Dzień dobry! W ramach cyklu "Pora coś zjeść na mieście" chciałabym zaprezentować Wam sklep, a raczej serowarnię, którą miałam okazję odwiedzić. Serowarnia Magdalenka to
Pora coś zjeśćDzień dobry! Kochani czytelnicy życzymy Wam zdrowych, wesołych i pełnych pysznych smakołyków Świąt Wielkiej Nocy! Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl
Pora coś zjeśćorganizm człowieka - gwarantuje prawidłowy rozwój oraz funkcjonowanie przez całe życie. Ryby są źródłem pełnowartościowego i łatwo przyswajalnego białka. Tłuszcz zawarty w rybach jest jedynym zdrowym tłuszczem zwierzęcym. W przeciwieństwie do innych tłuszczów zwierzęcych, które w swym składzie zawierają kwasy tłuszczowe nasycone, składa się w dużej mierze z kwasów tłuszczowych wielonienasyconych
W kuchni Karmel-itkiNigdy! Mam uprzedzenie. Kiedy widzę te obskurne budki.. Kiedy czuję zapach setny raz smażonego tłuszczu... Kiedy patrzę na te brudne ruszty... Nie, nie, nie! I na dodatek to niezdrowe jedzenie. Unikam jak ognia. Może to paranoja, ale nie tknę kupnego fast-fooda. Nie, i nic, nawet największy głód mnie do tego nie skłoni. Ale jednocześnie
W kuchni Karmel-itkirabarbar dostać! Na targowisku, w sobotę, kiedy zjeżdża się cała okolica, cały mi wykupili (wracałam z pracy pod koniec bazaru). Szukałam wszędzie - w marketach, w warzywniakach, w sklepie ze zdrową żywnością i nic! Znalazłam go dopiero w Kauflandzie. Nie powiem, jak nie lubię stamtąd warzyw i owoców, tak rabarbar był naprawdę przyzwoity. Obkupiłam się, po czym wróciwszy do domu
W kuchni Karmel-itkiogóle takie niewyobrażalne, by to zjeść. Ale dałam radę ich dotknąć, przyrządzić je, a co najistotniejsze - zjeść. I nie umarłam, nie zatrułam się - nadal żyję, jestem cała i zdrowa, nie mam żadnych problemów trawiennych czy wyrzutów sumienia. Kolejny "dziwny" dla mnie produkt, którego nawet bym do domu przynieść nie mogła, aby mnie z niego nie wyrzucili, mogę odhaczyć
W kuchni Karmel-itkisosy, ciężkie mięsiwa, obfite porcje... Nie, nie, nie! Mamy w końcu czerwiec, prawie, że lato, a na ogródkach mnóstwo pyszności. Apetyt rośnie jednak, na samą myśl o czymś lekkim, zdrowym, co jednocześnie zaspokoi głód i zmysł smaku. Co nie zabiera wiele czasu, składa się z niewielu składników i jest wspaniałe w swojej prostocie. Po takim wstępie, zaprasza Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkiwkładam blachę do piekarnika. Piekę ok. 25 minut tak, aby bułeczki ładnie zbrązowiały. SMACZNEGO! Można podawać jeszcze ciepłe, wtedy smakują cudownie. Choć ciasto drożdżowe na ciepło ponoć jest niezdrowe dla żołądka.. Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkiRyba z sosem śmietanowym z koperkiem - zna chyba każdy takie połączenie. Nie trzeba wiele, wystarczy bowiem dobry, świeży kawałek ryby, sos śmietanowi broni się sam, no i niezbędne źródło zdrowych węglowodanów, czyli ryż czy kasza. Tym razem wybrałam polędwicę z tuńczyka. Jest to ryba o czerwonym mięsie, bogata w witaminę A (działa korzystnie na oczy
W kuchni Karmel-itkioczywiście owsianka, ja niestety za nią nie przepadam. Jak zjem ją raz to mam dość na długi czas. Zupełnie odwrotnie mam z kaszą manna. Jest pyszna i prawie tak zdrowa jak owsianka. Wartości odżywcze kaszy mannej w 100g (źródło: www.ilewazy.pl) Energia 348 kcal Białko 8,7 g Tłuszcz 1,3 g Węglowodany 76,7 g Błonnik
Zgrabne Gotowanieprzed wyjazdem. Na razie nie stworzyłam niczego nadającego się na bloga, ale mam nadzieję, że niedługo mi się to uda :) Póki co przedstawiam pomysł na pyszny świeży szpinak ze zdrowym łososiem. TAGLIATELLE W SOSIE ŚMIETANOWO-SZPINAKOWYM Z ŁOSOSIEM WĘDZONYM (składniki na 4 porcje) - 250 gram makaronu tagliatelle - 150 gram świeżego szpinaku (chociaż polecam więcej, makaron powinien być cały zielony
Zgrabne Gotowanieniezbyt dietetycznym burrito i pszennym pieczywie, w końcu nadszedł czas na prawdziwie lekki i zdrowy przepis. Z połaczenia warzyw, białego mięsa i naturalnego brązowego ryżu zawsze wychodzi zdrowy i syty posiłek :) Początkowo miała to być cukinia, ale w sklepie wszystkie były jakieś małe i nienadające się do nafaszerowania więc ostatecznie zdecydowałam się na bakłażan. I był to bardzo dobry wybór
Zgrabne Gotowaniejuż nie mam siły ani ochoty gotować. Dlatego też odżywiam się głównie w lokalach. Przyznam, że fajnie jest smakować kuchni amerykańskiej i nie tylko, ale co za dużo to niezdrowo, już mam dość tego jedzenia i tęsknie za typowym polskim obiadem :) To teraz trochę o moim zwiedzaniu. Przepisu nie mam więc chociaż tym się z Wami podzielę. Po wyjeździe
Zgrabne Gotowanienowe postanowienia. Ja obiecałam sobie, że w końcu wezmę się za pisanie pracy magisterskiej i obronie się w terminie, czyli już w czerwcu. Oprócz tego oczywiście będę się zdrowo odżywiać i dużo się ruszać. A Wy macie jakieś postanowienia noworoczne? Jeżeli też chcecie prowadzić zdrowy styl życia zaglądajcie na mojego bloga, będzie tu teraz bardzo lekko i zgrabnie :) SAŁATKA
Zgrabne GotowanieWasze postanowienia noworoczne? U mnie póki co wszystko idzie zgodnie z planem, staram się zdrowo odżywiać a do tego regularnie ćwiczę. Mam nadzieję, że nie stracę zapału :) Dzisiejszy obiad będzie idealny dla osób leniwych, bo praktycznie robi się sam. A do tego jest lekki i zdrowy, więc można go jeść bez wyrzutów sumienia. Mam nadzieję, że zasmakuje Wam tak samo
Zgrabne Gotowanie