka. Zajmuje się zdrowym odżywianiem od ponad 20 lat. Jest autorka ośmiu książek o zdrowym odżywianiu. W swojej pracy opieroa się m.in. na zasadach makrobiotyki i chińskim modelu Pięciu Przemian, a także na osobistym doświadczeniu powrotu do zdrowia po przebytej chorobie nowotworowej. Książka ta, jak również
kruche babeczkiFrankfurter Kranz to niemiecka specjalność cukiernicza rodem z Franfurtu. Tort składający się z wielu warstw upieczonych z ciasta biszkoptowego lub piaskowego i maślanej masy, ozdobiony krokantem
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!